Koja je razlika između ucenika koji ce imati skracen cas 30 dana i ucenika koji su imali normalnu nastavu?
Nikakva. Ko hoce da uci, taj ce nauciti.
Ko nece, dzaba mu i da cas traje 60 minuta.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Koja je razlika između ucenika koji ce imati skracen cas 30 dana i ucenika koji su imali normalnu nastavu?
To se uci na DKR (drustvo, kultura, religija), ali to je izborni predmet pohadja ga manje od pola ucenika.baboedindzeko09 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:01Koji to tačno predmet u školi uči djecu da ne treba parkirati na trotoaru ispred džamije ili kafane?
Obrazovni sistem nam je svakako los. Ja nisam bas davno zavrsio skolu al kvalitet nastave tad i sad je nebo i zemlja. Jos u porodici i blizem drustvu imam par prosvjetnih radnika koji otvoreno pricaju s cim se sve susrecu na poslu, da ne smiju dat ocjenu nizu od 3 a kamoli oborit, zaruzit ucenika itd. Danas su se nepismeni i neobrazovani ljudi dokopali drustvenih mreza i dobrih para, pa agresivno namecu drugim svoje stavove jer mogu, iznad su ikakvog zakona. "MOJE dijete ne smije dobit 1, MOJE dijete ima pravo da koristi telefon na casu, ja sam mu kupio/la, ko si ti da mu oduzmes?" I slicno.admin je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:58Ja se s ovim potpuno slazem.napoleon72 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:55Glavni problem je u drustvu. Niko nece da proseta 200m nego mora dzipa pokazat svima i ako ikako moze haubom ga utjerat u dzamiju/kafic/vrtic/skolu. Ja kad se vracam s posla po 3 kruga znam napravit jer 20 parking mjesta zauzmu likovi koji po djecu dolaze u skolu pola sata ranije i sjede u autu, cekaju. Za neke licno znam da iz A faze dolaze. Pa pokupi dijete i prosetajte malo, moras li od njega invalida pravit, da ne moze 300m preci bez udobnosti auta. Kako li sam ja odrastao i skolu zavrsio da mi je znat..
A drustvo se mijenja kroz obrazovni sistem. Zato je posebno lose pa cak i opasno kad obrazovni sistem salje poruku da se moze i zabusavati i zaobici pravilo Ako je izgovor ‘dovoljno dobar’.
A dobro coj'k zivi u sekularnom drustvu, i njegovo misljenje ili ateizam ne utice na okolinu, dok vjerski obicaju uticu na njeg, s toga i djeluje ovako "frustrirajuce", s te strane ga razumijem ali i on mora shvatiti da se u nekim aspektima mora prilgadoti apsolutnoj vecini. Da su 95% ateisti a 5% vjernici, vjerovatno bi vjernici morali raditi na bajram. U Texasu do nedavno nisi mogao uzeti pive do podne zbog crkve, znam da je meni bilo ono, posebno dok sam bio mladji dok smo se iskupljali da gledamo NFL, tekma pocela a ja u prodavnici i dok dodjem kuci propusti pola cetvrtine, a zestoko ne mozes uzeti nedeljom uopste, ali sta uzmi subotom ili cekaj ponedeljak i to je to.Asteriks je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:47U Njemačkoj, recimo, postoji praksa prilagođavanja radnog okruženja vjerskim potrebama, poput molitvenih soba u velikim kompanijama ili na aerodromima. Mnogi to vide kao pozitivan korak prema prilagodbi i produktivnosti. Znam naše raje što striktno radi na aerodromu u Minchenu i mogu potvrditi ovo.
Pa ako su prije svi fino ucili i zavrsili skolu, ko je onda kriv sto su sad djeca ovakva? Mozda ti svi od prijenapoleon72 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:09Obrazovni sistem nam je svakako los. Ja nisam bas davno zavrsio skolu al kvalitet nastave tad i sad je nebo i zemlja. Jos u porodici i blizem drustvu imam par prosvjetnih radnika koji otvoreno pricaju s cim se sve susrecu na poslu, da ne smiju dat ocjenu nizu od 3 a kamoli oborit, zaruzit ucenika itd. Danas su se nepismeni i neobrazovani ljudi dokopali drustvenih mreza i dobrih para, pa agresivno namecu drugim svoje stavove jer mogu, iznad su ikakvog zakona. "MOJE dijete ne smije dobit 1, MOJE dijete ima pravo da koristi telefon na casu, ja sam mu kupio/la, ko si ti da mu oduzmes?" I slicno.admin je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:58Ja se s ovim potpuno slazem.napoleon72 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:55Glavni problem je u drustvu. Niko nece da proseta 200m nego mora dzipa pokazat svima i ako ikako moze haubom ga utjerat u dzamiju/kafic/vrtic/skolu. Ja kad se vracam s posla po 3 kruga znam napravit jer 20 parking mjesta zauzmu likovi koji po djecu dolaze u skolu pola sata ranije i sjede u autu, cekaju. Za neke licno znam da iz A faze dolaze. Pa pokupi dijete i prosetajte malo, moras li od njega invalida pravit, da ne moze 300m preci bez udobnosti auta. Kako li sam ja odrastao i skolu zavrsio da mi je znat..
A drustvo se mijenja kroz obrazovni sistem. Zato je posebno lose pa cak i opasno kad obrazovni sistem salje poruku da se moze i zabusavati i zaobici pravilo Ako je izgovor ‘dovoljno dobar’.
Mamece viber grupe, puni parkinzi dzipova ispred svake skole poslije nastave, kupovina poklona od 300-400 KM uciteljicama za osmi mart od strane pojedinih roditelja itd, su vise unistili obrazovanje nego ijedno skracivanje casova. U mojoj skoli su petkom bili skraceni casovi radi dzume i niko se nije bunio, svi smo hvala Bogu fino ucili i zavrsili skolu i poslije dobre fakultete.
Ma isti ljudi, vjeruj mi.soko je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:20Pa ako su prije svi fino ucili i zavrsili skolu, ko je onda kriv sto su sad djeca ovakva? Mozda ti svi od prijenapoleon72 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:09Obrazovni sistem nam je svakako los. Ja nisam bas davno zavrsio skolu al kvalitet nastave tad i sad je nebo i zemlja. Jos u porodici i blizem drustvu imam par prosvjetnih radnika koji otvoreno pricaju s cim se sve susrecu na poslu, da ne smiju dat ocjenu nizu od 3 a kamoli oborit, zaruzit ucenika itd. Danas su se nepismeni i neobrazovani ljudi dokopali drustvenih mreza i dobrih para, pa agresivno namecu drugim svoje stavove jer mogu, iznad su ikakvog zakona. "MOJE dijete ne smije dobit 1, MOJE dijete ima pravo da koristi telefon na casu, ja sam mu kupio/la, ko si ti da mu oduzmes?" I slicno.
Mamece viber grupe, puni parkinzi dzipova ispred svake skole poslije nastave, kupovina poklona od 300-400 KM uciteljicama za osmi mart od strane pojedinih roditelja itd, su vise unistili obrazovanje nego ijedno skracivanje casova. U mojoj skoli su petkom bili skraceni casovi radi dzume i niko se nije bunio, svi smo hvala Bogu fino ucili i zavrsili skolu i poslije dobre fakultete.![]()
Salim se nego interesantno mi je da se opet djele ljudi na ove sto idu u dzamiju i kafice. Moguce je da ti sto parkiraju su isti ljudi, parkira na trotoaru kad ide u kafic i onda parkira kad ide u dzamiju.
Nebitno, puknes mu kaznu svaki put.
Nijedan predmet u osnovnoj ili srednjoj školi ne uči djecu da ne treba parkirati na trotoaru kad se ide na džumu ili u kafanu.
Ljudi nisu roboti, a život nije utopija i suha teorija. Produktivnost ne zavisi samo od striktnog pridržavanja pravila, već i od međuljudskih odnosa, fleksibilnosti i poštovanja različitosti. Velike kompanije to shvataju i prilagođavaju se kako bi zaposlenici bili zadovoljni, jer srećan radnik je produktivan radnik.alemsa je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:14A dobro coj'k zivi u sekularnom drustvu, i njegovo misljenje ili ateizam ne utice na okolinu, dok vjerski obicaju uticu na njeg, s toga i djeluje ovako "frustrirajuce", s te strane ga razumijem ali i on mora shvatiti da se u nekim aspektima mora prilgadoti apsolutnoj vecini. Da su 95% ateisti a 5% vjernici, vjerovatno bi vjernici morali raditi na bajram. U Texasu do nedavno nisi mogao uzeti pive do podne zbog crkve, znam da je meni bilo ono, posebno dok sam bio mladji dok smo se iskupljali da gledamo NFL, tekma pocela a ja u prodavnici i dok dodjem kuci propusti pola cetvrtine, a zestoko ne mozes uzeti nedeljom uopste, ali sta uzmi subotom ili cekaj ponedeljak i to je to.Asteriks je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:47U Njemačkoj, recimo, postoji praksa prilagođavanja radnog okruženja vjerskim potrebama, poput molitvenih soba u velikim kompanijama ili na aerodromima. Mnogi to vide kao pozitivan korak prema prilagodbi i produktivnosti. Znam naše raje što striktno radi na aerodromu u Minchenu i mogu potvrditi ovo.
U svakom drustvu imas onih koji gledaju samo zaobilazni put. Ne treba valjda ni podsjecat da su nam oni koji nisu u skolama vjeronauku ni imali donijeli ratove, progone, genocide itd. Isto kad danasnje ultrasarajlije pocnu prizivat stari duh Sarajeva, a stare Sarajlije se popele na brdo i unistavale grad 4 godine. Tako da je ruzno sve gurat u isti kos. Onaj ko je ucio i sa skracenim casovima pa zavrsio i fakultet je vjerovatno dovoljno obrazovan i odgojen da ne parkira na trotoar i baca smece u rijeku. Onaj koji je u svoje vrijeme bio seljacina koja je parkirala yugu na trotoar je danas odgojio sina debila koji parkira BMWa na trotoar.admin je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:26Ma isti ljudi, vjeruj mi.soko je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:20Pa ako su prije svi fino ucili i zavrsili skolu, ko je onda kriv sto su sad djeca ovakva? Mozda ti svi od prijenapoleon72 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:09
Obrazovni sistem nam je svakako los. Ja nisam bas davno zavrsio skolu al kvalitet nastave tad i sad je nebo i zemlja. Jos u porodici i blizem drustvu imam par prosvjetnih radnika koji otvoreno pricaju s cim se sve susrecu na poslu, da ne smiju dat ocjenu nizu od 3 a kamoli oborit, zaruzit ucenika itd. Danas su se nepismeni i neobrazovani ljudi dokopali drustvenih mreza i dobrih para, pa agresivno namecu drugim svoje stavove jer mogu, iznad su ikakvog zakona. "MOJE dijete ne smije dobit 1, MOJE dijete ima pravo da koristi telefon na casu, ja sam mu kupio/la, ko si ti da mu oduzmes?" I slicno.
Mamece viber grupe, puni parkinzi dzipova ispred svake skole poslije nastave, kupovina poklona od 300-400 KM uciteljicama za osmi mart od strane pojedinih roditelja itd, su vise unistili obrazovanje nego ijedno skracivanje casova. U mojoj skoli su petkom bili skraceni casovi radi dzume i niko se nije bunio, svi smo hvala Bogu fino ucili i zavrsili skolu i poslije dobre fakultete.![]()
Salim se nego interesantno mi je da se opet djele ljudi na ove sto idu u dzamiju i kafice. Moguce je da ti sto parkiraju su isti ljudi, parkira na trotoaru kad ide u kafic i onda parkira kad ide u dzamiju.
Nebitno, puknes mu kaznu svaki put.
I to bas ti sto su fino ucili, petkom skraceno zbog dzume.
Ujutro Ragib, uvece Nagib.
Danas se raduje skracenom casu zbog iftara a jedva ceka bajram da se razguli ko sivonja i vec ove sedmice dogovara noc i izlazak i samo o tome misli.
Pa nisam sigurno ja napunio sve kafane i diskoteke za svaki bajram. To je ta vecina, ocigledno. I njoj se valjda trebamo svi sutke prilagoditi da bi neobrazovani posmatrac dobio privid demokratije.
Predobro.halabuka je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:33Ma gdje god odes ima budala. Jesi se dobro uklopio s njima?
Tolerancija bi trebala biti dvosmjerna ulica.Asteriks je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:34Ljudi nisu roboti, a život nije utopija i suha teorija. Produktivnost ne zavisi samo od striktnog pridržavanja pravila, već i od međuljudskih odnosa, fleksibilnosti i poštovanja različitosti. Velike kompanije to shvataju i prilagođavaju se kako bi zaposlenici bili zadovoljni, jer srećan radnik je produktivan radnik.alemsa je napisao/la: ↑24 mar 2025, 13:14A dobro coj'k zivi u sekularnom drustvu, i njegovo misljenje ili ateizam ne utice na okolinu, dok vjerski obicaju uticu na njeg, s toga i djeluje ovako "frustrirajuce", s te strane ga razumijem ali i on mora shvatiti da se u nekim aspektima mora prilgadoti apsolutnoj vecini. Da su 95% ateisti a 5% vjernici, vjerovatno bi vjernici morali raditi na bajram. U Texasu do nedavno nisi mogao uzeti pive do podne zbog crkve, znam da je meni bilo ono, posebno dok sam bio mladji dok smo se iskupljali da gledamo NFL, tekma pocela a ja u prodavnici i dok dodjem kuci propusti pola cetvrtine, a zestoko ne mozes uzeti nedeljom uopste, ali sta uzmi subotom ili cekaj ponedeljak i to je to.Asteriks je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:47U Njemačkoj, recimo, postoji praksa prilagođavanja radnog okruženja vjerskim potrebama, poput molitvenih soba u velikim kompanijama ili na aerodromima. Mnogi to vide kao pozitivan korak prema prilagodbi i produktivnosti. Znam naše raje što striktno radi na aerodromu u Minchenu i mogu potvrditi ovo.
Tolerancija i razumijevanje u radnom okruženju nisu samo pitanje ljudskih prava, već i strategija za bolje rezultate. Ako neko može uzeti 10-15 minuta za molitvu ili tik dužu kafe pauzu za Bajram, a zauzvrat radi posvećenije i s manje stresa, to je win-win situacija za sve.
Indijci su ti ko srbi, ako ih imas u okolini odmah ste svi pod losim glasom
Trenutno korisnika/ca: Slatinash_7 i 5 gostiju.