Vrijede li naše diplome vani?
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- Freddy Krueger
- Kontakt:
Vrijede li naše diplome vani?
Htio bi upisati master studij u inostranstvu(Italija,Engleska) ali nisam siguran da li moja diploma vrijedi vani.Završio sam pravni fakultet u Sarajevu.
"Welcome to prime time, bitch!"
Re: Vrijede li naše diplome vani?
Trebalo bi da vredi.Znam da vredi sa pravnog fakulteta na Palama i svim ostalim fakultetima u sklopu UIS,vrede i sa Apeirona pa je logicno i da vrede te iz Sarajeva.Freddy Krueger je napisao/la:Htio bi upisati master studij u inostranstvu(Italija,Engleska) ali nisam siguran da li moja diploma vrijedi vani.Završio sam pravni fakultet u Sarajevu.

Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))
U Austriji ti vrijedi .Sa nasim diplomama mozes i posao trazit u Austriji 

- Amoxicillin
- Kontakt:
ih kako naše diplome vrijede u vanjskoj hali, na vani, kad ti zauzmu u kuci....
Hmm, dala mi je do sad ove nadimke: "Kmeki", "Cmizdravo benavo kmečalo", "šef", "sekundarno ljepilo"...to be continued.
Vrijede po bolonji svugdje, čak diplome mnogih privatnih fakulteta vrijede.
Naravno da možeš posao tražiti, no problem je što BiH nije u EU tako da ti svugdje treba radna dozvola a nju ćeš malo morgen dobiti.
Naravno da možeš posao tražiti, no problem je što BiH nije u EU tako da ti svugdje treba radna dozvola a nju ćeš malo morgen dobiti.
- ŠB_Fidelis
- Kontakt:
To bi trebalo nostrificirati negdje unatoc svemu ukoliko se trazi, medjutim ako imas diplomu po bolonji i hrvatsko drzavljanstvo, od 1.7. si drzavljanin europske unije s istim pravima i otvara ti se mogucnost za zaposljenje vani.
...Život za Široki...
Taj master studij "LL.M.", koji je uglavnom pun medjunarodnog prava, mozes ja mislim raditi sa svojom diplomom.
No ako bi recimo htio da ti se prizna u Austriji tvoja diploma pa da dobijes "Mag. iur.", onda bi morao raditi nostrifikaciju svoje diplome, a to znaci polaganje slijedecih ispita: krivicno, gradjansko radno i socijalno, proces gradjanskog, upravno, ustavno, poduzetno, porezno, vjerovatno i evropsko. Drugim rijecima, moras de facto ponovo studirati. Jedina prednost ti je to sto ti polozene ispite u bosni iz navedenih oblasti zaracunaju ovdje kao polozene vjezbe, tako da onda barem vjezbe ne moras raditi.
Sto se tice posla, sa nasom diplomom (bez nostrifikacije) u Austriji nemas sta traziti. Jedina sansa bi ti bila da se uvalis u neku veliku kancelariju kao npr. Wolf Theiss ili KSW kao neki specijalizta za Balkansko trziste ili tako nesto...
No ako bi recimo htio da ti se prizna u Austriji tvoja diploma pa da dobijes "Mag. iur.", onda bi morao raditi nostrifikaciju svoje diplome, a to znaci polaganje slijedecih ispita: krivicno, gradjansko radno i socijalno, proces gradjanskog, upravno, ustavno, poduzetno, porezno, vjerovatno i evropsko. Drugim rijecima, moras de facto ponovo studirati. Jedina prednost ti je to sto ti polozene ispite u bosni iz navedenih oblasti zaracunaju ovdje kao polozene vjezbe, tako da onda barem vjezbe ne moras raditi.
Sto se tice posla, sa nasom diplomom (bez nostrifikacije) u Austriji nemas sta traziti. Jedina sansa bi ti bila da se uvalis u neku veliku kancelariju kao npr. Wolf Theiss ili KSW kao neki specijalizta za Balkansko trziste ili tako nesto...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)
Trenutno korisnika/ca: FCB1986, VensanKasel i 2 gosta.