Bio je socijalizam pobra. Ne znaš, no nema veze, i to je ljudski. Ne postoji čisti kapitalizam kao ni čisti komunizam. Samo u knjigama. Da je tako Chrysler bi prop'o prije 50 godina nego ga je državni intervencionizam uz blagoslov Lee Iaccoce spasio belaja. Ima dosta zanimljivih stvari samo treba čitat'. Mi kao društvo smo malo bliže tom "komunizmu", jer kod nas je zaživio divlji kapitalizam koji iz ljudi izvlači ono najgore. Mislim na "privrednike", jer i oni su u neku ruku ljudi.irfo je napisao/la: ↑14 jan 2025, 15:29Evo opet stara dobra prica, ne nego je kapitalizam i prije bio pa bile privatne firme.Centre forward je napisao/la: ↑14 jan 2025, 15:25Gdje bi vrać'o komunizam ? U SSSR možda, jer isti ovdje nikad nije egzistir'o "na terenu".
Ni sad nismo daleko od komunizma, 50% svih zaposlenih radi u drzavnim firmama, u evropskoj uniji je prosjek oko 15%, drzava ne moze opstati sa takvim brojkama.
Nigdje se u zapadnom svijetu, kojem realno po svemu i mi pripadamo, radnik ne tretira kao ovdje. Negdje na ovim prostorima, vjerovatno balijskim, je i nastalo ono "podigni balegu nadješ radnika".
A vi što prodajate mirise za auta i tečnost za brisače i dalje furajte spiku da ste privrednici.