Marsal je napisao/la: ↑19 jan 2025, 14:27
Muumii je napisao/la: ↑19 jan 2025, 11:59
Ma neke stvari veze nemaju sa godinama,neko počne neke stvari prije,neko kasnije,sve je do toga kakav si karakter i da li si našao svoj cilj u životu,dns npr puno los uticaj na to sve imaju društvene mreže,ljudi sebi stvaraju neku nerealnu sliku o svemu. Ja sam npr počeo pit sa 14 godina kraj 8 razred, treba da krenem u srednju skolu,prvi put otišao u kafanu tad i napio se. Od tad kreću avanture,pio sam pa ajmo reci na sedmicnoj bazi. Srednja škola naravno iskustvo odma sa cigarama i travom,može se reci da sam počeo pusit i duvat na dnevnoj bazi.A da napomenem da sam bio do srednje ono sve petice,primjer,upisao dobru srednju l,došao u srednju odma predjednik razreda,nakon toga predsjednik vijeća učenika,komsiluk se i danas dan kune u mene,starije osobe kojoj nisam pomogao šta god je trebao u ulici ne postoji. Sa 16-17 već počeo bobe i speed par puta mjesečno. Pojebao sve sto je imalo cupi. Sam 18 probao koks,ljubav na prvi pogled ili ti ga šmrk. Sa 18-19 već ušao ozbiljno u svijet kriminala,počeo kombinacije odrađivati i pare dobre uzimati. Al eto imao sreće taj baby face i cjelokupna slika da sam dobrica,pa me Niko nije dirao,niti sumnjao u mene. Čitavo vrijeme trenirao,da se razumijemo nisam zutar bio od 50-60 kg, od 15 godine imam minimalno 80 kg na 180 visine,od 18 godine imam oko 100 kg misica,takodjer Borilački sportovi,ne profi,Al sam se znao pobit. Tukao se na redovnoj bazi. Sa nekih 20-21 već počeo shvatat ili ću iza brave ili će mi se nešto loše desiti,do tad sam nekako prolazio ispod radara,Al tu se već policija počinje raspitivati za mene. Sa 22 se ispalio u inostranstvo. Počeo putovat,obišao pola europe u tom periodu,svega bilo,znaci svo to vrijeme sam pio alkohol i smrko koks i pušio travu i cigare.
Sa 23 i malo jače poceo se posvećivati vjeri i prestajati sa svim. Sa 24 se oženio, sa 25 dobio prvo dijete,sa 27 drugo dijete. Od 25 prestao sve totalno,zapalim cigaru i dns nekad,Al ostalo ništa. U medjuvremenu pokrenuo neki biznis,supruga isto. Ostvarili se i stambeno i poslovno i auta dobra kupili. Al da nisam npr poceo sa razmišljanjem o vjeri sa 23,5 godine vjerovatno bi dns bio kriminalac. Al opet trenutak koji me je najviše promijenio i napravio čovjeka od mene je kad sam uzeo prvo dijete u ruke nakon poroda. Čovjek je po prirodi jako sebično biće,meni dok sam bio u ovome svemu je bilo super,a kako je ljudima oko mene bilo,nikad se nisam zapitao,a nije im bilo dobro sigurno. Al vjera i djeca su učinili da ponovo pronađem sebe,onu dobricu koja sam bio kao mlad momčić i od toga trenutka hvala Bogu trudim se činiti samo dobra djela i biti sto bolji primjer svojoj djeci.
Ovakvi su najgori uz one u prvom saffu. Zbog ovakvih ljudi niko normalan ne želi da ima ništa sa vjerom.
Čim mi neko nazove selam znam ili da me zayebao ili da razmišlja da me zayebe.
Što brate, to što mi popijemo i nismo u vjeri, nepraktikujemo, ne znaci da se slicni nama ne mogu promjeniti i potražiti promjenu u vjeri.
Pa ja sam imao barem 10 narkomana u zgradi, znas kakva je Zenica bila prije 20 godina, nije bilo 10% normalnih, sve narkomanija po čaršiji, lopovluk, noževi, obijanja, mene molili za 2 marke za kupe bambucu da imaju piti, svaki koji se okrenuo vjeri i potražio spas evo ga radi, auto, žena, vjera, spasili se. Ja nisam vjernik, jbg stid me i reći ali vise puta sam bio na ponocki zadnjih 10 godina u crkvi iako sam "musliman" nego u džamiji.
Ali lijepo i drago mi je da vidim sve momke koji su uspjeli i spasili se ulice prvenstveno uz vjeru su to uspjeli. Kad kaže selam brate, selam komšija meni drago.
Ne mozes generalizirati sve ljude u vjeri koji ti Selam nazivaju. Ne mozes zbog 20% govana imati pogrešno misljenje i stav prema ostalih 80%.