Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vjeverica777
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Vjeverica777 » 26 dec 2024, 17:58

meho-medo je napisao/la:
26 dec 2024, 16:16
Kakva je gdje situacija sa strujom?

Kod nas u TK su veliki problemi.
U Tupkovicu, selo 15km od Zivinica kod djeda mi pola kuce ima struju, pola nema.
Onda Sjever naselje pored Zivinica isto dodje struja 10 minuta pa nestane 2 sata, kazu preopterecenje, iskace osigurac na trafou.
Okej ali zasto si spojio toliko potrosaca na trafo. Nije problem uzet pare za prikljucak, a za poslije cemo vidjet sta cemo kad budu problemi.
Onda na dosta mjesta i napon nedovoljan, upalis sijelicu ona zmirka ili slabije svijetli.

I nisu potrosaci odgovorni za prohodnost do dalekovoda...
Jos uvijek je puno drvenih zastarjelih skoro upalih bandera medjutim ljeti to ko slabo pregleda i razmislja o zamjenii istih.
Kao u vecini situacija samo razmisljamo kada se nesto desi.
Je li moguće da Bosna ovoliko kaska za Hercegovinom po pitanju tog nekog kvaliteta života? Posebno za Zapadnom Hercegovinom. Hajde na stranu vozni park , uređenje, kuće i to što je na dosta višem nivou u Hercegovini, ali ovi osnovni životni uvjeti . Struja, voda ,komunalije. Pa ne pamtim da je po Hercegovini bilo nekog dužeg prekida opskrbe struje , ili nestanka vode , problema sa odvozom smeća, nekim zagađenjima i slicno. Pa evo uzmimo za primjer i privatne firme koje imaju koliko toliko obrazovan kadar za razliku ovih u Bosni , radnik je opet u priliku zaštićen, odavno nema nekih štrajkove, neuplacenih doprinosa i slicno kao što je slučaj sa Bosnom.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 26 dec 2024, 18:01

Pa normalno da nema dolje nestanka struje kad puno rjedje snijeg i pada nego u Bosni.

U Americi struje zbog snijega i mecave zna nestati po par dana, pa je li i oni kaskaju za Hercegovinom?
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

mma_hz
Kontakt:

Post Postao/la mma_hz » 26 dec 2024, 18:22

Ma taj dio Bosne i Hercegovine mislim na Posusje,Siroki,Citluk Grude sta znam je dosta rijetko naseljen.Nema puno potrosaca,a nema ni velikih vremenskih nepogoda.Drugo je Bosna gdje tuzlanski kanton ima 50tak hiljada stanovnika vise nego zajedno hercegovacko neretvanski,zapadno hercegovacki i kanton 10.
Zadnja izmjena: mma_hz, dana/u 26 dec 2024, 18:25, ukupno mijenjano 2 puta.
FK SARAJEVO.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 26 dec 2024, 18:24

Vjeverica777 je napisao/la:
26 dec 2024, 17:58
meho-medo je napisao/la:

U Tupkovicu, selo 15km od Zivinica kod djeda mi pola kuce ima struju, pola nema.
Onda Sjever naselje pored Zivinica isto dodje struja 10 minuta pa nestane 2 sata, kazu preopterecenje, iskace osigurac na trafou.
Okej ali zasto si spojio toliko potrosaca na trafo. Nije problem uzet pare za prikljucak, a za poslije cemo vidjet sta cemo kad budu problemi.
Onda na dosta mjesta i napon nedovoljan, upalis sijelicu ona zmirka ili slabije svijetli.

Jos uvijek je puno drvenih zastarjelih skoro upalih bandera medjutim ljeti to ko slabo pregleda i razmislja o zamjenii istih.
Je li moguće da Bosna ovoliko kaska za Hercegovinom po pitanju tog nekog kvaliteta života? Posebno za Zapadnom Hercegovinom. Hajde na stranu vozni park , uređenje, kuće i to što je na dosta višem nivou u Hercegovini, ali ovi osnovni životni uvjeti . Struja, voda ,komunalije. Pa ne pamtim da je po Hercegovini bilo nekog dužeg prekida opskrbe struje , ili nestanka vode , problema sa odvozom smeća, nekim zagađenjima i slicno. Pa evo uzmimo za primjer i privatne firme koje imaju koliko toliko obrazovan kadar za razliku ovih u Bosni , radnik je opet u priliku zaštićen, odavno nema nekih štrajkove, neuplacenih doprinosa i slicno kao što je slučaj sa Bosnom.
A druze u te price Covic ne vjeruje.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 26 dec 2024, 18:27

jasmin10 je napisao/la:
26 dec 2024, 18:24
meho-medo je napisao/la:

A druze u te price Covic ne vjeruje.
Ovaj eto vjeruje. Lik ce u svakom postu naci nesto s cime ce uporediti Bosnu i Hercegovinu. :bow:
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 26 dec 2024, 18:28

Fakat obrazovan kadar koji fakultete zavrsava na Logosu, a srednje škole po Širokom Brijegu.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 26 dec 2024, 18:30

DamirT je napisao/la:
26 dec 2024, 18:01
Pa normalno da nema dolje nestanka struje kad puno rjedje snijeg i pada nego u Bosni.

U Americi struje zbog snijega i mecave zna nestati po par dana, pa je li i oni kaskaju za Hercegovinom?
Normalno da im je i standard bolji kad ih je pola usko povezano sa politikom što u BiH što u Hrvatskoj.

Daj Sandzaku i Bošnjacima neki vid autonomije i konstitutivnost kakvu imaju Hrvati u BiH i biće Dubai za ostatak Srbije. Gdje još na svijetu ima da glas jednog čovjeka vrijedi pet puta manje od glasa drugog čovjeka a žive u istoj državi.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 26 dec 2024, 18:32

meho-medo je napisao/la:

Ovaj komentar nije poenta mog posta. Kad vec spominjes neke stvari, uzmi samo ovo oko neuplacenih doprinisa i Aluminij i toliko o zastiti radnika.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 26 dec 2024, 18:54

ja živio blizu sjevera u zivinicama godinu i po'
Nikad nisam probleme sa strujom imao

mislim, ono standardno. ima-ima, nema-nema. možda je do potrošača
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 26 dec 2024, 19:05

VivaLaStella je napisao/la:
26 dec 2024, 18:54
ja živio blizu sjevera u zivinicama godinu i po'
Nikad nisam probleme sa strujom imao

mislim, ono standardno. ima-ima, nema-nema. možda je do potrošača
Do potrosaca i jeste, preoptereceno. Trafo opterecen, i na njemu iskace osigurac.
Medjutim postavlja se pitanje zasto se toliko potrosaca prikljucilo ako je trebala druga trafostanica?
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 26 dec 2024, 19:11

Taj dio oko zapadne Hercegovine uopće nije slabo naseljen, slabo naseljen je Livanjski dio ili Istočna Hercegovina, a isto tako nije istina da nema vremenskih nepogoda . Udari vjetra su dosta jaki , i ako imaš više potrošača bilo bi logicno da imaš jaču opskrbnu mrežu. O čemu vi.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 26 dec 2024, 20:10

Saurman je napisao/la:
26 dec 2024, 17:36
kraljttbvb je napisao/la:
25 dec 2024, 13:35
Jest mi zao ovog lika sto je nestao na Bjelasnici :plac: :plac:

Zivio blizu mene u ratu (bio on kod tetke u stanu), druzili se, fin decko i ljudina u svakom pogledu.

Koronu jedva prezivio, mislim da je cak i na respiratoru bio.

Jos ga traze, ali mescini da ga je zameo snijeg :thumbdown:
Nije mi jasno kako su mogli poslati momka na vrh Bjelašnice u trenutku najveće oluje gdje je vidljivost pola metra i vjetrovi preko 80kmph.Zar nisu mogli sačekati dan i otići gore kad se smirila situacija.Ovako je momak vjerovatno platio glavom nečiju nesposobnost.
Lik je bio dobričina koji očito nije znao reći neću sad ići, ići ću za par dana kad se ova oluja smiri.

Još mu navodno tek druga smjena na Bjelasnici bila, prebacili ga prije par dana sa Lisina na Bjelasnicu umjesto nekog lika što je otišao u penziju.

Bezveze izgubljen život :thumbdown:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 26 dec 2024, 21:42

VivaLaStella je napisao/la:
26 dec 2024, 13:28
VensanKasel je napisao/la:
26 dec 2024, 09:21
L-Train je napisao/la:
25 dec 2024, 23:45

slika

Jasno je da je pogodjen.Pretpostavljam da su ostali bez hidraulike koja se nalazi u repu aviona,bez toga niko nikada nije uspjesno spustio avion.
Svaka čast pilotima koliko je života spašeno :salut:

Ma početku videa se jasno vidi kako je avion naglo gubio visinu i krenuo padati , sreća pa su to izvukli da nisu svi bi poginuli ...

Čisto sumnjam da je bird strike u pitanju. Ne znam je li normalno da u takvom slučaju motor samo stane, bez dima, vatre, osciliranja obrtaja (surging) itd..

Preliminarna istraga tvrdi da je ruska protivvazduhoplova odbrana oborila azerbejdžanski avion

Preliminarni rezultati istrage potvrdili su da je azerbejdžanski putnički avion kompanije AZAL, koji se nedavno srušio u Kazahstanu, oboren ruskim protivvazduhoplovnim sistemom Pancir-S. Ovaj šokantan incident izazvao je ozbiljne reakcije i otvorio pitanje bezbednosti civilnog vazdušnog saobraćaja u blizini konfliktnih zona.

Avion E-190, kompanije AZAL, koji je leteo na relaciji Baku – Grozni, pogođen je dok se približavao Groznom. Prema navodima portala Caliber.az, ruski sistem Pancir-S ispalio je raketu na avion, dok su sistemi elektronskog ratovanja paralisali komunikaciju letelice. Posledično, avion je nestao sa radara dok je bio u ruskom vazdušnom prostoru i ponovo se pojavio iznad Kaspijskog mora.

Posada, dezorijentisana usled elektronskih ometanja i oštećenja aviona, pokušala je da preusmeri letelicu na bezbednu destinaciju. Aerodrom u Groznom odbio je da primi avion, a slična situacija dogodila se i na aerodromima u Mahačkali i Mineralnim Vodama. Avion je na kraju upućen ka Aktau u Kazahstanu.

Video snimci iz unutrašnjosti aviona pokazuju da su dva putnika povređena gelerima, dok su svedoci prijavili eksplozije izvan aviona. Postoji spekulacija da je cilj bio da avion padne u Kaspijsko more, čime bi svi svedoci bili eliminisani, ali za sada to ostaje nepotvrđena teorija.

U trenutku incidenta, ruska protivvazduhoplovna odbrana bila je fokusirana na obaranje ukrajinskih dronova koji su, prema rečima Hamzata Kadirova, predsednika Saveta bezbednosti Čečenske Republike, napali Grozni ujutru 25. decembra. Iako nije bilo žrtava ni materijalne štete, postavlja se pitanje zašto ruske vlasti nisu zatvorile vazdušni prostor za civilne letove, čime bi se ovakva tragedija izbegla.

Za azerbejdžansku stranu situacija je jasna. Baku insistira na tome da Rusija zvanično prizna odgovornost za obaranje aviona, izda izvinjenje narodu Azerbejdžana i sprovede detaljnu istragu kako bi se odgovorni priveli pravdi.

Iako ruski zvaničnici nisu direktno komentarisali incident, spekulacije o namernom pokušaju zataškavanja uzburkale su međunarodnu javnost. U ovom trenutku, mnogi analitičari postavljaju pitanje o bezbednosti civilnog vazdušnog saobraćaja u zonama sukoba.

Ovaj incident ukazuje na hitnu potrebu za boljom koordinacijom između civilnih i vojnih vlasti u kontrolisanju vazdušnog prostora, posebno u blizini konfliktnih područja. Nepoštovanje međunarodnih protokola i neuspeh u proglašavanju zone zabrane letenja dodatno ugrožavaju putnike i posade.

Kako će Rusija odgovoriti na zahteve Azerbejdžana i kakve će posledice ovaj događaj imati na regionalnu i međunarodnu avijaciju, ostaje da se vidi.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 26 dec 2024, 23:16

Kakav јebeni bolesnik moraš biti da narediš gađanje civilnog aviona, a nije im prvi put. Onda oboriše onaj let za Nizozemsku u Ukrajini.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 26 dec 2024, 23:51

I found freedom. Losing all hope was freedom.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 27 dec 2024, 00:13

26 dec 2024, 20:10
Saurman je napisao/la:
26 dec 2024, 17:36
25 dec 2024, 13:35
Jest mi zao ovog lika sto je nestao na Bjelasnici :plac: :plac:

Zivio blizu mene u ratu (bio on kod tetke u stanu), druzili se, fin decko i ljudina u svakom pogledu.

Koronu jedva prezivio, mislim da je cak i na respiratoru bio.

Jos ga traze, ali mescini da ga je zameo snijeg :thumbdown:
Nije mi jasno kako su mogli poslati momka na vrh Bjelašnice u trenutku najveće oluje gdje je vidljivost pola metra i vjetrovi preko 80kmph.Zar nisu mogli sačekati dan i otići gore kad se smirila situacija.Ovako je momak vjerovatno platio glavom nečiju nesposobnost.
Lik je bio dobričina koji očito nije znao reći neću sad ići, ići ću za par dana kad se ova oluja smiri.

Još mu navodno tek druga smjena na Bjelasnici bila, prebacili ga prije par dana sa Lisina na Bjelasnicu umjesto nekog lika što je otišao u penziju.

Bezveze izgubljen život :thumbdown:
Pa evo konacno su i na klixu problematizovali ovaj slucaj.Neko bi trebao krivicno odgovarati.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 27 dec 2024, 00:39

Ljudi na vrhu Bjelašnice komuniciraju mobitelom u jeku oluje. :tokralju: Idiot koji je nadređeni će krivično odgovarati što je poslao momka u smrt.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 27 dec 2024, 10:03

Lik je prošao obuku i na kraju krajeva na njemu je i dalje bilo da procijeni rizik, a dobro se zna da imaš potpuno pravo odbit naređenje šefa ako smatraš da ugrožava tvoju sigurnost ili zdravlje. Ja sam to radio kod privatnika pa mi niko ništa nije, kamoli u ovakvoj situaciji.

Žao mi je ali je sam kriv za svoju smrt.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 27 dec 2024, 10:49

Da li će i ovoga pustit za 10ak godina ?

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /241227030

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 27 dec 2024, 12:11

jasmin10 je napisao/la:
27 dec 2024, 10:49
Da li će i ovoga pustit za 10ak godina ?

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /241227030
7-8 godina uz dobro vladanje...
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, Jabroni i 7 gostiju.