Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

avenija
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la avenija » 11 apr 2025, 20:23

Bratoubilička...podero joj i košpicu :D
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 11 apr 2025, 20:23

alemsa je napisao/la:
11 apr 2025, 20:21
Rosicky je napisao/la:
11 apr 2025, 20:13
alemsa je napisao/la:
11 apr 2025, 20:12

Da 200 litara, 20 kazana ispeko
pa koliko je to jabuke onda :D
od 100kg se dobije 10tak litara zavisi kakvu ganjaš ili se varam?
2 tone, 4 kace, jednu kacu cijedio.
Dobra volja,nema šta.

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 11 apr 2025, 20:31

Dobro mu je bacala, morao je malo cukera staviti. Ako je drobio jabuku u onaj mikser odmah dobiješ dosta soka, još ako je jabuka kvalitetna i sočna.
Opet bude pregusta smjesa, moraš dodati vode pa vaditi na 30% alk i onda prepeći sa drugom turom.
Proces je to, obično dosta manje dobiješ rakije nego recimo sa šljivom, još ako vadiš malo jaču (oko 45%).
Zato je skuplja, a vjerovatno i "zdravija" od nekih drugih, jer obara pritisak i masnoće u krvi.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 apr 2025, 20:51

armando je napisao/la:
11 apr 2025, 20:31
Dobro mu je bacala, morao je malo cukera staviti. Ako je drobio jabuku u onaj mikser odmah dobiješ dosta soka, još ako je jabuka kvalitetna i sočna.
Opet bude pregusta smjesa, moraš dodati vode pa vaditi na 30% alk i onda prepeći sa drugom turom.
Proces je to, obično dosta manje dobiješ rakije nego recimo sa šljivom, još ako vadiš malo jaču (oko 45%).
Zato je skuplja, a vjerovatno i "zdravija" od nekih drugih, jer obara pritisak i masnoće u krvi.
Da, tako je. Ma on je picky sto se tice rakije, mora to bez secera i po njegovom ukusu, ovo ostalo sve naziva "brljom", tako da uzme i ispece sebi kako mu odgovara. Rijetko ce za neciju rakiju reci da je dobra :rol: Ako je neko stavio i kasicu secera, nece ni da pije.

godrina
Kontakt:

Post Postao/la godrina » 11 apr 2025, 21:12

3% secera pomaze vrenje koma. Nije to nikakvo pretjerivanje nego cista nauka.
U kom od jabuke, ako su kasne sorte treba i secer i kvasac. Sve ostalo je suplja prica i patnja.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 11 apr 2025, 21:24

alemsa je napisao/la:
11 apr 2025, 20:07
VensanKasel je napisao/la:
11 apr 2025, 19:13

slika

Ostavi se Hjustona , haj u Neretvu :kafa:
:thumbup: mrak

Jel to rakija? Donio mi je stari jabuke i sljive bez secera, jabuku on peko, preko 200 litara dobio, i ispalo mu ovo da se vrati, nesto ostavio, nesto podijelio, nesto prodo, da sam se sjetio mogo sam mu reci da ti da koji litar, bio je u SA jebga. Nisam neki ljubitelj rakije ali je pitka.
Ma jašta , grozda domaća :thumbup: , fenomenalna !

Ma volim viski ono baš za uživanje , ali rakija je za meraka tu nema dileme . Travarica iz Dalmacije je nenadjebiva , kako je ljudi prave :tokralju:

U zadnje vrijeme masa raje udara jabuku , gdje god sjednem svi imaju jabuku :D

Jedina rakija koju ne volim je šljiva , ma da je Fructalova ne mogu je , baš mi ne leži ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 11 apr 2025, 21:38

Đe @scholsey ???

slika

Op op op

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 11 apr 2025, 23:47

slika

Ako mi ima ista zalivije kad uz dobar komad mesa dobijem pomfrit. Nekako mi odma jelo izgubi na plemenitosti.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 12 apr 2025, 00:14

godrina je napisao/la:
11 apr 2025, 21:12
U kom od jabuke, ako su kasne sorte treba i secer i kvasac. Sve ostalo je suplja prica i patnja.
Istina. Ali ako imaš svoj voćnjak, pa potkupljuješ bez otresanja i kad je plod potpuno zreo, pa probiraš ovu hoću, ovu neću...onda ne treba pretjerivati i dovoljno je 1% ili maksimalno 1,5% ( 5-7 Kg šećera po kaci) baš radi školske lektire tog procesa ili ti ga vrenja.
Ono za sebe, što bi se reklo.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 apr 2025, 00:55

MilanMladenovic je napisao/la:
11 apr 2025, 23:47

slika

Ako mi ima ista zalivije kad uz dobar komad mesa dobijem pomfrit. Nekako mi odma jelo izgubi na plemenitosti.
Eh vala bas. Pogotovo ovaj komercijalni zaledjeni. Makar napravi pekarski krompir ako vec mora peceni krompir bit. Mada jbg oni gledaju da se zadovolji masa i ubrza proces pripreme.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 12 apr 2025, 07:36

armando je napisao/la:
12 apr 2025, 00:14
godrina je napisao/la:
Istina. Ali ako imaš svoj voćnjak, pa potkupljuješ bez otresanja i kad je plod potpuno zreo, pa probiraš ovu hoću, ovu neću...onda ne treba pretjerivati i dovoljno je 1% ili maksimalno 1,5% ( 5-7 Kg šećera po kaci) baš radi školske lektire tog procesa ili ti ga vrenja.
Imam dosta jabuke i pekao sam bas jabukovacu.. I bukvalno sam birao samo zrele da ubacujem, sve ono nezrelo ili sto je pocelo nisam mljeo i ubacivao u kacu. I svakako sam morao ubaciti i secera i kvasca, da ne bi na kraju bilo sirce umjesto rakije.

Vadjena na 42/43 stepena i malo je reci da je ispala dobra. Ovim tempom, daj boze da doceka sledece pecenje rakije :mrgreen:

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 12 apr 2025, 09:22

dscile je napisao/la:
12 apr 2025, 07:36
Vadjena na 42/43 stepena i malo je reci da je ispala dobra. Ovim tempom, daj boze da doceka sledece pecenje rakije :mrgreen:
Taman ta jačina, mada neki vole jaču kad je u pitanju jabuka, kruška, džanarika...
Pretežno vi Srbi volite jaču i obojenu, da ne bude bistra. Ili neko bilje ubacite ili je do drvene kace gdje lagerujete. ;)
Jabuku sam pekao samo par puta ( kad je prerodila i bilo previše soka i pekmeza, pa daj da probamo da ne propadne).
Odbijalo me to što su "znalci" govorili da je teško ispeći, lako zagori, malo baca itd itd.
Srećom, kazan kojim sam pekao je imao ugrađen motorić koji je okretao kominu non-stop, te sam tu bio pošteđen rizika.

Nisam se nikad u potpunosti navikao na jabuku ( ipak mi je šljiva omiljena) ali ko god je probao ostao je oduševljen.
Čak ne traži ni meze, možeš je kao viski pijuckati.
Ipak mislim da je šljiva najbolja za poguzije, koji suhu neće popiti ni kad nazdravljaju. :D

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 12 apr 2025, 10:57

Šljiva je agresivno piće. Nikad od jabukovače i kruške nećeš dobit nagon za uništavanjem.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

godrina
Kontakt:

Post Postao/la godrina » 12 apr 2025, 11:51

armando je napisao/la:
12 apr 2025, 00:14
godrina je napisao/la:
Ma i do 3% je sasvim regularno. Ali jabuku, krusku i dunju bez secera i kvasca, sa mijesanjem vode je zali Boze i truda i koma.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 apr 2025, 13:24

Secer ce i u gov.netu postici vrenje ako ga stavis dovoljno :kafa:

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 12 apr 2025, 14:56

Cevljanovici u Bg-u, ne mozes locirati niti jednu normalnu facu medju masom
Don't believe the hype.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 12 apr 2025, 16:43

alemsa je napisao/la:
12 apr 2025, 13:24
Secer ce i u gov.netu postici vrenje ako ga stavis dovoljno :kafa:
Davno sam nasao neku, ja mislim da je kruska bila, pravljena u Americi. Amer drzao a radio je neki nas lik tamo, pravo dobra bila.
Iako ja nisam ljubitelj bilo kakve rakije.

Samo bourbon, rye i irish whisky mi pase. Scotch nisam bas neki ventilator

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 apr 2025, 16:52

soko je napisao/la:
12 apr 2025, 16:43

Davno sam nasao neku, ja mislim da je kruska bila, pravljena u Americi. Amer drzao a radio je neki nas lik tamo, pravo dobra bila.
Iako ja nisam ljubitelj bilo kakve rakije.

Samo bourbon, rye i irish whisky mi pase. Scotch nisam bas neki ventilator
Sve zavisi kako ko voli, ja nisam ljubitelj, ponekad, i ne vidim iskreno da ti kazem neku razliku, no nasi stariji ljudi to piju jebga, nista im je popit pola litra za 4-5 sati sjedenja po osobi, ali to ide jaka meza itd. Jebga znaju ljudi piti. Onaj sto prodaje ce stavljati vise secera da mu vise baci logicno, onaj sto nece da rizikuje ce stavljati da mu slucajno ne propadne, jer je ipak rizik. Stari je u Bosni sad kupovo sljivu bez secera, znaci ima naroda sto pravi tako, nije jedini. Ovu jabuku mu je jedan coj'k kupio 60 litara po 13km, znaci da mu se svidjela (a nije imao namjeru prodavati uopste). A na kraju krajeva nek pravi kako ko hoce, cuj.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 12 apr 2025, 17:02

Mene podsjeca na obloge, kad sam bio bolestan kao dijete. Ostao taj miris u sjecanju.
A sto mi je interesantno da posto znam raje iz citave BiH, svako svoju hvali. Jedan gore sjeverna BiH, kaze kraj Save, sljiva tamo naj. Ovaj drugi iz Kljuca, kaze sa Sane, izvor tamo najbolja.
Pio sam ne davno, donjeo kolega sa Romanije, divlja kruska. Nako nije nesta. Ne znam ja oko toga tako da je meni to sve slicno.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 apr 2025, 17:33

soko je napisao/la:
12 apr 2025, 17:02
Mene podsjeca na obloge, kad sam bio bolestan kao dijete. Ostao taj miris u sjecanju.
A sto mi je interesantno da posto znam raje iz citave BiH, svako svoju hvali. Jedan gore sjeverna BiH, kaze kraj Save, sljiva tamo naj. Ovaj drugi iz Kljuca, kaze sa Sane, izvor tamo najbolja.
Pio sam ne davno, donjeo kolega sa Romanije, divlja kruska. Nako nije nesta. Ne znam ja oko toga tako da je meni to sve slicno.
Pa normalno da svako svoju hvali kad je obicno pravi po svom ukusu, pricas o ljudima koji 40+ godina piju rakiju. Kad pijes nonstop vodu, osjetis razliku u razlicitim vodama a kamoli rakiji :) . Ja kad sam malo vise/cesce pio, sam izbjegavo zestoko, jedino ako mi je cejf nakon 3-4 pive, drmnem shot Don Julia da me strese i digne za nivo :) a ako mi se pijuckalo, onda whiskey ili rakiju, uz pivu/zaljevas pomalo nista vise od 2-3 casice pijuckas. Ide rakija dobro kad je jaka podloga i meza

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.