admin je napisao/la: ↑09 jan 2025, 20:57
Naravno da se moze arciti.
Poznato je da se novac redovno prebacuje iz drugih fondova u penzioni. Ako napuniš penzioni, nema potrebe da prebacuješ i onda arčiš taj drugi fond umjesto penzionog jer ti je tamo ostalo, a dodje ti na isto. Penzije svakako moraš podijeliti jer bi imao nemire ako ih ne podijeliš, znači potpuno ista stvar, samo ne trošiš iz lijevog nego iz desnog džepa.
Doplatak se povećao, a još ni marka nije ušla u budžet od tih većih minimalaca niti je ijedna plata u državi povećana do danas. Kako to? Možda je dovoljno malo doplataka, pa se kupuje mir i pozitiva ili je uvijek bilo para da se poveća, samo što se to nije željelo uraditi dok ne zatreba malo pozitive? Pošto se u te fondove ne smije čačkati, volio bih da nam ekonomski stručnjaci objasne kako to do sad nije bilo novca da se poveća doplatak, a sada ima?
Taj novac iz drugih fondova se
arči sa i bez penzionog fonda. Poenta ove priče je da novac od doprinosa ide u penzioni fond i da se on konkretno neće
arčiti.
Što se drugog pasusa tiče, ja sam poprilično siguran da je uvijek bilo novca da se poboljša život građana, ali nije bilo političke volje i prije svega - znanja.
Ovdje konkretno mislim na Federaciju koja ima ogroman potencijal, koja nije zadužena i koja je narodski rečeno -
puna k'o brod.
Nama zbog politike propadaju bespovratna sredstva, krediti po izuzetno malim kamatama, novac za finansiranje nerealno mnogo projekata, i to je ono što mene lično frustrira.