Necu previse duziti sa najavama, jer su stvari poznate poznavaocima NBA lige, ali cu napisati nekoliko recenica o objema konferencijama:
ISTOK
Sezona se zapravo i otvara tekmom izmedju BOS i NYK u kome ce Kelti podijeliti prstenje, te podici svoj 18ti baner.BOS je i zadrzao kompletnu svoju sampionsku ekipu i prema svim najavama, najveci su favoriti da ponovo izadju sa Istoka, a vjerovatno i da odbrane titulu.Kljuc ce biti u zdravlju rostera, prije svega Porzingisa (zbog povrede iz finala ce propustiti pocetak sezone) i Horforda.To su 2 igraca koji BOS i daju opciju "five out" uz zastitu obruca i to je nesto sto se ih cini unikatnim, jer svih tih 5 igraca moze braniti, spustiti loptu na parket i pogoditi sut za 3p.Najveci izazivac na Istoku ce im mozda biti upravo NYK.To je fransiza koja je sklopila roster upravo po uzoru na BOS sa ovim tradeom za KATa, a vec od ranije se zna da se pod Thibsom odbrana mora igrati.Bice zanimljivo pratiti ih.Od ostalih ekipa koji su konkurenti imamo PHI pojacanu sa Georgeom i i dosta solidnim rosterom u kompletu, ali ja ovoj fransizi slabo sta vjerujem dok je na celu ekipe Embiid koji je isuvise lijen da bi se doveo u tip top formu, a onda brzo pocne i prica o povredama i sl.Sezona nije ni pocela, a on je vec najavio da nece igrati b2b tekme.Tu bih jos dodao MIL sa Giannisom, koji se ne moze otpisati, ali ostatak nosilaca ekipe je u finim godinama, u padu svoje igre, a i Middleton ce propustiti uvodni dio sezone.Oni mogu samo vrebati iz prikrajka, po meni.Tu je i IND, koja je pokazala da moze biti svima problem, ali mi nekako tu nedostaje igrac sa superstar pedigreom koji ce te voditi do titule.Ne treba zaboraviti ni MIA, ali su to sve ekipe koje su, realno, rang ispod ove prve 3-4 fransize kad pricamo o kompletnim rosterima.
ZAPAD
Na Zapadu je, makar meni, poprilicno jasno ko je u vrhu.DAL ce opet biti tu, lijepo su se i pojacali (Klay, Marshall, Grimes), jos dobili na sirini i sve ukazuje na to da bi opet, u najmanju ruku trebali igrati WCF.Oni trebaju zategnuti svoju odbranu, a drugi nedostatak njihov je nemogucnost igranja ovog "five out" modernog stila koji su sposobni igrati svi njihovi najveci rivali ove sezone (BOS, NYK, OKC, pa i DEN donekle).To ce morati biti spremni premostiti, ako zele titulu.Pored njih, tu je OKC, od kojeg se ocekuje dodatan rast, a koji se pojacao na perimetru tradeom za Carusa, a pokusali su rijesiti i problem skoka dovodjenjem Hartensteina na C, koji ce, doduse, propustiti prvi 6 sedmica zbog loma.Zatim imamo MIN, koja jeste izgubila star igraca, ali je njihov roster postao jos "dublji" i bice ponovo opasni.Medjutim, treba pricekati i vidjeti kako ce to sve izgledati, jer u predsezoni nisu imali Randlea.Tu je svakako i DEN, sa najboljim igracem svijeta i samim time na njih se mora ozbiljno racunati, ali je svima jasno da ce im neko od mladih igraca morati ozbiljno iskociti ukoliko zele u uzu pricu ekipa koje ce se boriti za titulu.Neko mora nadoknaditi KCPa, Browna iz pretprosle sezone itd. Ovom vrhu se jos moze pridodati i PHX, koji je u predsezoni izgledao dosta ozbiljnije pod Budom i pravim PGom u Jonesu, ali i tu treba pricekati makar 20tak tekmi, pa da se vidi gdje su oni i sta su!? Dark horse Zapada mi je svakako MEM.Ta ekipa ima sve.I star igraca i sistem i odbranu i sirinu.Nemaju srecu sa povredama (Jackson ce propustiti pocetak sezone) i nemaju srece sa glupostima Moranta, ali ako kliknu....Niko ih nece lako izbaciti.
U svakom slucaju, uzbudljiva sezona je pred nama....Roll on!!