Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan
Eurobasket 2025, idemo!
Idemo vendete mi
Hvala za odličnu analizu Bosanske grupeDivos je napisao/la: ↑28 mar 2025, 13:13Kada je grupa C u pitanju u kojoj je selekcija BiH tu je jedna selekcija koja realno nema šanse da ostvari neku pobjedu, Kipar. Oni navodno računaju na Vezenkova, no Saša je nedavno u jednom intervjuu za srpske medije rekao da voli Kipar ali da ta mogućnost otpada.
Španija je selekcija na koju uvijek morate računati da će se boriti za najviši plasman. Njihovi košarkaši ihtraju u najzahtjevijoj ligi u Evropi, Endesa, mnogi igraju i Evroligu, tu igrači koji imaju i epizodnu ulogu u svom timu naučili su na igru visokog intenziteta i u prednosti u odnosu na košarkaše iz liga gdje je više neobavezne košarke. Problem Španije jeste što selekcija nije isprofilisana, još nisu raspoređene uloge, ko će imati veća ovlaštenja u napadu, ko će više giljati u odbrani, lider tek treba da se nametne. Imakju i dosta košarkaša na svim pozicijama koji imaju kvalitet, predispozicije, no osim braće Ernangomes i ovog Aldame, malo ko se izdvaja, tako da će čestro odlučiti nijanse kome će Skariolo dati prednost. Tu ćemo moći dati bolji sud o ekipi tek kada Skariolo odredi 12 za EP.
Grčka će biti kvalitetna, Janis Adetokumbo je prvo ime. Silna energija, skočnost, snaga, pokriva sve pozicije, igrač koji donosi prednost. Imaju pored Janisa dokazani kvalitet ali redom igrači (Slukas, Kalates, Papanikolau, Mitoglu, naturalizovani Amer Vokap, Papapetru, Larencakis) koji su prešli zenit, vremešniji, tu zna nedostajati energije. I pozicija centra iako tu imakju Papajanisa ne ulijeva povjerenje, Oni mlađi koji su se pojavili zadnjih godina nisu dokazali da su taj kvalitet. Vrbuju Andreja Stojakovića da zaigra za njih no vidjećemo da či će im se želje ispuniti. Biće jaki na EP i biće silno ovisni od Janisa Adetokumboa koji se puno troši tokom sezone, i previše, i upitno je u kakvom će stanju biti tijelo.
Italija je zanimljiva ekipa. I ekipa koja će imati na EP ogroman disbalans spoljne i unutrašnje pozicije. Na bekovskim pozicijama imaju plejadu mladih perspektivnih igrača. Spanjolo, Prosida, Pajola, Menion, Bartolani koji opasno napreduje, dodajte nešto iskusnijeg pleja Spisua, pouzdano krilo Fontekiu koji na velikom takmičemnju uvijek dobro odigra, ako im zaigra Divinčenco, biće opasno jaki spolja.
Zato će na unutrašnjim pozicijama muku mulčiti proitiv svih rivala u grupi, Polonara, Meli i Riči, svi 34 godine, imaju iskustvo ali nedostaje i visine za poz. 4-5 i kabarita i potrebne energije, Mladi centar Diuf ima potencijal ali nije taj kvalitet. Ako koliko toliko budu parirali u reketu, barem da ih protivnici baš ne izdoiminiraju, mogu iznenaditi na ovom EP.
Gruzija godinama nema širinu., mogu se osloniti na najviše 6-7 igrača u rotaciji koji će odigrati na potrebnom nivou, ostali su tu ne zato što imaju kvalitet, nego zato što nemaju boljih. Kod njih je obrnuto u odnosu na selekciju Italije, imaju kvalittet u reketu i vidljive limite spolja.
Zato će igrati EP konstantno sa 3 visoka u petorci. Gdje će Mamukelašvili, prirodna "četvorka" pokrivati poziciju "trojke". Tu su još Šengelija i Bitadze, en-bi-ej centar koji dobro napreduje. Bek-ap opcije na EP na poz. 4-5 biće veteran Šermadini koji i pored 36 godine može odigrati 10-15 minuta na potrebnoim nivou i Burjanadze, malčice djeluje tromo, nezgrapno, ali zna odigrati dobro.
Zato spolja imaju tek Andronikašvilija i Amera, zavisi za kojeg će se Džikić odlučiti, Boldvina ili Tomasona. Čim ih je Džikić izabrao, to su zahvalkni igrači koji će se podrediti timu. Ostali bekovi preskroman kvalitet. Baš preskroman. Najveći kvalitet Gruzije jeste Aleksandar Džikić, stručnjak koji zna iskoristiti potencijal igrača koji su mu na raspolaganju.
O selekciji BiH forumaši imaju bolji uvid od mene. Puno zavisi da li će se Gegić oporaviti do EP. Pozicije 4-5 su dobro popunjena. Bilo bi i bolje da je Sulejmanović koji igra u dobroj formi u konkurenciji, no izgleda da je tu zapelo. Ne znam kakva je situacija oko Koste Kondića koji je zadnje dvije godine ostvario izuzetan napredak.
Selekcija BiH može proći grupu, ima realne šanse, no i dobri su protivnici.
Ima smisla kako nema smisla kad su nam "svi" 2+ metra, a Grcka slaba sa sutem, to ti odgovara. Vise ces problema imati sa suterskim ekipama, cisto zbog svog size/visine.perun je napisao/la: ↑28 mar 2025, 14:19
Hvala za odličnu analizu Bosanske grupe
Igra se turnir sistem svaka 2-3 dana i važno je održavati svježinu tokom takmičenja.
Za prolaz dalje moraju se dobiti najmanje tri tekme i pretpostavljam da će selektori iz taktičkih razloga planirati raspodjelu energetske potrošnje.
Npr. ima li smisla trošiti se protiv Grčke koja će praktično igrati na domaćem terenu ili Španije a čeka nas Gruzija koju možemo dobiti na svježinu.
Pored Cypra kojeg bi trebali dobiti bez većih problema i Gruzije gdje imamo realne šanse što misliš protiv kojeg protivnika od ove 3 top repke Bosna ima najviše šanse?
Zadnja je sa Gruzijom.Slatinash_7 je napisao/la: ↑28 mar 2025, 14:59Ja mislim da više šanse imamo protiv Španije i Grčke nego protiv Italije..
Giannisa su već evropske reprezentacije zatvarale u reketu, njemu je baš teško igrati po FIBA pravilima i nikad nije bio dobar u igri za reprezentaciju, makar ne onoliko koliko njegov renome MVP i osvajač NBA titule govori.
Španjolci isto dosta jaki pod košem gdje i mi možemo baciti 5 igrača da se guraju i rudare u obrani a u napadu šta naprave..
Italija nam definitivno ne leži, luda su reprezentacija, svi im pucaju trice osim ovog crnca Diopa..
Ja se najviše bojim skidanja nekog velikog skalpa a onda da nas Džikić dobije sa ovih pet teškaša pod košem Gruzije, tu smo nekako bara bar, ne znam kad igramo sa njima,ako i oni budu svježi bojim se da nas mogu namučiti pa možda i pobijediti i tako anulirati neko iznenađenje kojem se nadam protiv Grčke najprije
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.