Vrijede li naše diplome vani?

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Zaključano
Freddy Krueger
Kontakt:

Vrijede li naše diplome vani?

Post Postao/la Freddy Krueger » 13 feb 2013, 21:30

Htio bi upisati master studij u inostranstvu(Italija,Engleska) ali nisam siguran da li moja diploma vrijedi vani.Završio sam pravni fakultet u Sarajevu.
"Welcome to prime time, bitch!"

Devil
Moderator
Kontakt:

Re: Vrijede li naše diplome vani?

Post Postao/la Devil » 14 feb 2013, 17:19

Freddy Krueger je napisao/la:Htio bi upisati master studij u inostranstvu(Italija,Engleska) ali nisam siguran da li moja diploma vrijedi vani.Završio sam pravni fakultet u Sarajevu.
Trebalo bi da vredi.Znam da vredi sa pravnog fakulteta na Palama i svim ostalim fakultetima u sklopu UIS,vrede i sa Apeirona pa je logicno i da vrede te iz Sarajeva. ;)
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 14 feb 2013, 17:24

U Austriji ti vrijedi .Sa nasim diplomama mozes i posao trazit u Austriji ;)

Amoxicillin
Kontakt:

Post Postao/la Amoxicillin » 14 feb 2013, 17:40

ih kako naše diplome vrijede u vanjskoj hali, na vani, kad ti zauzmu u kuci....
Hmm, dala mi je do sad ove nadimke: "Kmeki", "Cmizdravo benavo kmečalo", "šef", "sekundarno ljepilo"...to be continued.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 27 maj 2013, 02:42

Vrijede po bolonji svugdje, čak diplome mnogih privatnih fakulteta vrijede.

Naravno da možeš posao tražiti, no problem je što BiH nije u EU tako da ti svugdje treba radna dozvola a nju ćeš malo morgen dobiti.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 27 maj 2013, 11:46

To bi trebalo nostrificirati negdje unatoc svemu ukoliko se trazi, medjutim ako imas diplomu po bolonji i hrvatsko drzavljanstvo, od 1.7. si drzavljanin europske unije s istim pravima i otvara ti se mogucnost za zaposljenje vani.
...Život za Široki...

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 27 maj 2013, 13:08

Taj master studij "LL.M.", koji je uglavnom pun medjunarodnog prava, mozes ja mislim raditi sa svojom diplomom.

No ako bi recimo htio da ti se prizna u Austriji tvoja diploma pa da dobijes "Mag. iur.", onda bi morao raditi nostrifikaciju svoje diplome, a to znaci polaganje slijedecih ispita: krivicno, gradjansko radno i socijalno, proces gradjanskog, upravno, ustavno, poduzetno, porezno, vjerovatno i evropsko. Drugim rijecima, moras de facto ponovo studirati. Jedina prednost ti je to sto ti polozene ispite u bosni iz navedenih oblasti zaracunaju ovdje kao polozene vjezbe, tako da onda barem vjezbe ne moras raditi.

Sto se tice posla, sa nasom diplomom (bez nostrifikacije) u Austriji nemas sta traziti. Jedina sansa bi ti bila da se uvalis u neku veliku kancelariju kao npr. Wolf Theiss ili KSW kao neki specijalizta za Balkansko trziste ili tako nesto...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: FCB1986, VensanKasel i 2 gosta.