Cilj otvaranje ovakve teme (navijački dijalog i međuljudski odnosi) jest promicanje dobra, tolerancije, razumijevanja, međuljudskog ophođenja i dijaloga jednih prema drugim navijačkih skupina (a i ljudi općenito). Naime, svjedoci smo ružnih događaja koje se dešavaju u nogometu bilo da je riječ o nižim ligama pa sve do onih prvoligaških takmičenja. Budući da su navijači na određeni način ogledalo društva (tj.društava), oni su ti koji mogu ukazati i pokazati na mane i anomalije koje su toliko česte u našem društvu.
Volio bih kad bi se na ovoj temi pojavljivali članci, komentari (bilo iz novina, radija, tva, ili od samih aktera) iz raznozaznih navijačkih skupina o pozitivnim stvarima koje se događaju. Volio bih kad bi se pisalo, komentiralo o tome kako je jedna navijačka skupina lijepo dočekana u drugom gradu, o organiziranju humanitarnih akcija od strane navijačkih udruga, o osnivanju raznoraznih društvenih akcija koje promiču mir i dobro a potiču ih upravo navijači, o zajedničkom radu različitih navijačkih skupina različitih svjetonazora, o promicanju nečeg toplog, ljudskog, humanog...Zbog ovih tužnih događanja, ne očekujem odmah neke velike pomake, ali kroz određeno vrijeme, da se sve pomakne s mrtve točke...
Kažu da na mladima svijet ostaje. To je točno. Šta ćemo mi ostaviti našim mladima? Navijači su upravo te skupine ljudi koje okupljaju mlade, od 15-30 godina, koje su pokretači svega u društvu i javnom životu. Navijači su upravo ti koji mogu biti motor društva (tj.društava).
Dragi ljudi, mi koji živimo na ovim prostorima, na ovim predivnim i prelijepim prostorima, mi ne možemo živjeti jedni bez drugih, bez obzira koje si nacije, vjere, boje kože, političkog opredjeljenja, spola i slično.. Mi smo trajno povezani i tako će biti dok je svijeta i vijeka, ma što god netko mislio o tome.. Naravno, isto tako bi volio kad bi pripadnici svog naroda ukazivali grešku u svom dvorištu, a ne kritizirali samo tuđe jer je to tuđe gore i lošije od "našeg". Ja kao Hrvat (bosanski Hrvaat), uvijek sam, i uvijek ću ukazivati na greske u hrvatskom narodu i među hrvatskim navijačima. Iako su mi u ovom zadnjem ratu, pripadnici drugih naroda nanijeli zla, nikad nikome od njih ne želim ni najmanje zlo, niti sam ih ikad proklinjao i psovao zbog toga. Kad bi svatko cistio po svom dvoristu, mozda se ovo podrucje vise ne bi zvalo Balkan (bal=krv, kan =med)..
Na kraju cu citirati stihove jedne splitske rap grupe: "...a razliku između zla i dobra nisan naučia ni od fratre, ni od hodže ni od popa....kad bijesni mržnja razum nije lijek i ludilo uvik promijeni tijek povijesti, i ispiše novu krvavu stranu, u zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu....I još uvik virujen da će na ovoj planeti jednog dana svi ljudi moć živit sretni, razum, ljubav i znanje izgradit će raj...
Ja vjerujem..vjerujete li VI?
Dijalog i razumijevanje može izliječiti svaki rak i tumor ovog društva. Navijaci, vi ste na potezu..
Možda sam utopist idealist, ali uvijek vjerujem u lijepe snove