Na razmisljanje o vaterpolo ligi, pa cak i o reprezentaciji BIH me naveo podatak da ce uskoro poceti sa radom zatvoreni bazen na Otoci u Sarajevu, i time ce se stvoriti dobra osnova za vaterpolo klub u Sarajevu.
S obzirom da u BiH vec postoje dva kluba, VK „Jadran“ iz Neuma (takmici se u 2. hrvatskoj ligi) i VK „Banja Luka“ (ne takmici se nigdje), osnivanjem ili ponovnim pokretanjem treceg kluba stvorili bi se uslovi za stvaranje vaterpolo lige BiH.
Mozda je smijesna ideja, ali sramotno je da nemamo svoju ligu, pa makar se sastojala samo od tri kluba.
S druge strane plivanje je inace jedan od najzdravijih sportova, pa bi bilo lijepo da djeca imaju kao izbor jedan sport vise.
Ne znam kakva je situacija u npr. Tuzli, Mostaru, Zenici sa bazenima, ali mislim da bi gradovi sa 100 hiljada i vise stanovnika obavezno morali imati bazen vecih dimenzija, koji bi sluzio plivackim i vaterpolo klubovima.
Naravno da ne ocekujem da ce nasa reprezentacija biti neki faktor u Evropi, ali red je da smo prisutni i u tom sportu. Makedonci postadose respektabilna ekipa, a kod nas taj sport maltene ni ne postoji. Vjerovatno bi se mogla skuckati i kakva reprezentacija, jer kao i u svim sportovima, sigurno ima Bosanaca i Hercegovaca u bijelom svijetu koji se bave vateroplom (kraca potraga google-om ne dovela do Fedje Avlijasa, 1987.g. i Dejana Suletica 1986.g koji igraju u Kanadi, a sigurno ih ima jos)..