S obzirom da je do nove sezone ostalo nešto manje od sedam dana, mislim da je vrijeme za novu temu.
Što se tiče predstojeće sezone, evo neki moj kraći osvrt samo na contending ekipe, a ekipe koje smatram potencijalnim playoff učesnicima ću samo nabrojati:
Što se tiče zapada, mislim da su tu glavni favoriti za finale konferencije, a i generalno prsten - Oklahoma i Denver. Teško je zauzeti neki stav za koga mislim da je izgledniji kandidat, što se Oklahome tiče, znamo svi da je kod aktuelnih prvaka jako česta pojava championship hangovera, nedostatka motivacije i opuštanja u pogledu fokusiranosti. I dalje je to stameno jaka ekipa koja je tokom ljeta produžila ugovore važnijem dijelu svog jezgra. S druge strane, imamo Denver koji je, diskutabilno, imao i najbolji offseason u ligi. Brojne adicije kao što su Valanciunas, Hardaway i Brown, a uz to su se uspjeli riješiti i masnog ugovora Portera trejdujući ga za Johnsona - uradili su odličan posao i još su popravili segment koji im je bio bolna tačka prošle sezone - klupa. I pored klupe kakvu su imali, bili su nadomak izbacivanja onakve Oklahome u drugoj rundi. Sa adicijama kakve su doveli, možda bih rekao čak da su i glavni favoriti da izađu sa zapada, a naposlijetku i za titulu. Houston sam smatrao također kao konkretnim contenderom za top 3, možda čak i 2, dok nisu došle vijesti o povredi Freda. Pisao sam i ranije, i u hipotezi da je Vleet zdrav, mislim da bi im u svakom slučaju bilo ključno da budu 1. seed tokom regularne sezone, jer mislim da u drugoj rundi ne bi bili favorizovani ispred Denvera i Oklahome. Mislim da su te dvije ekipe ipak stepenicu više od Houstona, i zbog playoff kontinuiteta kroz godine i zbog samih rostera. Sada, sa velikim upitnikom oko Fredovog povratka, omjer u regularnoj sezoni će vrlo vjerovatno trpiti, a eventualni playoff matchupi u halfcourt napadu bez njega će postati još teži jer je haman pa jedini drive&kick igrač u tom timu. Što se tiče ostalih ekipa, u mixu su Lakersi, Wolvesi, Clippersi, Grizzliesi i Warriorsi što se tiče ostalih mjesta.
Što se tiče zapada, tu mislim da su glavni favoriti za finale konferencije Cleveland i New York. Što se Clevelanda tiče, smatram da bi im ovo mogla biti posljednja šansa da dokažu šta je ovo jezgro sposobno da uradi. Iz godine u godinu su underachievali što se tiče nekih očekivanja u playoffu. Iskreni da budemo, posljednja dva playoffa su se mučili s povredama, posebno u prošlom. Smatram da u proteklom playoffu nisu ni imali prilike da pokažu pravi raskoš njihove igre jer im je u isto vrijeme bilo povrijeđeno više ključnih igrača protiv Pacersa. Dok su se vratili (a i to je bilo pitanje da li su zdravi), već je bilo kasno, s psihološke strane i momentuma Pacersa. Sumnjam da će ponoviti onako dominantu regularnu sezonu, postavljajući rekorde u ofanzivnom segmentu, ali isto tako ne mislim da ih treba potcjenjivati kao što su ih pojedini potcijenili. Kao drugi favorit je New York. Nakon sličnog problema kao što je Denver imao, loša klupa, Knicksi su se pojačali sa solidnim adicijama i igračima koji su bili spremni prihvatiti manje ugovore da igraju za contendera - Yabusele, Clarkson i Brogdon (još nije garantovan ugovor). Međutim, pored ovoga, odlučili su se i na, po meni poprilično ishitren, potez promjene trenera. Nakon poprilično duge i dijelom sramotne potrage za trenerom, odlučili su se za Browna. Lično ne mislim da je Brown clear cut upgrade nasuprot Thibsa i samim tim nisam ni načisto šta očekivati od Knicksa ove sezone. Mada jedno svakako stoji - za Knickse je također floor očekivanja Finale, s obzirom da su Thibsa nogirali nakon ECF plasmana, a uz to su još Brownu konkretno poboljšali roster, a istok će biti dosta slabiji zbog povreda Haliburtona i Tatuma. Sem pomenute dvije ekipe, mislim da nema nekih drugih očitih contendera na istoku, s tim što bi se Orlando možda mogao dodati kao neki favorit iz prikrajka, iako nisam siguran da žestoko preplaćeni Bane i adicija Tyus Jonesa daju dimenziju kvaliteta rostera Orlandu kojeg imaju Cleveland i New York. Boston i Indiana naravno nisu tu zbog povreda Tatuma i Haliburtona, iako ih i dalje smatram playoff učesnicima, mada zbog skorašnjih najava da se Tatum želi vratiti ove sezone na parket, moguća su razna iznenađenja ako se to zaista desi. Od preostalih potencijalnih playoff timova bih dodao Detroit, Atlantu i Buckse.
Ono što bih još dodao je da će biti interesantno pratiti implementaciju novih pravila koja je Silver najavio, kao i povratak NBA na NBC, a i debitovanje na ostale dvije mreže