Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
E cuj najteze nauciti djecu da citaju i pisu, ja dvoje naucio usput druzeci se s njima.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Zanimljivo mi je da su im slabi rezultati, a ne skracuju im nastavu tokom ramazanaVirtu4l je napisao/la: ↑30 mar 2025, 09:39kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 14:00
O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?
Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
To što je meritokratija pomnožena sa nulom ne znači da trebamo odustati od iste, i od obrazovanja naravno.
Reforma školstva i obrazovanja mora biti na prvom mjestu svakoj vlasti. Možda je to utopija, ali od nje ne smijemo odustati.
https://rtnk.me/drustvo/nasi-ucenici-na ... e-napamet/
Pročitaj analizu PISA testiranja u CG, da vidiš koliko zaostajemo za normalnim svijetom. Slični rezultati su i za BiH tako da sve ovo važi i za nas.

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Rezultati slabi, ali bolji nego naši… Ako vec hoces da poredisRezultati za BiH u 2018. godini bili su 402,3 boda prosječne ocjene. BiH je bila u društvu Azerbajdžana i Perua, a bolje su bile Albanija, Srbija, Rumunjska, Bugarska i Crna Gora.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ne možemo svi zavrsiti neki super strašni fakultet kao ti, pa da svi budemo direktori NASA-e.admin je napisao/la: ↑30 mar 2025, 11:20Naravno da je slabo ucila, cim je upisala fakultet koji mozes zavrsiti s pola mozga, a znas da ti je perspektiva da ili imas stelu ili radis u igraoni ili kladionici. To ko god je upisao, znao je sta mu sljeduje, da je mogao ista drugo, upisao bi nesto drugo.
Kako bahato pišeš, rekao bi čovjek da si završio Oxford i da si direktor svemira, a ne copy paste novinar, koji ne zna ništa drugo neko stavljati click bait tekstove i Vandine gujce i sise...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- QUARTERBACK
- Kontakt:
vala tu si u pravu, da nam samo je vidjeti jedan clanak na ovom portalu iz kojeg izbija ta silna inteligencija kojom se ovaj dici
Oni koje se uci da je skola bitna, mogu zavrsiti bolje fakultete od onih koje se uci da nije bitna skola vec je iftar bitan.
Svako ima svoj domet, ali sigurno se moze napraviti bar korak vise uz neku podrsku sistema.
Ja nisam novinar vec administrator foruma koji je najjaci u drzavi. Kad nesto sto ti radis bude bolje od svakog konkurenta u drzavi, rado cu te slusati da mi objasnis kako si to postigao i sta smatras da je znacajno za uspjeh.
Svako ima svoj domet, ali sigurno se moze napraviti bar korak vise uz neku podrsku sistema.
Ja nisam novinar vec administrator foruma koji je najjaci u drzavi. Kad nesto sto ti radis bude bolje od svakog konkurenta u drzavi, rado cu te slusati da mi objasnis kako si to postigao i sta smatras da je znacajno za uspjeh.
- JayCatwright
- Kontakt:
Pogledajte šta je rekao x hrvatski reprezentativac o skraćivanju časova nastave u BiH, Dilletta novim fotografijama očarala nastavnike širom BiHkraljttbvb je napisao/la: ↑30 mar 2025, 16:14Kako bahato pišeš, rekao bi čovjek da si završio Oxford i da si direktor svemira, a ne copy paste novinar, koji ne zna ništa drugo neko stavljati click bait tekstove i Vandine gujce i sise...admin je napisao/la: ↑30 mar 2025, 11:20Naravno da je slabo ucila, cim je upisala fakultet koji mozes zavrsiti s pola mozga, a znas da ti je perspektiva da ili imas stelu ili radis u igraoni ili kladionici. To ko god je upisao, znao je sta mu sljeduje, da je mogao ista drugo, upisao bi nesto drugo.
Ima i tu istine, ja sam zavrsio fakultet, objavio jedan rad radi testiranja, smijesne pare u skoli (ima beneficije neke, smjena, raspusti itd) ali odmor ne placa teletinu nego pare. Zato sam i presao na vakat u realni sektor te sam odustao od master studija iako sam polozio pola predmeta sa prosjekom 9 ili tako nesto. To sto citam i dalje je cisto hobi a nikako "posao".
Realni sektor je spas za normalan zivot a i tu trebas imati srece kao sto sam ja imao srece. Da je lako, nije, ali makar naplatis kako treba. Svi radimo za pare.
Realni sektor je spas za normalan zivot a i tu trebas imati srece kao sto sam ja imao srece. Da je lako, nije, ali makar naplatis kako treba. Svi radimo za pare.
- kraljttbvb
- Kontakt:
I ja slično mislim.
Nemoguće da neko ovako tvrdoglavo gura neku (nidje veze) pricu i da misli da je u pravu.
Trola nas lik na max.
Da radi posao kako treba, sam bi sebe banovao

Tacna definicija problema o kojem pricam: kazes covjeku da je bitno ici u skolu, on misli da ga trolas. Eto toliko mu je nevjerovatno da ima neko ko misli da je potpuno obrazovanje bitno.
Treba samo copy/paste u ministarstvo nek vide rezultate svojih genijalnih poteza.
Treba samo copy/paste u ministarstvo nek vide rezultate svojih genijalnih poteza.
Jeste ali degradiras ucitelje a realno nisu dovoljno placeni (nigdje). A to obrazovanje na koje (s pravom) potenciras, valjda i oni imaju velikog uticaja.admin je napisao/la: ↑30 mar 2025, 16:52Tacna definicija problema o kojem pricam: kazes covjeku da je bitno ici u skolu, on misli da ga trolas. Eto toliko mu je nevjerovatno da ima neko ko misli da je potpuno obrazovanje bitno.
Najteže je naučiti hodati.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Razlog da se ne skrati. Ako je malo vremena, jos je teze kad je cas 30 minuta.
Aleme, razocarali su me sto su sutke prihvatili skracenje. Ocekivao sam da ce bar jedan od njih da kaze ovo sto Sljivo govori… i ovako je tesko, jer je malo vremena, onda mu uzmes 30% vremena i on sretan to prihvati jer ide ranije kuci.
Važnije je da djeca nauče tokom Ramazana ispravne moralne vrijednosti, lijepo ponašanje, kako se ponašati prema roditeljima, bolesnim, starijim, da se ne smije bacati smeće, da se ne smiju životinje maltretirati itd za tih 15 minuta nego koji je glavni grad Obale Bjelokosti. Svakako je 50% nastavnog programa bespotrebno maltretiranje, neuskladjeno sa 2025 godinom i današnjim vremenima.
Ja nisam vjernik niti praktikujem ijednu vjeru ali vidim oko sebe koliko Islam djeluje pozitivno na mladje generacije i koliko se trude da nema čovjeka u gradu da prespava gladan, da ne nabrajam dalje.
Baš super!
Ja nisam vjernik niti praktikujem ijednu vjeru ali vidim oko sebe koliko Islam djeluje pozitivno na mladje generacije i koliko se trude da nema čovjeka u gradu da prespava gladan, da ne nabrajam dalje.
Baš super!
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
U sistemu kakav je sada, 15 minuta gore dole nece napraviti previše razlike. Jedan čas po predmetu nije još uvijek definisan ishodima. Naše društvo i nema neku eksternu provjeru, znam da u Srbiji ima eksterna matura i Pisa testovi kao objektivan reper rada. Kod nas nisam siguran da to ima, prema tome, sa čime porediti ishode učenja i kako ih vrednovati na nivou godine kvartala ili manje? Paralelno sa tim podizanje svijesti i masovne kampanje usmerene prema roditeljima da je obrazovanje narastaja jako osetljiva stvar i da porodice koje aktivno utiču u edukaciji djeteta imaju drugačije rezultate od onih koji sve
nekritički prepustaju sistemu. Onda i pitanje vrednovanja edukatora u društvu, adminu su oni čas jako bitni, čas manje vrijedni članovi drustva.
Politika obrazovanja je strateško opredeljenje društva u cijelini i jasno je da mi ovdje što zbog svoje nemoći, što zbog podele karata u svjetskoj podeli rada nećemo dobiti društvo kakvo ima Estonija. Stari sistem nas je pozicionirao na tu mapu prilično konkurentno, i sećanja na stare standarde još umanjuju sadašnji utisak. Ali to je tako. Dok se sami ne organizujemo neće nam biti bolje.
nekritički prepustaju sistemu. Onda i pitanje vrednovanja edukatora u društvu, adminu su oni čas jako bitni, čas manje vrijedni članovi drustva.
Politika obrazovanja je strateško opredeljenje društva u cijelini i jasno je da mi ovdje što zbog svoje nemoći, što zbog podele karata u svjetskoj podeli rada nećemo dobiti društvo kakvo ima Estonija. Stari sistem nas je pozicionirao na tu mapu prilično konkurentno, i sećanja na stare standarde još umanjuju sadašnji utisak. Ali to je tako. Dok se sami ne organizujemo neće nam biti bolje.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Skola je bitna, ucitelji, nastavnici i profesori su bitni. A onda izvadi cunu i popisa se na njih

Covjek salje djecu u skolu da ih uci neko sa pola mozgaNaravno da je slabo ucila, cim je upisala fakultet koji mozes zavrsiti s pola mozga. To ko god je upisao, znao je sta mu sljeduje, da je mogao ista drugo, upisao bi nesto drugo.

Milslim da bi mu najbolje bilo da ih ispise iz skole, jer on to radi bolje od ucitelja.
Covjek ujutro sa djecom dok pojede pahuljice sa mlijekom i krisku eurokrema nauci djecu integraleE cuj najteze nauciti djecu da citaju i pisu, ja dvoje naucio usput druzeci se s njima.

Ja govorim o poruci koju sistem (namjerno) salje djeci i roditeljima. To je najveci problem i najveci gubitak u cijeloj prici.
Ko to ne moze sam da skonta, dzaba je, ne ocekujem da shvati iz moja tri posta.
Edukatori bi trebali bitni, a od sebe su napravili sluge sistema, za sitan sicar, tako da iako veoma cijenim njihovu ulogu, ne cijenim vecinu njih koji su tu ulogu degradirali (cast izuzecima kojih svakako ima).
Moja kritika skracenja casova i jest upucena nastavnicima, uciteljima i profesorima, to se sigurno ne bi moglo sprovesti da nisu oni podrzali. Najtuznije je sto to rade za satak kraceg radnog vremena i za ulizivanje ministarstvu uz neku sitnu nadu da mogu malo kroz to ulizivanje napredovati.
Rijecnikom foruma, imas loseg igraca na bitnoj poziciji. Sta je nejasno kad izvadis cunu I popisas ga? Kad napises da bi se trebao malo dozvati i poceti raditi svoj posao?
Ko to ne moze sam da skonta, dzaba je, ne ocekujem da shvati iz moja tri posta.
Edukatori bi trebali bitni, a od sebe su napravili sluge sistema, za sitan sicar, tako da iako veoma cijenim njihovu ulogu, ne cijenim vecinu njih koji su tu ulogu degradirali (cast izuzecima kojih svakako ima).
Moja kritika skracenja casova i jest upucena nastavnicima, uciteljima i profesorima, to se sigurno ne bi moglo sprovesti da nisu oni podrzali. Najtuznije je sto to rade za satak kraceg radnog vremena i za ulizivanje ministarstvu uz neku sitnu nadu da mogu malo kroz to ulizivanje napredovati.
Rijecnikom foruma, imas loseg igraca na bitnoj poziciji. Sta je nejasno kad izvadis cunu I popisas ga? Kad napises da bi se trebao malo dozvati i poceti raditi svoj posao?
Ja sam završio engleski i poslije saobraćaj. I predavao sam u školi, od 2001 do 2005, u osnovnim/srednjim, zvali me da iz te firme gdje sam radio da dolazim u škole, falilo tih nastavnika/profesora engleskog, neka polaganja ako ne predaje profesor, koliko se sjećam. I tad sam vidio, nemar odgoja prema djeci od strane roditelja u smislu da se edukuju i da nauku/knjigu stave u prvi plan. I rekao sam sebi, nikad više u prosvjetu, radije konobar.
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.