Moj president
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Moj president
- relativizam
- Kontakt:
Radim to godinama i ti mi sad pricaj kako se šta dodaje i kad,ja od tog zivim jbtkraljttbvb je napisao/la: ↑31 jan 2025, 19:51Prvo se na osnovnu cijenu doda zarada, pa tek onda PDV.relativizam je napisao/la: ↑31 jan 2025, 15:00@wanderson kako ti formiras cijenu ako je od dobavljaca proizvod 100km bez rabata
npr kod mene je 100-30% rabata od te firme za nas i mi taj proizvod dobijemo po 70 km na to dodam plus17posto pdv plus maržu oko 60% pa krajnja cijena bude oko 130 km sto je skoro pa 100% veca cijena od one koju ja dobijem.
Jer je PDV - porez na dodanu vrijednost.
Nemoj se ljutiti, ali nemaš ti pojma o formiranju cijena![]()
Joj kakvi likovi
Druga stvar 60 marzu ne zadajem ja ,ja tu radim samo,to je jedna od manjih marzi
Zato i pričam ovdje cijelo vrijeme da ovo sa cijenama nije toliko do minimalca koliko do prokletih gazdi.
Branša je vezana za staklo, kabine vecinom
Npr dobijem kabinu po cijeni od 500km dobijem rabat 25-30% koji dobijam od te firme, dodam 17% i marzu našu 60% ili vise i tako dobijem cijenu, tako godinama formiram za firmu cijene .
Zadnja izmjena: relativizam, dana/u 31 jan 2025, 23:58, ukupno mijenjano 1 put.
- relativizam
- Kontakt:
Da li se na svu uvoznu robu na kraju vrati sav pdv ili kako to ideWanderson je napisao/la: ↑31 jan 2025, 17:47Kod mene je sve licni uvoz, ali kod dosta stvari tako dodje uduplo 10,15KM gore dole.relativizam je napisao/la: ↑31 jan 2025, 15:00@wanderson kako ti formiras cijenu ako je od dobavljaca proizvod 100km bez rabata
npr kod mene je 100-30% rabata od te firme za nas i mi taj proizvod dobijemo po 70 km na to dodam plus17posto pdv plus maržu oko 60% pa krajnja cijena bude oko 130 km sto je skoro pa 100% veca cijena od one koju ja dobijem.
Imam 32% dadzbine, spediciju, transport, razlika ulazni-izlazni PDV i na kraju zarada ide od 20KM do 80KM u maloprodaji, u veleprodaji ako imas 5KM po artiklu kralj si.
Ne, placas 17% odma na uvozu za fakturu i za carinu, znaci iznos fakture + carina 10% = 17% PDV, ko je u sistemu PDV-a obracunava mu se razlika PDV, ako si vec platio PDV na artikal od 100KM, a prodao ga za 105KM, duzan si jos 17% platiti za ovih 5KM profita.relativizam je napisao/la: ↑31 jan 2025, 23:42Da li se na svu uvoznu robu na kraju vrati sav pdv ili kako to ide
Nema vracanja, samo izvoznici mislim da su oslobođeni PDV-a prilikom izvoza.
Mozes biti oslobođen carine ako uzimas neki proizvod koji je preko 60% urađen u EU, tad trazis EUR1 obrazac, koji se ovjerava sa izvoznim papirima na terminalu u EU gdje radis izvozne papire, ali to mora biti proizvod koji je urađen u EU, a ne dizajniran pa dijelovi rađeni po Aziji, Africi itd.
Tad ti je i manji PDV.
- relativizam
- Kontakt:
Ne petljam se u taj uvoz puno, onako me interesovalo čisto da znam,fino je ovako nešto saznati i procitati dobro na forumuWanderson je napisao/la: ↑01 feb 2025, 00:38Ne, placas 17% odma na uvozu za fakturu i za carinu, znaci iznos fakture + carina 10% = 17% PDV, ko je u sistemu PDV-a obracunava mu se razlika PDV, ako si vec platio PDV na artikal od 100KM, a prodao ga za 105KM, duzan si jos 17% platiti za ovih 5KM profita.relativizam je napisao/la: ↑31 jan 2025, 23:42Da li se na svu uvoznu robu na kraju vrati sav pdv ili kako to ide
Nema vracanja, samo izvoznici mislim da su oslobođeni PDV-a prilikom izvoza.
Mozes biti oslobođen carine ako uzimas neki proizvod koji je preko 60% urađen u EU, tad trazis EUR1 obrazac, koji se ovjerava sa izvoznim papirima na terminalu u EU gdje radis izvozne papire, ali to mora biti proizvod koji je urađen u EU, a ne dizajniran pa dijelovi rađeni po Aziji, Africi itd.
Tad ti je i manji PDV.
Je*en je i tvoj posao ,prijatelj mi priča kako su mu prije godinu inspekcija uzela preko 100k robe jer kao nije imao licence neke za tu markiranu robu, to ga baš puno unazadilo.
Ali uzimate i vi dobre marze
Ma nema tu licenci nego je on uvezao replike, a nije podmazao carinu ili inspektore.relativizam je napisao/la: ↑01 feb 2025, 01:12Ne petljam se u taj uvoz puno, onako me interesovalo čisto da znam,fino je ovako nešto saznati i procitati dobro na forumu
Je*en je i tvoj posao ,prijatelj mi priča kako su mu prije godinu inspekcija uzela preko 100k robe jer kao nije imao licence neke za tu markiranu robu, to ga baš puno unazadilo.
Originalnu robu ti niko ne smije oduzeti, iz EU ne smijes izvesti replike, ako radis izvozne papire u EU inspekcija ce to ovdje pregledati, vidjeti i bit ce im jasno da se radi o originalima.
Ja sam dobio odstetu za Niveine dezodoranse, jer su mi oduzeli, poslije htjeli vratiti, ja odbio i tuzio drzavu, nagodili se i prosao bolje nego da sam to prodao.
Sto se tice marzi ja imam problem sto 95% konkurencije uvozi po umanjenim fakturama, proizvod im 20 eura nabavna on napravi fakturu na 7 eura, na to plati dadzbine i prođe bolje nego ja, da ne pricam o Turskoj i Kini gdje skoro pa na crno uvoze, a ja to ne mogu jer radim s ozbiljnim firmama gdje ne smijes ni pitati da ti daju nesto za keš.
-
- Kontakt:
Pola kile kafe 13 maraka hahahah yebem li vam majku
Ti uzmi deset deka.MarcoBorriello je napisao/la: ↑01 feb 2025, 11:43Pola kile kafe 13 maraka hahahah yebem li vam majku

Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48
Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)
Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)
-
- Kontakt:
Ja uzmem kilu ali i dalje yebem majku lešinarimaPendulum je napisao/la: ↑01 feb 2025, 11:46Ti uzmi deset deka.MarcoBorriello je napisao/la: ↑01 feb 2025, 11:43Pola kile kafe 13 maraka hahahah yebem li vam majku![]()

Ministar Kalamujić o efektima neradne nedjelje: Gubici u FBiH oko 750 miliona KM, postoji bolje rješenje
Ma realno jedino rjesenje da se podigne minimalac, al bruto minimalac
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
- MaroonBjelave
- Kontakt:
Evo za tu kafu, može li mi neko objasniti kako je ovdje kod Turaka pola kile kafe 8e, a prođe toliki put, uvoz, marže qurac-palac? Ili pola kile poli salame 4e?
Otkud se opet pojavi Muriz Memić, evo ide u medijsku turneju i halali se sa ljudima
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
- Centre forward
- Kontakt:
Eto nama naših privrednika. Kroz prodaju dezodoransa i after šejva kae razvijamo državu i privredu. Ovo treba sve spaliti odakle je niklo.
Da nema deviznih doznaka za soli mi ne bi imali.
Da nema deviznih doznaka za soli mi ne bi imali.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
BiH godišnje troši cca 200 miliona KM na uvoz pšenice, kukuruza i ječma. Tri strateški važne žitarice.
Ako bi to usmjerili na domaću proizvodnju, imali bi osnovu za kontrolu cijena hljeba i mlijeka.
Ako bi to usmjerili na domaću proizvodnju, imali bi osnovu za kontrolu cijena hljeba i mlijeka.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 01 feb 2025, 14:59, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Poskupljuje kafa za najmanje 30 odsto
Potrošači u Njemačkoj uskoro će morati izdvajati više novca za omiljeni napitak – kafu. Prema riječima Karlosa Mere, stručnjaka za poljoprivredno tržište iz Rabobanka u Londonu, cijene kafe će u narednim mjesecima značajno porasti, posebno za kafu nižeg cjenovnog razreda u velikim pakovanjima, gdje se očekuje povećanje od najmanje 30%. Iako će manja pakovanja i premium proizvodi biti manje pogođeni, ovo povećanje će se osjetiti širom tržišta.
Uzroci poskupljenja: Brazil u centru krize
Glavni razlog rasta cijena leži u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču arabike, gdje suša i nepovoljni vremenski uslovi značajno smanjuju prinos. Očekuje se da će ovogodišnja žetva biti još lošija od prošlogodišnje, koja je već bila razočaravajuća.
Pored klimatskih izazova, globalna potražnja za kafom nastavlja rasti, dok problemi u transportu i politička nesigurnost, poput odgođenog EU zakona o zaštiti šuma i potencijalnih carina u SAD-u, dodatno otežavaju situaciju. Skladišta kafe su prazna, što dodatno smanjuje mogućnost amortizacije ovih problema.
Kafopije su već osjetile posljedice. Prema podacima, cijene kapsula i jastučića za kafu porasle su za 25% u periodu od 2020. do 2023., dok su zrna kafe poskupjela za 20%.
Dugoročne posljedice klimatskih promjena
Proizvođači kafe suočavaju se s ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena. Prema studiji švajcarskih naučnika iz 2022. godine, područje pogodno za uzgoj arabike moglo bi se smanjiti za polovinu do 2050. godine. Ovaj trend ozbiljno ugrožava održivost proizvodnje i dodatno vrši pritisak na globalne lance snabdijevanja.
Šta potrošači mogu očekivati?
Iako stručnjaci predviđaju moguće smirivanje cijena, trenutna situacija jasno pokazuje da će kafa, za mnoge nezaobilazni dio svakodnevnice, postati luksuz za veći broj ljudi.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- tuzlak1987
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Podmazao inspektore? Znači poslovanje ovdje se svodi na to da možeš doslovno sve malverzacije raditi osim ako ti dodje neki nadobudni inspektor koji radi svoj posao pa ti lupi neku kaznu i onda idu žalopojke kako si nameti visoki bla bla, a većina poslovanja se svodi na podmazivanje ,falš robu , rad na crno i slicno.Wanderson je napisao/la: ↑01 feb 2025, 10:14Ma nema tu licenci nego je on uvezao replike, a nije podmazao carinu ili inspektore.relativizam je napisao/la: ↑01 feb 2025, 01:12Ne petljam se u taj uvoz puno, onako me interesovalo čisto da znam,fino je ovako nešto saznati i procitati dobro na forumu
Originalnu robu ti niko ne smije oduzeti, iz EU ne smijes izvesti replike, ako radis izvozne papire u EU inspekcija ce to ovdje pregledati, vidjeti i bit ce im jasno da se radi o originalima.
Ja sam dobio odstetu za Niveine dezodoranse, jer su mi oduzeli, poslije htjeli vratiti, ja odbio i tuzio drzavu, nagodili se i prosao bolje nego da sam to prodao.
Sto se tice marzi ja imam problem sto 95% konkurencije uvozi po umanjenim fakturama, proizvod im 20 eura nabavna on napravi fakturu na 7 eura, na to plati dadzbine i prođe bolje nego ja, da ne pricam o Turskoj i Kini gdje skoro pa na crno uvoze, a ja to ne mogu jer radim s ozbiljnim firmama gdje ne smijes ni pitati da ti daju nesto za keš.