ako je raadnik dobijao milju i po mora sad traziti za svoj rad 1800 jer cost of living je skuplji,jel to tako idealemsa je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:55Pa ako mu je sve poskupilo (cost of living) "mora" (ono ne mora ali sta ce) i on podici. Ako je naplacivo sisanje 5km a za 5km je mogo uzet kilu kafe a sad mu je pola kile kafe 5km, mora i on ici u skladu jer mu vise 5km ne vrijedi 5km nego 2.5 km.coelho41 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:43Ali ovaj zadnji trend podizanja cijena je stvarno pokazao sve najgore od naseg naroda. Dizale su se cijene random za sve, glavni argument je bio "pa kad svi poskupljuju i ja cu", frizeri, pekari, restorani, samostalni obrtnici, mala i srednja preduzeca i sl.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- relativizam
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
U postenom svijetu da, ali ne zivimo u takvom svijetu. Firma ce ti reci da joj je sad sve skuplje, i da ti jedva daje i tih 1500, u drugim rijecima prije ce ti dati otkaz nego povecat na 1800. No, neko ko moze direktno diktirati svoje cijene usluge (u ovom slucaju frizer) tako ti je.relativizam je napisao/la: ↑25 feb 2025, 14:19ako je raadnik dobijao milju i po mora sad traziti za svoj rad 1800 jer cost of living je skuplji,jel to tako idealemsa je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:55Pa ako mu je sve poskupilo (cost of living) "mora" (ono ne mora ali sta ce) i on podici. Ako je naplacivo sisanje 5km a za 5km je mogo uzet kilu kafe a sad mu je pola kile kafe 5km, mora i on ici u skladu jer mu vise 5km ne vrijedi 5km nego 2.5 km.coelho41 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:43
Ali ovaj zadnji trend podizanja cijena je stvarno pokazao sve najgore od naseg naroda. Dizale su se cijene random za sve, glavni argument je bio "pa kad svi poskupljuju i ja cu", frizeri, pekari, restorani, samostalni obrtnici, mala i srednja preduzeca i sl.
Razumijem šta hoćeš reći, čista programerska logika, ali šta je trigerovalo poskupljenje cijene hljeba (tvoj primjer), sta je osnovni triger za sva druga poskupljenja?Jabroni je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:54Zavisi kako gledaš. Ti recimo kao poslodavac prodaješ namještaj da možeš kupiti 4 hljeba (primjer). Ako cijena hljeba poskupi, poskupit ćeš i ti jer želiš nastaviti da kupuješ 4 hljeba od svog truda. Inače tvoj produkt gubi na vrijednosti.coelho41 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:43Ali ovaj zadnji trend podizanja cijena je stvarno pokazao sve najgore od naseg naroda. Dizale su se cijene random za sve, glavni argument je bio "pa kad svi poskupljuju i ja cu", frizeri, pekari, restorani, samostalni obrtnici, mala i srednja preduzeca i sl.
Skoro sam kupovao novu ugaonu garnituru i sad u subotu gledam po salonima sta ima, vecina ih je najavljivala neko poskupljenje u taj ponedjeljak jer je tad bio aktuelan i bojkot i nova odluka vlade o minimalcu itd. i u jednom od boljih tih salona pitam ti ja ovu zenu sto radi pa sto reko poskupljujete od ponedjeljka, kaze ona meni pa eto vidite da je sve poskupilo, pa reko vidim ali ova garnitura sad ovdje kosta npr 1500KM, zasto ce ona u ponedjeljak kostati 10 ili 15% vise, ona samo slegnu ramenima, naravno nije ona kriva i ne ocekujem da zna odgovor, ali u sustini nema konkretnog opravdanja.
Mislim da je tu glavni problem što reakcija na promjenu cijena na tržištu uvijek ide samo u jednom smjeru, ka gore, a nikad ka dole
Prvi put je to bila cijena goriva, koja kao glavni energent stvarno diktira sve, imali smo cijene goriva skoro 4KM po litru, ok sad imamo 2-3 godine stabilnu cijenu izmedji 2.4 i 2.6KM, što to ti reče niko nije spustio, nije čak ni zadržao već se traže samo razlozi da se ide gore.
Mi u suštini nemamo otvoreno tržište, sve gazde pekara, svi frizeri, svi prozivođači namještaja, svi kafići u jednom gradu svi se znaju da ne nabrajam dalje, ljudi sjednu ili na viber grupi se dogovore da poskupe i to je to.
Nista vozi korpu sa strane ili vikendom mjesaj malter za dnevnicu pa nek ti politicari kazu kako raste ekonomija i poslovi k'o Biden 

- relativizam
- Kontakt:
osnovni triger je neodgovornost,vide kako drugi rade a ne odgovaraju pa ajd i ja cu onda kako moze on.coelho41 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 14:31Razumijem šta hoćeš reći, čista programerska logika, ali šta je trigerovalo poskupljenje cijene hljeba (tvoj primjer), sta je osnovni triger za sva druga poskupljenja?Jabroni je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:54Zavisi kako gledaš. Ti recimo kao poslodavac prodaješ namještaj da možeš kupiti 4 hljeba (primjer). Ako cijena hljeba poskupi, poskupit ćeš i ti jer želiš nastaviti da kupuješ 4 hljeba od svog truda. Inače tvoj produkt gubi na vrijednosti.coelho41 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:43
Ali ovaj zadnji trend podizanja cijena je stvarno pokazao sve najgore od naseg naroda. Dizale su se cijene random za sve, glavni argument je bio "pa kad svi poskupljuju i ja cu", frizeri, pekari, restorani, samostalni obrtnici, mala i srednja preduzeca i sl.
Skoro sam kupovao novu ugaonu garnituru i sad u subotu gledam po salonima sta ima, vecina ih je najavljivala neko poskupljenje u taj ponedjeljak jer je tad bio aktuelan i bojkot i nova odluka vlade o minimalcu itd. i u jednom od boljih tih salona pitam ti ja ovu zenu sto radi pa sto reko poskupljujete od ponedjeljka, kaze ona meni pa eto vidite da je sve poskupilo, pa reko vidim ali ova garnitura sad ovdje kosta npr 1500KM, zasto ce ona u ponedjeljak kostati 10 ili 15% vise, ona samo slegnu ramenima, naravno nije ona kriva i ne ocekujem da zna odgovor, ali u sustini nema konkretnog opravdanja.
Mislim da je tu glavni problem što reakcija na promjenu cijena na tržištu uvijek ide samo u jednom smjeru, ka gore, a nikad ka dole
Prvi put je to bila cijena goriva, koja kao glavni energent stvarno diktira sve, imali smo cijene goriva skoro 4KM po litru, ok sad imamo 2-3 godine stabilnu cijenu izmedji 2.4 i 2.6KM, što to ti reče niko nije spustio, nije čak ni zadržao već se traže samo razlozi da se ide gore.
Mi u suštini nemamo otvoreno tržište, sve gazde pekara, svi frizeri, svi prozivođači namještaja, svi kafići u jednom gradu svi se znaju da ne nabrajam dalje, ljudi sjednu ili na viber grupi se dogovore da poskupe i to je to.
da se jedan kazni da mu se zavrtoglava ostali bi za minut sve vratili na svoje mjesto a ovako mogu svaki dan dizat cijene libo ih
- Marsal
- Kontakt:
Naš narod je čudo
Svratio sad u prodavnicu tj market
Ljudi kupuju vreće i vreće brašna, najmanje 5 ljudi sam vidio, jedan kupio 7 vreća
Počinjem vjerovati da Dodika plaća žitarski lobi, nema drugog objašnjenja.
Svratio sad u prodavnicu tj market
Ljudi kupuju vreće i vreće brašna, najmanje 5 ljudi sam vidio, jedan kupio 7 vreća

Počinjem vjerovati da Dodika plaća žitarski lobi, nema drugog objašnjenja.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- feniksptica
- Kontakt:
Kd sam jednom ismijavao sto narod kupuje brasno otac mi je fino objasnio za koliko para su mu u ratu komsija i rodjak prodavali isto. Onda sam razumio strah kod stariiji ljudi... 

Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
Da li me ovo kao prodavača namještaja zanima? Razlog može biti osnovan ili neosnovan ali ja kad odem u pekaru cijena je ta i ta, šta god bio razlog poskupljenja. Ako ne želim devalvirati vlastiti proizvod, moram i ja prilagoditi cijene.
Ovo se slažem, isto sam naveo.coelho41 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 14:31Prvi put je to bila cijena goriva, koja kao glavni energent stvarno diktira sve, imali smo cijene goriva skoro 4KM po litru, ok sad imamo 2-3 godine stabilnu cijenu izmedji 2.4 i 2.6KM, što to ti reče niko nije spustio, nije čak ni zadržao već se traže samo razlozi da se ide gore.
Možda u malim gradovima da, ali u većim sigurno ne. Ali dovoljno ti je da par karika u lancu bude pohlepno, pa da sa sobom povuče i ostale. Recimo da ja kao prodavač namještaja kažem previše je narodu ovo osnovno poskupilo, ne moram ja, i ostavim istu cijenu iako sam tehnički na gubitku. I onda vidim da ove ostale stvari nastavljaju poskupljivat, narod kupovat, a ja naivan držim istu cijenu.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Znači ako su drugi lopovi i pohlepni trebaš i ti biti

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Ne, nego je njigova logika idealan svijet, sto u stvarnosti/realnosti nije tako. Zna se kad skoci inflacija da ces prije dobiti otkaz nego povisnicu. Tako ti u sustini i fukcionise to jel dajes otkaze a pokusavas da napravis istu produkciju sa manje ljudi, dok se ne poravnja sve. To ti je bilo i u Yugi 88e jel? Zaboravio samrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑25 feb 2025, 15:59Znači ako su drugi lopovi i pohlepni trebaš i ti biti![]()
Pa eto vidi kolika ce nova cijena lepina biti u Sarajevu sad za ramazan i da li su se pekari dogovorili ili se prirodno povisila cijena zasnovana na dobro utemeljenim argumentimaJabroni je napisao/la: ↑25 feb 2025, 15:34Možda u malim gradovima da, ali u većim sigurno ne. Ali dovoljno ti je da par karika u lancu bude pohlepno, pa da sa sobom povuče i ostale. Recimo da ja kao prodavač namještaja kažem previše je narodu ovo osnovno poskupilo, ne moram ja, i ostavim istu cijenu iako sam tehnički na gubitku. I onda vidim da ove ostale stvari nastavljaju poskupljivat, narod kupovat, a ja naivan držim istu cijenu.
zalosno kakvi su i koliko ih je, a mislim da je sad najteze senadu
-
- Kontakt:
Al Zmaj od Šipova što dobacuje

Korak u pravom smjeru, potrebno je jos smanjiti doprinose koji idu na teret radnika od jos nekih bar 5,6 posto. Uz tu odluku bih donio i odluku o minimalnoj bruto plati od recimo 1600.
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
Britanski avion mu opet iznad glave kruži. 

-
- Kontakt:
Mora biti uporan. Malo masaza, fokus na erogene zone. Cure gone ko elektricna vozila, treba ih dobro ugrijati da se mogu napuniti.Rosicky je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:54Nisi ti uhvatio da se većina njegovih veza odvija više u glavi i predpostavkama nego u stvarnostisamoposmatram je napisao/la: ↑25 feb 2025, 13:25A sta onda ima tu za prekidati?kraljttbvb je napisao/la: ↑25 feb 2025, 07:13
Sta ce probati, vidis da mu neda primaknuti, a kamoli da bude nešto više...![]()
Zato vjv i ne uspijeva
Al se provali Krešo 

I found freedom. Losing all hope was freedom.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria
- VensanKasel
- Kontakt:
Svakako , naravno nazad keš ide 300 KM

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.