QUARTERBACK je napisao/la: ↑23 apr 2025, 15:27
NoDi80 je napisao/la: ↑23 apr 2025, 15:11
Como - Sparta 0:2
Fiorentina - Sparta 0:2
Atalanta - Sparta 1:4
Veliki uspjeh za sarajevsku akademiju Sparta
Prvaci su turnira „Ravenna cup“ i ovo su samo neki od meceva uz finale sa Atalantom koju su ubjedljivo deklasirali
Danas citam ovo i pitam se ima li tamo djece za Zeljeznicar i nadam se da ce klup ostvariti neku saradnju sa ovom akdemijom
Ovo je najjace meni od svega, trener ove ekipe u akademiji Sparta uopste se nije profesionalno bavio fudbalom, dobro je nekad loptao al amaterski, momak radio normala regularan posao, zavrsio licence usput.. moderno razmislja, ima odlican pristup i zna prenijeti na djecu ono sto se trazi, evo plodove ljudi vec vide.. Normalno da ce svako sutra htjeti da mu ljudi s ovakvim uspjesima treniraju djecu..
Ovo samo spominjem i komentarisem jer je nas omladinski pogon srozan na niske grane, ugled i status se svode samo na ime Zeljeznicar a i to ljudima sve manje i manje znaci.. o kvalitetu trenera tamo suvisno je pricati, sto je loseg trenera u gradu Sarajevu mislim da je prodefilovalo kroz Zelju u zadnjim godinama.
Steta sto je ovaj momak iz Sparte mrtvi pitar i nikad ne bi dosao u Zelju da radi vjerovatno.
Ja već 3-4 godine pratim baš ovaj uzrast jer mi sin igra u nekoj drugoj školi fudbala. Na prvu će neko reći, vau, Sparta osvojila turnir u Italiji, pobijedila Como , Fiorentinu, Atalantu...u stvarnosti to apsolutno ništa ne znači. U ovim uzrastima, do nekih 12-13 godina (ova Spartina ekipa je U11)
u normalnim državama i normalnim klubovima, tu uopšte nije fokus na rezultat. Tu se djeca uče da se zabavljau, da vole fudbal, da uživaju u treninzima, da se druže na turnirima, cilj je omasoviti bavljenje fudbalom, dati svima priliku, imati pedagoški pristup toj djeci, učiti ih nekim univerzalnim vrijednostima.
Kod nas nažalos je totalno drugačija priča. Mi već u djeci od 8-10 godina vidimo nekog ko će postati profesionalni fudbaler, roditelji vrše strašan pritisak, polupismeni treneri uništavaju djecu svojim neznanjem i nepedagoškim pristupom. Trenerima je čak i u ovim urastima bitan samo rezultat i zato kad odu na neki turnir, natjeraju djecu da ginu, ima 50 djece u selekciji, njemu igra samo 8-10 djece, uči djecu da se udaraju, da budu gruba a fudbala najmanje znaju...Daj bože da iko eto iz te Sparte posten profesionalni fudbaler...i ne samo iz Sparte, iz mnogih škola fudbala.