Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bavariapivo
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la bavariapivo » 12 feb 2025, 19:03

Mocvara1991 je napisao/la:
12 feb 2025, 18:14
bavariapivo je napisao/la:
12 feb 2025, 16:50
12 feb 2025, 13:37
Moze jedno pitanje :)

Zivim u Austriji i ako kupim auto u Njemackoj koja je procedura uvoza u AT i koliko imam obaveza na njega?
Di budes u AT?

procedura je ova, kad uzmes auto, prvo sebi uzmes one Zoll tablice u DE, onda put AT.

Ako je auto noviji, moguce da ne trebas da pravis TÜV ilitiga Pickerl (Anmeldegutachten). To je prvi korak, drugi je da odes kod importera te marke automobila (Pappas a Mercedese, Porsche za VW,Audi itd), tu trebas sebi izvaditi austrijski Typenschein (traje do 7 dana otpr), i zadnji korak je racunjane Nove, to sebi moras napraviti termin u Fianzamtu tvoje pokrajine i onda ti tamo izracunaju tu novu, kod njih platis i onda mozes auto na AT tablice prijaviti.

Nadam se da sam ti mogao docarati, sta te ocekiva...
Hvala ti. Neko mi rece da je procentualno oko 5 % od vrijednosti auta... U Vorarlbergu, Dornbirn. Pozdrav drug.
Koje ti je auto godište i koji mu je co2 ausstoß?

Po tome se obračunava nova.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 feb 2025, 19:39

chily-rz je napisao/la:
12 feb 2025, 18:28
Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 14:38
harden je napisao/la:
12 feb 2025, 14:32

Jadnici, evo daj mi broj racuna donirat cu im da imaju do prvog.

A i ti, osim sto si bot, si i mrtvi bukvalac jbte :rol:
Neko ko radi preko deset godina uspjesno, nije mu nista kupit auto od 200 hiljada KM.

Samo sto je ovdje haman zabranjeno voziti dobro auto, nego zaradu treba dati radnicima.

Sigurno su ti radnici bili ziranti gazdi kad je uzimao kredite da pokrene biznis i prevaziđe probleme.
Naravno da svaka firma treba i prije svega moralno je da dijeli dobit sa uposlenicima, na kraju dana oni su ti koji mu donose zaradu. Ko mu je isplatio kredit ako nisu radnici?

Dakle, dobrog i odgovornog radnika treba prepoznati i cijeniti, sačuvati, ispoštovati. Naravno da nije pošteno da vlasnik uzima milione dok su radnici na minimalcu i zbog toga je u ovoj državi i sve manje kvalitetnih i mladih ljudi zato što ih niko ne prepoznaje od bahatih poslodavaca.
Onaj ko uzima najveci rizik treba da dobije i najveci benefit. Gazda ako je ulozio stotine hiljada (nebitno), u sve sto je potrebno da proizvodi nesto, treba da dobija i najveci profit toga, jer sutra ako firma propadne, nece radnik biti u dugu stotine hiljada nego on. Radnik izgubi posao i to je to.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 12 feb 2025, 19:43

alemsa je napisao/la:
12 feb 2025, 19:39

Onaj ko uzima najveci rizik treba da dobije i najveci benefit. Gazda ako je ulozio stotine hiljada (nebitno), u sve sto je potrebno da proizvodi nesto, treba da dobija i najveci profit toga, jer sutra ako firma propadne, nece radnik biti u dugu stotine hiljada nego on. Radnik izgubi posao i to je to.
Dobro te je naučila američka ekonomija
Imaš dosta principa koji su nama ovdje neprepoznatljivi

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 12 feb 2025, 20:11

alemsa je napisao/la:
12 feb 2025, 19:39
Ne valja ti taj kapitalisticki koncept, da onaj koji je pametan i zna da ulaze, da on treba da ima.

Bolji je ovaj nas koncept - radnici treba da budu milioneri, a gazda da radi za minimalac. Kad firma propadne, radnici ce imati dosta para na racunu, a gazdi ce ostati tek toliko da moze kupiti uze da se objesi o prvo drvo na koje naidje :zviz:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 12 feb 2025, 20:15

Kljuc je u balansu. Ni poslodavcu niti radniku se ne smije dozvoliti da dominiraju u tom medjusobnom odnosu. To vodi u propast obje strane. Najveci problem lezi na strani poslodavca jer ne mogu iskontrolisati pohlepu i sto zbog tog stava da iz razloga sto rizikuju i ulazu sebi daju za pravo da izrabljuju sve, i radnika i drzavne resurse i infrastrukturu koju u vecem procentu placa obican covjek.

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 12 feb 2025, 20:20

12 feb 2025, 19:03
12 feb 2025, 16:50

Di budes u AT?

procedura je ova, kad uzmes auto, prvo sebi uzmes one Zoll tablice u DE, onda put AT.

Ako je auto noviji, moguce da ne trebas da pravis TÜV ilitiga Pickerl (Anmeldegutachten). To je prvi korak, drugi je da odes kod importera te marke automobila (Pappas a Mercedese, Porsche za VW,Audi itd), tu trebas sebi izvaditi austrijski Typenschein (traje do 7 dana otpr), i zadnji korak je racunjane Nove, to sebi moras napraviti termin u Fianzamtu tvoje pokrajine i onda ti tamo izracunaju tu novu, kod njih platis i onda mozes auto na AT tablice prijaviti.

Nadam se da sam ti mogao docarati, sta te ocekiva...
Hvala ti. Neko mi rece da je procentualno oko 5 % od vrijednosti auta... U Vorarlbergu, Dornbirn. Pozdrav drug.

2023.godiste. Jel moguce da mu je co2 201g/km?

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 12 feb 2025, 20:20

Najvise mi se svidja koncept normiranja.

Neki dan slusam vlasnika Violete, kaze niko u firmi nema istu platu. Uveo njemacki sistem normiranja i bukvalno sam sebi odredjujes platu. Pokazes se kao dobar radnik - veca plata. Vise radis - veca plata. Odgovorniji posao - veca plata.

I ono sto mi se posebno svidjelo, kaze logicno mi je da mi radnici u proizvodnji imaju vecu platu nego radnici u administraciji. Ipak ovi proizvode i nose firmu na svojim ledjima :thumbup:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 12 feb 2025, 20:28

Zavisi sta radis i cime se radnik bavi. Mnogi poslovi ne mogu na normu.
Nijedan poslodavac nije propao zbog radnika, a moze se desiti i desava se da uspije zbog radnika.
Propao je zbog: rizicnih investicija zarad brzeg bogacenja, zanemarivanja radnika pa ga isti ostavi ili bude manje produktivan, opet radi pohlepe, zbog toga sto ga pojede konkurencija, ovo ne moze uticsti, i zato sto ono cim se bavi vise ne bude trend, ni na ovo ne moze. Radnik je dragocjen i nezamjenljiv resurs. Ko to ne cijeni samo povecava rizik da propadne.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 12 feb 2025, 20:32

kraljttbvb je napisao/la:
12 feb 2025, 20:20

Neki dan slusam vlasnika Violete, kaze niko u firmi nema istu platu. Uveo njemacki sistem normiranja i bukvalno sam sebi odredjujes platu. Pokazes se kao dobar radnik - veca plata. Vise radis - veca plata. Odgovorniji posao - veca plata.

I ono sto mi se posebno svidjelo, kaze logicno mi je da mi radnici u proizvodnji imaju vecu platu nego radnici u administraciji. Ipak ovi proizvode i nose firmu na svojim ledjima :thumbup:
I kod mene u firmi je sličan princip pa je nastao haos, govori nam menadzer logistike kako se bune radnici u ofisima jer ih vozači stižu i prestižu s platama.
Nikako mi ne ide u glavu ,iako su obrazovni ne poznaju osnovni koncept kapitalizma , potrebe tržište diktiraju cijenu.

Nije samo to sto jedni nose firmu na svojim leđima ,nego sto ih je teže zamjenit haha sva suština se spušta na to, lakše je naći 10 osoba koje će se smarat po excelu i printat fakture ,nego jednog jedinog vozača i zato je taj isti više plaćen.

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 12 feb 2025, 20:41

harden je napisao/la:
12 feb 2025, 14:32
Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 13:35
sve ostalo su vozila do 200,250 hiljada KM.
Jadnici, evo daj mi broj racuna donirat cu im da imaju do prvog.

A i ti, osim sto si bot, si i mrtvi bukvalac jbte :rol:
Wanda nije realan :tokralju: :rol:

Nego ako se još uvijek neko pita koji je sistem ispravniji, humaniji, bolji, pravedniji (kapitalizam/komunizam) dovoljno je samo pogledati na kojoj strani su @beško, @wanda i slični i sve će vam se samo kazati :yawn:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 12 feb 2025, 20:42

sljivo je napisao/la:
12 feb 2025, 20:28
Zavisi sta radis i cime se radnik bavi. Mnogi poslovi ne mogu na normu.
Nijedan poslodavac nije propao zbog radnika, a moze se desiti i desava se da uspije zbog radnika.
Propao je zbog: rizicnih investicija zarad brzeg bogacenja, zanemarivanja radnika pa ga isti ostavi ili bude manje produktivan, opet radi pohlepe, zbog toga sto ga pojede konkurencija, ovo ne moze uticsti, i zato sto ono cim se bavi vise ne bude trend, ni na ovo ne moze. Radnik je dragocjen i nezamjenljiv resurs. Ko to ne cijeni samo povecava rizik da propadne.
Uspješni ljudi i jesu uspješni, jer znaju prepoznati neke stvari bolje od drugih. Nemaju radnici ništa sa tim.

A i nisu svi radnici dragocjeni i nezamjenjivi, nego su dobri radnici dragocjeni i nezamjenjivi i dobar gazda takve zna nagraditi i poticati da budu još bolji...

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 12 feb 2025, 20:54

Kako mislis više radiš veca plata ??

Nabijanje sati ili ??

To ako je onda je bas promašeno
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 12 feb 2025, 20:55

Radnik je resurs. Ne odlučuje ništa. Da bi još bolji treba da se ispoštuje kako treba i da osjeća da nije potrošna roba. A to ako neki poslodavac i ima lošeg radnika, sam ga je izabrao, iz ko zna kojih razloga, a najčešće je to pohlepa, ili nema novca za skuplje, nije radnik sam sebe doveo. Znači poslodavac ima manu da ne zna prepoznati resurs, rizikuje, pohlepan je, nema kapital, i to plati ovako i onako, kakve to veze ima sa radnikom? Ako ne štitiš, ne ulažeš, i ne cijeniš resurs, šta god da je to, radnik, mlijeko, cement, kombi... samo ćeš izgubiti novac. Čovjek je komplikovaniji resurs i onda uz to je teško ga održavati, radnik ima život, ima porodicu, ima budućnost oko koje mora misliti. Ne okreće se posao i svijet oko poslodavca kako se to želi predstaviti. Uzajamna je to veza, kako sam i rekao prije.

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 12 feb 2025, 20:57

12 feb 2025, 19:03

2023.godiste. Jel moguce da mu je co2 201g/km?
Vrlo moguće, znači da je vjerojatno neko jače vozilo i da će te skuplje stajati nova i isto tako motorbezogene steuert

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 12 feb 2025, 20:58

Skoro slušam u marketu ovako razgovor između dva jugopaćenika poput @rajaz , nešto pričaju i kaže jedan drugom hahaha kao nesto danas ne valja omladina ,sa 18. godina im babo kupi auto , a kad smo ja i ti kupili eto kad :rol: :rol: :rol:

O majku neyeblo nazadnu hahaha u americi voze sa 16 godina , guraš svoju autoindustriju prodaješ auta većem broju populacije ,guraš ekonomiju ,više automobila , još veća zarada od goriva , putarina ,registracija. Više posla za autodijelove i prodaju ,mehaničare ali ne hahaa treba to ukinuti ,vidit kako da se zabrani , neka se svi voze raspalim dubrava autobusima.

I ovi sto imaju vozila , a ne bi ih smjeli imati prije 30te da voze par nepar.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 12 feb 2025, 21:03

feniksptica je napisao/la:
12 feb 2025, 20:54

Nabijanje sati ili ??

Evo ja ću ti to primjerom objasnit iz Violeta magacina
Npr imaš radnika normalnog tempa može napakovat 36 faktura roba koje će se sutra vozit ,uzima pauzu pola sata i jos mozda dvije po 10 min. Plata oko 2k. Znaci covjek ne leti , i ne goni ga niko.

Imas momke sad ne znam tačan broj faktura koje mogu spremiti ali ne koriste pauzu nikako ,rade 8h u fullu i malo većim tempom , izlaze 2300-2500

Za ostale sektore ne znam.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 12 feb 2025, 21:03

feniksptica je napisao/la:
12 feb 2025, 20:54

Nabijanje sati ili ??

Ne znam na koji način je regulisano. Vjerovatno je na fazon težine radnog mjesta i produktivnosti.
Npr. Ako na istoj masini jedan radnik može napraviti više nekog proizvoda od drugog radnika jer je brzi i spretniji, ovom prvom je veca plata.

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 12 feb 2025, 22:00

kraljttbvb je napisao/la:

Jašta . Čovjek zavrsi fakultet uspješno, muči se . Zna 2-3 jezika , ulozi u svoje obrazovanje preko 50 000 maraka i još cijeli život uči,,komunicira s dobavljačima iz cijelog svijeta ,prati tržište, pod pritiskom od direktora, telefon zazvoni 150 puta u danu , odgovoran si za financije , glava ti puca. I da ipak ovi proizvode, oni trebaju veću plaću imati. A koliko takvih priča ima , što on ima veću plaću sjedi u uredu ,a ja čitav dan po čelopeku....

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 12 feb 2025, 22:06

PopravnaToljaga je napisao/la:
12 feb 2025, 20:58
Skoro slušam u marketu ovako razgovor između dva jugopaćenika poput @rajaz , nešto pričaju i kaže jedan drugom hahaha kao nesto danas ne valja omladina ,sa 18. godina im babo kupi auto , a kad smo ja i ti kupili eto kad :rol: :rol: :rol:

O majku neyeblo nazadnu hahaha u americi voze sa 16 godina , guraš svoju autoindustriju prodaješ auta većem broju populacije ,guraš ekonomiju ,više automobila , još veća zarada od goriva , putarina ,registracija. Više posla za autodijelove i prodaju ,mehaničare ali ne hahaa treba to ukinuti ,vidit kako da se zabrani , neka se svi voze raspalim dubrava autobusima.

I ovi sto imaju vozila , a ne bi ih smjeli imati prije 30te da voze par nepar.
Ti bi pod malo pismenijom vlašću odavno u gulagu završio, kako i spada, pa jel :yawn:

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 12 feb 2025, 22:14

Kad smo već kod šofera, dal vozač busa treba biti više plaćen od kamiondžije? S obzirom na odgovornost, jedan vozi đake drugi krompir iz Grčke.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, enobarca i 12 gostiju.