Da se ovakve stvari dešavaju u prvom timu, kao što se dešavaju u omladinskom pogonu, posebno u U19 ekipi, Grbavica bi se već tresla, a promjene bi bile tektonske. Za mnogo manje smo otjerali Adžema i Bašića iz prvog tima. Omladinski pogon, koji je godinama bio naša snaga, sada je ispod nivoa Radnika iz Hadžića. Strašno.
Akademija mnogo košta, i moramo priznati da smo trenutno veoma daleko od njenog stvaranja. Ono što najviše frustrira jeste nedostatak konkretnog plana i vizije. Trenutno, bez investitora, ne možemo ući u ozbiljan projekat razvoja akademije, a ne postoji ni plan ni vizija za slučaj da se ne pojavi ozbiljan investitor. Čak mislim da investitor nije presudno rješenje. Rezultati u Evropi mogu donijeti značajna sredstva – pogledajte primjer Borca. Pogotovo s ovim sistemom takmičenja imamo priliku za uspjeh, ali moramo promijeniti mentalitet i pristup. Prije svega, trebaju nam pravi ljudi na pravim mjestima. Volio bih, na primjer, vidjeti povratak Adžema na mjesto direktora omladinskog pogona, jer bi uz trenutni Upravni odbor i stručni štab mogao napraviti značajne promjene.
Pogođeni smo istim problemima kao i šire društvo, što bih nazvao "sindromom samoporažavanja". Koliko god to nekome zvučalo smiješno, nedostaje nam pobjednički mentalitet, strpljenje, patriotizam, radne navike, intuicija, vizija, hrabrost i još mnogo toga.
U prvom timu se u kratkom vremenu promijenilo mnogo toga, i mislim da je krajnje vrijeme da se neko ozbiljno pozabavi omladinskim pogonom. Potrebna je detaljna analiza i dovođenje pravih ljudi koji mogu napraviti promjene. Ćurić je direktor od 2022. godine, ali rezultati su sve lošiji – ne samo na tabeli, već i u igračkom kadru. Početkom godine izgubili smo ogroman broj mladih igrača koji su mogli praviti razliku, ali to je samo vrh ledenog brijega. Situacija više nego alarmantna.
Siguran sam da ovi momci imaju potencijal samo je pitanje kvalitetnog rada. Mora neko stati pred članove Kluba i preuzeti odgovornost za sve ove loše rezultate. Jednostavno je tako.
Zadnja izmjena:
Levin, dana/u 29 nov 2024, 19:10, ukupno mijenjano 2 puta.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić