Zar za uciteljicu nije visa skola? Bar je bila.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 21:22Dvije cure zajedno završile fakultet. Obe završile za učiteljice. Jednoj babo i majka sredili da odmah počne da radi. Druga dugo bila na birou, na kraju završila u kladionici.admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 18:37Živim u Sarajevu u realnom svijetu, ne u svijetu uhljebljenja u državnoj administraciji. Ali potpuno je svejedno, Mozda zelim iz Sarajeva preseliti u Australiju pa ce mi za to trebati skola, da djeca imaju stipendije da studiraju i obrazovanje da kad odu u Australiju ne budu CNC operateri vec doktori ili inzinjeri. Naravno da mi smeta kad neko to opstruira da bi se nastava uspjela zavrsiti dva sata prije iftara.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 14:00
Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.
O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?
Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
U citavoj drzavi su najbolje prosli stranacki pusiqrci, koji su dobili posao preko stele, pa tek onda donijeli diplomu sa nekog bezveze fakulteta.
Ne kontam ti ovu pricu o skracivanju casova i kao nekom zakidanju djece. Ti sto naucis svoje dijete kuci, to ce i ponijeti u svijet. Isto kao sto su i mene moji ucili da ustanem u tramvaju starijima, da ne bacam papire po ulici, da se normalno ponasam. Da nisam isao na kurs i da sam ostao na znanju engleskog jezika sto sam naucio u skoli, ne bih mogao casu vode i komad hljeba upitati kad odem negdje vani. A ko biva imao neku dobru ocjenu iz engleskog jezika.
Ova tvoja prica o uspjehu u skoli i kasnijem blagostanju u zivotu je realna negdje vani, u uredjenim drustvima. Kod nas gdje je pola ministara zavrsilo za nastavnika tjelesnog odgoja, a vode drzavu, je cista utopija...
A I u dijelu države u kojem zivim, u sektoru koji sve finansira, ne zapošljava se preko stele, a i ako se zaposli, treba ti znanje i radna navika da taj posao zadržiš. Plate u državnim firmama su svakako najčešće prilična mizerija tako da i odgovaraju neznanju koje sa sobom donosiš. Plata u državnoj firmi ili administraciji je dobra samo ako je poredis sa količinom nerada koji je zaista preplaćen.
Drugo je ako ti poredis platu radnika u skladištu i recimo uhljeba u administraciji Željeznica FBiH, pa je super a ne treba ti ni pamet ni škola ni za jedno ni za drugo.
Ti ako nisi ništa naučio u školi, možda je do tebe? Mozda nisi bio kapacitet Ili se nisi trudio u osnovnoj, pa si upisao losu srednju gdje svakako nisi mogao nista nauciti?
Ali možemo mi i spinovati kao što ti radiš, pa pričati da je ova slabo učila i da zato nema posla, pa mora kucati tikete za bingo i cuke, umjesto da uči djecu slova i brojeve.
A upravo govoris o primjeru koji sam naveo. Hajde povecali su sad platu uciteljicama, do skoro je bila 1300, a u kladionici 1200 i ako si na prometnom mjestu dobijes ponesto od svakog dobitka.
Velika premija ta stela, jedina razlika je u tome sto uciteljica radi 3-4 sata dnevno i ima 3 mjeseca godisnjeg, pa jos skrati ta 3-4 sata tokom ramazana na 2 sata, dok ova u kladionici guli redovnih 8 sati.
Ja govorim da trebas da se obrazujes, od osnovne pa na dalje, da ne dodjes u situaciju da sa visom skolom koja izbacuje 100 ljudi godisnje za zanimanje kojeg treba 5 ljudi godisnje (jer nemas kapaciteta za bolje, neko ti govorio da je skola nebitna) biras izmedju kladare i stele.
Naravno da je slabo ucila, cim je upisala fakultet koji mozes zavrsiti s pola mozga, a znas da ti je perspektiva da ili imas stelu ili radis u igraoni ili kladionici. To ko god je upisao, znao je sta mu sljeduje, da je mogao ista drugo, upisao bi nesto drugo. Ti intelektualci i jesu skontali da treba skratiti casove da oni stignu kuci pripremiti iftar.