[youtube][/youtube]
Bilo je to protiv Jugoslavije u barazu za SP 78-me (ponovo se vracamo), Spanjolska je izgubila, a Juanito dobio flasu u glavu u po Beograda.
1984. "Roja", pravi iznenadjujuci uspijeh i plasira se u finale Eura u Francuskoj. Tu reprezentaciju su cinili Santillana, Camacho, Arconada, Gallego, Senor, Moreno, bio je tu i 17-godisnji Butragueno koji je povremeno igrao, i kad vec spomenuh Butraguena, on je u svome debiju sa 17. godina za repku zabio gol protiv Velsa. Slijedio je i sljedeci Mundijal, u Meksiku 1986. Tada su Spanci lagano prosli grupu, te dobili u osmini finala Dansku koju su satrali sa 5-1, a zanimljivo, cetiri gola na toj utakmici postigao je Butraugeno (koji je postao prvi Spanac koji je zabio pet golova na SP-u, Villa je zabio prethodni Mundijal isto toliko). U cetvrtfinalu su ispali od Belgije na penale te ih se od tada smatra vjecitim gubitnicima.
[youtube][/youtube]
1990. Eliminisani su od Jugoslavije sjajnim golom Piksija opet u produzecima. E onda je slijedio Mundijal 94-te, lagano su prosli grupu, u osmini finala savladali Svicarsku 3-0, i onda nevjerovatna utakmica, mnogi i dan danas pricaju o njoj. U cetvrtfinalu protiv Italije, znaci utakmica puna tempa, dobre igre, Spanjolska uveliko bila bolja, a onda su nesto zakuhali na terenu i Tassoti je razbio Luisa Enriquea koji je u tom momentu zaplakao i govorio mu "kurvin sine, kurvin sine", naravno, zabari nisu dobili crveni karton, a sto je najgore, Spanci opet ispadaju nesretno i gube u 89. minuti, kada je Baggio zabio za 2-1.

Placali su Spanjolci jos dug za 82-gu, vrijeme kada su ih sudije konstantno gurale. 98-me vazili za glavne favorite te je i sam Pele rekao da ce oni osvojiti SP, ali su ispali u grupi. Svoj dug do kraja naplatili su 2002. na SP, ali polako... lagano su se prosetali grupom, ostvarili sve pobjede protiv Paragvaja, JAR-a i Slovenije, a u osmini finala dobili Irsku, i tu su vodili do samoga kraja kada je Keane zabio za 1-1, ali sva sreca pa je Iker bio na golu i spasio Spaniju od ispadanja. U cetvrtfinalu dobili su Koreju koja je samo uz pomoc Boga i sudija dosla skoro do kraja, prvo su Italiju izbacili uz sudijsku pomoc, e sada su i na red dosli Spanci. Prvo Marchena zabija cist gol, za koji ni sudije same ne znaju zasto su ga ponistile, nakon toga Spanija ponovo zabija cist gol preko Morientesa, ali su i njega ponistili, onda Joaquin ide 1vs1 sa golmanom, ali opet sviraju nepostojeci ofsajd, mislim to je stvarno bilo nenormalno, ponistit prakticki 3 cista gola... Zavrsilo se na penale, a odlucujuci je bio promasaj Joaquina (nije igrao Raul tu utakmicu zbog povrede, mozda bi se drugacije i zavrsilo, ali eto), usput da napomenem da je se na kraju utakmice uplakani Helguera htio tuci sa glavnim sucem utakmice, ali su ga sprijecili suigraci.
[youtube][/youtube]
2004. na Euru ispadaju u grupi, ispred njih su bili finalisti, Grcka i Portugal, pobjedili su jedino Rusiju, ako se dobro sjecam, gol je dao Baraja tada, a Grckoj Moro. 2006. je takodjer bilo zanimljivo, grupu su pomeli, igrali sjajno, Ukrajina je stradala 4-0, a onda evo jedne zanimljive situacije kod mene, igrali su sa Tunisom, i Tunis je poveo 1-0, i ja sam skoro cijelu utakmicu preplako (toliko sam tada volio Spaniju), a onda je usao Raul i zabio, izletio sam na balkon i toliko se derao da je kasnije komsinica zvala i mislila da sam pao, do kraja 2 gola Torresa za konacnu pobjedu, da se odmah razumijemo, tu Spanjolsku sam volio jednako kao i Real, i svaki njen poraz me bolio kao i Realov (znaju to oni koj me bolje znaju), do kraja grupe pobijedjena je jos Saudijska Arabija golom Juanita (i to sam zapamtio). Onda u osmini finala protiv Francuske, prije utakmice pravo sam se nabrijo, dres, sve... (Morientesov dres sam imao, imam ga i dan danas, uslikacu jednom). Pocelo je fantasticno, gol Ville iz penala, penala nad Pablom Inbanezom. Sada za mene je slijedio sok, prvo Ribery, a onda i jel moguce da je Vieira ako se dobro sjecam, tada sam kao najveci Spanac poceo da placem, sjedim na kaucu i placem, sve do kraja utakmice, kada je i Zidane zabio za konacnu pobjedu, cijelu tu noc nisam mogao spavati i ujutru kada sam se probudio bilo mi je, ne znam ni sam kako da taj osjecaj opisem, cak i cijeli taj dan sam bio nikakav. Eee, to je bila ona Spanija sa Raulom koju sam stvarno volio. Pogledajte vi ovo, ja sam 2,3x i ne mogu vise, valjda sto mi je previse tesko, inace, dobar video
[youtube][/youtube]
U Austriji i Švicarskoj Spanija po drugi put u povijesti postala je prvak Europe. U grupnoj fazi svladala je Rusiju 4:1, te Svedsku i Grcku sa po 2:1. U cetvrtfinalu izbacena je Italija, na penale, tada je Sveti Iker obranio dva penala, a njegova mater je kako sama kaze tu noc se onesvijestila. U u polufinalu je razbijena Rusija, 3:0. U finalnom susretu EP-a "Furija" je pobijedila Njemacku 1:0, a Svabama je presudio El Nino Torres, majstorskim golom. Evo i video tih penala, kada su vratili Talijanima za 94-tu, prije te utakmice pitali su i Luisa Enriquea sta misli o toj utakmici a on je rekao: "Vendetta, vendetta" i nasmijao se.
[youtube][/youtube]
Nakon toga i prethodno SP, osvojeno u stilu. Nastup na prvenstvu je iznenadjujuce otvoren porazom 1-0 od Svicarske, medjutim opravdali su status favorita, i u preostale dvije utakmice pobijedili Honduras i Cile. Rezultatom 1-0 Spanjolci su dobili Portugal u osmini finala, te Paragvaj u cetvrtfinalu. U polufinalu izbacna je dotad nezaustavljiva Njemacka. Zanimljivo, Spanjolci do tada nikada nisu igrali u finalima svjetskih prvenstava i ovo im je bio apsolutno najveci uspjeh u povijesti. Do tada su se mogli pohvaliti tek cetvrtim mjestom osvojenim 1950. U finalu ih je cekala Nizozemska. Mundijal su osvojili sjajnim golom Inieste u 116. minuti, prije toga, ostace zapamcena vec sada ona epska parada Ikera vs Robben. To je bio prvi svjetski naslov za Spanjolce. Spanjolci su do naslova dosli zanimljivo sa samo 8 golova u sedam utakmica.
[youtube][/youtube]
Evo sada i par brojeva, odnosno statistike:
Najbolji strijelci:
Villa 46
Raul 44
Hierro 29
Morientes 27
Butragueno 26
Torres 26
Igraci sa najvise nastupa:
Zubizarreta 126
Iker 118
Raul 102
Xavi 100
Puyol 94
Hiero 89
Svoje utakmice reprezentacija uglavnom igra na Bernabeuu, Calderonu i Mestalli (bar su do sada najvise koristeni). Nekada se igralo i na Pizjuanu, zadnji put 2009. protiv Engleza (2-0). Zadnjih godina takodjer, vrlo cesto se igra i u ovim manjim mjestima, kako bi ljudi koji ne mogu doci do Madrida ili Valencije gledali Spaniju, tako se igralo primjera radi nedavno na Kanarima, u Albaceteu, u Salamanci a i u La Coruni. To je odprilike to, a evo sad jos i par pjesama "crvene furije", stvarno su lijepe.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Ako sam gdje pogrijesio ispravite, i dodajte ako jos sta treba...
I umalo zaboravih... bio sam na tekmama Spanije 2x, prvi put kada su igrali u Zenici, kvalifikacionu za SP, zavrsilo je 1-1, Vicente je dao gol za Spaniju a za BiH Bolic, skakao sam kada je Vicente dao gol, a svi oko mene su gledali. Drugi put ovo nedavno, 2009. kada su nas potopili, 5-2. I nemojte ovo vi Culesi shvatiti pogresno ili nekako, ali morao sam, jbg, uglavnom, izlazi Iniesta, sta ja znam kad vec i cijeli stadion mu aplaudira ali ja zvizdim ipak, jace od mene