Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la admin » 06 jan 2025, 14:33

sljivo je napisao/la:
06 jan 2025, 14:05
Zaključak je da mi u svijesti nismo dosegli još bilo kakav civilizacijski minimum da bi mogli svoje društvo ogranizirati ka boljem. Uvijek će biti šta je ovo, šta je ono, kako ovaj može ovo, kako onaj ono i nikad se nećemo pomjeriti nigdje. Možda griješim, jer nisam dublje analiziro, ali ne mogu da shvatim kako odluke koje direktno pogoduju običnom čovjeku mogu biti nazadak, a to je jedan obavezni neradni dan i povećanje minimuma plate. Oko plate se može diskutovati da li je to cifra od 50 KM ili 150 KM koja bi bila to povećanje. To bi bila jedna veća analiza koju bi trebalo da se bave čitave instiucije jer učinke takve odluke sigurno pojedinac ne može izanalizirati. Hoću reći, da u osnovi, ne razumijem kako povećanje praga koji direktno i pozitivno utiče na pojedinca pa i na prihode države mogu imati negativne posljedice po sve. Po nekoga hoće, ali generalno ne vjerujem. Nisam sve čito ovo što ste pisali ali ako neko ima neki zaključak kako će to generalno biti loše volio bih da čujem, a ne tipa meni ne valja onda ne valja nikom.
Da je povećanje uvijek dobro, moglo bi se odmah staviti na 10.000 i da svi nudi sretni. I uvesti još i petak i subotu neradnu.

Naravno da postoji granica do koje je povećanje dobro, a od koje vise nije dobro.

Ono sto ovdjenjeste problem je sto se povećanje nije radilo u interesu razvoja privrede, već u interesu punjenja budžeta.

Ono sto je dobro, podići će se plate, podići će se cijene, ali cijene nekih proizvoda iz uvoza se vjerovatno neće tako drastično podići… npr, cijene auta, pa će ti za auto trebati 20 plata umjesto dosadašnjih 30 isl. Vjerovatno neće mnogo uticati ni na cijene nekretnina i tako nekih kapitalnih stvari.

Ono sto je loše, uticace na male firme, buduće biznise isl. Potreban ke veći početni kapital, veći rizika bolji promet, isl.

Trebali si visoki nameti uticati i do sad, ali se gledalo kroz prste na koverta. Medjutim, ko misli da će se ovim smanjiti broj koverata, taj je bas u zabludi. Sve će poskupiti, plate će porasti linearno i onaj ko je davao kovertu npr 800km od 700 do 1500, sad će je davati od 1000 do 1800. Nema razlike, ako ne poostre inspekcije a to je prilično nemoguce u našem društvu.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 06 jan 2025, 14:38

Madal je napisao/la:
06 jan 2025, 14:27
Slatinash_7 je napisao/la:
06 jan 2025, 12:38
Ko ne može isplatiti 1000 KM plate nek ne drži firmu..
Najbolje nek crkne i umre a ne samo da ugasi firmu. Kako jezive postove pisete, niste ni svjesni malih biznisa gdje par ljudi radi oko nule sa kojima je i gazda
Satirat će male,a njih je najviše to je srž problema, ovo neće naštetiti Bingu , u Bingu su plate 1300 - 1600(magacin) i na te cifre i uplaćuju doprinose.
Kako kaže sinoć onaj predstavnik poslodavaca , kvarnjak od ministra (sdp ili ns oni su poznati po inteligenciji i naobrazbi) je izjavio da su poslodavci prošle godine imali dobit od 5 milijardi maraka , pošteno bi bilo da se dio tog kolača vrati u budžet :rol: :rol: od tih 5 milijardi preko 80% je napravilo samo 20% firmi u FBiH ( a to su giganti Bingo, Orbico, Ataco, Hifa ova Hifa ona, Ina itd itd) , a ostalioh 5000 i više kompanija je učestvovalo u onih ostalih 80%, e sad hajde deri i te manje.
Zadnja izmjena: PopravnaToljaga, dana/u 06 jan 2025, 14:45, ukupno mijenjano 1 put.

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 06 jan 2025, 14:41

ma i ljudi su picke yebote mrtva koverta i kratkorocno da ti je dobro, ne gleda niko bolje sutra kompletne drzave i samog sebe zbog penzije.. kad bi se vise ljudi bunilo zbog toga lakse bi se toga rijesili

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 06 jan 2025, 14:43

Madal je napisao/la:
06 jan 2025, 14:27
Slatinash_7 je napisao/la:
06 jan 2025, 12:38
Ko ne može isplatiti 1000 KM plate nek ne drži firmu..
Najbolje nek crkne i umre a ne samo da ugasi firmu. Kako jezive postove pisete, niste ni svjesni malih biznisa gdje par ljudi radi oko nule sa kojima je i gazda
Gdje sam ja napisao da crkne i umre?! Naravno da će biti ljudi koji će biti pogođeni ovom odlukom, ali je moj stav da će generalno situacija za radnika porasti..

Onaj ko je držao sam firmu će biti subvencioniran to je najavljeno (ok, ne mora biti i ispunjeno ali recimo da hoće)..Ljudi imaju firmu,jedan uposleni on sam, isplaćuje sebi minimalac,ostalo isplaćuje dobit na porez od 10% i on će biti pogođen ovim,kako?! Mizeran je broj ljudi koji imaju sami sebe uposlene i rade za 670 KM plate,jeste vi normalni da tako mislite? Ovo će najteže pasti gazdama kafića, malih radnjica fuš robe, mobitela i slično koji za godinu poslovanja kupe sebi auto od 60 hiljada na račun marže od 400% i minimalne plate sa doprinosima od 1000 KM..

Ono što jeste jako loše je činjenica da naša država još uvijek ne zna uzeti pare od onih koji pare imaju nego obuhvate sve žive pa kud koji mili moji..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 06 jan 2025, 14:48

Sad je tehnički u praksi moguće da dođe do smanjenja plata čak.
Ako je radnik u ovim divljim osrednjim preduzećima imao platu od 1300, 620 račun ostalo kartica.
Sad se može desiti da firma dođe u tu situaciju ili mu gazda da izbor ili smanjene plate ili otkaz.

Pa umjesto 1300 koje je nosio kući, dobijaš ovaj obavezni minimum 1000, onih 300 gazda se njima snalazi one pak idu na doprinose nezasitnoj Vladi FBIH.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2025, 14:49

Ovdje se poslodavci na temi sami odaju..sve vas treba prijavit za utaju..

Znaci price su pa imali su kod mene radnici i prije 1000 nista to njima ne miienja.
Sto znači da je samo utajio porez. Da je bio pošten prema radniku i državi onaj ko je davo 1000+ ovo ga ne bi dotaklo. Nego je on utajio porez i boli ga.

Mada meni ova prica nažalost vuče da ljudi uopšte nisu imali preko 1000+KM platu.
I da ovi što pričaju poslodavci da im to je smeta da im ustvari i to smeta jbga. :bih:

Meni bi bilo žao da je to previše...al kad si dosad toliko godina dizo cijene i utajio porez neka malo i da daš državi
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 06 jan 2025, 15:19

Iako ni ovaj iznos plate ne pokriva ni trećinu potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, smatramo da je to veliki napredak u pravcu kakvog-takvog poboljšanja materijalnog položaja potpuno degradiranog radnika, posebno u realnom sektoru.

Podsjetićemo da je od 2016. godine do 2021. godine najniža neto plata iznosila mizernih 406,6 maraka. Dakle, punih šest godina poslodavci su mogli jahati radnika za nešto više od 200 eura.

Interesantno je da tokom cijelog ovog perioda nismo vidjeli ni čuli nijednog analitičara, univerzitetskog profesora ili eksperta da je progovorio jednu jedinu riječ o pogubnosti i nehumanosti takvog ponižavanja i eksploatisanja radnika, koje je rezultiralo pandemijskim siromaštvom i egzodusom radnika iz ove zemlje.

Danas se od dreke i galame ovih “eksperata”, za koje je povećanje radničke mizerije najveći problem u poslijeratnoj BiH, ne može ostati.

Također ćemo podsjetiti da je odlukom Vlade Federacije BiH za 2024. godinu najniža plata utvrđena u iznosu od 619 KM. Istovremeno je Uredbom Vlade o isplati novčane pomoći, poslodavcima omogućeno upravo ono što traže danas, čak i povoljnije – da isplaćuju najnižu platu od 619 maraka a da dodatno isplate do 440 KM mjesečno u vidu pomoći, u potpunosti oslobođene od bilo kakvih obaveza.

Ni dvadeset posto radnika u realnom, privatnom sektoru nije dobilo ovu podršku. To su činjenice koje niko ne može negirati. Tu u potpunosti u vodu pada priča o visokim nametima kao prepreci za povećanje plata.
SAVEZ SAMOSTANIH SINDIKATA BIH
KANTONALNI ODBOR ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 06 jan 2025, 15:30

PopravnaToljaga je napisao/la:
06 jan 2025, 14:48
Sad je tehnički u praksi moguće da dođe do smanjenja plata čak.
Ako je radnik u ovim divljim osrednjim preduzećima imao platu od 1300, 620 račun ostalo kartica.
Sad se može desiti da firma dođe u tu situaciju ili mu gazda da izbor ili smanjene plate ili otkaz.

Pa umjesto 1300 koje je nosio kući, dobijaš ovaj obavezni minimum 1000, onih 300 gazda se njima snalazi one pak idu na doprinose nezasitnoj Vladi FBIH.
Napustiš gazdu i odeš u bingo recimo.

Ja kupujem kod jedne firme mobitel, 1600km, daje mi paragon blok, neovjeren umjesto fiskalnog. Još me pravi budalom to je za keš. Tako da i za te gazde ima mjesta u bingu, uvijek treba viljuškar vozit il nosit gajbe.
I ovo što je neko napiso za ove pomoći il šta već, i da ih se još žali, pffff....
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 06 jan 2025, 15:31

sljivo je napisao/la:
Zaključak je da mi u svijesti nismo dosegli još bilo kakav civilizacijski minimum da bi mogli svoje društvo ogranizirati ka boljem. Uvijek će biti šta je ovo, šta je ono, kako ovaj može ovo, kako onaj ono i nikad se nećemo pomjeriti nigdje.
:thumbup:

I neće se ništa promijeniti još 100-200 godina, kako kod nas, tako i u ostatku balkana. Neki to odbijaju prihvatiti, ali to je tako. Kome je stalo do ovakvih stvari, hvatati se noge (nisam numan :mrgreen: )

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 06 jan 2025, 15:36

QUARTERBACK je napisao/la:
06 jan 2025, 14:41
ma i ljudi su picke yebote mrtva koverta i kratkorocno da ti je dobro, ne gleda niko bolje sutra kompletne drzave i samog sebe zbog penzije.. kad bi se vise ljudi bunilo zbog toga lakse bi se toga rijesili
Nema od naše penzije nista
Zauvijek u svojim srcima
brata cuva bordo armija

Istina za Vedrana!

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 06 jan 2025, 15:38

Finn je napisao/la:
06 jan 2025, 15:31
sljivo je napisao/la:
Zaključak je da mi u svijesti nismo dosegli još bilo kakav civilizacijski minimum da bi mogli svoje društvo ogranizirati ka boljem. Uvijek će biti šta je ovo, šta je ono, kako ovaj može ovo, kako onaj ono i nikad se nećemo pomjeriti nigdje.
:thumbup:

I neće se ništa promijeniti još 100-200 godina, kako kod nas, tako i u ostatku balkana. Neki to odbijaju prihvatiti, ali to je tako. Kome je stalo do ovakvih stvari, hvatati se noge (nisam numan :mrgreen: )
pa dovoljno je krenuti od ove zabrane pušenja, gdje se i na ovoj temi pisalo kako ljudi više neće kafu piti vani :tokralju:

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 06 jan 2025, 15:43

moj uzor-S.G je napisao/la:
06 jan 2025, 15:36
QUARTERBACK je napisao/la:
06 jan 2025, 14:41
Nema od naše penzije nista
e pa i ovog sam se nasluso kaze ma ko ce doziviti penziju boli mene ja cu danas uzet kovertu i laganini :rol:

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 06 jan 2025, 15:46

Maloprije mi se zali musterija poskupljuju mu usluge brze poste na 13KM po paketu. :bih: :bih:

Idemo dalje krece kolo srece.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2025, 15:59

U firmi iz Gracanice neki moraju vraćati razliku...
:urnebes:

Kao to sto su uplatili je za decembar..vidit ćemo kako ce se stvari dalje odvijati

Plaše radnike da je ova mjera samo na njihovu štetu

Volio bih cut kako je za druge u drugim mjestima, bas iz razloga sto se uplaćuje za decembar
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 06 jan 2025, 16:03

feniksptica je napisao/la:
06 jan 2025, 15:59

Kao to sto su uplatili je za decembar..vidit ćemo kako ce se stvari dalje odvijati

Volio bih cut kako je za druge u drugim mjestima, bas iz razloga sto se uplaćuje za decembar
Logicno i ja sam sebi danas pustio decembarsku platu.
Tek od februara krecu povecanja.

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 06 jan 2025, 16:03

Zasto ucestvuju radnici u kriminalu?
Zasto pristanu uopce primati pare u koverti i utajivati porez, krivi su koliko i ovi sto daju.
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2025, 16:08

irfo je napisao/la:
06 jan 2025, 16:03

Zasto pristanu uopce primati pare u koverti i utajivati porez, krivi su koliko i ovi sto daju.
Ne učestvuju, čekaju Februar. Vjeruju obećanjima. Ako ne onda firma od 30 pada na 10. Pa nek se zamisle poslije toga poslodavci koliko im vrijedi tih 200 KM po glavi.

Nisu nikakve pare u koverti, nego višak s racuna moraju vratit.

Jos su radnici da im razliku poreza na dohodak gazda treba obračunati i vratiti.

Dakle, naredni mjeseci ce bit svega. Al radnik je u Bosni ioak dostigao neki nivo dostojanstva da nece poslodavcu moć proci sve sto zamisle.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 06 jan 2025, 16:12

Ako ti ne plati kako treba, kažeš mu ima ko hoće i napustiš. To bi ih dotuklo. Mada teško je to...
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 06 jan 2025, 16:17

06 jan 2025, 16:08
irfo je napisao/la:
06 jan 2025, 16:03

Ne učestvuju, čekaju Februar. Vjeruju obećanjima. Ako ne onda firma od 30 pada na 10. Pa nek se zamisle poslije toga poslodavci koliko im vrijedi tih 200 KM po glavi.

Nisu nikakve pare u koverti, nego višak s racuna moraju vratit.

Jos su radnici da im razliku poreza na dohodak gazda treba obračunati i vratiti.

Dakle, naredni mjeseci ce bit svega. Al radnik je u Bosni ioak dostigao neki nivo dostojanstva da nece poslodavcu moć proci sve sto zamisle.
Govorim inace za nacin poslovanja preko koverte
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 06 jan 2025, 16:19

Zato sto nisu bili zaštićeni...

Jebote nazoves inspekciju da prijavis svoju firmu inspekcija te otkuca poslodavcu i covjek te poslije još vise yebe.

Raji treba para, mora se i trpit svašta, ne moze se baš qurcit a kuci djeca.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW, MaroonBjelave i 10 gostiju.