Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la admin » 09 jan 2025, 09:01

JayCatwright je napisao/la:
09 jan 2025, 08:56
rio_Ferdy88 je napisao/la:
09 jan 2025, 08:54
09 jan 2025, 08:50

Znači tebi je bilo bolje do povećanja minimalne plate, a sad je bolje ovima što su bili na minimalcu do sada, to ti je tako, vrti se u krug.
Za ove iznad 1000 rekli su da na povećanje plate neće biti povećanja doprinosa, nego ostaju isti.
ma znam, mislio sam na troškove života i kako će isti porasti kad poraste minimalna plata i kako je njemu bilo bolje dok nije bilo povećanja.
A po kojoj matematici ti je bolje sa 40% većom platom i 50% većim cijenama?

Još ako si dobijao u kovertu razliku, pa ti stvarni prihod ostane isti, cijene se povećaju, samo vise uplacujes za penziono iako se penzije ne povećavaju, vise uplacujes nekih vodnih naknada iako nakon poplave u Jablanici iz tog budžeta za vodne naknade ne dodje ni marka, isl…

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 09 jan 2025, 09:04

admin je napisao/la:
09 jan 2025, 09:01
09 jan 2025, 08:54

Za ove iznad 1000 rekli su da na povećanje plate neće biti povećanja doprinosa, nego ostaju isti.
ma znam, mislio sam na troškove života i kako će isti porasti kad poraste minimalna plata i kako je njemu bilo bolje dok nije bilo povećanja.
Šta će to konkretno biti skuplje za 50 % ?

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 09 jan 2025, 09:07

admin je napisao/la:
09 jan 2025, 08:38
RollingPaper je napisao/la:
09 jan 2025, 08:34
kraljttbvb je napisao/la:
09 jan 2025, 08:27

Ne spinuj i ti.

Nece protestovati jer je veca plata, nego zato što je ovo preko povecanja doprinosa, udar na male.

Kako ce trafika sa 2 zaposlene žene i zaradom od 10 feninga na novinama i 15 feninga na cigaretama odjednom izdvajati dodatnih 600+ KM za doprinose?

Lako je Bingu i Amki koji imaju veliku zaradu, ali šta ce većina (ovi mali) koje će ovo udušiti?
Ako ne mozes dat 1000 platu, zatvori firmu jer nisi likvidan i cao.
I šta onda? Taj koji je zatvorio i njegovi uposlenici svi na biro ili pravac Njemačka?

Taj stav je na istom nivou kao ‘ako nisi zavrsio školu i radiš za 600 km, krepaj’.

Nisu to rješenja nikakva
Tako je , sramotna odluka vlade .
Predlažem da se smanji minimalac , smanje doprinosi i ukine neradna nedjelja .

Vlasnicima omogućiti što više povlastica , ako bude radnik htio dati otkaz , mora platiti 3 svoje plate , naravno minimalne i u kešu .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 09 jan 2025, 09:08

09 jan 2025, 08:52
09 jan 2025, 07:52
Jos malo pa ce natjerati ljude da protestvuju jer su im povecali platu :crazy:
Ne spinuj i ti.

Nece protestovati jer je veca plata, nego zato što je ovo preko povecanja doprinosa, udar na male.

Kako ce trafika sa 2 zaposlene žene i zaradom od 10 feninga na novinama i 15 feninga na cigaretama odjednom izdvajati dodatnih 600+ KM za doprinose?

Lako je Bingu i Amki koji imaju veliku zaradu, ali šta ce većina (ovi mali) koje će ovo udušiti?
Ne spinujem, rekli su da će subvencionirati takvima doprinose, baš da vidim radnika koji će protestvovati protiv povećanja plate, to samo kod nas ima, takve odma treba i otpustiti jer očigledno ne razimišljaju svojom glavom nego kako gazda kaže, boli gazde neka stvar za penzijom radnika jer on svakako i ne živi od penzije nego od dobiti a i ne liječi se u državnim bolnicama nego u privatnim.
Kazem ti ja, nece niko protestvovati radi povecanja plate, nego radi nameta preko kojih se puni budzet.

Kad spomenu lijecenje, pade mi na pamet da kad su povecavali akcize na gorivo, tad su rekli da ce sve pare od akciza ici za zdravstvo i puteve.
Od tad zdravstvo u jos vecem minusu, a puteve grade uzimanjem kredita.

Bas smo se usrecili sa akcizama, gorivo skuplje, a nista nismo dobili ;)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 09 jan 2025, 09:12

09 jan 2025, 09:04
admin je napisao/la:
09 jan 2025, 09:01

Šta će to konkretno biti skuplje za 50 % ?
Da znamo tacan odgovor na to pitanje, ne bi bilo potrebe da se diskutuje, sve bi bilo jasno.

Sigurno će poskupiti državni aparat. Znaci svaki šalter, policajac, smetljar, doktor, svaki savjetnik, svaki ćato u opstini… to sve sigurno poskupljuje. A moje mišljenje je da će poskupiti i sve ostalo, osim neki ‘velikih stvari’. Auto bi moglo ostati isto, time pristupačnije u odnosu na platu, ali nepristupacnije u odnosu na ono sto ti ostane od plate ako je niska.

Samo činjenica da će svim budžetskim korisnicima narasti plate, a da se pri tome neće povećati proizvodnja i izvoz (ili kako mnogi vole da kažu: ono sto dijaspora šalje), znaci da na istu količinu para u državi imaš veće troškove. Kad ima isto para, a povećaju se troškovi, neminovno je da se gore živi.

Kad se shvati činjenica da nas najveći životni trošak nije hrana, stanarina ili gorivo, već državni aparat i da će najviše poskupiti trošak državnog aparata, onda ti mora biti jasno da će ovo ovako kako je sad zamišljeno, teško izdobriti.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 09 jan 2025, 09:16

Slatinash_7 je napisao/la:
08 jan 2025, 19:05
YNWA je napisao/la:
08 jan 2025, 18:41
sljivo je napisao/la:
08 jan 2025, 17:27
Zamisli izadjes protesvovati zato sto ti je veca plata :bow:
Veca plata ali zato nema vise prevoza i toplog obroka, a sve ce poskupiti, bas su pomogli radnicima, gori su od zelenih...
Jedino ce drzava imati koristi od ovog...

I radnik sam, radim u firmi u kojoj ce doci do velikih problema zbog ovoga, i biti ce otpustanje, ili trazenje radnika da idu sami, jer draze ce im biti sa biroa uzimati pare nego raditi za 1000 KM mjesecno...

Crveni se bas trude da vrate zelene na vlast...

Gdje piše da nema prevoza i toplog obroka? To su obavezne kategorije i jedan od načina da se neoporezivo uplati radniku nešto sredstava..
Minimalna plata: 1000 KM
Minimalna primanja: 1200 KM

Upravo zbog toga da topli i prevoz ne uračunaju u platu

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 09 jan 2025, 09:17

09 jan 2025, 09:08
09 jan 2025, 08:52

Ne spinuj i ti.

Ne spinujem, rekli su da će subvencionirati takvima doprinose, baš da vidim radnika koji će protestvovati protiv povećanja plate, to samo kod nas ima, takve odma treba i otpustiti jer očigledno ne razimišljaju svojom glavom nego kako gazda kaže, boli gazde neka stvar za penzijom radnika jer on svakako i ne živi od penzije nego od dobiti a i ne liječi se u državnim bolnicama nego u privatnim.
Kazem ti ja, nece niko protestvovati radi povecanja plate, nego radi nameta preko kojih se puni budzet.

Kad spomenu lijecenje, pade mi na pamet da kad su povecavali akcize na gorivo, tad su rekli da ce sve pare od akciza ici za zdravstvo i puteve.
Od tad zdravstvo u jos vecem minusu, a puteve grade uzimanjem kredita.

Bas smo se usrecili sa akcizama, gorivo skuplje, a nista nismo dobili ;)
Pa ako ispune da će subvencionirati tim malim obrtima to mi je ok, a zdravstvo bi trebalo da ima više koristi od ovoga (a i penzioneri, posebno budući), jer će time direktno ići njima u fond i time možeš popraviti dosta toga, sad hoće li znati iskoristiti taj novac na pravi način ostaje da vidimo.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 09 jan 2025, 09:20

Madal je napisao/la:
09 jan 2025, 09:00
Vidim i trojka dobro ulaze u botove i pravi sendvice, dobace cak i do CG :kafa:
Znači SDA botove plaća u sendvićima ? Pa ljudi se slomiše ovih dana , pa zar nema ništa više majku mu ?
Yebeno je biti SDA bot , pišeš protiv sebe za lošiju budućnost , opravdavaš kriminal i veličaš kriminalce samo za sendvić :(

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 09 jan 2025, 09:22

Ovako je bila histerija 2006.kad se uvodio pdv (ko se sjeća), ako se ne varam te godine da je bilo, prognoze bile ravne katastrofi, inflacija, građanski rat, pljačke i sl.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 09 jan 2025, 09:24

Ma dobar zakon, cim se ovoliko kuka. Mora da boli poslodavce koji su evo 3 decenije krali.
GGMU

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 09 jan 2025, 09:26

BaiMai je napisao/la:
09 jan 2025, 09:24
Ma dobar zakon, cim se ovoliko kuka.
:salut:
Sage je napisao/la:
09 jan 2025, 09:22
Ovako je bila histerija 2006.kad se uvodio pdv (ko se sjeća), ako se ne varam te godine da je bilo, prognoze bile ravne katastrofi, inflacija, građanski rat, pljačke i sl.
Ljudi kod nas ne vole promjene, dokaz ti je da te SDA kar.ala 20 godina

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 09 jan 2025, 09:41

VensanKasel je napisao/la:
09 jan 2025, 09:07
admin je napisao/la:
RollingPaper je napisao/la:
09 jan 2025, 08:34

Ako ne mozes dat 1000 platu, zatvori firmu jer nisi likvidan i cao.
I šta onda? Taj koji je zatvorio i njegovi uposlenici svi na biro ili pravac Njemačka?

Taj stav je na istom nivou kao ‘ako nisi zavrsio školu i radiš za 600 km, krepaj’.

Nisu to rješenja nikakva

Vlasnicima omogućiti što više povlastica , ako bude radnik htio dati otkaz , mora platiti 3 svoje plate , naravno minimalne i u kešu .
Pa nismo sjeverna koreja.
Instituciju otkaznog roka treba ukinuti u potpunosti, ako mi se je sviđa firma hocu danas da je napustim, ne za 15 dana

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 09 jan 2025, 09:44

09 jan 2025, 05:29
I ti ga botujes momacki ;)

Oni su podigli minimalac, a smanjili doprinose, tako da poslodavci nisu nista osjetili. Drzava se odrekla svog dijela i pocastila gradjanje, za razliku od vlade FBiH koja je pocastila gradjane (a i sebe) preko ledja tih istih gradjana i poslodavaca.

Stvarno? Pričaj mi malo o tome,

Virtu4l je napisao/la:
05 jan 2025, 00:03

Ovdje su to uradili Milojko Spajić i njegov pokret Evropa sad, s tim da su oni uradili glupost i "ukinuli" su zdravstveno osiguranje da bi silom povećali minimalac, pa se to itekako osjetilo u zdravstvenom fondu. Ipak, na sljedećim izborima su razbili, jer narod ne zanima šta će biti sa zdravstvenim fondom, ljudi su dobili pare, potrošačka moć je skočila.

:kafa: :wave:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 09 jan 2025, 09:45

Otkazni rok je najveća glupost. Ostaviš nekog da ti bude u firmi još 15 dana a koga ti otpuštaš il ko neće da radi kod tebe. Da ti sjedi il negativno utiče na ostale. Rastaješ se sa ženom i hajmo još mjesec živjet skupa...

Memento Mori...

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 09 jan 2025, 09:48

Virtu4l je napisao/la:
09 jan 2025, 09:44
09 jan 2025, 05:29
I ti ga botujes momacki ;)

Oni su podigli minimalac, a smanjili doprinose, tako da poslodavci nisu nista osjetili. Drzava se odrekla svog dijela i pocastila gradjanje, za razliku od vlade FBiH koja je pocastila gradjane (a i sebe) preko ledja tih istih gradjana i poslodavaca.

Stvarno? Pričaj mi malo o tome,

Virtu4l je napisao/la:
05 jan 2025, 00:03

Ovdje su to uradili Milojko Spajić i njegov pokret Evropa sad, s tim da su oni uradili glupost i "ukinuli" su zdravstveno osiguranje da bi silom povećali minimalac, pa se to itekako osjetilo u zdravstvenom fondu. Ipak, na sljedećim izborima su razbili, jer narod ne zanima šta će biti sa zdravstvenim fondom, ljudi su dobili pare, potrošačka moć je skočila.

:kafa: :wave:
Jao Virto , nemoj više :rol:
Namigni mu , tako je bolje :kafa:

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 09 jan 2025, 09:51

PopravnaToljaga je napisao/la:
09 jan 2025, 09:41
admin je napisao/la:

Nisu to rješenja nikakva

Instituciju otkaznog roka treba ukinuti u potpunosti, ako mi se je sviđa firma hocu danas da je napustim, ne za 15 dana
Radite kolega i ti , kolegi preko noći se digne ona stvar ili dobije bolju ponudu . Kolega je sutra prva smjena , ti si druga . Javi ti kolega ja dajem otkaz , ne radim više .
Ti sutra čitav dan radiš i tako danima dok ne dođe neko drugi .

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 09 jan 2025, 09:53

09 jan 2025, 09:51
PopravnaToljaga je napisao/la:
09 jan 2025, 09:41

Radite kolega i ti , kolegi preko noći se digne ona stvar ili dobije bolju ponudu . Kolega je sutra prva smjena , ti si druga . Javi ti kolega ja dajem otkaz , ne radim više .
Ti sutra čitav dan radiš i tako danima dok ne dođe neko drugi .
Jest al odmah manje 700km doprinosa.

Memento Mori...

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 09 jan 2025, 09:58

Sage je napisao/la:
09 jan 2025, 09:45
Otkazni rok je najveća glupost. Ostaviš nekog da ti bude u firmi još 15 dana a koga ti otpuštaš il ko neće da radi kod tebe. Da ti sjedi il negativno utiče na ostale. Rastaješ se sa ženom i hajmo još mjesec živjet skupa...
Znaci i kad radnik dobija otkaz trebalo bi da nema otkaznog roka?
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 09 jan 2025, 09:58

Sage je napisao/la:
Podneses zahtjev za otkaz i otvoris bolovanje
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 09 jan 2025, 10:02

MilanMladenovic je napisao/la:
09 jan 2025, 09:58
Sage je napisao/la:
Podneses zahtjev za otkaz i otvoris bolovanje
To ti i pričam
irfo je napisao/la:
09 jan 2025, 09:58
Sage je napisao/la:
Znaci i kad radnik dobija otkaz trebalo bi da nema otkaznog roka?
Naravno. Otkazni rok svakako ide u dogovoru sa poslodavcem, kolko znam nije zakonom propisano trajanje istog. U mojoj firmi je napustilo u zadnjih 10 godina 20 ljudi minimum, svi su se dogovorili dal će bit dan dva il najviše 15. Ima ih koji su sa bolovanja najavljivali otkaze i samo došli po stvari i vratili ako su imali nešto od firme.

Memento Mori...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, Rosicky, VensanKasel i 10 gostiju.