Ali isto tako je veoma pokvareno biti protiv toga da neko dobije bar 1000 KM. Evo ja izadjem iz kuce na 2 sata ode 200 KM, ne znam u sta.
Samo bruto na ugovoru i kada se nameti smanje da SDO prevaranti opet kmece i po koji put pokazu pravo lice.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Pa i kod fadila su bili doprinosi isti, samo manja plata pa manji doprinosi. Ja kako sam skontao a ne pratim mnogo politicku scenu, olata porasla automatski i vise doprinosa moras placat. Procentualno su doprinosi isti kao i prije
Pa dobro , hajde napiši i ostale poreze pa.usporedi sa susjednim drzavama ...dividende porez na dobit, prirez, porez na nekretnine...pola toga u BIH nije oporezovano. Napiši kolike su minimalne plaće tamo. Kad si već poceo
Dok su vodili Fadilovi ovo se dešavalo.avenija je napisao/la: ↑05 jan 2025, 16:27Zašto bi Fadil kao premijer cijele Federacije rješavao sarajevske lokalne probleme? To je posao vlade KS a nju vec oko 6 godina vodi trojka.Shategabri je napisao/la: ↑05 jan 2025, 16:08Referirao bih se samo na ovo na kraju, potpuno netačno.Madal je napisao/la: ↑05 jan 2025, 15:37
Pa sad ce budzet biti jos veci jer na racun poslodovaca isplacuju minimalne plate od po milju. Minimalni bruto nam je veci nego Ceskoj, nije to pozitivna vijest vec ozbiljan upitnik za bh ekonomiju. Imamo najvece namete na plate i izdvajanja u regionu. Tako da to odmah skini kao pozitivno, evo nije ni negativno, vidjeti cemo kako ce se odraziti.
Ti ekonomski parametri su isto veoma relativni, u vrijeme inflacija i nikad vecih cijena naravno da ce narasti i budzet, pitanje je da li se od tog veceg budzete uopste moze zapoceti isto projekata kao prije ili jos manje.
Kad smo kod projekata nema ih. Infrastruktura, ceste, autoputevi, energetski sektor, pa i ukc Sarajevo ne mogu "preuzeti". Ogromna su 0 i na nivou fbih se apsolutno nista ne mijenja jer se apsolutno nista ne radi.
To sto ti iz dijaspore citas vijesti o EU i gledas slike tramvaja nije realna slika boljeg i kvalitetnijeg zivota u BiH generalno. Drzavna vlada je nesto i radila (sad ne radi mjesecima) ali opet su bolji od Bisere koja je isla ljetovati od drzavne sise.
Na nivou fbih nijedan realan veliki projekat i mjeru nisu ozbiljno zapoceli a morali su ako zele da se dokazu da su kao bolji.
Sve duga sto su vratili prebij preko nesposobnosti da prugu sagrade. **** par stotina metara u 21. vijeku pruge cekamo mjesecima. To bi Fadil iz zatvora zavrsio do sad i to je fakt sta god mislili o njemu i njegovoj stranci
U vrijeme Fadilove vlade, u Sarajevu su svi projekti obustavljeni, a građani Sarajeva držani taocima u vidu restrikcija vode, što se na kraju ispostavilo političkom igrom i čistim dušmanlukom SDA smećara.
Nisu zamijenili metar tramvajske pruge, kupili jedan tramvaj, trolejbus ili autobus... Ali eto oni bi začas prugu popravili, kako da ne!
Jedno je šta ko misli, a drugo su činjenice.
U nedostatku argumentacije naravno da ces to pisati. Najgora federalna vlada u historiji.
Sarajevo je procvjetalo nema govora. Moze se pisati sta i kako moze jos bolje ali da je znatno bolje nego prije je cinjenica. Ja pisem o nivou najbitnijem za realni zivot a to je federacija.Shategabri je napisao/la: ↑05 jan 2025, 16:08Referirao bih se samo na ovo na kraju, potpuno netačno.
U vrijeme Fadilove vlade, u Sarajevu su svi projekti obustavljeni, a građani Sarajeva držani taocima u vidu restrikcija vode, što se na kraju ispostavilo političkom igrom i čistim dušmanlukom SDA smećara.
Nisu zamijenili metar tramvajske pruge, kupili jedan tramvaj, trolejbus ili autobus... Ali eto oni bi začas prugu popravili, kako da ne!
Ovo za prugu jest srranje, što će reći da je to na entitetskom ili državnom nivou ista stvar.Madal je napisao/la: ↑05 jan 2025, 18:26Sarajevo je procvjetalo nema govora. Moze se pisati sta i kako moze jos bolje ali da je znatno bolje nego prije je cinjenica. Ja pisem o nivou najbitnijem za realni zivot a to je federacija.Shategabri je napisao/la: ↑05 jan 2025, 16:08Referirao bih se samo na ovo na kraju, potpuno netačno.
Na isti nacin sad drze TK taocima jer ovdje vlada sda. Dakle u potpunosti ista ****.
I naravno da bi zasac prugu zavrsili. Evo i da ne bi apsolutna je sramota ne pljuvati ovu vladu svakodnevno zbog pruge i predstavlja opasno botovanje. Ako par stotina metara pruge ne mogu rekonstruisati sta onda mogu? A nama trebaju promjene iz temelja na vise frontova.
Malo mijenjaš teze. Ja sam tebi dao izuzetno jaku argumentaciju, potkrijepljenu brojevima. Ti si meni dao ništa, samo spinove.
Uvest minimalnu brutto platu pa onda doprinose neka smanjuju pa da radnik osjeti a ne gazdaCiva je napisao/la: ↑05 jan 2025, 18:31Evo pitao bih ove vrle privatnike rahmane na forumu. Da li ste uplatili radnicima ovaj neoporezivi dio pomoci koji ste mogli radnicima i da li uplacujete radnicima TO od cca 13,50KM po danu?
Pa neki dan je izasao podatak da je oko 70% isplacene neoporezive pomoci bio javni sektor, svega 30% privatni…
I da smanje doprinose tada bi vam opet nametnuo odredbu ili odluku da tu razliku morate radnicima uplatiti.
Gore od trenutnog ne moze, zeljeznice najveci duznik u drzavi. Apslutnk se sve treba privatizovati da bi krenuli naprijed.Marsal je napisao/la: ↑05 jan 2025, 20:03Pruga nije urađena na vrijeme čisto politički da se skloni direktor Željeznica FBiH jer on lično nije dozvoljavao podjelu željeznice na dvije firme koja će se uskoro dogoditi gdje će tek onda sve otići u qrac krasni i gdje ćemo izgubit brdo para jer će doći strani operater i preuzet naš posao.
Kakav si baksuz, i tu ces dzaba zijanit pare...
Ko nema srece u ljubavi ima u kartama. Vjeruj u srce spila Marsale.
I ti druze spinujes.
Trenutno korisnika/ca: BaiMai, Jabroni, JayCatwright, napoleon72 i 10 gostiju.