Super

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Super
Moj vrtić je u zadnjih 5 godina sa 300 KM digao na 450 KM , kao i mnogi ali tada nisi mi nešto pisao o poskupljenjima vrtića ? Ako jesi , izvinjavam se .kraljttbvb je napisao/la: ↑09 jan 2025, 10:50soxx je napisao/la: ↑09 jan 2025, 10:40Poslupljenje cijena usluga Vrtića na području OPĆINE TEŠANJ od 20 do 35%
Aktiv direktora privatnih predškolskih Ustanova Općine Tešanj
OBAVIJEST
Poštovani
obzirom na ponovno povećanje cijena na tržištu: cijena hrane, didaktičkog materijala i svih ostalih resursa koje koristimo u obavljanju naše djelatnosti neminovno je povećanje cijena naših usluga.
Povećanje cijena usluga vrtića ovisiti će o gore navedenim razlozima i o posljednoj odluci Vlade FBiH o minimalnoj plati.
Na Sjednici Aktiva održanoj 07.01.2025.godine donešena je odluka da će u zavisnosti od razvoja odluke Vlade FBiH poskupljenje usluga biti od 20-35%.
Novi cjenovnik biti će istaknut tokom sljedeće sedmice i primjenjuje se od 25.1. 2025.godine
Nadam se da razumijet našu odluku!
S poštovanjem!
U Tešnju, 08.01.2025.godine
Ja sam to napisao ima 5 dana.
Ali eto Virtual bolje zna, on je stručnjak, a ja nemam pojma![]()
Ma ja necu vala nesto puno ni osjetit.
Ovo nije povecanje plate, ovo je povecanje doprinosa, udar na privrednike i unistavanje istih.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:06Ljudi koji podržavaju povećanja plata su g.ovna ?
Kako su tebi pare udarile u mozak , pa ne možeš ovo napisati![]()
Wanderson je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:10Ovo nije povecanje plate, ovo je povecanje doprinosa, udar na privrednike i unistavanje istih.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:06Ljudi koji podržavaju povećanja plata su g.ovna ?
Niko nije protiv povecavanja plata, ali jeste protiv toga da su doprinosi veci skoro duplo nego u Hrvatskoj koja je EU.
Komentari radnika 99% njih je, nek je treba povecati ko yebe privrednike onako vozaju Mercedese, Audije, BMW, ljetuju na Azurnoj obali, zimuju u St. Moritzu itd. istim zelim da vec od sutra hljeb placaju 4KM, sisanje 20KM, kutiju cigara 15KM, pa nek onda u miru komentarisu i podrzavaju samounistenje.
Još nisi zatvorio firmu?Wanderson je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:10Ovo nije povecanje plate, ovo je povecanje doprinosa, udar na privrednike i unistavanje istih.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:06Ljudi koji podržavaju povećanja plata su g.ovna ?
Niko nije protiv povecavanja plata, ali jeste protiv toga da su doprinosi veci skoro duplo nego u Hrvatskoj koja je EU.
Komentari radnika 99% njih je, nek je treba povecati ko yebe privrednike onako vozaju Mercedese, Audije, BMW, ljetuju na Azurnoj obali, zimuju u St. Moritzu itd. istim zelim da vec od sutra hljeb placaju 4KM, sisanje 20KM, kutiju cigara 15KM, pa nek onda u miru komentarisu i podrzavaju samounistenje.
Ok , znači tebi su problem doprinosi i poskupljenja ? Je li tako ?Wanderson je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:10Ovo nije povecanje plate, ovo je povecanje doprinosa, udar na privrednike i unistavanje istih.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:06Ljudi koji podržavaju povećanja plata su g.ovna ?
Uglavnom, jako istinit i potcjenjen komentar.napoleon72 je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:06Svi pricaju o malim, kao "ovo ce pokosit male, mali ne mogu opstat...". Ko da su poslodavci budale i nemaju ogroman profit na radnicima svakako. Ja radim u "maloj" firmi gdje smo svi prijavljeni na puni iznos (daleko iznad minimalca) a gdje direktor moze komotno podic plate jos 100% i da bude dobar na kraju. Ko to ba ima "firmu" a da ne moze zaradit dovoljno da poplaca sve doprinose i da mu ostane dovoljno na kraju? Neko hoce da kaze da mala firma (npr sa 10 radnika) ne moze mjesecno placat 3000 maraka vise? Smijesno. Na ovu odluku se zale iskljucivo oni koji su godinama pljackali i drzavu i radnike. Utaja poreza, za koju bi u normalnoj drzavi pofino posvirao klavir, a ovdje sami iskacu iz pastete i bune se. Apsurdno.
S druge strane, eto nemaju drugi razlog da dizu cijene, nego je problem iskljucivo dizanje minimalca. Ma sta mi rece. Sto su skalale kroz zadnjih 5 godina? Sto si nekad mogao u Cipasu jest za 4.5 marke a sad za 9, jel to plata skocila 100% u zadnje 4 godine? Presmijesno ba. Neka, poslodavcima i treba kozu s ledja zgulit kako i oni gule radnicima 20+ godina. Navikao bosnjo na pljacku i utaju gdje god moze. I onda pljuvacina po Fikretu i ala Fikretu, puna je ova drzava Fikreta, samo nisu dobili vecu priliku da se "dokazu".
U ovoj državi će na bolje krenuti kad umreš ti, takvi slični tebi i glasači SDA. Husara, napasaj nam se okoločmarnih dlakica.Wanderson je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:10Ovo nije povecanje plate, ovo je povecanje doprinosa, udar na privrednike i unistavanje istih.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:06Ljudi koji podržavaju povećanja plata su g.ovna ?
Druze svako se bori se za sebe, doba je kapitalizma.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:18Ok , znači tebi su problem doprinosi i poskupljenja ? Je li tako ?
Poslije korone sve je drastično poskupilo , znaš bolje i od mene , plate ostale iste , je li tako ?
Jesi li tada ovoliko pisao o poskupljenjima ? Iskreno i realno , bolio te qrac jer dobro zarađuješ i nema šanse da si razmišljao kako će neko na minimalcu živjeti sa novim poskupljenjima .
Ne kažem da ti nisi , nemoj da idemo od malih jer već im je yebeno , koliko znaš od srednjih ili velikih firmi da su od korone povećavali plate pogotovo minimalac i koliko njih je radnicima uplatili neoporezivu pomoć ?
kraljttbvb je napisao/la: ↑09 jan 2025, 10:18Ja postavim članak iz novina, a ti citiras ono što si ti napisao.
Kome vise vjerovati - novinama ili tvom proizvoljnom zaključku![]()
Jest ali preko radnika i poslodavaca, država reket pukla i to je to, nije neko mudro slovo. Da su iznašli način da smanje stope poreza a razlika da ide radniku pa da minimalac bude 1400 to bi već bilo nešto opipljivo.
Niko te nije tjerao da imas te faze zivota,mogao si se zaposliti kod privatnika ko coek i boli te k,urac.Radis za minimalac,jedes krompir,sjedis kuci.Godisnji ljetni dobijes 7 dana taman da okrecis kucu i et.Zimi lozi cumur i gledaj kako snijeg pada kroz prozor.Sto si se tako izlagao riziku za robu,kredite zaduzenje??Wanderson je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:25Druze svako se bori se za sebe, doba je kapitalizma.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:18Ok , znači tebi su problem doprinosi i poskupljenja ? Je li tako ?
Poslije korone sve je drastično poskupilo , znaš bolje i od mene , plate ostale iste , je li tako ?
Jesi li tada ovoliko pisao o poskupljenjima ? Iskreno i realno , bolio te qrac jer dobro zarađuješ i nema šanse da si razmišljao kako će neko na minimalcu živjeti sa novim poskupljenjima .
Ne kažem da ti nisi , nemoj da idemo od malih jer već im je yebeno , koliko znaš od srednjih ili velikih firmi da su od korone povećavali plate pogotovo minimalac i koliko njih je radnicima uplatili neoporezivu pomoć ?
Bolio je i radnika qrac kad sam ja u fazama zivota ulagao zadnji dinar u robe, kod kuce ostajalo 100,200KM, a u robu ulozim 20,25 hiljada KM sve pare koje imam, a nemam kupce nemam nista, nego se bori, posuđuj, uzimaj kredite, zaduzuj.
Ugasis firmu, zaposlis se negdje na platu i boli te qrac sta poslodavac radi i na koji nacin dolazi do posla. I ja bih sa svojom strukom mogao freelancat al sto mi treba taj stres u zivotu? Hocel bit posla, hocul dogovorit kakav projekat, hoce li ici sve kako treba, kakvi ce rokovi bit... ovako sam na plati, neko drugi se sekira za sve a ja ne varam nikog.Wanderson je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:25Druze svako se bori se za sebe, doba je kapitalizma.VensanKasel je napisao/la: ↑09 jan 2025, 11:18Ok , znači tebi su problem doprinosi i poskupljenja ? Je li tako ?
Bolio je i radnika qrac kad sam ja u fazama zivota ulagao zadnji dinar u robe, kod kuce ostajalo 100,200KM, a u robu ulozim 20,25 hiljada KM sve pare koje imam, a nemam kupce nemam nista, nego se bori, posuđuj, uzimaj kredite, zaduzuj.