Vitaly Janelt

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

Mogli
Kontakt:

Re: Vitaly Janelt

Post Postao/la Mogli » 22 mar 2025, 22:20

Goalgetter je napisao/la:
22 mar 2025, 22:10
Ja prvo mislio ova slika na stadionu photoshop neki :rol:
Ja sam preozbiljan forumas za takvo sto. :yawn:

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 22 mar 2025, 22:25

Mogli je napisao/la:
22 mar 2025, 22:17
Coolpanda24 je napisao/la:
22 mar 2025, 22:07
Na fotografiji koju objavljujemo Vitaly Janelt je u društvu Vase Mijanovića predstavnika NS/FS BiH u Izvršnom komitetu UEFA-e.

Kako saznaje Sportski Puls na utakmici u Bukureštu boravili su i predstavnici Fudbalskog saveza Njemačke, koji bi trebali dati saglasnost i za promjenu sportskog državljanstva za Janelta, kako bi stekao pravo nastupa za nogometnu reprezentaciju BiH.
Ne bi me čudilo da bude sutra i na treningu :urnebes:
Sutra na treningu. Prekosutra u prvih 11.

Treba nasih cura poslat u Brazil da nam nafataju kakvih talenata. :yawn:
Brazil,Spanija,Francuska i Engleska,a u Sloveniji se moze i golman praviti :yawn:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Sindikat12
Kontakt:

Post Postao/la Sindikat12 » 22 mar 2025, 22:33

QUARTERBACK je napisao/la:
22 mar 2025, 22:01
e ovo bi bilo presmijesno da nas fifa otkanta i odbije nas zahtjev covjek je i opremu zaduzio :rol:
🤣🤣🤣

Mow
Kontakt:

Post Postao/la Mow » 22 mar 2025, 22:49

Samo da ne bude kao kod Kucukovica. Dali mu tada dres nakon intervjua, eno ga danas mafija :D
⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️

BordoSaga2
Kontakt:

Post Postao/la BordoSaga2 » 22 mar 2025, 23:15

Jeste vi fakat ozbiljni kad mislite da on moze igrati za nas? Ne postoji pravilo po kojem moze zaigrati za nas, ne postoji izuzetak.

Amarinho
Kontakt:

Post Postao/la Amarinho » 22 mar 2025, 23:18

Nisam advokat ali sasvim solidan sto se tice medjunarodnog prava, kopao sam malo o slucaju Janelt i pokusat cu ukratko da objasnim rezultat toga, neki izvori i citati su na engleskom jer mi ih je jednostavno nemoguce prevest. Dijasporac pa jbg jedva i ovo bosanskog znam sto znam.

FIFA je promjene reprezentacije regulisala u RGAS (Rules Governing Eligibility To Play For Representative Teams).To je poprilicno generalno objasnjenje nas zanima detaljni commentary toga koji se moze naci ovdje:

https://digitalhub.fifa.com/m/ccab990ab ... mi-pdf.pdf

Prvo nas zanima stranica 10, FIFA pravi razliku kad je u pitanju "nationality" izmedju:

a) automatsko pravo
b) pravo kroz administrativni proces

Pod a) ide "jus soli" (teriotorialno pravo - dakle mjesto rodjenja) i "jus sanguinis" (najlakse prevedeno pravo "krvi" dakle nationality roditelja)

Pod b) ide na stranici 11:
- Brak
- odluka vlasti
- period prebivalista u drzavi
- finansijski investment u drzavi

Primjera radi, svi mi dijasporci guzoperaci idemo vecinom pod trecu tacku jer smo zivjeli odredjeni period u Svedskoj, Njemackoj, SAD itd nebitno. Dok recimo oni ruski oligarhi sto su sad lafo i sa Kipra idu pod cetvrtu tacku.

Eh sad FIFA se odlucila da oteza pravo svima koji su kroz "administrativni" proces dobili nationality s tim da su na stranici 9 (Art 5 par 1+2 pod tacki 5) rekli da mora da postoji "legal bond" ili ti ga "genuine connection of existence, interests and sentiments".

Dok je za vecinu naturilozovanih igraca vani to lahko dokazat (zivi XY godina tu, normalno da ima iskrenu konekciju) to je teze dokazat za sve druge scenarije. FIFA citira tu iz odluke koja je stara 70 godina (!) tacnije takozvani "Nottebohm case" iz 1955, gdje je taj gospodin Friedrich Nottebohm m uzeo prije drugog svjetskog rata Lihtenstajnski pasos ne bi li izbjegao sankcije Guatemale (gdje je i zivio) protiv Njemaca koji su bili pod sankcijama. Referencira FIFA Nottebohm slucaju recimo na stranici 9, skroz dole.

Da skratim pricu, Nottebohm slucaj u detalju opisuje sta je tacno ta "genuine link/connection" prema jednoj drzavi.

1. Residence (nema Janelt)
2. Family ties (tu je vec komplikovano jer parafraziraju to kao "Personal or familiar relationship with the country, such as having family or relatives network there")
3. Social and economic ties (nema Janelt, to je radno mjesto recimo sto je kod njega Engleska)
4. Cultural and Economic Ties (nema Janelt)
5. Intention to establish a long term relationship with the state, a genuine effort to integrate into the state maintaining a lasting relationship.

Eh sad, sve mi mirise da nasi to znaju i sad pokusavaju da idu na tacku 5. Tipa gledaj kako mu je stalo, kako je on zagrijan, kako je blizu kulturi nasoj itd. Dakle Janelt nije slucajno sad dole, ove slike u garnituri BH itd.

Druga opcija je da je sad Janelt - lupam - imao neke restorane na svoje ime u BIH onda teoretski ide tacka 4.

Iskreno tesko... veoma tesko. Slicni slucaj nema uopste u zadnjih par godina, mozda najblize su Albanci iz Svicarske koji su promjenili. Zadnji koji je bio pred CAS sudu je Nedim Bajrami. Evo dole link te presude reda radi.

https://jurisprudence.tas-cas.org/Share ... s/8075.pdf

Kad razmislis to su svi Albanci sa Kosova, dakle uopste nema logike da pravom bilo cega oni mogu igrat za Albaniju jer su se oni rodili vani a roditelji na Kosovu, zapravo tada SFRJ koja nikakve veze nema sa Albanijom. Otezavajuce ovdje bilo da je ovaj igrao zvanicne utakmice za mlade Svicarske. Ali eto, Albanci mudri, ko zeli nek procita u presudi - odprilike ispalo da je Bajrami imao pravo na drzavljanstvo Albansko od kad se rodio. :D

Sve u svemu: Ako ovo izvedu, svaka cast.

BobRock
Kontakt:

Post Postao/la BobRock » 22 mar 2025, 23:27

Ali eto, Albanci mudri, ko zeli nek procita u presudi - odprilike ispalo da je Bajrami imao pravo na drzavljanstvo Albansko od kad se rodio. :D

Kao i Hrvatska prema nasim hrvatima

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 22 mar 2025, 23:27

Dobrodošao zete. Svi na google, facebook i ostale platforme da ostavimo pozitivne recenzije na Dekanter. Gospođa punica i njena kćerka su najzaslužnije za ovo.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Amarinho
Kontakt:

Post Postao/la Amarinho » 22 mar 2025, 23:34

BobRock je napisao/la:
22 mar 2025, 23:27
Ali eto, Albanci mudri, ko zeli nek procita u presudi - odprilike ispalo da je Bajrami imao pravo na drzavljanstvo Albansko od kad se rodio. :D

Mi i oni (ili roditelji u slucaju starih igraca) smo rodjeni na teritorij iste drzave, dakle ide i "jus soli" i "jus sanguinis".

Ne vjerujem da ce proci Janelt. FIFA sigurno nece napravit za BH tako bitan presedan slucaj koji moze promjenit mapu svjetskog fudbala.

BIHfan
Kontakt:

Post Postao/la BIHfan » 22 mar 2025, 23:37

Ne bi me cudilo da Janelt ima neku nekretninu u Bosni vec duze vremena, npr kucu da su izgradili on i hanuma mu, to bi dosta pomoglo u ovom slucaju.
Rose joins Oscar Robertson, Michael Jordan, Jerry West, Larry Bird, LeBron James and Dwyane Wade among those only able to average at least 25 points, 7.5 assists and four rebounds in a season.
FK DELFIN NEUM

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 22 mar 2025, 23:39

Amarinho je napisao/la:
22 mar 2025, 23:18
Da skratim pricu, Nottebohm slucaj u detalju opisuje sta je tacno ta "genuine link/connection" prema jednoj drzavi.

1. Residence (nema Janelt)
2. Family ties (tu je vec komplikovano jer parafraziraju to kao "Personal or familiar relationship with the country, such as having family or relatives network there")
3. Social and economic ties (nema Janelt, to je radno mjesto recimo sto je kod njega Engleska)
4. Cultural and Economic Ties (nema Janelt)
5. Intention to establish a long term relationship with the state, a genuine effort to integrate into the state maintaining a lasting relationship.

Eh sad, sve mi mirise da nasi to znaju i sad pokusavaju da idu na tacku 5. Tipa gledaj kako mu je stalo, kako je on zagrijan, kako je blizu kulturi nasoj itd. Dakle Janelt nije slucajno sad dole, ove slike u garnituri BH itd.
Pošto vidim da se razumiješ otprilike više nego većina ovdje, mogu li naši, hipotetički predstaviti FIFA-i/sudu dokument/papir kojim se potvrđuje da je Janelt imao prijavljeno boravište ovdje na nekoj adresi u Sarajevu par godina? Ili da je par godina, kao što kolega iznad reče, vlasnik neke nekretnine. Mislim ono, naši to mogu završiti za par sekundi, ipak je ovo BiH.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Amarinho
Kontakt:

Post Postao/la Amarinho » 22 mar 2025, 23:44

baboedindzeko09 je napisao/la:
22 mar 2025, 23:39
Pošto vidim da se razumiješ otprilike više nego većina ovdje, mogu li naši, hipotetički predstaviti FIFA-i/sudu dokument/papir kojim se potvrđuje da je Janelt imao prijavljeno boravište ovdje na nekoj adresi u Sarajevu par godina? Ili da je par godina, kao što kolega iznad reče, vlasnik neke nekretnine. Mislim ono, naši to mogu završiti za par sekundi, ipak je ovo BiH.
Ne moze. Vrlo jednostavno.

Stranica 14, pod 25.2

"A player who was only formally registered or domiciled (eg for fiscal purposes) in a territory without being physically present cannot be considered to have lived on the territory"

Nije fizicki bio tu.

BobRock
Kontakt:

Post Postao/la BobRock » 22 mar 2025, 23:46

Ili imovinu neku sa su zajedno uzeli pa da se prijavio tamo ili ovo drugo 😂😂😂 uz jesam Alam

BobRock
Kontakt:

Post Postao/la BobRock » 22 mar 2025, 23:49

Amarinho je napisao/la:
22 mar 2025, 23:34
BobRock je napisao/la:
22 mar 2025, 23:27

Mi i oni (ili roditelji u slucaju starih igraca) smo rodjeni na teritorij iste drzave, dakle ide i "jus soli" i "jus sanguinis".

Ne vjerujem da ce proci Janelt. FIFA sigurno nece napravit za BH tako bitan presedan slucaj koji moze promjenit mapu svjetskog fudbala.
Na nasu zalost

Al na njegovu srecu, imamo najmanji porez u Evropi moglo bi se njemu isplatiti vrlo brzo

A nama je cekat do SP saudi Arabia da ga angazujemo

PeppermintSA
Kontakt:

Post Postao/la PeppermintSA » 23 mar 2025, 00:08

Ono sto sam ranije pisao - nemoguća varijanta. Kada bi se njenu dozvolila promjena sportskog državljanstva, to bi bio epohalni presedan koji bi iz korijena promijenio repr fudbal.

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 23 mar 2025, 00:37

PeppermintSA je napisao/la:
23 mar 2025, 00:08
Ono sto sam ranije pisao - nemoguća varijanta. Kada bi se njenu dozvolila promjena sportskog državljanstva, to bi bio epohalni presedan koji bi iz korijena promijenio repr fudbal.
slika

slika

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 23 mar 2025, 01:59

Amarinho je napisao/la:
22 mar 2025, 23:44

Stranica 14, pod 25.2

"A player who was only formally registered or domiciled (eg for fiscal purposes) in a territory without being physically present cannot be considered to have lived on the territory"

Nije fizicki bio tu.
Mozda moze to pod brojem 3 ili 4? Economic ties.
Statements showing revenue, if you run a business
Ako je on dao pare punici da otvori taj restoran i da je na
njegovom ili zeninom imenu. Mozda je Spaha nesto iscackao

Sa njim smo na SP, valjda bude nesta

kempes
Kontakt:

Post Postao/la kempes » 23 mar 2025, 02:12

Jos ce se na kraju ispostaviti i da je ulozio para u Bosnu

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 23 mar 2025, 02:20

soko je napisao/la:
23 mar 2025, 01:59
Amarinho je napisao/la:

Stranica 14, pod 25.2

Nije fizicki bio tu.

:arrow:
Mogli je napisao/la:
17 mar 2025, 19:13
Janeltu je Radiceva 4 mjesto prebivalista vec nekoliko godina. :yawn:

Kobayashi
Kontakt:

Post Postao/la Kobayashi » 23 mar 2025, 02:56

Mogli je napisao/la:
23 mar 2025, 02:20
soko je napisao/la:
23 mar 2025, 01:59
Amarinho je napisao/la:

Stranica 14, pod 25.2

Nije fizicki bio tu.

:arrow:
Mogli je napisao/la:
17 mar 2025, 19:13
Janeltu je Radiceva 4 mjesto prebivalista vec nekoliko godina. :yawn:
Ovo si fkt provjerio nekako pa znas ili...?
Ozb pitam.
Ako je tako, nije to lose.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.