Moj kolega na poslu je bio alkoholičar, razveo se i vjera ga je spasila ali je sad otisao u krajnost pa od muškarca koji je prevario svoju ženu sa kolegicom sad nece da se rukuje sa zenama. Najgora stvar je njihovo moralisanje i sto sad pametuju za svaku sitnicu.admin je napisao/la: ↑19 jan 2025, 15:24Ne kaže se džabe da je religija opijat za mase. To se najbolje vidjelo u našem društvu gdje je masa bas tako narkomana zamijenila jednu drogu za drugu.
Kad mi krene objašnjavati, a mozak ispran isto kao od horsa, naravno da se naježim i ne volim ga vidjet, ko sto ga nisam volio vidjet kad mi spucan dodje nešto da mi objasni.
Čast izuzecima naravno.
Ali medju ovim bivšim narkomanima ih je zaista malo.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Za sebe licno mogu samo reci da im ne vjerujem. Nisam im vjerovao ni prije nego sto su se spasili, ne vjerujem im jednako ni sad.
Drago mi je sto su se ljudi spasili poroka, kroz vjeru, a ne volim i nije mi drago sto su zadrzali ili jos vise ekstremizirali svoj karakter. Mislim da oni nisu promjenili sebe vec samo mjesto gdje se nalaze. Kako su sa mnom pricali dok su bili ovisnici (o bilo cemu) isto tako se ponasaju i dok su sad u vjeri. Nema razlike, samo je sad supstanca koju konzumiraju nesto drugo. Opet kazem, drago mi je jer ce tako spasiti fizicko zdravlje i vjerovatno imetak, a o psiho karakternoj promjeni i uticaju na drustvo se da raspravljati.
Pronaći smisao života kroz duhovnost, znači ispitivanje vlastitih ciljeva i svrhe na način koji nadilazi materijalne i prolazne aspekte svakodnevnice.
Kod nas se vjernik nerijetko gleda kao zatupljen čovjeka. Ipak znamo kako su neka napredna društva prilično religiozna.
Kod nas se vjernik nerijetko gleda kao zatupljen čovjeka. Ipak znamo kako su neka napredna društva prilično religiozna.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 19 jan 2025, 15:40, ukupno mijenjano 2 puta.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Ja sam ateista tako da iz moje perspektive je naivno ijednu svetu knjigu tumačiti doslovno nego u kontekstu vremena kad su napisane. Dobra stvar je sto mnogi se "nadju" u tome pa se malo vrate na neki normalan put. Nemaju svi snage za to
Ne kontam koja je poenta tvog komentara ? Uostalom ne vjeruješ za druge ljude,vjeruješ za sebe.Marsal je napisao/la: ↑19 jan 2025, 14:27Ovakvi su najgori uz one u prvom saffu. Zbog ovakvih ljudi niko normalan ne želi da ima ništa sa vjerom.Muumii je napisao/la: ↑19 jan 2025, 11:59Ma neke stvari veze nemaju sa godinama,neko počne neke stvari prije,neko kasnije,sve je do toga kakav si karakter i da li si našao svoj cilj u životu,dns npr puno los uticaj na to sve imaju društvene mreže,ljudi sebi stvaraju neku nerealnu sliku o svemu. Ja sam npr počeo pit sa 14 godina kraj 8 razred, treba da krenem u srednju skolu,prvi put otišao u kafanu tad i napio se. Od tad kreću avanture,pio sam pa ajmo reci na sedmicnoj bazi. Srednja škola naravno iskustvo odma sa cigarama i travom,može se reci da sam počeo pusit i duvat na dnevnoj bazi.A da napomenem da sam bio do srednje ono sve petice,primjer,upisao dobru srednju l,došao u srednju odma predjednik razreda,nakon toga predsjednik vijeća učenika,komsiluk se i danas dan kune u mene,starije osobe kojoj nisam pomogao šta god je trebao u ulici ne postoji. Sa 16-17 već počeo bobe i speed par puta mjesečno. Pojebao sve sto je imalo cupi. Sam 18 probao koks,ljubav na prvi pogled ili ti ga šmrk. Sa 18-19 već ušao ozbiljno u svijet kriminala,počeo kombinacije odrađivati i pare dobre uzimati. Al eto imao sreće taj baby face i cjelokupna slika da sam dobrica,pa me Niko nije dirao,niti sumnjao u mene. Čitavo vrijeme trenirao,da se razumijemo nisam zutar bio od 50-60 kg, od 15 godine imam minimalno 80 kg na 180 visine,od 18 godine imam oko 100 kg misica,takodjer Borilački sportovi,ne profi,Al sam se znao pobit. Tukao se na redovnoj bazi. Sa nekih 20-21 već počeo shvatat ili ću iza brave ili će mi se nešto loše desiti,do tad sam nekako prolazio ispod radara,Al tu se već policija počinje raspitivati za mene. Sa 22 se ispalio u inostranstvo. Počeo putovat,obišao pola europe u tom periodu,svega bilo,znaci svo to vrijeme sam pio alkohol i smrko koks i pušio travu i cigare. Sa 23 i malo jače poceo se posvećivati vjeri i prestajati sa svim. Sa 24 se oženio, sa 25 dobio prvo dijete,sa 27 drugo dijete. Od 25 prestao sve totalno,zapalim cigaru i dns nekad,Al ostalo ništa. U medjuvremenu pokrenuo neki biznis,supruga isto. Ostvarili se i stambeno i poslovno i auta dobra kupili. Al da nisam npr poceo sa razmišljanjem o vjeri sa 23,5 godine vjerovatno bi dns bio kriminalac. Al opet trenutak koji me je najviše promijenio i napravio čovjeka od mene je kad sam uzeo prvo dijete u ruke nakon poroda. Čovjek je po prirodi jako sebično biće,meni dok sam bio u ovome svemu je bilo super,a kako je ljudima oko mene bilo,nikad se nisam zapitao,a nije im bilo dobro sigurno. Al vjera i djeca su učinili da ponovo pronađem sebe,onu dobricu koja sam bio kao mlad momčić i od toga trenutka hvala Bogu trudim se činiti samo dobra djela i biti sto bolji primjer svojoj djeci.
Čim mi neko nazove selam znam ili da me zayebao ili da razmišlja da me zayebe.
Mene je npr komunista odgojio,nikad ništa o vjeri mi nije ispričao,kad sam bio 8. Razred razbolio se,karcinom i svašta nešto,jedva ostao živ,poslije toga samo bolest za bolesti. Njemu bilo draže da ja rakiju probam,nego nešto od sura naučim. Moj je otac najbolji otac na svijetu,ali od islama ima samo muslimansko ime.
Tako da te price sto ti pričaš su za malu djecu,hvala Allahu pa je On taj koji daje uputu i sve ostalo,a ne ljudi. InshAllah i tebe i tebi slične da uputi.
Bas tako, u sustini ja tu ne vidim nista lose, cak sta vise ljudi se tu spase i pronadju neki mir. Najveci problem je sto su religije kompleksna materija a bivsi narkomani vec imaju dobar broj sprzenih neurona sto otezava proces razumijevanja religije i odvajanja bitnih od manje bitnih stvari. Takodjer posto su cesto samouki mogu naci izvore informacija o toj religiji od onih najekstremnijih do neekstremnih koji samo cinjenicno uce o religiji. Ili, jos gore, pridruze se nekim ekstremima koji ih licno "obucavaju" religiji. Treba ih samo uputiti na prave izvore informacija i ne vidim sto bi neko imao problem s njima onda, cak sta vise treba nam drago biti kakav god stav imali o religijama.Hightower je napisao/la: ↑19 jan 2025, 15:28Moj kolega na poslu je bio alkoholičar, razveo se i vjera ga je spasila ali je sad otisao u krajnost pa od muškarca koji je prevario svoju ženu sa kolegicom sad nece da se rukuje sa zenama. Najgora stvar je njihovo moralisanje i sto sad pametuju za svaku sitnicu.admin je napisao/la: ↑19 jan 2025, 15:24Ne kaže se džabe da je religija opijat za mase. To se najbolje vidjelo u našem društvu gdje je masa bas tako narkomana zamijenila jednu drogu za drugu.
Kad mi krene objašnjavati, a mozak ispran isto kao od horsa, naravno da se naježim i ne volim ga vidjet, ko sto ga nisam volio vidjet kad mi spucan dodje nešto da mi objasni.
Čast izuzecima naravno.
Ali medju ovim bivšim narkomanima ih je zaista malo.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
Koji su pravi izvori informacija ?
Povlacim napisano
nova tema upravu ste

Zadnja izmjena: Hightower, dana/u 19 jan 2025, 16:03, ukupno mijenjano 1 put.
Hajmo sad novu temu da vidimo sta ti se jos u zivotu desilo, nekog novog jarana da upoznamo.
Zaista ne znam po youtubeu i internetu koji su to jer nisam tako ucio o religijama. A i zavisi za koju religiju pitas.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
- Centre forward
- Kontakt:
Upravo. Kad se pogleda kakva se imena daju danas, a kakva prije 20 ili 35 godina, tačno se vidi da ne znamo ni dje ni šta smo.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
Tino Sven je od prije trideset i kusurCentre forward je napisao/la: ↑19 jan 2025, 16:09Upravo. Kad se pogleda kakva se imena daju danas, a kakva prije 20 ili 35 godina, tačno se vidi da ne znamo ni dje ni šta smo.

- VensanKasel
- Kontakt:
Hvala mu , ali ne treba .Muumii je napisao/la: ↑19 jan 2025, 15:49Ne kontam koja je poenta tvog komentara ? Uostalom ne vjeruješ za druge ljude,vjeruješ za sebe.Marsal je napisao/la: ↑19 jan 2025, 14:27Ovakvi su najgori uz one u prvom saffu. Zbog ovakvih ljudi niko normalan ne želi da ima ništa sa vjerom.Muumii je napisao/la: ↑19 jan 2025, 11:59Ma neke stvari veze nemaju sa godinama,neko počne neke stvari prije,neko kasnije,sve je do toga kakav si karakter i da li si našao svoj cilj u životu,dns npr puno los uticaj na to sve imaju društvene mreže,ljudi sebi stvaraju neku nerealnu sliku o svemu. Ja sam npr počeo pit sa 14 godina kraj 8 razred, treba da krenem u srednju skolu,prvi put otišao u kafanu tad i napio se. Od tad kreću avanture,pio sam pa ajmo reci na sedmicnoj bazi. Srednja škola naravno iskustvo odma sa cigarama i travom,može se reci da sam počeo pusit i duvat na dnevnoj bazi.A da napomenem da sam bio do srednje ono sve petice,primjer,upisao dobru srednju l,došao u srednju odma predjednik razreda,nakon toga predsjednik vijeća učenika,komsiluk se i danas dan kune u mene,starije osobe kojoj nisam pomogao šta god je trebao u ulici ne postoji. Sa 16-17 već počeo bobe i speed par puta mjesečno. Pojebao sve sto je imalo cupi. Sam 18 probao koks,ljubav na prvi pogled ili ti ga šmrk. Sa 18-19 već ušao ozbiljno u svijet kriminala,počeo kombinacije odrađivati i pare dobre uzimati. Al eto imao sreće taj baby face i cjelokupna slika da sam dobrica,pa me Niko nije dirao,niti sumnjao u mene. Čitavo vrijeme trenirao,da se razumijemo nisam zutar bio od 50-60 kg, od 15 godine imam minimalno 80 kg na 180 visine,od 18 godine imam oko 100 kg misica,takodjer Borilački sportovi,ne profi,Al sam se znao pobit. Tukao se na redovnoj bazi. Sa nekih 20-21 već počeo shvatat ili ću iza brave ili će mi se nešto loše desiti,do tad sam nekako prolazio ispod radara,Al tu se već policija počinje raspitivati za mene. Sa 22 se ispalio u inostranstvo. Počeo putovat,obišao pola europe u tom periodu,svega bilo,znaci svo to vrijeme sam pio alkohol i smrko koks i pušio travu i cigare. Sa 23 i malo jače poceo se posvećivati vjeri i prestajati sa svim. Sa 24 se oženio, sa 25 dobio prvo dijete,sa 27 drugo dijete. Od 25 prestao sve totalno,zapalim cigaru i dns nekad,Al ostalo ništa. U medjuvremenu pokrenuo neki biznis,supruga isto. Ostvarili se i stambeno i poslovno i auta dobra kupili. Al da nisam npr poceo sa razmišljanjem o vjeri sa 23,5 godine vjerovatno bi dns bio kriminalac. Al opet trenutak koji me je najviše promijenio i napravio čovjeka od mene je kad sam uzeo prvo dijete u ruke nakon poroda. Čovjek je po prirodi jako sebično biće,meni dok sam bio u ovome svemu je bilo super,a kako je ljudima oko mene bilo,nikad se nisam zapitao,a nije im bilo dobro sigurno. Al vjera i djeca su učinili da ponovo pronađem sebe,onu dobricu koja sam bio kao mlad momčić i od toga trenutka hvala Bogu trudim se činiti samo dobra djela i biti sto bolji primjer svojoj djeci.
Čim mi neko nazove selam znam ili da me zayebao ili da razmišlja da me zayebe.
Mene je npr komunista odgojio,nikad ništa o vjeri mi nije ispričao,kad sam bio 8. Razred razbolio se,karcinom i svašta nešto,jedva ostao živ,poslije toga samo bolest za bolesti. Njemu bilo draže da ja rakiju probam,nego nešto od sura naučim. Moj je otac najbolji otac na svijetu,ali od islama ima samo muslimansko ime.
Tako da te price sto ti pričaš su za malu djecu,hvala Allahu pa je On taj koji daje uputu i sve ostalo,a ne ljudi. InshAllah i tebe i tebi slične da uputi.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Ne postoje muslimanska imena
Sretno ti da objasnis to ljudima na forumu...
Vezano za priču od neki dan, 4 sata i dvije minute mi je trebalo od Sa do Bg, od Bjelava do blokova u NBG (ne pikajući granicu koja je uzela desetak)
Ljepota
Ljepota
Vjera je prelijepa stvar ko je zna praktikovati na pravilan i umjeren način. Ne voli niko one ekstremne, ali mi je sigurno draže vidjeti nekog ekstremnog u vjeri nego nekog ekstremnog u alkoholu, drogiranju, kockanju...
SARAJEVO SIAMO NOI <3
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.