Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_
-
- Kontakt:
Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
Vrijeme je da se oprostimo s defetizmom i pretjerivanjem.
Nit je poraz kraj, nit su utakmice historijske.
Kvale su maraton.
Nit je poraz kraj, nit su utakmice historijske.
Kvale su maraton.
Srpska komponenta vjeruje barbi

Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Kad pogledaš Šutalo, Marković, Muharemović i Barišić su četri štopera kojima bi sledeći transfer u karijeri trebao biti u ligu petice. Igraju dobro u vodećim klubovima u ligama čiji klubovi prodaju u najjače lige. I mislim da svaki od njih koji se ne uspije prodati u ligu petice u nekom srednjem roku otpada iz reprezentacije i da će mu karijera odatle ići još samo prema dole.
U tim kombinacijama je i Hadžikadunić koji bi sa HSV-om mogao nazad u Bundesligu ali nije važan za priču.
Kad bi teoretski oni postavili ljestvicu tako visoko da nam 4 od 4 štopera igraju u ligama petice mislim da bi sledeća generacija koja dolazi ubrzo predvodjena Ugwujom, Košpom, Damirom Zukićem i Ibrišimovićem mogla čak i da ih preskoči. I da onda rahat kažemo imamo svjetsku odbranu.
Al' po meni da bi se to i desilo mora ova generacija sad što je imamo da postavi neki standard.
U tim kombinacijama je i Hadžikadunić koji bi sa HSV-om mogao nazad u Bundesligu ali nije važan za priču.
Kad bi teoretski oni postavili ljestvicu tako visoko da nam 4 od 4 štopera igraju u ligama petice mislim da bi sledeća generacija koja dolazi ubrzo predvodjena Ugwujom, Košpom, Damirom Zukićem i Ibrišimovićem mogla čak i da ih preskoči. I da onda rahat kažemo imamo svjetsku odbranu.
Al' po meni da bi se to i desilo mora ova generacija sad što je imamo da postavi neki standard.
Trebamo se pomiriti da nismo bolji od Rumunije. Ni po igračkom kadru, a pogotovo kontinuitetu.
Mi smo, trenutno, reprezentacija sa ispodprosječnim kadrom i višegodišnjim raspadom sistema.
Broj bodova u ovim kvalifikacijama ne bi trebao biti presudan, presudno je da se ostvari vidljiv napredak, da se stvore konture ozbiljne igre i reprezentacije.
Ruku na srce to u LN nismo vidjeli, ali ne smijemo zaboravit da i onako jadni, igrali smo sa najboljim europskim selekcijama.
Ispred Kipra bi morali biti plasirani, Rumuniji i Austriji pružiti ozbiljan otpor i izvući koji bod. To je realno.
Sada će neki reći da je to defetizam, ali to tako hoda kod nas. Mi Baždara već vidimo u Sevilji, Alajbegovića umjesto Wirtza, Bajraktarevića u prvih 11 PSV-a, Muharemović je već u Juventusu, Tahirović u Fiorentini, Gigović top veznjak u BL...a realno, ne možemo sastaviti prvih 11 od igrača koji igraju u ozbiljnim klubovima.
Sa igračima Basela, Zuricha, Kolna, Sassuola, Holsteina, Karlshruea...se ne ide na SP. Tj, da bi s takvim igračima otošao na SP, moraš imati ono u čemu smo mi najlošiji. Organizaciju i profesionalizam na najvišem nivou.
Mi smo, trenutno, reprezentacija sa ispodprosječnim kadrom i višegodišnjim raspadom sistema.
Broj bodova u ovim kvalifikacijama ne bi trebao biti presudan, presudno je da se ostvari vidljiv napredak, da se stvore konture ozbiljne igre i reprezentacije.
Ruku na srce to u LN nismo vidjeli, ali ne smijemo zaboravit da i onako jadni, igrali smo sa najboljim europskim selekcijama.
Ispred Kipra bi morali biti plasirani, Rumuniji i Austriji pružiti ozbiljan otpor i izvući koji bod. To je realno.
Sada će neki reći da je to defetizam, ali to tako hoda kod nas. Mi Baždara već vidimo u Sevilji, Alajbegovića umjesto Wirtza, Bajraktarevića u prvih 11 PSV-a, Muharemović je već u Juventusu, Tahirović u Fiorentini, Gigović top veznjak u BL...a realno, ne možemo sastaviti prvih 11 od igrača koji igraju u ozbiljnim klubovima.
Sa igračima Basela, Zuricha, Kolna, Sassuola, Holsteina, Karlshruea...se ne ide na SP. Tj, da bi s takvim igračima otošao na SP, moraš imati ono u čemu smo mi najlošiji. Organizaciju i profesionalizam na najvišem nivou.
“Dugotrajno robovanje i rđava uprava, mogu toliko unakaziti shvatanje jednog naroda, da mu se zdrav razum i sud potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može da razlikuje, ne samo dobro od zla, nego i sopstvenu korist od očigledne štete.” - Pisac
Debelo precjenjuješ šanse za uspjeh samo na osnovu toga što je neko u omladinskim pogonima velikih klubova.Arnelv52 je napisao/la: ↑13 jan 2025, 12:49Kad bi teoretski oni postavili ljestvicu tako visoko da nam 4 od 4 štopera igraju u ligama petice mislim da bi sledeća generacija koja dolazi ubrzo predvodjena Ugwujom, Košpom, Damirom Zukićem i Ibrišimovićem mogla čak i da ih preskoči. I da onda rahat kažemo imamo svjetsku odbranu.
Ko duže prati ove forume i reprezentaciju zna da ih je bilo u Bayernu, u Milanu, da ne govorim o manjim ali opet solidnim klubovima. Mislim da procenat tih igrača koji naprave neku respektabilnu karijeru ne prelazi 10%. U pravilu ne uspiju napraviti tranziciju u seniore i poslije izlaska iz omladinskih kategorija se zagube u niželigašima. Iskreno, ja bih bio prezadovoljan da se od samo jednog od te četvorice rodi koristan igrač.
Što opet ne znači da ih ne treba pravovremeno dovoditi pod našu zastavu i super je ovo što se radi, jer nikad ne znaš ko će upasti u tih 10%, ali ne treba se zanositi da će ova četvorica izrasti u četiri vrhunska štopera.
Pa eto Dženisa Burnića koji je bio u omladinskom pogonu Dortmunda pa nije ostvario karijeru kakvu je po talentu mogao ostvariti. Ne radi se o tome nego šta trebamo mi uraditi i šta je do nas.
Naše je da uspostavimo tradiciju i da uspostavimo neku ljestvicu, da svaki sledeći koji dodje proba preskočiti onog prethodnog.
Kod nas je to malo irelevantno al uzmimo npr. Hrvatsku. Kod njih se čuje igrača često kako kaže "san mi je da zaigram za reprezentaciju." - To je uredu ali da zaigraš za reprezentaciju morao si da budeš bolji od (ne znam, zavisi na kojoj poziciji igrač igra)npr. na štoperu od Šimunića, pa dodje Lovren, pa nakon Lovrena dodju Gvardiol ili Šutalo nije ni bitno jer nama ne treba Gvardiol nego da držimo neki nivo u proizvodnji igrača.
Naše je da uspostavimo tradiciju i da uspostavimo neku ljestvicu, da svaki sledeći koji dodje proba preskočiti onog prethodnog.
Kod nas je to malo irelevantno al uzmimo npr. Hrvatsku. Kod njih se čuje igrača često kako kaže "san mi je da zaigram za reprezentaciju." - To je uredu ali da zaigraš za reprezentaciju morao si da budeš bolji od (ne znam, zavisi na kojoj poziciji igrač igra)npr. na štoperu od Šimunića, pa dodje Lovren, pa nakon Lovrena dodju Gvardiol ili Šutalo nije ni bitno jer nama ne treba Gvardiol nego da držimo neki nivo u proizvodnji igrača.
Problem je da nema "proizvod" domacih igraca, ono drugu je sve rad i sreca drugih (dijasporki pogon omladinskog fudbala i igraca sam).
Marokanci, Alzir, Zapadne afrikanske repke imaju srecu da ima stotinu igraca iz pogona pogotovo francuske,nizozemsjke, engleske i spanije, sve Savezi s top nivoom fudbala, a dakako tesko dostici u A repku tih drzava, i ako si velika klasa.
Tako da je velika korist jednom Maroku uzdrzavati repku vecinom s dijasporom.
Bih mora gledati sta ne uspije za hrvate i srbe da igra, i gledati po austriji, njemackoj i svedskoj da li sta nikne. Bez da se ima vlastitog temelja igraca.
Marokanci, Alzir, Zapadne afrikanske repke imaju srecu da ima stotinu igraca iz pogona pogotovo francuske,nizozemsjke, engleske i spanije, sve Savezi s top nivoom fudbala, a dakako tesko dostici u A repku tih drzava, i ako si velika klasa.
Tako da je velika korist jednom Maroku uzdrzavati repku vecinom s dijasporom.
Bih mora gledati sta ne uspije za hrvate i srbe da igra, i gledati po austriji, njemackoj i svedskoj da li sta nikne. Bez da se ima vlastitog temelja igraca.
Nakon Herrenevena i Vitoria Plzen, danas je dosao Verl na red
Novi pogodak Bilbije koji ima 3 gola i 2 asistencije u posljednjih 5,6 utakmica
Novi pogodak Bilbije koji ima 3 gola i 2 asistencije u posljednjih 5,6 utakmica
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
European competitions
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Ma kakvi mi i proizvodnja igrača, eto kad već govorimo o hrvatskim štoperima uzmi recimo primjer naših štopera iz domaće lige. Za 15 godina nismo napravili štopera da može prismrditi ligama petice. Najbolji štoper iz naše lige po tim nekim parametrima je ubjedljivo Toni Šunjić koji uspio sastavit jednu i po sezonu u ligama petice (sezona u Stuttgartu i polusezona u Palermu) i to su oba kluba u tim sezonama ispadali u niži rang.Arnelv52 je napisao/la: ↑13 jan 2025, 16:53Pa eto Dženisa Burnića koji je bio u omladinskom pogonu Dortmunda pa nije ostvario karijeru kakvu je po talentu mogao ostvariti. Ne radi se o tome nego šta trebamo mi uraditi i šta je do nas.
Sve ostalo nije vrijedno pomena sa ponekim izuzetom poput Samira Memiševića koji je igrao u solidnom klubu nizozemske lige ali kad je trebao napraviti neki iskorak on je otišao u Kinu za parama. Drugi primjer može biti Aleksandar Vukotić koji je napravio solidnu karijeru blizu liga petice, mada pitanje je koliko njega uopšte možemo smatrati bh. igračem. Interesantno je da su obojica napravili karijeru i dobre transfere iz (ispod)prosječnih Radnika iz Bijeljine i Krupe.
Željo solidnog štopera nije izbacio od Cocalića koji je završio karijeru i to dovoljno govori koliko je to dug vremenski period. Borac nula, Zrinjski također, Sarajevo je nekako lansiralo najviše takvih igrača (Mihojević, Kovačević i Mujakić mi prvi padaju na pamet) ali niko od njih nije napravio karijeru ni blizu da dođe do liga petice.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
-
- Kontakt:
Vec odavno ovdje vrte se imena o nekim igracima koji i nemaju neke veze sa nama ili imaju neke manje veze da su kontaktirani i u proceduri promjene drzavljanstva.
Sve su to notorne laži i IZMIŠLJOTINE pa ako se pogodi pogodi.
Sve su to notorne laži i IZMIŠLJOTINE pa ako se pogodi pogodi.
"****** se trudi da uradi nešto korisno, bez ličnog interesa, i drvlje i kamenje na njega... Da se slučajno ne bi namnožilo takvih, to je formula po kojoj BiH funkcioniše." - @Horoz
Slazem seRaonffa je napisao/la: ↑13 jan 2025, 21:26Ma kakvi mi i proizvodnja igrača, eto kad već govorimo o hrvatskim štoperima uzmi recimo primjer naših štopera iz domaće lige. Za 15 godina nismo napravili štopera da može prismrditi ligama petice. Najbolji štoper iz naše lige po tim nekim parametrima je ubjedljivo Toni Šunjić koji uspio sastavit jednu i po sezonu u ligama petice (sezona u Stuttgartu i polusezona u Palermu) i to su oba kluba u tim sezonama ispadali u niži rang.Arnelv52 je napisao/la: ↑13 jan 2025, 16:53Pa eto Dženisa Burnića koji je bio u omladinskom pogonu Dortmunda pa nije ostvario karijeru kakvu je po talentu mogao ostvariti. Ne radi se o tome nego šta trebamo mi uraditi i šta je do nas.
Sve ostalo nije vrijedno pomena sa ponekim izuzetom poput Samira Memiševića koji je igrao u solidnom klubu nizozemske lige ali kad je trebao napraviti neki iskorak on je otišao u Kinu za parama. Drugi primjer može biti Aleksandar Vukotić koji je napravio solidnu karijeru blizu liga petice, mada pitanje je koliko njega uopšte možemo smatrati bh. igračem. Interesantno je da su obojica napravili karijeru i dobre transfere iz (ispod)prosječnih Radnika iz Bijeljine i Krupe.
Željo solidnog štopera nije izbacio od Cocalića koji je završio karijeru i to dovoljno govori koliko je to dug vremenski period. Borac nula, Zrinjski također, Sarajevo je nekako lansiralo najviše takvih igrača (Mihojević, Kovačević i Mujakić mi prvi padaju na pamet) ali niko od njih nije napravio karijeru ni blizu da dođe do liga petice.
Svi smo tanki kolektivno
Samo si zaboravio Zukanovica on je Zeljin isto, a igrao je i ligu prvaka sa Romom, Serie A duzi niz godina i ja mislim Europa ligu sa Sampdoriom (ne znam je ki tacno moram provjeriti)
Medjutim to je sve tanko haha
**** gruzija pocela stancat igrace po najjacim ligama..
Yugoslav First League: ⭐️
European competitions
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
European competitions
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
-
- Kontakt:
Teško da će Miron ikad biti selektor, on je taj nivo već prerastao, iako pouzdano znam da ima veliku želju. Ali ako bude iole uspješan, on sebi otvara vrata Premiershipa.
- Beduin
- Kontakt:
Mi smo reprezentacija u tranziciji, u nastajanju i krecemo skoro pa od nule, jer tu je par starijih igraca (igracina) i sve ostalo djeca i u najboljim godinama bez posebne karijere i veceg nivoa fudbala.
Nepoznanica smo svima pa i nama samima.
Imamo velika ocekivanja i zelje, a sve opet zavisi od samih igraca hoce li se pravilno razviti, hoce li im menadzer odraditi dobar posao i u kakvoj formi ce igrati u skorije vrijeme.
Ali ako nista vecina tih igraca je u dobrim ili solidnim ligama sa dobrom predispozicijama da napreduju i igraju na vecem nivou/ligama. Za 2-3 godine ocekujem puni potencijal ove reprezentacije i tad cemo znati na cemu smo i koliko blizu da ponovimo uspjeh one zlatne generacije.
Nepoznanica smo svima pa i nama samima.
Imamo velika ocekivanja i zelje, a sve opet zavisi od samih igraca hoce li se pravilno razviti, hoce li im menadzer odraditi dobar posao i u kakvoj formi ce igrati u skorije vrijeme.
Ali ako nista vecina tih igraca je u dobrim ili solidnim ligama sa dobrom predispozicijama da napreduju i igraju na vecem nivou/ligama. Za 2-3 godine ocekujem puni potencijal ove reprezentacije i tad cemo znati na cemu smo i koliko blizu da ponovimo uspjeh one zlatne generacije.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Arijon Ibrahimović podpisao za Lazio. Sad nema više "obaveze" igrat za švabe...
Momak je s Kosova i nema veze s BiH
Otkud ta mašta obavezom za svabe i etc igrati. Bijo lani u Italiji a ipak igrao za njemce. Ove sezone u Bayernu i točno 2 min igrao dok dalje igra z njemce
-
- Kontakt:
Veca je sansa da Janelt i Biereth zaigraju za nas nego on
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Fin i kulturan momak. Lijepo je vidjeti koliko mu je znacilo igranje za omladinske selekcije i koliko trenutno sanja o A reprezentaciji. Molim Allaha da vise ne dozivi nijednu povredu u karijeri, da u potpunosti ispuni neosporan potencijal i da sto prije debituje za seniorsku reprezentaciju!
Amin, i ja sam takav utisak dobio od njega, kada je ono jednom trenirao sa A-repkom pa ga reporter upita, dali misli hoce li dobiti sansu da zaigra i ispuni svoj najveci san, a on rece: "pa vidite, dozvoljeno je sanjati..."
Misljenja sam da bi on u pravoj postavci itekako bio dobar za repku, ali bojim se da u ovoj high voltage ideji fudbala koju gaji selektor nema prostora.Ghuraba je napisao/la: ↑14 jan 2025, 00:35Fin i kulturan momak. Lijepo je vidjeti koliko mu je znacilo igranje za omladinske selekcije i koliko trenutno sanja o A reprezentaciji. Molim Allaha da vise ne dozivi nijednu povredu u karijeri, da u potpunosti ispuni neosporan potencijal i da sto prije debituje za seniorsku reprezentaciju!
naprijed rejal
Trenutno korisnika/ca: bhfanatic14, jasmin10 i 9 gostiju.