Ja iskreno ne znam ko su ti, pretpostavljam misljenja nekih koji obaraju trenutnu vlast?Asteriks je napisao/la: ↑12 mar 2025, 17:55Čedomir Antić je srpski istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
U opsežnoj monografiji u koautorstvu sa politikologom Nenadom Kecmanovićem Antić je opisao Istoriju Republike Srpske strukturisanu kroz petnaest glavnih poglavlja: „Država Srpska”, „Antika i srednjovjekovlje”, „U Osmanskom carstvu”, „Ustanci i preporod”, „Pod austrougarskom vlašću”, „Sarajevski atentat”, „Prvi svjetski rat”, „Vrbaska banovina”, „Okupacija, otpori, građanski rat”, „Genocid u NDH”, „Socijalistička republika”, „Višestranačka SR BiH”, „Stvaranje države”, „Građanski rat u Bosni i Hercegovini",...Obzirom na stav tamošnjih intelektualnih elita, teško da će ikada biti pomirenja.Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj gimnaziji u Beogradu, kaže da se nastavnici u praksi često sreću sa pitanjima o ulozi srpske vojske u građanskom ratu...
Mislim da mi imamo pogresan narativ sa svi su oni isti.
Ne, nije isto ako osoba negira genocid, glorifikuje presudjene ratne zlocince i naziva studentski dom po jednom u odnosu na osobu koja negira genocid ali se ogradjuje i osudjuje ratne zlocince. Ili osoba koja priznaje genocid, osudjuje ratne zlocnince ali na mala vrata zeli Srbiju izvuci iz toga nazivajuci to gradjanskim ratom.
Velike su to razlike i nije isto. Ja ne kazem ni da je nesto dobro ili idealno. Ali nije isto i ne moze biti isto.