Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

GG3
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la GG3 » 02 mar 2025, 19:51

alemsa je napisao/la:
02 mar 2025, 19:49
huupmil je napisao/la:
02 mar 2025, 19:37
I sta je ovdje uopšte teza? Tramp i Američka politika su glupi i ne razumiju šta rade? A Ukrajinci i EU su šta tu - naivne žrtve Rusije?
Pa kako se cini da Amerika hoce ugovor o mineralima kako bi izvukli svoje (ili dio) para. Evropa je bila mnogo pametnija pa svoju pomoc dali kao dug/kredit, i kusurat ce se nakon sto se ovo okonca. Evropa je sad visoko podigla budzet odbrane ( zaboravio sam tacnu cifru ali je golema), u slucaju da Ameri izadju, a i cini mi se da se ne boje Rusa plaho nakon ovog, nego je veca frka ko ce podici ceh koji Ameri nece vise placati bez ugovora. Tu bi mogli vjerovatno staviti pritisak na Zelenskog da se dogovori s Amerima, jer on izgleda misli da ce bez Amera, samo Evropa podebljat pare, no potezi ovih dana ne ukuzaju na to. Nego vise ukuzaju da Evropa gleda sebe
Hajde recimo nek se razumijes u Politiku SAD-a ali ne pisi gluposti o Europi.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 mar 2025, 19:56

GG3 je napisao/la:
02 mar 2025, 19:51

Hajde recimo nek se razumijes u Politiku SAD-a ali ne pisi gluposti o Europi.
Pa elaboliraj sta Evropa radi i sta ce uraditi. Sta mi mozemo samo komentarisati ne pitamo se nista ha ya

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 02 mar 2025, 20:05

Ja kako vidim USA se boji Kine, USA od WW2 glavni policajac u svjetu, lakse je nabrojati zemlje gdje nemaju svojih vojnika nego one gdje su. Decenijama oni naplacuju to, samo eto sad se Amerikanac sjetio da je mogao i vise hajrovati jer kako objasniti da Kinezi ne ratuju po bjelom svjetu, a sve su blize i blize po razvoju.

Iz ovoga ce Kina izaci kao pobjednik a da bukvalno nista nisu uradili
GGMU

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 mar 2025, 20:13

BaiMai je napisao/la:
02 mar 2025, 20:05
Ja kako vidim USA se boji Kine, USA od WW2 glavni policajac u svjetu, lakse je nabrojati zemlje gdje nemaju svojih vojnika nego one gdje su. Decenijama oni naplacuju to, samo eto sad se Amerikanac sjetio da je mogao i vise hajrovati jer kako objasniti da Kinezi ne ratuju po bjelom svjetu, a sve su blize i blize po razvoju.

Tako je, istina Kina je glavna "opasnost" Americi. I postoji mogucnost da se zakace oko Tajvana. Kina iz zone sumraka najbolje odradjuje posao, no Amerika je i dalje jedina supersila svjeta koja moze okupirati bilo koju drzavu na svijetu, Kina nema tu mogucnost/sposobnost da okupira recimo Kolumbiju.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 02 mar 2025, 20:16

Dajgle Muska sa motorkom :urnebes:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 mar 2025, 20:18

Vjerujem da su na Tajvanu pazljivo pratili lakrdiju, pregledali ormare da vide jesul im dovoljno lijepa odijela i jos jucer nazvali Peking. Realno, Hong Kong i Macao napreduju bolje nego ikad, a oni tamo izvode vojne vjezbe. Sigurno se polako pocinju pitati sto im to treba.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 02 mar 2025, 20:22

alemsa je napisao/la:
02 mar 2025, 20:13
BaiMai je napisao/la:
02 mar 2025, 20:05

Tako je, istina Kina je glavna "opasnost" Americi. I postoji mogucnost da se zakace oko Tajvana. Kina iz zone sumraka najbolje odradjuje posao, no Amerika je i dalje jedina supersila svjeta koja moze okupirati bilo koju drzavu na svijetu, Kina nema tu mogucnost/sposobnost da okupira recimo Kolumbiju.
To si u pravu sto se tice vojne sile, ali nemoj zaboraviti nije sve u vojnoj sili. Ima nesta sto se tice i obicne brojnosti. Do sad se to relativiralo Zapad Kina, ali ako oduzmes Evropu od tog Zapada u pravom konfliktu nista ne bi bilo kako mi sad zamisljamo.

USA ovo sto sad radi se zove otvaranja vrata Pakla, Tajvan ce prvi najebati, a kako su se USA ponjeli prema savezniku, drugi je vise nece gledati isto, niti uzimati njihove rijeci vise zdravo za gotovo
GGMU

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 02 mar 2025, 20:27

admin je napisao/la:
02 mar 2025, 19:40
Teza je da ne valja kad je radikal na vlasti
Kako mislis radikal? Pogledao sam upravo definiciju, od radix korijen,covjek koji pravi djelimicnu ili potpunu promjenu društvenog konteksta ili sistema.
Sta tačno ne valja? I za koga?

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 mar 2025, 20:32

:rol:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 mar 2025, 20:49

huupmil je napisao/la:
02 mar 2025, 20:27
admin je napisao/la:
Kako mislis radikal? Pogledao sam upravo definiciju, od radix korijen,covjek koji pravi djelimicnu ili potpunu promjenu društvenog konteksta ili sistema.
Radikalizam (prema lat. korijen) pojam je koji označava korjenitost, beskompromisnost te dosljednost u zastupanju nekog mišljenja, djelovanja, teorije ili ideologije. Može se koristiti i kao opredjeljenje za provedbu određene politike do krajnjih granica. Srodan je ekstremizmu i predstavlja političko djelovanje koje ide do samog korijena stvari, bez kompromisa i taktiziranja. Također, maksimalistički program u zastupanju nekog shvaćanja ili djelovanja.

Ne valja ni za koga.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 02 mar 2025, 20:54

Kad bi se neko selio iz Njemacke u Ameriku danas, koje bi gradove ovi Amerikanci preporucili i kakva je tamo periguzacka situacija, postoje li firme koje rade kucnu intenzivnu njegu? :)

Pereira
Kontakt:

Post Postao/la Pereira » 02 mar 2025, 20:59

Sheyi je napisao/la:
02 mar 2025, 20:54
Kad bi se neko selio iz Njemacke u Ameriku danas, koje bi gradove ovi Amerikanci preporucili i kakva je tamo periguzacka situacija, postoje li firme koje rade kucnu intenzivnu njegu? :)
Imas Americki standard i platu blize u vidu Svicarske :yawn:
Stone hands👊

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 02 mar 2025, 21:00

admin je napisao/la:
02 mar 2025, 20:49
huupmil je napisao/la:
02 mar 2025, 20:27
admin je napisao/la:
Radikalizam (prema lat. korijen) pojam je koji označava korjenitost, beskompromisnost te dosljednost u zastupanju nekog mišljenja, djelovanja, teorije ili ideologije. Može se koristiti i kao opredjeljenje za provedbu određene politike do krajnjih granica. Srodan je ekstremizmu i predstavlja političko djelovanje koje ide do samog korijena stvari, bez kompromisa i taktiziranja. Također, maksimalistički program u zastupanju nekog shvaćanja ili djelovanja.

Ne valja ni za koga.
Zašto to ne valja ? Zar nije svaki čovjek prilično tvrdoglav i radikalan u svom naimu, bar dok mu se ne isprjeci neka jača volja. Tramp je dobio mandat za svoj program,i valjda bi trebalo, kao svaka politička opcija da prema tome i postupa, maksimalisticki u skladu sa svojim programom. Njegov program je maskimalizacija američke moći, na način na koji je prezentovso u kampanji. Na njegov način, na način biznismena. On ako je radikalan, on je biznis radikalan, radikalno racionalan, i ne sumnjam da ima iza sebe mrežu agenata koji razvijaju strategijski pravac djelovanja. Projekt razvoja američke dominacije prema svijetu je projekat koji traje vijekovima, sumnjam da jedan čovjek može lako to dovesti to u pitanje.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 mar 2025, 21:05

Evo ti direktan primjer, zasto ne valja…

Ja recimo mislim da si ti trol koji na ovaj forum ne dolazi zbog sporta vec politicki motivirano, nacionalisticki nastrojen da provociras. Misljenja sam da za takve nema mjesta na forumu nikako. I da sam radikal, davno bih te banovao. I ne samo tebe, banovao bih 99% foruma, jer bih radikalno kaznjavao svaku gresku. I na kraju ne bi bilo foruma nikako. To ne bi bilo dobro ni za tebe, jer ne ni imao gdje trolovati, ni za mene, jer ne bih imao forum, a ni za ovu ostali raju koju nerviras trolanjem jer ni oni ne bi imali foruma pa bi mozda morali biti gosti na nekom forumu gdje su manje pozeljni.

Ovako, posto ja nisam radikal, trpim te bar neko vrijeme da ti dam priliku da mozda i neku korisnu diskusiju pocnes, pa cu te banovati ako vidim da bas nema nikakve druge pomoci. Ja ne pokusavam svoje zelje i ideje zadovoljiti do maksimuma vec drzim neki prag koji je daleko ispod mojih maksimalnih zelja.

Vidis, Zato je za svakog dobro kad na vlasti nije radikal, a nikom ne valja kad je radikal na vlasti. Jer svaki radikal na kraju unisti sam sebe i sve oko sebe.

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 02 mar 2025, 21:07

Ne moram ni pitati, pretpostavljam iz kog dijela BiH dolazi ovaj.

Trump je radikalni šizofreničar okružen bolesnicima. Za par mjeseci su okrenuli svijet naopako. Uopšte ne sumnjam da oni ozbiljno planiraju da izađu iz NATOa i sklope neki pakt sa Rusijom što bi značilo da Evropa ima protiv sebe dvije najjače sile svijeta. I šta je tu radikalno? :rol:

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 02 mar 2025, 21:21

admin je napisao/la:
02 mar 2025, 21:05

Ja recimo mislim da si ti trol koji na ovaj forum ne dolazi zbog sporta vec politicki motivirano, nacionalisticki nastrojen da provociras. Misljenja sam da za takve nema mjesta na forumu nikako. I da sam radikal, davno bih te banovao. I ne samo tebe, banovao bih 99% foruma, jer bih radikalno kaznjavao svaku gresku. I na kraju ne bi bilo foruma nikako. To ne bi bilo dobro ni za tebe, jer ne ni imao gdje trolovati, ni za mene, jer ne bih imao forum, a ni za ovu ostali raju koju nerviras trolanjem jer ni oni ne bi imali foruma pa bi mozda morali biti gosti na nekom forumu gdje su manje pozeljni.

Ovako, posto ja nisam radikal, trpim te bar neko vrijeme da ti dam priliku da mozda i neku korisnu diskusiju pocnes, pa cu te banovati ako vidim da bas nema nikakve druge pomoci. Ja ne pokusavam svoje zelje i ideje zadovoljni ti do maksimuma vec drzim neki prag koji je daleko ispod mojih maksimalnih zelja.

Vidis, Zato je za svakog dobro kad na vlasti nije radikal, a nikom ne valja kad je radikal na vlasti. Jer svaki radikal na kraju unisti sam sebe i sve oko sebe.
Priznajem da je analogija osmišljena prilično kreativno, ali ima ključni nesrazmjer jer predsednik je sistemska funkcija dizajnirana da u velikim društvima da ne može napraviti veliku štetu. Sa druge strane ti to porediš sa situacijom u okvirima ovog foruma gdje su tebi ovlasti tipa Kaligula ili Dzingis Kan.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 mar 2025, 21:23

Sheyi je napisao/la:
02 mar 2025, 20:54
U kojem gradu zivis? Jel ti odgovara grad sa vise miliona ljudi ili manje? Siroko pitanje, svugdje imas tu njegu. Samo je drugacije placeno.
MarcoBorriello je napisao/la:
02 mar 2025, 21:07
Ne moram ni pitati, pretpostavljam iz kog dijela BiH dolazi ovaj.

Trump je radikalni šizofreničar okružen bolesnicima. Za par mjeseci su okrenuli svijet naopako. Uopšte ne sumnjam da oni ozbiljno planiraju da izađu iz NATOa i sklope neki pakt sa Rusijom što bi značilo da Evropa ima protiv sebe dvije najjače sile svijeta. I šta je tu radikalno? :rol:
Eh vala ako ti je Rusija ovim sto je pokazala druga najjaca sila svijeta, nemas brige.

@bai

Slazem se

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 mar 2025, 21:33

huupmil je napisao/la:
02 mar 2025, 21:21
admin je napisao/la:

Ovako, posto ja nisam radikal, trpim te bar neko vrijeme da ti dam priliku da mozda i neku korisnu diskusiju pocnes, pa cu te banovati ako vidim da bas nema nikakve druge pomoci. Ja ne pokusavam svoje zelje i ideje zadovoljni ti do maksimuma vec drzim neki prag koji je daleko ispod mojih maksimalnih zelja.

Priznajem da je analogija osmišljena prilično kreativno, ali ima ključni nesrazmjer jer predsednik je sistemska funkcija dizajnirana da u velikim društvima da ne može napraviti veliku štetu. Sa druge strane ti to porediš sa situacijom u okvirima ovog foruma gdje su tebi ovlasti tipa Kaligula ili Dzingis Kan.
ni tu se ne slazem.

Ja kad te protjeram, promijenis ip i mozes se vratiti. On kad te protjera, neces se vratiti nikad, još će ti naplatiti trošak puta. Ako poželi, može sutra da ugasi i forum i tebe na njemu, a ja ne mogu. Moćniji je on od mene u svakim okvirima.

A znaš šta kaže Spiderman…

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 mar 2025, 21:44

admin je napisao/la:
02 mar 2025, 21:33
huupmil je napisao/la:
02 mar 2025, 21:21
admin je napisao/la:

ni tu se ne slazem.

Ja kad te protjeram, promijenis ip i mozes se vratiti. On kad te protjera, neces se vratiti nikad, još će ti naplatiti trošak puta. Ako poželi, može sutra da ugasi i forum i tebe na njemu, a ja ne mogu. Moćniji je on od mene u svakim okvirima.

A znaš šta kaže Spiderman…
Možeš li mi reći koji je problem sa konstantnim izbacivanjem kada hoću da pošaljem komentar , do čega je ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 02 mar 2025, 21:48

Bundesliga je napisao/la:
02 mar 2025, 16:48
nerkolfc je napisao/la:
02 mar 2025, 16:44
Ne kontam, ja ti dam 100 km i kazem 76 moraš potrošit kod mene i ne moraš vracati više i to nije dzabe?
:rol: :rol: :tokralju:

Baš gledam ovo i ne vjerujem. Daš čovjeku 100 KM i kažeš moraš ove pare potrošiti kod mene, to je on opet dobio džaba ili nije? :rol:
pa nije daleko od istine tj ne znam usa izrael jel taj fazon al na ovu ti foru rade svi eu krediti, kfw a i kinezi itd dobijes kredit al firma iz eu il njemaacke mora dobiti posao odnosno kinez ako je njegova lova :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ArtemisFowl, Giuseppe1, Jabroni, jasmin10 i 17 gostiju.