Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Madal
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Madal » 01 apr 2025, 13:24

Unofficialpage je napisao/la:
01 apr 2025, 13:13
napoleon72 je napisao/la:
01 apr 2025, 13:06
Prvo, sto ce Bakir tu, reziser rekao da tu mora sjedit prvi u Bosnjaka? Bez njega program ne moze?
Drugo, kako li se onda Hadzdz odrzi svake godine uz more kamera bez VIP sektora. Ne vidjeh nikad oko Kabe neku kanafu gdje idu predsjednici i senatori, nego moj komsija od 195 cm se probije i dotakne Kabu prilikom tavafa.
Vjeruj u Mekki itekako postoje privilegovani, ne možeš ni džumu klanjati gdje ti hoćeš već gdje ti redar kaže. Ne znam jesi li išao ali tamo je itekako tako.
Ne znaci da je to ispravno. Ako je od Saudijaca, onda cak naprotiv.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 01 apr 2025, 13:24

Ukinuti sve vjerske praznike i uvesti radnu nedjelju. Svakako se i taj dan ne radi zbog vjere.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 apr 2025, 13:24

Bundesliga je napisao/la:
01 apr 2025, 13:14
Faraon iz Visokog je napisao/la:
01 apr 2025, 13:07
Nije se odredjivalo ko ce gdje biti na namazu nego na programu izmedju sabah namaza i bajram namaza, jel to tesko skontati, kada je zavrseno ucenje prije bajram namaza kanap se sklonio i popunili se i prvi i drugi saf da se klanja namaz :bih:
Joj opravdanja i provala :urnebes:. Nije bitno gdje se određivalo, ne smije se nigdje određivati jer su u džamiji svi jednaki i to nije ničija svojina sem Allaha. Zna se šta je propisano vjerom, ne možeš ti to mijenjati kako ti je ćejf. Sve bi vi opravdali, ali kako vama paše. Ako vama odgovara, onda je to ok, ako ne odgovara, uf gdje će to.
Nije to baš tako, jesmo svi isti ali nije baš da sve mora biti razbacano. Mora postojati red i poštovanje neko, glupo ono izgleda ali poznavajući naš narod to bi bilo svega. Prvi saf je uvijek za odabrane a pogotovo na takvom događaju. Red i protokol mora postojati.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 01 apr 2025, 13:26

01 apr 2025, 13:14
Nije se odredjivalo ko ce gdje biti na namazu nego na programu izmedju sabah namaza i bajram namaza, jel to tesko skontati, kada je zavrseno ucenje prije bajram namaza kanap se sklonio i popunili se i prvi i drugi saf da se klanja namaz :bih:
Joj opravdanja i provala :urnebes:. Nije bitno gdje se određivalo, ne smije se nigdje određivati jer su u džamiji svi jednaki i to nije ničija svojina sem Allaha. Zna se šta je propisano vjerom, ne možeš ti to mijenjati kako ti je ćejf. Sve bi vi opravdali, ali kako vama paše. Ako vama odgovara, onda je to ok, ako ne odgovara, uf gdje će to.
Brate lupaš gluposti. Ko kaže da se ne smije određivati gdje će ko sjediti na bajramskom programu u kojem učestvuje? Jesi li ikad prisustvovao bilo kakvom programu u džamiji? 27 noć ramazana? Mevlud? Muški tehvid? Prvi saf je za njih ostavljen dok obave svoje učenje/predavanje. Kada dodje vrijeme za obavljanje namaza ostali ljudi pridju i klanjaju u prvom safu. Upali BHT i vrati bajram namaz vidjet ćeš da se kada je došlo vrijeme za klanjanje popunio prvi i drugi saf običnim ljudima čak i djece ima u prvom safu
Rođen s tobom da budem

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 13:29

Kaže Allah da se ne smije određivati. Nema u Kur'anu fus nota gdje se kaže kako se prilikom manifestacija ima pravo razdvajati ljude i određivati gdje ko smije sjediti, a gdje ne. Kažem ja, sve ćete vi opravdati iako je po vjeri Islamu to zabranjeno i nepravilno, ali vama ako "vođe" kažu onda je u redu. Ovo me podsjeća na komunizam ili društva diktatora, gdje ljudi ne smiju preispitivati ništa šta vođa kaže, pa čak iako je to očigledno pogrešno.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 01 apr 2025, 13:33

01 apr 2025, 13:29
Kaže Allah da se ne smije određivati. Nema u Kur'anu fus nota gdje se kaže kako se prilikom manifestacija ima pravo razdvajati ljude i određivati gdje ko smije sjediti, a gdje ne. Kažem ja, sve ćete vi opravdati iako je po vjeri Islamu to zabranjeno i nepravilno, ali vama ako "vođe" kažu onda je u redu. Ovo me podsjeća na komunizam ili društva diktatora, gdje ljudi ne smiju preispitivati ništa šta vođa kaže, pa čak iako je to očigledno pogrešno.
Ovdje je jedino pogrešno što ti ne možeš uvidjeti razliku između bajram namaza i bajramskog programa koji se dešava prije toga pa nastavljas lupati gluposti i misliti da si nešto pametno rekao
Rođen s tobom da budem

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 13:39

Jedini koji lupaju gluposti ste ti i kraljttbvb, kojima i kada dosta ljudi objasni zašto su kanapi pogrešni, i da se jedino vrednuje Allahova riječ vi ćete i dalje opravdavati. Svi muslimani su jednaki u džamiji, ne piše u Kur'anu da su jednaki pri obavljanju namaza, a da nisu pri drugim događajima koji se održavaju u džamiji.

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 01 apr 2025, 13:41

01 apr 2025, 13:33
Ovdje je jedino pogrešno što ti ne možeš uvidjeti razliku između bajram namaza i bajramskog programa koji se dešava prije toga pa nastavljas lupati gluposti i misliti da si nešto pametno rekao
Vece je pitanje sto ce Bakir ispred kanafe. On bio dio programa? Isto sto se postavljalo pitanje sto Bakirova kcerka jedina moze imat serijatsko vjencanje u Begovoj dzamiji a ti i ja ne mozemo. Isto sto npr u Sarajevu (a i sire) samo privilegovane osobe mogu dobit serijatsko vjencanje bez opcinskog. IZ je duboko u politici i to je cinjenica.
GRMI SA SJEVERA!
1946

90ka deseti heroj Bosne

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 01 apr 2025, 13:41

admin je napisao/la:
relativizam je napisao/la:
01 apr 2025, 12:15
admin je napisao/la:
01 apr 2025, 11:12

Iz tvog posta zaključujem da je prijatelj Stefan nezaposlen ili guli treću smjenu. Vjerovatno to i djeci želi.
opet ti po zakljuccima koji i nisu relevantni na pomalo satirican tekst.
sto je nezaposlen, da li to u 2025.godini nema rada od kuce i zasto mislis da svi rade neke smjene po 7,8,9 sati ? i zasto je tih 15 minuta kljucno u obrazovanju buduceg naucnika ili nekog nezaposlenog diletanta.

ne vidim da se neko u rs ljutio sto se ne radi za 9.januar ili neki slicni praznici,jer tad bosnjacka djeca izgube dan skole

ja samo pokusavam ismijavati ovu vasu pricu koja vam je po meni licno preglupa.
Niko nece biti ni obrazovaniji ni malo manje obrazovaniji ako mu se skrati skolski cas u vrijeme ramazana ili kao sto ti kazes mjesec nepijenja vode od izlaska do zalaska sunca

pa neki od najvecih umova su napustali fakultete dok ih je pola u skolama bilo velahavle,pa su ljudi uspjeli
Izmislio su Stefana, pa sad satira.

Poenta je da Stefan ne postoji, a sad ću ti pokušati objasniti zašto…

Zamisli da u školi u koju idu tvoja djeca i u svim školama u gradu u kojem si se rodio za užinu djeci dijele svinjetinu. Naravno, tvoj mali ne mora da je jede, ali ne može donijeti svoju užinu jer skole zabranjuju da se unosi hrana.

i sva raja jedu skupa, od užine učiteljica napravi mali ritual, pa pričaju kako je bila fina sunkica, pa za zadaću da nacrtaš užinu… a tvoj sjedi sa strane i pita sto je gladan i sto ga tjeraš da se dobro nabuba prije skole da mu traje da ne ogladni. Djeca mu govore da je malo čudan. On je mali i bio bi najsretniji da ga pustiš da i on jede (to je to nametanje i bez nametanja).

Bil ti bilo svejedno? Da si taj Stefan, bil rekao bas lijepo, malac mi je vitak, nemamo problema sa kilažom… ili bi se osjećao ružno jer si manjina?

Kome god kažeš, svako ti kaže ‘ma daj, pa to je 3-4 sara u školi, ne mora se jest tada, ni kod kuće možda ne bi jeo, šta ima veze, niko u zovotu nije bio oštećen zato sto nije užinu pojeo, neće se ova niko ni sjećati…’

Ne može taj tvoj drug Stefan postojati, jer sama ta činjenica da te društvo gura u nešto sto nisi nije nikom ok i nije nikom ‘bas lijepo’.

Tako da koliko god tebi iz tvojih cipela to sve bilo preglupo, čuj ne jede svinjetinu, šta joj fali, fino ukusno… nije to preglupo.

Preglupi su svi vaši izmišljeni argumenti jer se to uopste ne može opravdati na način na koji vi pokušavate. Zato sto razlozi nisu ti koje vi pisete i znate i vi da nisu. Jedini razlog je islamizacija obrazovanja i radikalizacija društva jer je takvim glasačkim tijelom lakše upravljati. Tebi ne smeta jer se uklapa u tvoje svjetonazore, kao sto Stefanu ne bi smetala svinjetina za užinu, ali hajmo bar stvari zvati pravim imenom.
poredjenje ti je nidje veze realno ,ja stvarno ne vjerujem sta ti pises,toliko si nerealan da to nije humano.
Stvarno mi je za brigu ko sve vodi racuna o nekome forumu i kome se sve daju ovlasti da banuje i brise ljude.

sto bi se iko nasao uvrijedjenim na skracivanje casova,ko ti pokusava sta nametnuti,pitaj uciteljicu da ti da domaci zadatak da naucis vise od ostalih sto je trebalo za tih 10,15 minuta i niko te nece odbiti.
kao da ja tebe okrivljujem sto ti pokusavas da nametnes misljenje dine konakovica kako sve zapravo funkcinise kad si nas nekoliko banovao sa foruma koji smo kritikovali vlast pa ban jer nisi imao argumenata .

kakva islamizacija a po skolama rade milo,ivo,ankica,radoje i slicni kakva radikalizacija predrag puharic gradonacelnik.

de malo vidi sta djeca uce po skolama u rs pa se tamo bori da ne uce ruski i da ne uce kako je karadzic heroj i bori se da ima dovoljan broj ucitelja bosnjaka i da se na dan entiteta ne krsti gradjanstvo ni da svecenici osvjestavaju ljude i kako se to vec kaze.

upravo tvoja spika je spika rusitelja a ne moja i slicnih

moje dijete licno da ide u skolu gdje se jede svinjetina obiljezavaju neki meni neprimjereni praznici,od kuce bi nosio hranu ili taj dan kad se obiljezava ne bi isao u skolu pa bih na sudu trazio pravdu ako bi mi to branili ako nista ispisao iz skole i u drugu upisao a ne bih na sav glas kuku svi jednu svinjetinu moj ne jede kuku sta nam rade,vecina je tu i cao .
ali svaki imalo insan ce makar zbog jednog dijeteta imati u skolskoj kuhinji i za njeg hranu,samo sto ti previse dizes hampu radi neke banalne stvari i pokusavas da povezes to sa nekom radikalizacijom a ovo sto dodik radi nije radikalizacija nego nesavjesno djelovanje

ne znam da si bozic ikad nazvao manifestacijom rodjenje vanbracnog dijeteta u lakat nevine zene

ali si ramazan nazvao nepijenjem vode od izlaska do zalaska sunca i sasvim je jasno sta ismijavas i protiv cega si samo je steta sto takvi imaju neku ulogu u drustvu kao sto je tvoja na ovom forumu i banuj sve ostavi samo ove sto isto misle kao ti
Zadnja izmjena: relativizam, dana/u 01 apr 2025, 13:46, ukupno mijenjano 1 put.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 apr 2025, 13:42

01 apr 2025, 13:39
Jedini koji lupaju gluposti ste ti i kraljttbvb, kojima i kada dosta ljudi objasni zašto su kanapi pogrešni, i da se jedino vrednuje Allahova riječ vi ćete i dalje opravdavati. Svi muslimani su jednaki u džamiji, ne piše u Kur'anu da su jednaki pri obavljanju namaza, a da nisu pri drugim događajima koji se održavaju u džamiji.
Molim te, dopusti ljudima da objasne na koji način je Bakir učesnik bajramskog programa na državnoj TV? U kojem svojstvu i šta je njegov dio unutar tog programa?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 apr 2025, 13:44

01 apr 2025, 13:41
admin je napisao/la:
01 apr 2025, 12:15

opet ti po zakljuccima koji i nisu relevantni na pomalo satirican tekst.
sto je nezaposlen, da li to u 2025.godini nema rada od kuce i zasto mislis da svi rade neke smjene po 7,8,9 sati ? i zasto je tih 15 minuta kljucno u obrazovanju buduceg naucnika ili nekog nezaposlenog diletanta.

ne vidim da se neko u rs ljutio sto se ne radi za 9.januar ili neki slicni praznici,jer tad bosnjacka djeca izgube dan skole

ja samo pokusavam ismijavati ovu vasu pricu koja vam je po meni licno preglupa.
Niko nece biti ni obrazovaniji ni malo manje obrazovaniji ako mu se skrati skolski cas u vrijeme ramazana ili kao sto ti kazes mjesec nepijenja vode od izlaska do zalaska sunca

pa neki od najvecih umova su napustali fakultete dok ih je pola u skolama bilo velahavle,pa su ljudi uspjeli

Zamisli da u školi u koju idu tvoja djeca i u svim školama u gradu u kojem si se rodio za užinu djeci dijele svinjetinu. Naravno, tvoj mali ne mora da je jede, ali ne može donijeti svoju užinu jer skole zabranjuju da se unosi hrana.

i sva raja jedu skupa, od užine učiteljica napravi mali ritual, pa pričaju kako je bila fina sunkica, pa za zadaću da nacrtaš užinu… a tvoj sjedi sa strane i pita sto je gladan i sto ga tjeraš da se dobro nabuba prije skole da mu traje da ne ogladni. Djeca mu govore da je malo čudan. On je mali i bio bi najsretniji da ga pustiš da i on jede (to je to nametanje i bez nametanja).

Bil ti bilo svejedno? Da si taj Stefan, bil rekao bas lijepo, malac mi je vitak, nemamo problema sa kilažom… ili bi se osjećao ružno jer si manjina?

Kome god kažeš, svako ti kaže ‘ma daj, pa to je 3-4 sara u školi, ne mora se jest tada, ni kod kuće možda ne bi jeo, šta ima veze, niko u zovotu nije bio oštećen zato sto nije užinu pojeo, neće se ova niko ni sjećati…’

Ne može taj tvoj drug Stefan postojati, jer sama ta činjenica da te društvo gura u nešto sto nisi nije nikom ok i nije nikom ‘bas lijepo’.

Tako da koliko god tebi iz tvojih cipela to sve bilo preglupo, čuj ne jede svinjetinu, šta joj fali, fino ukusno… nije to preglupo.

Preglupi su svi vaši izmišljeni argumenti jer se to uopste ne može opravdati na način na koji vi pokušavate. Zato sto razlozi nisu ti koje vi pisete i znate i vi da nisu. Jedini razlog je islamizacija obrazovanja i radikalizacija društva jer je takvim glasačkim tijelom lakše upravljati. Tebi ne smeta jer se uklapa u tvoje svjetonazore, kao sto Stefanu ne bi smetala svinjetina za užinu, ali hajmo bar stvari zvati pravim imenom.
poredjenje ti je nidje veze realno ,ja stvarno ne vjerujem sta ti pises,toliko si nerealan da to nije humano.
Stvarno mi je za brigu ko sve vodi racuna o nekome forumu i kome se sve daju ovlasti da banuje i brise ljude.

sto bi se iko nasao uvrijedjenim na skracivanje casova,ko ti pokusava sta nametnuti,pitaj uciteljicu da ti da domaci zadatak da naucis vise od ostalih sto je trebalo za tih 10,15 minuta i niko te nece odbiti.
kao da ja tebe okrivljujem sto ti pokusavas da nametnes misljenje dine konakovica kako sve zapravo funkcinise kad si nas nekoliko banovao sa foruma koji smo kritikovali vlast pa ban jer nisi imao argumenata .

kakva islamizacija a po skolama rade milo,ivo,ankica,radoje i slicni kakva radikalizacija predrag puharic gradonacelnik.

de malo vidi sta djeca uce po skolama u rs pa se tamo bori da ne uce ruski i da ne uce kako je karadzic heroj i bori se da ima dovoljan broj ucitelja bosnjaka i da se na dan entiteta ne krsti gradjanstvo ni da svecenici osvjestavaju ljude i kako se to vec kaze.

ne znam da si bozic ikad nazvao manifestacijom rodjenje vanbracnog dijeteta u lakat nevine zene

ali si ramazan nazvao nepijenjem vode od izlaska do zalaska sunca i sasvim je jasno sta ismijavas i protiv cega si samo je steta sto takvi imaju neku ulogu u drustvu kao sto je tvoja na ovom forumu i banuj sve ostavi samo ove sto isto misle kao ti
Ne želim pričati o strankama jer zabranjujem i drugima, mislim da su svi isti. Ali ovo oko skraćenja casova je bas stranka Dine Konakovica uvela (bar u KS), a on licno je jedan od tih iz prvog safa, tako da si bas polupao lončiće.

Ja ne živim u RS i želim smatrati da imamo kapacitet da budemo bolji od situacije koja je trenutno u RS. Kad se mjerimo s njima ko je veću glupost napravio, onda me bas nekako bude stid.

Zašto bi se iko uvrijedio da se djeci u školi dijeli svinjetina, a da se zabrani unos hrane u školu? Ja znam zašto, ali ti očigledno ne znaš.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 01 apr 2025, 13:45

Što ih našamara Bundesliga :rol:

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 01 apr 2025, 13:52

admin je napisao/la:
01 apr 2025, 13:44
admin je napisao/la:

Ne želim pričati o strankama jer zabranjujem i drugima, mislim da su svi isti. Ali ovo oko skraćenja casova je bas stranka Dine Konakovica uvela (bar u KS), tako da si bas polupao lončiće.

Ja ne živim u RS i želim smatrati da imamo kapacitet da budemo bolji od situacije koja je trenutno u RS. Kad se mjerimo s njima ko je veću glupost napravio, onda me bas nekako bude stid.
ne ,upravo to dokazue sto sam ti i prije pricao da sam bas ono zaboli me za taj politicki zivot,ako neko nesto donese sto se meni svidjelo to i podrzavam kao i kad mi se ne svidja krtikujem.
sad tu odluku o skracivanju casova nit mi smrdi nit mirise svjejedno mi , ali mi smeta ta vasa hampa kao da je to drzavni udar jbt a nesto sasvim normlano sto se radilo i prije dok sam ja isao u osnovnu skolu

kao da se sad muslimani kao vecina u drzavi pobuni sto se nedjelja odmara a ne petak sto se njima namece nedjelja kad se ide u crkvu a ne namece petak.

opusti se ba eto bilo i prezivjelo se jel ti iko dijete islamizovao ili radikalizovao kako ti kazes ,ziv bio ,imas sigurno drugih briga ,nemoj da ti to bude ispred
Zadnja izmjena: relativizam, dana/u 01 apr 2025, 13:53, ukupno mijenjano 1 put.

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 01 apr 2025, 13:53

Vece je pitanje sto ce Bakir ispred kanafe. On bio dio programa? Isto sto se postavljalo pitanje sto Bakirova kcerka jedina moze imat serijatsko vjencanje u Begovoj dzamiji a ti i ja ne mozemo. Isto sto npr u Sarajevu (a i sire) samo privilegovane osobe mogu dobit serijatsko vjencanje bez opcinskog. IZ je duboko u politici i to je cinjenica.
Mislio sam do sad da je problem kanap a ne Bake. Šta ja znam vjerojatno se fura na velike lidere velikih zemalja pa ide i on u prve redove :mrgreen: ovdje pokušavaju predstaviti da se pravi neka razlika između ljudi na namazu radi toga što su ogradili učesnike bajramskog programa
Naravno da IZ pada pod uticaj politike kao i sve druge vjerske organizacije.
Pa zar to za vjenčanje nije uslov općine a ne islamske zajednice da prvo moraš obaviti općinsko, oni su to nametnuli.
Rođen s tobom da budem

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 01 apr 2025, 13:57

Pa realno nema veze sto su "ugledniji" ljudi u prvom safu, neko mora biti u prvom, neko u zadnjem, takva je struktura/nacin, to ne pravi razliku jednakosti. No, ovo s kanapom djeluje na prvu kao da su odvojeni u smislu "ne mozete vi s ovim" (ako postoji opravdanje/razlog ok), to je pogresno i protiv principa Islama. Islam se i prosiro jer je dao nadu robovima i nizoj "klasi" drustva, da nije bitno imas li marku ili milion u dzepu, svi su pred Bogom isti, i da su djela bitnija od svog bogastva svijeta.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 01 apr 2025, 13:57, ukupno mijenjano 1 put.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 apr 2025, 13:58

Ko smo to ‘mi’, na forumu sam prilično samo ja koji zastupam ovo mišljenje?

Inace obzirom da su muslimani većina u državi, tek sam sad skontao zašto smo većinom tako kulturni, ne lažemo, svi većinom pošteni, haman pa nema ružnih rijeci u našem govoru… bas sam se pitao otkud to, sad mi je jasno, hvala ti sto si mi razjasnio.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 01 apr 2025, 13:58

admin je napisao/la:
01 apr 2025, 13:42
Molim te, dopusti ljudima da objasne na koji način je Bakir učesnik bajramskog programa na državnoj TV? U kojem svojstvu i šta je njegov dio unutar tog programa?
Opet spinujes.

Ovdje ljudi prave problem radi konopca i razdvajanja ljudi, a ti odjednom prebaci pricu na Kakira :roll:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 apr 2025, 14:01

kraljttbvb je napisao/la:
01 apr 2025, 13:58
admin je napisao/la:
01 apr 2025, 13:42
Opet spinujes.

Ovdje ljudi prave problem radi konopca i razdvajanja ljudi, a ti odjednom prebaci pricu na Kakira :roll:
Pa objasnili ste nam da su razdvojeni jer je u pitanju bajramska TV emisija. To zvuci sasvim logicno, ali me zanima na koji način te osobe (od kojih ja prepoznajem samo Bakira) učestvuju u toj bajramskoj emisiji? Koja je njihova uloga u emisiji?

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 14:03

alemsa je napisao/la:
01 apr 2025, 13:57
Pa realno nema veze sto su "ugledniji" ljudi u prvom safu, neko mora biti u prvom, neko u zadnjem, takva je struktura/nacin, to ne pravi razliku jednakosti. No, ovo s kanapom djeluje na prvu kao da su odvojeni u smislu "ne mozete vi s ovim" (ako postoji opravdanje/razlog ok), to je pogresno i protiv principa Islama. Islam se i prosiro jer je dao nadu robovima i nizoj "klasi" drustva, da nije bitno imas li marku ili milion u dzepu, svi su pred Bogom isti, i da su djela bitnija od svog bogastva svijeta.
Zato što vjera Islam i nalaže jednakost za sve, nebitno koliko novca imaš, koje si boje kože, tako je bilo uvijek. Vjerovatno si čuo za Malcolm X-a i kako je on prihvatio Islam i kako je prestao biti toliko ljut zbog rasizma u Americi. Kada je otišao u Meku, vidio je da su tamo svi ljudi bili jednaki, i da boja kože nije bila uopšte bitna. Nažalost, danas u Meki postoje druge segregacije, i Hadž je postao biznis, ali nećemo o tome.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 apr 2025, 14:05

Trebaš pitati Bakira a ne špagu. Da on zna kakav je propis sjeo bi tamo gdje i treba. Pošto je on poglup i misli da mu je mjesto rezervisano, i vjerovatno jer su ga godinama naučili tako on je tamo i išao da sjedne. Sve i da je svjestan mislim da to i nije haram, to da i ganja specificno mjesto u dzamiji, mislim da je pokuđeno ili šta već. I mislim da špaga nije radi toga da zabrani ljudima da sjednu radi bakira, već radi programa, protokola, pogovoto ako dolazi osoba kojoj moraš obezbjediti sigurnost, predsjednici i slično. I još, slika ne daje kontekst. Ništa se po slici ne može zaključiti, ko već tamo niej bio i nije se uvjerio. Ja nisam a prema iskustvu od prije mislim da se previše sere oko gluposti.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: AshburtonG, bavariapivo i 8 gostiju.