Premijer liga BiH - aktuelno

leo1946
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la leo1946 » 09 dec 2024, 22:26

jurisicduska je napisao/la:
09 dec 2024, 22:19
S obzirom na zemlju događanja iznadprosječni navijači u svakom pogledu pa vi možete srati do ujutro isto kao i Horde.

Kad ih usporediš s drugim skupinama i regionalnom scenom i brojem stanovnika podijeljenim između dva kluba i činjenicom da je Sarajevo najgore prošlo migracijski od svih ex yu gradova i da je bar 200.000 ljudi koji vole jedan ili drugi klub vani , iznadporsječno po svakom osnovu
Ma na stranu sve al kakvi jedni od najboljih na svijetu. Kakvi god da su, navijaci “velike cetvorke” su veci nivo za nas, a gdje su tek njemci gdje imas najmanje 6-7 navijackh skupina koji su zaseban svijet za nas isto kao i njihov nogomet. U poljskoj imas par, u rusiji imas par, turci, a gdje tek juzna amerika.. Svaka cast svima nama sto uopste pratimo ovu zabokrecinu od lige i sve navijacke skupine zasluzuju respekt al budimo realni ljudi :D
1946-1987

club21
Kontakt:

Post Postao/la club21 » 09 dec 2024, 22:30

Vjeverica777 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:04
nastrojeni21 je napisao/la:
09 dec 2024, 21:52
tutankamon1905 je napisao/la:
09 dec 2024, 21:33
Kakav bi show bio ako se ispostavi da je ovo videomontaza sto su Horde objavile :urnebes: obrukali bi se za sva vremena. Moze bit da je zbog nekvalitetnog snimka, al malo ova zastava levitira :?
Kakav ti mentalni sklop imas ako ti je prva i jedina pomisao da je nesto teorija zavjere, videomontaza, laz. Jesi li bar sekundu proveo razmisljajuci sta ako je istina, jel ti i u jednom trenutku na pamet pao pojam sramota? Posto si podjelio misljenje vezano za slucaj da je videomontaza, reci nam sta bi se desilo ako se ispostavi da je istina, cisto da vidimo tvoje razmisljanje i u tom pravcu, kad vec volis djeliti svoja misljenja.

Tuzno je sto si toliko zatucan, nije neko cudo sto je tako jer vas vecina na isti nacin razmislja al je opet tuzno.

Potrudi se nekad razmisljati svojom glavom a ne samo onako kako vecina, nije ti valjda zabranjeno.
Veći je problem što se na tribinama skupljaju narkomani i dileri nego kome je kakva zastava zašivena za jaknu
Nije.
Iz toga dolaze ostali problemi to je osnovno. I kako jos nisi ban dobio, jel ti admin kolega sa tribine ?

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 09 dec 2024, 22:37

NoDi80 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:23
Duska ti je napisao fino, ali dzabe ti si tvrdoglaviji od mene kad pocem spamati igrace
Eto pitam te za argumente i ti napises trideset kontraskih recenica bez argument i to samo u cilju da ponizes sagovornika
Ne vrijedi s takvima diskutivati i nisam ti ja real madrid da tako sa mnom pricas
Vozdra
Razocarao si me jer si onako presutio na prozivke od strane kempesa i nazorUso
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

2sb1996
Kontakt:

Post Postao/la 2sb1996 » 09 dec 2024, 22:38

NoProfit je napisao/la:
09 dec 2024, 16:09
2sb1996 je napisao/la:
09 dec 2024, 16:04
Ovo za klanjanje su sami oni prosuli pricu garant nakon sto ih je isibalo, i neka je…

Koliko im je droga pojela mozak, pa ne vide kad rade fotomontaze da se policajac kreće a zastava ostade 😂😂

I da ista imaju u svojim lazljivim ogranicenim tintarama, a nemaju, stavili bi grb HB na policajca a ne RH, ali to su oni, blago receno ograniceni pa te nicim ne mogu iznenadit 😂😂

Bordo drogaši
E baš zbog te priče strahujete gdje god krenete i još ćete strahovati dugo. :wave:

Tebi, koji mrtvom momku pjevaš da se javi, ćemo vjerovati.
Mitomanu našmrkani…

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 09 dec 2024, 22:39

Predmet sprdnje ha ha ha
To sto botovi poput tebe misle tako, ne znaci da je to tako
To je odraz vase maste i imaginarnog svijeta u kojem zivite i hranite ego spustanjem i vrijedjanjem drugih forumasa
Bas me boli, necu moci spavati
Idi popij jednu sokulju i ne seri kad ne znas nista konkretno sastaviti
Ti ne znas ni objasniti to sto zelis da kazes hahah

Leo koliko ima navijackih grupa na svijetu?
Koliko ima ljudi na svijetu, kakvi su standardi u svijetu, kakav je sportu u svijetu u odnosi na BiH?
Dovoljno je reci da navijaci Boce i Rivera slikaju se za Zeljinim salovima
Jedni od najboljih!

Vendetta njima ne ogovaram vise psovali su mi dosta i s njima nema rasprave
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 09 dec 2024, 23:03

leo1946 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:26
09 dec 2024, 22:19
S obzirom na zemlju događanja iznadprosječni navijači u svakom pogledu pa vi možete srati do ujutro isto kao i Horde.

Kad ih usporediš s drugim skupinama i regionalnom scenom i brojem stanovnika podijeljenim između dva kluba i činjenicom da je Sarajevo najgore prošlo migracijski od svih ex yu gradova i da je bar 200.000 ljudi koji vole jedan ili drugi klub vani , iznadporsječno po svakom osnovu
Ma na stranu sve al kakvi jedni od najboljih na svijetu. Kakvi god da su, navijaci “velike cetvorke” su veci nivo za nas, a gdje su tek njemci gdje imas najmanje 6-7 navijackh skupina koji su zaseban svijet za nas isto kao i njihov nogomet. U poljskoj imas par, u rusiji imas par, turci, a gdje tek juzna amerika.. Svaka cast svima nama sto uopste pratimo ovu zabokrecinu od lige i sve navijacke skupine zasluzuju respekt al budimo realni ljudi :D
Ma dobro to drug to necemo ni polemisati o svjetskoj sceni.
Nego govorim fkt imaju na šta bit ponosni nije bezveze sad neka grupica nego konstanta grupa prisutna svugdje od osnivanja, brojna i jaka, iznutra dobro organizovana. Pored toga puno humanitarnih akcija, repke, svega. Ja bih volio da se ugase ali navijači željezničara su s razlogom ponosni na TM.

Isto kao sto sam ja na Horde, koje idu ka povratku u zlatna vremena.
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.

Dajdza11
Kontakt:

Post Postao/la Dajdza11 » 09 dec 2024, 23:23

leo1946 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:12
NoDi80 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:04
firenca1998 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:02

Da neki momak iz Eng dodje u namanju ruku bi pomislio da ste zuti zid iz Dortmundaa kako se hvalis samo.
Ali dobro necemo o pripadnicima najdosadnije navijacke skupine. Samo cu rec da se neki od vas porede sa Torcidom.
Stvarno vasa glupost nema granica
[/quote

Iskreno nodiju fale Celik i Robija u ligi i bice puno zanimljivije sa njima
Atmosfera je uvijek vrhunska i necu zbog tvojih uvreda biti kontras i govoriti supotrotno

Sto se tice navijaca normalno da ce se porediti s torcidom, mozda vi od mrznje ili kompleksa ne vidite ili ne zelite, ali cinjenica je da zeljo ima jedne od najboljih navijaca na svijetu
Kad budemo igrali grupnu bice namanje 10.000 manijaka na gostovanju zapamti ovo dobro
Tek se vracamo
:shock:
🤣🤣🤣

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 09 dec 2024, 23:38

09 dec 2024, 23:03
Ma dobro to drug to necemo ni polemisati o svjetskoj sceni.
Nego govorim fkt imaju na šta bit ponosni nije bezveze sad neka grupica nego konstanta grupa prisutna svugdje od osnivanja, brojna i jaka, iznutra dobro organizovana. Pored toga puno humanitarnih akcija, repke, svega. Ja bih volio da se ugase ali navijači željezničara su s razlogom ponosni na TM.

Isto kao sto sam ja na Horde, koje idu ka povratku u zlatna vremena.

Niko tu nije neki poseban nivo za nas, osim Delija koje su nivo i za velike svjetske grupe. Kad kažem nas, mislim na obje sarajevske grupe. Nekad ranije sam napisao post u kojem sam upoređivao našu posjetu sa evropskim ligama,

Virtu4l je napisao/la:
28 avg 2024, 12:16
Kad smo već kod posjete, sad ćete da vidite koliko je veliki, veliki Željezničar. :kafa:

U Slovačkoj bi bio najgledaniji klub, u Mađarskoj bi bio drugi, odmah poslije Fernecvaroša.

U Belgiji bi veliki Željezničar bio na šestom mjestu, u Holandiji bi bio deseti, u Turskoj bi bio sedmi, u Danskoj bi bio treći najgledaniji klub, u Austriji četvrti, u Švicarskoj isto tako četvrti.

Što se tiče liga petice, bio bi rame uz rame sa dosta klubova, tj. u hiljadu gledalaca.

U našem regionu, veliki Željezničar na jednoj utakmici ima gledanost kao recimo komplet kolo prve lige Slovenije, a samo je Hajduk ove sezone gledaniji od velikog Željezničara.

Veliki Željezničar recimo na jednoj domaćoj utakmici ima posjetu kao komplet kolo srbijanske lige, a kad Zvezda igra domaću utakmicu, tu smo negdje u poređenju sa komplet kolom.

Veliki, veliki Željezničar. Evropski standardi doline ćupova. :bih:

Ljugi gledaju Englesku, Španiju i Njemačku pa imaju pogrešnu percepciju o gledanosti fudbala i steknu dojam da su stadion širom Evrope puni.

Hajduk je ne tako davno redovno imao prosjek ispod 10 hiljada i tek su u posljednje tri sezone značajno porasli sa posjetom. Što nam govori da kvalitet fudbala itekako igra ogromnu ulogu.

Što se tiče ultras scene, mi jednostavno nemamo priliku da vidimo gdje smo. Nismo prisutni u Evropi, a domaće prvenstvo nije toliko izazovno.

A što se tiče konkretno navijača Želje, ljubav prema klubu i emocija su sigurno na najvišem mogućem nivou. To je nešto što dođe do izražaja kad je teško, a Manijaci su uvijek bili najbolji kad je bilo najteže. Ovo pišem bez ikakve namjere da započnem neku diskusiju i raspravu. To su navijači koji su spašavali svoj klub i pisali neke lijepe priče koje su odjeknule na svjetskom nivou.

Ne znam kako bi se navijači Sarajeva ponijeli u istim i sličnim situacijama, koliko bi prodali desetogodišnjih, koliko bi sakupili para u raznoraznim akcijama, mada vjerujem da bi nam i tu mogli parirati.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

NajvecaRadosti
Kontakt:

Post Postao/la NajvecaRadosti » 10 dec 2024, 06:52

Da li ce se zeljini navijaci odazvati na proteste
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!

Convicts1988
Kontakt:

Post Postao/la Convicts1988 » 10 dec 2024, 07:17

NoDi80 je napisao/la:
09 dec 2024, 22:16
Svaka cast za Celik i Robiju za pijateljsku

Ma nema sta neko naš govoriti, to govore cak i ljudi koji nisu iz Sarajeva i BiH
Da nas izvuku u kupu sad 17., na Grbavici, bilo bi ekstra zanimljivo s navijacke strane :clap:

ledesma
Kontakt:

Post Postao/la ledesma » 10 dec 2024, 07:34

NajvecaRadosti je napisao/la:
10 dec 2024, 06:52
Oni ce organizovati kontraproteste, oni su gickov stub odbrane. Treba ove godine izaci u Evropu :urnebes: ...
"Znaš kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijaš za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Želju. Hvala Bogu ja nisam među njima". Dino Merlin

realnonerealan
Kontakt:

Post Postao/la realnonerealan » 10 dec 2024, 08:31

robertkosar je napisao/la:
09 dec 2024, 17:12
realnonerealan je napisao/la:
09 dec 2024, 17:04
NoProfit je napisao/la:
09 dec 2024, 16:37

Gdje si čuo/vidio da im se pjeva i da ih se veliča na fudbalskoj utakmici? Nemoj mi samo izignorisati post. :wave:
Majstore ja sam potpuno protiv isticanja bilo kakvih ratnih poruka, likova itd. Kako si uopce dosao do zakljucka da ja to podrzavam? Po meni vjera, rat, bilo kakve huskaske retorike nemaju sta raditi na stadionu. Stadion treba biti mjesto gdje ljudi dodu da odmore nakratko od svojih svakodnevnih problema, a ne da iskaljuju svoje komplekse i mrznju prema nekome ili necemu. Evo ovaj frajer hladno napisa da nema nista protiv nijedne vjere, ali protiv nacije ima. hahahah sta reci :damn: :urnebes:

A kad me vec pitas, evo ti odgovor... I naravno on nije kriv, sami su se zlocini desili.. On je heroj, pa zato i podrska koju je dobio od Hordi Zla..

Navijači Sarajeva pružili podršku komandantu odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Popularne Horde zla su podigle parolu posvećenu legendarnom komandantu Draganu Vikiću

Jer, tvrdi se, postoje dokazi da je postrojba „Vikićevi specijalci“, kako su je iz milja zvali, kojom je zapovijedao „legendarni“ Vikić, bila sudionik teškog zločina počinjenog 9. siječnja 1994. godine u viteškom prigradskom naselju Buhine Kuće. A govori se i potencira i sudjelovanje Vikićevih specijalaca i u stravičnom zločinu u Križanćevu Selu, samo 18 dana ranije i 500 metara zapadnije, bliže gradskom središtu, kada su 34 pripadnika HVO-a i hrvatska civila poginula i ubijena, a 30 zarobljenih odvedeno u Zenicu gdje su mućeni i na kraju i svirepo ubijeni. Istina, argumenti i dokazi za sudjelovanje Vikićevih specijalaca u ovom napadu i počinjenom zločinu su „tanji“ ali nikako preko njih ne bi trebalo olako prijeći. Jer, kao i u Buhinim Kućama i u Križanćevu Selu počinjeni zločini su strašni a još uvijek za njih nitko nije odgovarao.

Tog tragičnog 9. siječnja strani mediji, među njima i CNN, BBC… zabilježili su i u svijet poslali stravične slike kuća u plamenu i tijela civila i vojnika koja leže po dvorištima obiteljskih kuća. Tijela petorice ubijenih civila pronađena su u jednoj seoskoj šupi 36 dana kasnije, 14, veljače, kada su Buhine Kuće i definitivno i potpuno oslobođene.

Zivio ti meni kralju u miru i postenju. :salut:
Tko im yebe mater ustasku!!! Dobili su sto su trazili u okolini viteza. Pet mjeseci su divljali po vitezu prije no sto su napali Muslimane. Pucanje iz auta u pokretu i povici ovo je herceg bosna ovo ce biti hrvatska. Kad su ga popusili onda kuknjava. Najgore je kad lovac postane lovina e tose desilo ujkama u viteskoj dolini

Jesu li i djeca sa osmice dobila sto su trazila, poginuli od granate Armije BIH dok su se igrali? Ljudi iz Srebrenice, Sarajeva, Tuzle tko im **** mater balijsku trebalo ih je jos vise pobiti, jel tako treba reci po to tvome? Boze sacuvaj kakvo razmisljanje..

I sto je najgore nisu izgubili, Vitez nije nikad pao kao i jos dosta sredina u Srednjoj bosni.. Bradonje nisu pomogle u toj namjeri jbg. :bih:

I onda se cudis sto nitko ne navija za Bosnu, nece da igra za nju itd.. Bas zbog takvih poput tebe prijatelju :salut:

GoskGabela
Kontakt:

Post Postao/la GoskGabela » 10 dec 2024, 08:40

NoProfit je napisao/la:
09 dec 2024, 15:26
realnonerealan je napisao/la:
09 dec 2024, 14:35

Izvini ali kakve veze vjera i vjernik imaju sa nogometom i stadionom? Frajer vjernik , a pripadnik grupe koja se zove Horde Zla.
svaka cast tom vjerniku, ako nastavi tako mozda polozi i za Hafiza. Potpuno sam protiv tih vjerskih obicaja na utakmicama, nebitno koja vjera je u pitanju. Idi brate poslije utakmice u dzamiju/crkvu/hram i obavi to sto trebas. To neko silovanje vjere postaje ocajno..
Znači treba zabraniti fudbalerima da poste ili iftare za vrijeme Ramazana samo zato što vjera i vjernik nemaju veze s fudbalom i stadionom? Ludilo mozga :crazy:
GoskGabela je napisao/la:
09 dec 2024, 14:47

Putko, graDZani je pravi naziv za vas seljake sa Hošinog brijega i Sirokace. Da, igrao se nogomet u Gabeli tada, a vi graDZani ste bacali očito kamena sa ramena tada, pa vam partija osnovala klub tek 1946, tako da poklopi se misu sandzacki :urnebes: :wave:
Nije to naziv za bilo koga, to napišeš samo kad si nepismen i to na izmaku 2024. godine. Nadam se da te bar malo sramota. Mene jeste jer ti odgovaram na postove.

Da, da, u Gabeli se igrao nogomet prije nego i na Maksimiru (Dinamo Zagreb 1945) što nam govori da ste vi graDŽani iz Gabele gospoda za zagrepčane. :urnebes: :urnebes:

Sad još jednom **** u skokovima, vjerovatno te čeka ekipa u štali. :wave:
Pa Babunu sandzacki Dinamo je nasljednik HAŠK Građanskog iz 1911, pročitaj nekad nešto u životu.
Normalno da se igrao tada nogomet u Gabeli, ima sve lijepo dokumentirano, nije nas osnovala partija i država, levatu.
Ajde sad odj.**** kozojebu na Hošin brijeg, još malo kad padne snijeg nećete moći niti sići u Sarajevo :urnebes: :wave:
Giorgos Tzavellas : "Bijeg iz sela. Čestitam svim suigračima"

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 10 dec 2024, 08:55

dosadni ste

Lewy21
Kontakt:

Post Postao/la Lewy21 » 10 dec 2024, 08:57

09 dec 2024, 20:29
Nece ima kup. Nema teoretske šanse da propusti derbi.

Bitno je vama. Za naše ciljeve nije bitno vjeruj mi. :D
Ma kontam da će mu dat 3 utakmice zabrane. Pa jbg zabio je gol na zadnjem derbiju, nekakav je čudan ali hoće zabit kad je najpotrebnije. Težak nam je raspored od februara, pa je tu svaki bod koji uzmemo dobar. Do onog trećeg kruga po meni moramo da osvojimo nekih 6-7 bodova najmanje da nam ne bi 4. mjesto bilo nešto previše ugroženo, a pošto je duga zimska pauza teško je sad predvidjet koliko možemo. Problem je u tome što su sad svi dobri. :mrgreen:

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 10 dec 2024, 10:30

NajvecaRadosti je napisao/la:
10 dec 2024, 06:52
Hocemo, kako necemo, da podrzimo Ibrakovica koji je vec jednom zavrsio titulu pitarima na konto Zeljeznicara da opet ponovi istu stvar, taman da se i Dino Glava vrati ? i pride da podrzimo Mirvica da udje u Izvrsni Odbor NS-a, da se bori za sve nas :urnebes: Nemas pojma koliko mi fale Benkini golovi iz metarskih ofsajda :mrgreen:

Pitara da nema trebalo bi ih izmisliti :urnebes:

Navijac Zeljeznicara koji ode na proteste je budaletina i to ona iz udzbenika, nadam se da ih nema previse :tralala:

Kmenkake
Kontakt:

Post Postao/la Kmenkake » 10 dec 2024, 10:39

Treba podržati Nijaza Brkovica da se opet ugradi 1.5 % ukoliko se na Grbavici bude mijenjao teren.

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 10 dec 2024, 10:50

Problem nastupa kada shvatis da mi ne trazimo nit' kmecimo da se ujedinimo :mrgreen:

Ps. Bolje Nijaz nego duo Abdulah/Mirvic :urnebes:

Kratka hronologija pitara:

dvije titule za zelenim stolom, Vico je nekad bio dobar, dje je sad zapelo :think:

Muco kupi titulu, pehar u Popaju umjesto u vitrinama kluba

Duo Dino Glava Selimovic & Moderni napadacki fudbal Ibrakovic u borbi za dobrobit BiH fudbala :urnebes: Rezultat "borbe" Benkini metarski ofsajdi i titula

Delic, cini mi se Maid, hodao u savezu i smijao se jer Zeljo nece dobiti licencu za Europu, on je i bio u komisiji koja nam je odbila zahtjev za licencu

Klanjale se dzenaze :urnebes:

Sad ga glabate, sami, posteno :mrgreen:

killafrommanilla
Kontakt:

Post Postao/la killafrommanilla » 10 dec 2024, 11:01

RatoborniMrmot je napisao/la:
10 dec 2024, 10:50
Problem nastupa kada shvatis da mi ne trazimo nit' kmecimo da se ujedinimo :mrgreen:

Ps. Bolje Nijaz nego duo Abdulah/Mirvic :urnebes:

Kratka hronologija pitara:

dvije titule za zelenim stolom, Vico je nekad bio dobar, dje je sad zapelo :think:

Muco kupi titulu, pehar u Popaju umjesto u vitrinama kluba

Duo Dino Glava Selimovic & Moderni napadacki fudbal Ibrakovic u borbi za dobrobit BiH fudbala :urnebes: Rezultat "borbe" Benkini metarski ofsajdi i titula

Delic, cini mi se Maid, hodao u savezu i smijao se jer Zeljo nece dobiti licencu za Europu, on je i bio u komisiji koja nam je odbila zahtjev za licencu

Klanjale se dzenaze :urnebes:

Sad ga glabate, sami, posteno :mrgreen:
Samo jedno pitanje, msm zaboli me qrko i za vas i za pitare, ali jeste li svjesni da ako ne upadnete u taj savez vi da nece bit prvaci narednih 10+ godina ma koliko jaki bili, nego ćete i jedni i drugi čekati šta vam Vico spremi da pojedete :mrgreen:

Zar nije Magoda neko ko je i vama gurnuo pare za Jug, po hiljaditi put, zar vam se ne bi isplatilo njega podržati, samo pitam nemoj skakat odmah da sam "podanik" ili šta već imaš u repertoaru :D

Razumijem da jedni ne bi Mirvica, drugi ne bi Brkovića ili tako nešto, ali zar vam se nije lakše dogovoriti između sebe i naći čovjeka za oba kluba nego da iko podržava Čolpu. I nemoj bgt priče pitari ga postavili, vidim kako ih pazi, ozbiljno pitam, zar je tolika ta mržnja u Sarajevu da nema lika koji bi zastupao sarajevski sport :D
samo kad sam tu, neretva kroz mene teče, čudna jada od mostara grada svako veče

A i kada nema pobjede
Ili s nekim dijelis bodove
Nemoj brinuti, bodrit cemo te
Samo jako, nema predaje!

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Orjuna i 15 gostiju.