Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la admin » 30 mar 2025, 11:20

kraljttbvb je napisao/la:
29 mar 2025, 21:22
admin je napisao/la:
29 mar 2025, 18:37
kraljttbvb je napisao/la:
29 mar 2025, 14:00

Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.

O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?

Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
U citavoj drzavi su najbolje prosli stranacki pusiqrci, koji su dobili posao preko stele, pa tek onda donijeli diplomu sa nekog bezveze fakulteta.

Ne kontam ti ovu pricu o skracivanju casova i kao nekom zakidanju djece. Ti sto naucis svoje dijete kuci, to ce i ponijeti u svijet. Isto kao sto su i mene moji ucili da ustanem u tramvaju starijima, da ne bacam papire po ulici, da se normalno ponasam. Da nisam isao na kurs i da sam ostao na znanju engleskog jezika sto sam naucio u skoli, ne bih mogao casu vode i komad hljeba upitati kad odem negdje vani. A ko biva imao neku dobru ocjenu iz engleskog jezika.

Ova tvoja prica o uspjehu u skoli i kasnijem blagostanju u zivotu je realna negdje vani, u uredjenim drustvima. Kod nas gdje je pola ministara zavrsilo za nastavnika tjelesnog odgoja, a vode drzavu, je cista utopija...
Živim u Sarajevu u realnom svijetu, ne u svijetu uhljebljenja u državnoj administraciji. Ali potpuno je svejedno, Mozda zelim iz Sarajeva preseliti u Australiju pa ce mi za to trebati skola, da djeca imaju stipendije da studiraju i obrazovanje da kad odu u Australiju ne budu CNC operateri vec doktori ili inzinjeri. Naravno da mi smeta kad neko to opstruira da bi se nastava uspjela zavrsiti dva sata prije iftara.

A I u dijelu države u kojem zivim, u sektoru koji sve finansira, ne zapošljava se preko stele, a i ako se zaposli, treba ti znanje i radna navika da taj posao zadržiš. Plate u državnim firmama su svakako najčešće prilična mizerija tako da i odgovaraju neznanju koje sa sobom donosiš. Plata u državnoj firmi ili administraciji je dobra samo ako je poredis sa količinom nerada koji je zaista preplaćen.

Drugo je ako ti poredis platu radnika u skladištu i recimo uhljeba u administraciji Željeznica FBiH, pa je super a ne treba ti ni pamet ni škola ni za jedno ni za drugo.

Ti ako nisi ništa naučio u školi, možda je do tebe? Mozda nisi bio kapacitet Ili se nisi trudio u osnovnoj, pa si upisao losu srednju gdje svakako nisi mogao nista nauciti?
Dvije cure zajedno završile fakultet. Obe završile za učiteljice. Jednoj babo i majka sredili da odmah počne da radi. Druga dugo bila na birou, na kraju završila u kladionici.

Ali možemo mi i spinovati kao što ti radiš, pa pričati da je ova slabo učila i da zato nema posla, pa mora kucati tikete za bingo i cuke, umjesto da uči djecu slova i brojeve.
Zar za uciteljicu nije visa skola? Bar je bila.

A upravo govoris o primjeru koji sam naveo. Hajde povecali su sad platu uciteljicama, do skoro je bila 1300, a u kladionici 1200 i ako si na prometnom mjestu dobijes ponesto od svakog dobitka.

Velika premija ta stela, jedina razlika je u tome sto uciteljica radi 3-4 sata dnevno i ima 3 mjeseca godisnjeg, pa jos skrati ta 3-4 sata tokom ramazana na 2 sata, dok ova u kladionici guli redovnih 8 sati.

Ja govorim da trebas da se obrazujes, od osnovne pa na dalje, da ne dodjes u situaciju da sa visom skolom koja izbacuje 100 ljudi godisnje za zanimanje kojeg treba 5 ljudi godisnje (jer nemas kapaciteta za bolje, neko ti govorio da je skola nebitna) biras izmedju kladare i stele.

Naravno da je slabo ucila, cim je upisala fakultet koji mozes zavrsiti s pola mozga, a znas da ti je perspektiva da ili imas stelu ili radis u igraoni ili kladionici. To ko god je upisao, znao je sta mu sljeduje, da je mogao ista drugo, upisao bi nesto drugo. Ti intelektualci i jesu skontali da treba skratiti casove da oni stignu kuci pripremiti iftar.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 30 mar 2025, 11:28

Pa ovo društvo je između ostalog i plod tih učitelja i nastavnika.
Rezultati su slabi i nikakvi pa su takve i plate

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 30 mar 2025, 11:41

Rosicky je napisao/la:
30 mar 2025, 11:28
Plate nisu slabe, bar ne ZDK. Učiteljica bez dana staža sad ide sa svim dodacima na oko 2000.

I njihov posao nije samo 5 časova. Ako je iole savjestan isto toliko piše i pripreme, a da ne pričamo kako je vodit bitke sa debilnom djecom i debilnim roditeljima koji djecu nisu odgojili.

To što mislite da imaju 3 mjeseca godišnjeg je isto floskula. Rade čitav januar i rade čitav juni i pola augusta. Imaju 2 sedmice godišnjeg više od ostalih ljudi, a šta pretrpe malo i dobiju.

Djecu odgajaju roditelji, a ne škola. Zadnja instanca koju treba kriviti za današnje debile je škola.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 30 mar 2025, 11:44

Vidicete tek kako cemo obrazovan narod biti kad ovi nastavnici koji su zavrsavali privatne fakultete pocnu raditi u skolama. A poceli su vec i strasno je sta se cuje za takve.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 30 mar 2025, 12:00

Bajram Serif Mubarek Olsun narode. Da ste živi i zdravi.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 30 mar 2025, 12:03

Takodje, i od mene srecan Bajram svima koji slave!

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 mar 2025, 12:05

Ne bih radio u prosvjeti za 5 milja. Sa svojim karakterom mislim da bi se objesio za godinu. Znaci predajes jedno te isto non stop, 30 ljudi ti skace po glavi a ne smijes dobaciti, progovoriti nista mimo nastave. Cilj nije znanje vec da ispredajes gradivo i da to ucenici cuju da si predavo, i nekog smijes oboriti jedino ako te krene klat nozem.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 30 mar 2025, 12:12

Bajramski program gost Ramo Isak :tokralju: :rol:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 30 mar 2025, 12:45

Marsal je napisao/la:
30 mar 2025, 11:41
Rosicky je napisao/la:
Plate nisu slabe, bar ne ZDK. Učiteljica bez dana staža sad ide sa svim dodacima na oko 2000.

I njihov posao nije samo 5 časova. Ako je iole savjestan isto toliko piše i pripreme, a da ne pričamo kako je vodit bitke sa debilnom djecom i debilnim roditeljima koji djecu nisu odgojili.

To što mislite da imaju 3 mjeseca godišnjeg je isto floskula. Rade čitav januar i rade čitav juni i pola augusta. Imaju 2 sedmice godišnjeg više od ostalih ljudi, a šta pretrpe malo i dobiju.

Djecu odgajaju roditelji, a ne škola. Zadnja instanca koju treba kriviti za današnje debile je škola.
Istina 100%
1946-1987

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 30 mar 2025, 12:58

Marsal je napisao/la:
Rosicky je napisao/la:

Ma i ja mislim da ta fraza da rade manje od običnog radnika u nekoj proizvodnji ne drži vodu jer realno netko tko ima popunjene sate tjedno na max koristi dosta privatnog vremena na posao.

Nisam prvenstveno mislio na odgoj tu se slažem da su roditelji krivi jer sve prepuste školi i društvenim mrežama.
Korupcija i prostituiranje svoje profesije sa plaćenim ispitima i diplomama je ta njihova krivica na koju sam mislio.Posljedica je to da nam drzavu vode kupljeni difovci koji ni taj fakultet nisu barem odslušali.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 30 mar 2025, 13:30

:salut:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 30 mar 2025, 13:43

Marsal je napisao/la:
Rosicky je napisao/la:

Osnovna skola je prije svega Odgojno-obrazovna ustanova, znaci stavili su odgoj na prvo mjesto.

Tek s srednjom školom se ti prioriteti mijenjaju, sto je i razumljivo jer se star konj ne uči jahati.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 30 mar 2025, 14:29

Dijete od 10 godina ima najnoviji iphone, najbolji učitelj ikad njega ne može odgojiti, to dijete je već uništeno.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 30 mar 2025, 14:42

feniksptica je napisao/la:
30 mar 2025, 13:43
Marsal je napisao/la:
Rosicky je napisao/la:

Osnovna skola je prije svega Odgojno-obrazovna ustanova, znaci stavili su odgoj na prvo mjesto.

Tek s srednjom školom se ti prioriteti mijenjaju, sto je i razumljivo jer se star konj ne uči jahati.
Jest kad je 1. dijete normalno odgajano i 2. kad kao prosvjetar imaš autoritet i institucije koje će stat iza tebe.

Danas 1. nemaš u makar 50% slučajeva, a 2. nemaš nikako.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 30 mar 2025, 15:12

To da uciteljice rade neku pripremu je bas smijesna prica. Kakvu pripremu imas za gradivo prvog osnovne? Nemoj me nasmijavati. Ili da ocijenis kontrolni u trecem osnovne :roll:

90% dana imaju po 4 casa i onda samoinicijativno, bez konsultacija sa onim ko im daje platu, odluce da ta 4 casa sa tri sata dnevno, skrati na 2 sata.

Cirkus.

Da ti teta na nekom salteru gdje se izdaje cips udluci da radi krace zbog ramazana, poludio bi. Ili da ti u domu zdravlja kazu da ce skratiti, bila bi prica ‘mi to placamo, hocu da me pregleda, guzva je, necu da cekam’… a uciteljica kad skrati radni dan na 2 sata, to je OK.

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 30 mar 2025, 15:16

sljivo je napisao/la:
30 mar 2025, 12:05
Ne bih radio u prosvjeti za 5 milja. Sa svojim karakterom mislim da bi se objesio za godinu. Znaci predajes jedno te isto non stop, 30 ljudi ti skace po glavi a ne smijes dobaciti, progovoriti nista mimo nastave. Cilj nije znanje vec da ispredajes gradivo i da to ucenici cuju da si predavo, i nekog smijes oboriti jedino ako te krene klat nozem.
Pa to i nije posao za muskarce vec zene. :yawn:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 30 mar 2025, 15:35

sljivo je napisao/la:
30 mar 2025, 12:05
Ma djes raditi, djeca bezobrazna, jos ako sta jos te roditelji napadnu. Nas uciteljica Senada ako pricas na casu samo te onom citankom zvekne po glavi, trni glava, ne smijes ni roditeljima reci jos bi te oni dodatno barem naruzili, a uciteljicu bi podrzali i rekli slobodno. Danas bi tuzili

Matemotika
Kontakt:

Post Postao/la Matemotika » 30 mar 2025, 15:38

Stvarno ne volim pisat al kakve gluposti admin valja to nije normalno.
Nema tezeg posla od biti uciteljica. Ja u srednjoj predajem pa me djeca izlude nekad. Malo dijete nauciti citati i pisati je najteze. Meni nije jasno kako mojim ucenicima nesto nije jasno a kamol njoj/njemu kada ucis djecu da pisu il racunaju.
Na sve to ti dodu ovako pametni ko admin i sole pamet kako ti veze nemas a da mu das da sa SVOJIM djetetom provede 3 sata uceci ga nesto otjerali bi ga nakon sat vremena a njoj/njemu valja to raditi sa 15-20 ucenika svaki dan

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 30 mar 2025, 15:46

I found freedom. Losing all hope was freedom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 30 mar 2025, 15:53

Matemotika je napisao/la:
30 mar 2025, 15:38
Stvarno ne volim pisat al kakve gluposti admin valja to nije normalno.
Nema tezeg posla od biti uciteljica. Ja u srednjoj predajem pa me djeca izlude nekad. Malo dijete nauciti citati i pisati je najteze. Meni nije jasno kako mojim ucenicima nesto nije jasno a kamol njoj/njemu kada ucis djecu da pisu il racunaju.
Na sve to ti dodu ovako pametni ko admin i sole pamet kako ti veze nemas a da mu das da sa SVOJIM djetetom provede 3 sata uceci ga nesto otjerali bi ga nakon sat vremena a njoj/njemu valja to raditi sa 15-20 ucenika svaki dan
Ma admin se ukljuci sa kontraverznim stavovima da sto vise raje replicira da idu stranice teme, a i mozda ubija vrijeme na poslu. Takticki, ne hatori covjeku.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: BaiMai i 6 gostiju.