Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Ja sam na faksu imao kvizove skoro svake sedmice. Traju 15-20 minuta. I onda imas midterm kontrolni i final. Sto se mora toliko komplikovati.
Danas su svima samo pare i moc bitni. Moderna nauka, tehnologija i razvoj su samo posljedice trke za profitom, i vojnickom/strateskom prednoscu. Naravno, nesto da bi se prodalo mora biti u skladu sa realnoscu i da rjesava konkretan problem. Naucni ili humanisticki razvoj ideja su uvijek gurali pojedinci koji su na svijet gledali drugacijim ocima i potpuno je nebitno iz koje grupe dolazili. Muslimani su prevodili i tumacili Aristotela potpuno zanemarujuci pitanje kompatibilnosti ideja sa islamskim principina, to su radili jer su tragali za istinom, jer su smatrali da je pronalazak istine pronalazak Boga. Muslimanski svijet se hvali prisvajajuci Hajjama i njegove matematicke pronalaske, kao i Ibn Sinu i otkrica u medicini, a upitno je koliko su prema danasnjim razumjevanjem vjere oni i muslimani. To su ljudi otvorenog uma koji su tragali za istinom. Toga danas nema. Pogotovo to nece biti u muslimanskom svijetu jer sto se vise zarovis u nauku skontas da si dalji od Boga. Otrodoksno vehabijsko tumacenje vjere, pa i sunijsko, i njihov uticaj su ubili svaku nadu muslimanima da u tom pravcu nesto vise ikad naprave. Jeidni koji su otvoreni prema tome su perzijanci, sije, ali oni su ubijeni politicki tako da i sa te strane nema napretka.
Problem je u gore navedenom, poremecenom, sistemu vrijednosti, tj da je zarada osnovni princip pa znanje drugo, umjesto obratno. Problem je sto ljudi zanemaruju cinjenicu koliko imaju sanse da bez obrazovanja ostvare prosjecno uspjesan zivot. Pogledaju par uspjesnih, od milijardu ljudi, i kontaju i ja cu uspjeti kako je i on, i on nema skole. Ne vide milione koji su propali. Skola i obrazovanje, a time i naucno vaspitanje, ti povecava sanse da uspijes, nijedna druga aktivnost prosjecno gledano ne doprinosi drustvu kao ta, a automatski tako i profit onome ko to promovise. Budes li se uzdo u sanse da ces bez svog usavrsavanja i bez vec naslijedjenih dobara nesto da budes, kao sto vjerujem svaki mladic, djevojka o tome mastaju, neces daleko dogurati, velike su sanse da neces uspjeti. Onda skontas da godine idu, da te zivot gu.zi, pa onda trazis spas i imas ideale u kriminalu, golotinji, lopovluku, prevari, zavjerama, podrivanju drzave i institucija ne bi li sta promjenio ili se spasio od necega za sta mislis da te je zah.ebalo.
Problem je u gore navedenom, poremecenom, sistemu vrijednosti, tj da je zarada osnovni princip pa znanje drugo, umjesto obratno. Problem je sto ljudi zanemaruju cinjenicu koliko imaju sanse da bez obrazovanja ostvare prosjecno uspjesan zivot. Pogledaju par uspjesnih, od milijardu ljudi, i kontaju i ja cu uspjeti kako je i on, i on nema skole. Ne vide milione koji su propali. Skola i obrazovanje, a time i naucno vaspitanje, ti povecava sanse da uspijes, nijedna druga aktivnost prosjecno gledano ne doprinosi drustvu kao ta, a automatski tako i profit onome ko to promovise. Budes li se uzdo u sanse da ces bez svog usavrsavanja i bez vec naslijedjenih dobara nesto da budes, kao sto vjerujem svaki mladic, djevojka o tome mastaju, neces daleko dogurati, velike su sanse da neces uspjeti. Onda skontas da godine idu, da te zivot gu.zi, pa onda trazis spas i imas ideale u kriminalu, golotinji, lopovluku, prevari, zavjerama, podrivanju drzave i institucija ne bi li sta promjenio ili se spasio od necega za sta mislis da te je zah.ebalo.
- MaroonBjelave
- Kontakt:
Što bi naši stari rekli, "o sebi se zabavili". Samo bez onog aBd, jer već jesu.

Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.
Nema odmora dok traje obnova.
Lijepa desavanja u komsija, bilo im jos stotinu puta gore.
alex na aparatima, pogubio sve konce sa retardirama koje je postavio oko sebe.
Nova era kod stocara, lijepo.
alex na aparatima, pogubio sve konce sa retardirama koje je postavio oko sebe.
Nova era kod stocara, lijepo.

Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 11 mar 2025, 02:59, ukupno mijenjano 1 put.
baboedindzeko09 je napisao/la: ↑11 mar 2025, 00:02Ja sam engleski jezik naučio perfektno gledajući Carton Netwoork. U školu krenuo, bolje maltene znao engleski nego bosanski.
Ovo su fascinantne stvari i najbolji pokazatelj kako funkcioniše mozak kod djeteta, odnosno kako upija kao spužva.
Imamo mi jednog rođaka i kad je bio mali po cijeli dan je gledao crtane filmove na njemačkom jeziku. Davno je to bilo, tada satelit okreneš na Astru i imaš sve njemačke kanale, pa je on gledao KIKA, Nickelodeon itd. Dolazi rodbina iz Njemačke i drugi rođak koji je govorio samo njemački jezik, za svega desetak minuta svi u šoku, ovaj hladno sa njim priča na njemačkom jeziku.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
@alem Evo pravo dobar speech od Chuck-a.
Ovo se mora pohvaliti, vidis kako ja ako neko nesto dobro uradi, necu kontras biti. I sam Chuck je naveo da su sve administracije od Clintona pa do sad pod US priority, nije nikog blatio.
Jos da puste USaid, kapa dole.
A najvise mi je drago rad ovih srba sto znam oko chicaga. Svi dizali Trumpa u spasitelja sprskog naroda
Ovo se mora pohvaliti, vidis kako ja ako neko nesto dobro uradi, necu kontras biti. I sam Chuck je naveo da su sve administracije od Clintona pa do sad pod US priority, nije nikog blatio.
Jos da puste USaid, kapa dole.
A najvise mi je drago rad ovih srba sto znam oko chicaga. Svi dizali Trumpa u spasitelja sprskog naroda

Kao nekoc izmedju Bizanta i Ugarske, tako danas izmedju Amerike i Rusije.
Sreca pa je Amerika iole normalnija.
Sreca pa je Amerika iole normalnija.
Ali gdin Dodik je cijelu priču o nestabilnosti, nefunkcionalnosti i šta sve ne, u BiH, svaljivao na strani faktor, da bi sve ove sulude poteze bazirao na aminovanju opet stranaca. Sam sebe pobio u dispozitivu. I vala dobro je se zayebo.
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Al je Vucko puko skroz.
- LegendKiller
- Kontakt:
kod mene je isto bilo, gledao te njemačke kanale kao dijete, stari kupio satelitsku antenu, došao u 5. razred tada imali kao strani njemački jezik, ona nastavnica nešto čita ja sve razumijem, i tako krenulo, da sam bez nekog formalnog obrazovanja tog jezika kasnije u firmi radio simultani prevod na sastancima. Isto mi je bilo i sa engleskim, s time da sam njemački više razvio jer mi je poslovno trebao, engleski samo turistički. Ovaj jedan austrijanac mi nije vjerovao da nisam živio nekad u njemačkom govornom području, jer sam po njemu imao perfektan izgovor i akcent. Kasnije prateći AC Milan i neke emisije na italijanskom propričao sam i italijanski. Gledajući One Piece na japanskom, tačno sam počeo neke riječi japanskog da učim i znam šta znače. Kada sam to primijetio prestao sam gledati na japanskom, jer ne želim da znam japanski.Virtu4l je napisao/la: ↑11 mar 2025, 01:48baboedindzeko09 je napisao/la: ↑11 mar 2025, 00:02Ja sam engleski jezik naučio perfektno gledajući Carton Netwoork. U školu krenuo, bolje maltene znao engleski nego bosanski.
Ovo su fascinantne stvari i najbolji pokazatelj kako funkcioniše mozak kod djeteta, odnosno kako upija kao spužva.
Imamo mi jednog rođaka i kad je bio mali po cijeli dan je gledao crtane filmove na njemačkom jeziku. Davno je to bilo, tada satelit okreneš na Astru i imaš sve njemačke kanale, pa je on gledao KIKA, Nickelodeon itd. Dolazi rodbina iz Njemačke i drugi rođak koji je govorio samo njemački jezik, za svega desetak minuta svi u šoku, ovaj hladno sa njim priča na njemačkom jeziku.
Evo me, 1994 otisli u njemacku, RTL2, Anime, crtici i naravno djeca oko mene, za 3 mjeseca krenuo u skolu i vec znao njemacki. Sjecam se ko da je juce blo da sam brojeve i abecedu naucio od Tabaluge ako se ko sjeca. Dan danas bez akcenta govorim njemacki. U Bosnu kad sam se vratio krene me engleski jer sve sto se ovdje pustalo a da iole valja bilo na engleskom plus titloviLegendKiller je napisao/la: ↑11 mar 2025, 08:08kod mene je isto bilo, gledao te njemačke kanale kao dijete, stari kupio satelitsku antenu, došao u 5. razred tada imali kao strani njemački jezik, ona nastavnica nešto čita ja sve razumijem, i tako krenulo, da sam bez nekog formalnog obrazovanja tog jezika kasnije u firmi radio simultani prevod na sastancima. Isto mi je bilo i sa engleskim, s time da sam njemački više razvio jer mi je poslovno trebao, engleski samo turistički. Ovaj jedan austrijanac mi nije vjerovao da nisam živio nekad u njemačkom govornom području, jer sam po njemu imao perfektan izgovor i akcent. Kasnije prateći AC Milan i neke emisije na italijanskom propričao sam i italijanski. Gledajući One Piece na japanskom, tačno sam počeo neke riječi japanskog da učim i znam šta znače. Kada sam to primijetio prestao sam gledati na japanskom, jer ne želim da znam japanski.Virtu4l je napisao/la: ↑11 mar 2025, 01:48baboedindzeko09 je napisao/la: ↑11 mar 2025, 00:02Ja sam engleski jezik naučio perfektno gledajući Carton Netwoork. U školu krenuo, bolje maltene znao engleski nego bosanski.
GGMU
- QUARTERBACK
- Kontakt:
prvi dio posta believable, al ovaj drugi dio troll teskiLegendKiller je napisao/la: ↑11 mar 2025, 08:08kod mene je isto bilo, gledao te njemačke kanale kao dijete, stari kupio satelitsku antenu, došao u 5. razred tada imali kao strani njemački jezik, ona nastavnica nešto čita ja sve razumijem, i tako krenulo, da sam bez nekog formalnog obrazovanja tog jezika kasnije u firmi radio simultani prevod na sastancima. Isto mi je bilo i sa engleskim, s time da sam njemački više razvio jer mi je poslovno trebao, engleski samo turistički. Ovaj jedan austrijanac mi nije vjerovao da nisam živio nekad u njemačkom govornom području, jer sam po njemu imao perfektan izgovor i akcent. Kasnije prateći AC Milan i neke emisije na italijanskom propričao sam i italijanski. Gledajući One Piece na japanskom, tačno sam počeo neke riječi japanskog da učim i znam šta znače. Kada sam to primijetio prestao sam gledati na japanskom, jer ne želim da znam japanski.Virtu4l je napisao/la: ↑11 mar 2025, 01:48baboedindzeko09 je napisao/la: ↑11 mar 2025, 00:02Ja sam engleski jezik naučio perfektno gledajući Carton Netwoork. U školu krenuo, bolje maltene znao engleski nego bosanski.
Ja sam gledajuci One piece na japanskom jedino naucio da japanci ne znaju reci slovo L
-
- Kontakt:

Gotov si keru.
Živo me interesuje u subotu koliko će ljudi biti u BGu. Samo se nadam da budala neće vojsku na ljude poslati
Svaki njegov idući potez, sem zahtjeva omladine, je novi ekser u politički kovčeg.
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Pa zna se sta je njegov potez, pokusace izazvati incidente. Vec danima najavljuje neke incidente, iako su svi protesti do sada bili mirni.. Zato je izmedju ostalog i skupio onu saku laznih studenata u parku, zato je i sinoc objavio kako je napadnut policajac iako ima snimak da je covjek bio u civilu i da ga je vjerovatno udario kolega. Cak su mu studenti htjeli pomoci.
Ne pratim ove informere, pinkove i slicne, ali vjerujem da od jutros trube kako su nasilni studenti iskopali oko dobrom policajcu. Problem je sto do vecine ovaca ne moze stici informacija ko je udario tog policajca, a ovi ce plasirati na sav glas kako su to studenti. I zato ti studenti vjerovatno nece ni stati dok ne ode korumpirana vlast.
Bojim se sta bi se moglo desiti u subotu, jer ovakvi kao Vucic ne daju vlast lako.
Ne pratim ove informere, pinkove i slicne, ali vjerujem da od jutros trube kako su nasilni studenti iskopali oko dobrom policajcu. Problem je sto do vecine ovaca ne moze stici informacija ko je udario tog policajca, a ovi ce plasirati na sav glas kako su to studenti. I zato ti studenti vjerovatno nece ni stati dok ne ode korumpirana vlast.
Bojim se sta bi se moglo desiti u subotu, jer ovakvi kao Vucic ne daju vlast lako.
- LegendKiller
- Kontakt:
znaš li šta je Troll na njemačkom? E to si ti.QUARTERBACK je napisao/la: ↑11 mar 2025, 08:40
prvi dio posta believable, al ovaj drugi dio troll teski
Trolle sind normalerweise gefährlich und dumm
ovaj drugi dio te baš opisuje, a i ovaj prvi dio jer si opasan za okolinu, naročito online okolinu.
- relativizam
- Kontakt:
U ponedjeljak je održana 2. hitna sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je razmatrano aktuelno stanje sigurnosti u BiH.
Na sjednici je utvrđen odgovor na poslaničko pitanje zastupnika Jasmina Emrića od 3. marta 2025. godine, a u vezi sa prisustvom rukovodilaca policijskih agencija na nivou BiH sastanku u Banjoj Luci, održanom 2. marta 2025. godine.
Jos i dalje nema odgovora na ovo pitanje ,kako je moguce da rukovodeci ljudi sigurnosnih agencija idu na sastanak sa Kriminalcima i rusiocima ove drzave.
momentalno su trebali biti svi smijenjeni ,sad ce se i to ispostaviti kao pametan potez nasih vrlih saburli politicara?
ljudi u srbiji zbog pada nadstresnice naprave ovoliku hajku a kod nas pola sela poginulo u onom odronu kamenja i poplavama,te toliko vremena niko ni prugu nije mogao zapoceti bez humanitarne ,mi ni mukatet svima dobrila jos hvalimo neki bivsu vlast neki sadasnju vlast a rinaka sve.
5 dana od drzavnog udara vepre iz laktasa ,nista sve je oke uredno
Na sjednici je utvrđen odgovor na poslaničko pitanje zastupnika Jasmina Emrića od 3. marta 2025. godine, a u vezi sa prisustvom rukovodilaca policijskih agencija na nivou BiH sastanku u Banjoj Luci, održanom 2. marta 2025. godine.
Jos i dalje nema odgovora na ovo pitanje ,kako je moguce da rukovodeci ljudi sigurnosnih agencija idu na sastanak sa Kriminalcima i rusiocima ove drzave.
momentalno su trebali biti svi smijenjeni ,sad ce se i to ispostaviti kao pametan potez nasih vrlih saburli politicara?
ljudi u srbiji zbog pada nadstresnice naprave ovoliku hajku a kod nas pola sela poginulo u onom odronu kamenja i poplavama,te toliko vremena niko ni prugu nije mogao zapoceti bez humanitarne ,mi ni mukatet svima dobrila jos hvalimo neki bivsu vlast neki sadasnju vlast a rinaka sve.
5 dana od drzavnog udara vepre iz laktasa ,nista sve je oke uredno
Zadnja izmjena: relativizam, dana/u 11 mar 2025, 09:30, ukupno mijenjano 1 put.