admin je napisao/la: ↑04 mar 2025, 17:59Kažeš: Finci se vode citatom "Pravi pobjednici se ne natječu."…H8Z7 je napisao/la: ↑04 mar 2025, 17:01Aposlutno nigdje nisam napisao da MORAMO USVOJITI FINSKI SISTEM (ako misliš na dijelove gdje sam rekao kako mi se sviđa nešto nisam napisao da moramo to usvojiti već da mi se to sviđa), već uzeti ono što nama odgovara. Svjestan sam da početak škole od 9h ili kasnije nije realan. Naša obrazovni sistem je zastario, sa tim svi možemo biti saglasni. Zbog toga neophodna je kurikularna reforma kao prva, nakon nje strukturalna reforma kao i pedagoška reforma.admin je napisao/la: ↑04 mar 2025, 16:21
To je prilagođeno prvenstveno broju škola i načinu života, radnog vremena isl. Naravno da je divno krenuti u 9.45, ali ko bi u Sarajevu dijete doveo u školu u 9:30 ako radno vrijeme počinje najkasnije u 9? Svjestan si da barem pola od svih učenika osnovnih škola u Sarajevu roditelji dovodeći odvode iz škole?
Druga stvar je što kod nas imaš škole koje rade i tri smjene, zato sto u centru Sarajeva nema mjesta da se grade nove škole, a nema ni para za to. U tom finskom konceptu postoji samo jedna smjena, znaci na svaku školu u Sarajevu fali ti jos jedna ili ponegdje dvije.
Nidje veze, bas lupaš.
Jedino sto se može izvuci iz tvog posta je da smo mi apsolutno nadmašili Fince u njihovom konceptu i očigledno smo pobjednici u svemu, pravi šampioni, jer se mi ni u čemu i ne takmicimo (većinom zato sto ne uspijemo ni da se kvalifikujemo za takmicenje)
Objasni mi boldirano jer ne mogu ništa slično pronaći.![]()
Znaci mi smo već pobijedili na svakom EP u fudbalu i osvojili smo svake godine Ligu prvaka, jer ne natječemo se![]()
![]()
Dok je školovanje za većinu poput velikog natjecanja, Finci ga vide drugačije i citiraju pisca Samulija Paronena koji kaže: "Pravi pobjednici se ne natječu."
Objašnjenje: U Finskoj ne postoje popisi škola ili učitelja s najboljim rezultatima. To nije takvo okruženje. Umjesto toga, cijeni se suradnja.