Pariz 2024 -Nogomet-
- branimir85
- Kontakt:
Pariz 2024 -Nogomet-
Nogomet je sport koji je bio zastupljen na gotovo svim Olimpijskim igrama do sad. Jedine Igre na kojima se nije igrao bile su one prve u Ateni 1896. i u Los Angelesu 1932. Danas se nogomet na Olimpijskim igrama igra u formatu U 23 (muškarci) ,igrati smiju samo igrači mlađi od 23 godine, ali je dozvoljeno imati 3 starija igrača u ekipi.
Na prvim Olimpijskim igrama nogometa nije bilo,što se tiče krovne nogometne organizacije FIFA-e, nije ga bilo ni na iduće dvije – 1900. i 1904; Međunarodni olimpijski savez ih priznaje. Razlog nepriznavanja vjerojatno je činjenica da
se igrao bez glavnih momčadi Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Francuske, koje su se povukle iz natjecanja.
Na idućih nekoliko natjecanja dominirala je Velika Britanija. Tu je bilo velikih razlika u kvaliteti momčadi, jer je velik
broj zemalja na natjecanje slao amaterske momčadi, dok su neke zemlje imale ekipe sastavljene od profesionalnih igrača. Na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. dominirao je Urugvaj, koji je zajedno s Argentinom 1924. pristupio natjecanju.
Budući da je na Olimpijskim igrama jedno od glavnih pravila bilo da sudjeluju amateri, to je dovelo do nezadovoljstva više organizacija i pojedinaca koji su smatrali da to ne prikazuje prave odnose snaga pojedinih momčadi, jer njihovim najboljim igračima nije bilo dozvoljeno da igraju. To je na neki način i bilo okidač pokretanja Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se održava između dviju Olimpijskih igara.
Na Igrama u Los Angelesu nogometa nije bilo, djelom zbog Svjetskog prvenstva, a djelom zbog želje da se popularizira američki nogomet. No pritisak za povratak igre bio je velik, uglavnom iz financijskih razloga. Olimpijske igre 1936. poznate su, nažalost, po lošim stvarima, među kojima su i zahtjev da sve momčadi salutiraju poznatim nacističkim pozdravom prilikom predstavljanja, kao i prekinutim četvrtfinalom između Austrije i Perua koje se trebalo ponoviti, ali je Peru koji je u produžecima vodio s 4 - 2 to je odbio.
Sredina 20. stoljeća najviše je pogodovao državama Istočnog bloka. Naime, budući da je igranje bilo dozvoljeno amaterima, a igrači iz tih država i dalje su imali taj status unatoč igranju u klubovima, zbog toga što su oni bili pod sponzorstvom država. Zanimljivo je da od 1974. Velike Britanije nema na ovom natjecanju, izuzev 2012., kad je London bio grad domaćin natjecanja. Radi se o više stvari – svaka zemlja ima svoj nogometni savez i reprezentaciju (Engleska, Wales, Škotska i Sjeverna Irska) te ne postoji zajednički savez, a Britanski olimpijski odbor ne slaže se s idejom da samo engleski igrači nastupaju na Igrama.
Olimpijske igre u Los Angelesu donijele su promjene te se napokon dozvolilo profesionalnim igračima da sudjeluju,
uz jedno ograničenje: ekipe koje su dio federacije UEFA-e i CONMEBOL-a (Južna Amerika) smjele su igrati samo s igračima koji do tada nisu igrali na Svjetskom prvenstvu.
Počevši s 1996. primjenjuju se današnja pravila,prvi su se put u Atlanti počele natjecati i žene, koje igraju u najjačim sastavima, bez starosnih ograničenja.
Najveće iznenađenje vezano za nogometni turnir u Parizu je izostanak Brazila koji neće braniti naslov i prvi put
nakon 2004 god.neće nastupiti na OI.
Muški Turnir:
Grupa A: Francuska,USA,Gvineja,Novi Zeland
Grupa B: Argentina,Maroko,Irak,Ukrajina
Grupa C: Španjolska,Egipat,Uzbekistan,Dominiknska Rep.
Grupa D: Izrael,Paragvaj,Mali,Japan
Rosteri momčadi: https://fdp.fifa.org/assetspublic/ce158 ... nglish.pdf
Ženski Turnir:
Grupa A: Francuska,Kolumbija,Novi Zeland,Kanada
Grupa B: USA,Zambija,Njemačka,Australija
Grupa C: Španjolska,Japan,Nigerija,Brazil
Rosteri momčadi: https://fdp.fifa.org/assetspublic/ce159 ... nglish.pdf
Na prvim Olimpijskim igrama nogometa nije bilo,što se tiče krovne nogometne organizacije FIFA-e, nije ga bilo ni na iduće dvije – 1900. i 1904; Međunarodni olimpijski savez ih priznaje. Razlog nepriznavanja vjerojatno je činjenica da
se igrao bez glavnih momčadi Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Francuske, koje su se povukle iz natjecanja.
Na idućih nekoliko natjecanja dominirala je Velika Britanija. Tu je bilo velikih razlika u kvaliteti momčadi, jer je velik
broj zemalja na natjecanje slao amaterske momčadi, dok su neke zemlje imale ekipe sastavljene od profesionalnih igrača. Na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. dominirao je Urugvaj, koji je zajedno s Argentinom 1924. pristupio natjecanju.
Budući da je na Olimpijskim igrama jedno od glavnih pravila bilo da sudjeluju amateri, to je dovelo do nezadovoljstva više organizacija i pojedinaca koji su smatrali da to ne prikazuje prave odnose snaga pojedinih momčadi, jer njihovim najboljim igračima nije bilo dozvoljeno da igraju. To je na neki način i bilo okidač pokretanja Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se održava između dviju Olimpijskih igara.
Na Igrama u Los Angelesu nogometa nije bilo, djelom zbog Svjetskog prvenstva, a djelom zbog želje da se popularizira američki nogomet. No pritisak za povratak igre bio je velik, uglavnom iz financijskih razloga. Olimpijske igre 1936. poznate su, nažalost, po lošim stvarima, među kojima su i zahtjev da sve momčadi salutiraju poznatim nacističkim pozdravom prilikom predstavljanja, kao i prekinutim četvrtfinalom između Austrije i Perua koje se trebalo ponoviti, ali je Peru koji je u produžecima vodio s 4 - 2 to je odbio.
Sredina 20. stoljeća najviše je pogodovao državama Istočnog bloka. Naime, budući da je igranje bilo dozvoljeno amaterima, a igrači iz tih država i dalje su imali taj status unatoč igranju u klubovima, zbog toga što su oni bili pod sponzorstvom država. Zanimljivo je da od 1974. Velike Britanije nema na ovom natjecanju, izuzev 2012., kad je London bio grad domaćin natjecanja. Radi se o više stvari – svaka zemlja ima svoj nogometni savez i reprezentaciju (Engleska, Wales, Škotska i Sjeverna Irska) te ne postoji zajednički savez, a Britanski olimpijski odbor ne slaže se s idejom da samo engleski igrači nastupaju na Igrama.
Olimpijske igre u Los Angelesu donijele su promjene te se napokon dozvolilo profesionalnim igračima da sudjeluju,
uz jedno ograničenje: ekipe koje su dio federacije UEFA-e i CONMEBOL-a (Južna Amerika) smjele su igrati samo s igračima koji do tada nisu igrali na Svjetskom prvenstvu.
Počevši s 1996. primjenjuju se današnja pravila,prvi su se put u Atlanti počele natjecati i žene, koje igraju u najjačim sastavima, bez starosnih ograničenja.
Najveće iznenađenje vezano za nogometni turnir u Parizu je izostanak Brazila koji neće braniti naslov i prvi put
nakon 2004 god.neće nastupiti na OI.
Muški Turnir:
Grupa A: Francuska,USA,Gvineja,Novi Zeland
Grupa B: Argentina,Maroko,Irak,Ukrajina
Grupa C: Španjolska,Egipat,Uzbekistan,Dominiknska Rep.
Grupa D: Izrael,Paragvaj,Mali,Japan
Rosteri momčadi: https://fdp.fifa.org/assetspublic/ce158 ... nglish.pdf
Ženski Turnir:
Grupa A: Francuska,Kolumbija,Novi Zeland,Kanada
Grupa B: USA,Zambija,Njemačka,Australija
Grupa C: Španjolska,Japan,Nigerija,Brazil
Rosteri momčadi: https://fdp.fifa.org/assetspublic/ce159 ... nglish.pdf
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "
- ASD
- Kontakt:
Re: -Nogomet-
Jedna od glavnih asocijacija vezana za nogomet na igrama mi je Irak.
Svako malo se plasiraju, a na SP bili samo 86-te.
Svako malo se plasiraju, a na SP bili samo 86-te.

- branimir85
- Kontakt:
Ja ti nogomet ovako skroz slabo pratim (zadnji par godina) ,sad sam za vrijeme Cope i EP pogledao sveukupno par tekmi ,a olimpijski muški nogomet osim finala ne gledam,ali zato se ženski nogomet na OI pozorno gleda.

"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "
- ASD
- Kontakt:
Zastupam stajalište da ga treba šutnuti sa igara (muški), a uvesti futsal. Sve dok je ovo ograničenje na snazi.branimir85 je napisao/la: ↑24 jul 2024, 01:29Ja ti nogomet ovako skroz slabo pratim (zadnji par godina) ,sad sam za vrijeme Cope i EP pogledao sveukupno par tekmi ,a olimpijski muški nogomet osim finala ne gledam,ali zato se ženski nogomet na OI pozorno gleda.![]()
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Ženski turnir je daleko jači, pratio sam i SP u Australiji, većina ih je tu, podmlađene Amerikanke i Švabice, domaćini, plus Španija koja je opet favorit nakon prošle godine, vidjet ćemo da li je skandal sa trenerom i njegov odlazak poslije ostavio posljedice.branimir85 je napisao/la: ↑24 jul 2024, 01:29Ja ti nogomet ovako skroz slabo pratim (zadnji par godina) ,sad sam za vrijeme Cope i EP pogledao sveukupno par tekmi ,a olimpijski muški nogomet osim finala ne gledam,ali zato se ženski nogomet na OI pozorno gleda.![]()

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- branimir85
- Kontakt:
Re: Pariz 2024 -Nogomet-
Argentinci očito nisu omiljeni u Francuskoj ,zvižde im na rugbyu ,zvižde im na nogometu.
Jel ovo ima veze s nekim pjevanjima na Copi ?
Ovo suđenje i poguranac Španiji je bilo nerealno, 2 penala nisu svirana Uzbekistanu, na penalu koji jeste Cubarsi pravi drugi faul poslije žutog kartona i ne dobija crveni, naravno trener ga vadi na poluvremenu. Bezbroj startova, udaraca u stomak i prljave igre Španije i nijedan karton, onda im svira penal za koji nije bilo nikakvog kontakta, srećom čovjek promaši.
Ako će ovako pobjeđivati bolje da se oproste od grupne faze. Uzbekistan odličan, vidi se da je skoro pa A selekcija tu, pojeli su ih.
Ako će ovako pobjeđivati bolje da se oproste od grupne faze. Uzbekistan odličan, vidi se da je skoro pa A selekcija tu, pojeli su ih.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Logicno, Enzo i ekipitza pjevali angolanskom podrijetlu Francuza, a zaboravili na svojebranimir85 je napisao/la: ↑24 jul 2024, 16:14Argentinci očito nisu omiljeni u Francuskoj ,zvižde im na rugbyu ,zvižde im na nogometu.
Cigani zabise u 105 min, 15 min nadoknade, kamo srece da su ovi marokanci s tribina uletili i prebili cigane
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- Maroon1946
- Kontakt:
Joj bruke od takmičenja, ovako se ni Borac ne gura.
Dovoljna mi je ova jedna "utakmica" da vise nista od OI ne gledam.

Dovoljna mi je ova jedna "utakmica" da vise nista od OI ne gledam.
- BiHSportman
- Kontakt:
Kakva sramota od suđenja na Olimpijskim igrama. Da li će netko za ovo reagovati? Ovaj sudija se mora pod hitno skloniti sa ovih igara da ne bi pravio više lakrdija.
1921!
- ASD
- Kontakt:
Upotrijebili su riječ Angola jer se rimuje sa bola.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 jul 2024, 17:07Logicno, Enzo i ekipitza pjevali angolanskom podrijetlu Francuza, a zaboravili na svojebranimir85 je napisao/la: ↑24 jul 2024, 16:14Argentinci očito nisu omiljeni u Francuskoj ,zvižde im na rugbyu ,zvižde im na nogometu.
Cigani zabise u 105 min, 15 min nadoknade, kamo srece da su ovi marokanci s tribina uletili i prebili cigane

Spominjale su se i trandže koliko sam upratio.
Mislim da su francuski igrači njih prvo provocirali, tamo na svjetskom prvenstvu pa je to otišlo daleko.
Odlična slika na Eurosport 4k. Kamo sreće da je i euro bilo ovako preneseno
Zasto je nadoknada u mecu Argentina-Maroko bila 15 minuta? Je li bio prekid neki ili?
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Ma jok, valjali se jesu al nijedan veci prekid
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Cirkus...
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Evo poništili go Argentini 2 sata nakon što je utakmica završila......
Grob te ne bi je bo sta je ovo u tri piccke materine
Grob te ne bi je bo sta je ovo u tri piccke materine
Sta je ovo?

G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Da je go bio regularan ne bi se igralo nakon VAR provjere. U suprotnom trebalo se igrati 3 a igralo se 4. Mislim da se Arhimed, Tales, Pitagora, Ekrem Jevric i ostali valjaju u grobu
Legendarno 

Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
E nek sam i ovo vidio
Inace ES u 4k i dolby visionu radi prijenose, na maxu svi eventi uzivo, jedino fali da se mogu 2 dogadjaja odjendom pratiti sa pip, obzirom na izbor narednih dana malo ce biti i 4 ekrana
Hrt 2 UHD se ceka, valjda ubace na hrti da mozemo i mi bez antena pogledati

Inace ES u 4k i dolby visionu radi prijenose, na maxu svi eventi uzivo, jedino fali da se mogu 2 dogadjaja odjendom pratiti sa pip, obzirom na izbor narednih dana malo ce biti i 4 ekrana

Hrt 2 UHD se ceka, valjda ubace na hrti da mozemo i mi bez antena pogledati

________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.