Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Marsal » 06 maj 2025, 09:37

DamirT je napisao/la:
05 maj 2025, 18:00
Arvid je napisao/la:
05 maj 2025, 17:47
DamirT je napisao/la:
05 maj 2025, 11:12
Jedino Lasta sto valja od nasih.
Počeli su i oni fušeriti...
Ne znam, moguce je. Jedem one njihove stapice, odlicni su. Ostale proizvode sam mozda jednom-dva puta probao, nisu losi.
Frondi > lasta štapići
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

sarajevskiMarlboro
Kontakt:

Post Postao/la sarajevskiMarlboro » 06 maj 2025, 09:38

Muumii je napisao/la:
05 maj 2025, 20:07
sarajevskiMarlboro je napisao/la:
04 maj 2025, 19:38
AfD su fašisti. Svi koji ih podržavaju u najmanju ruku odobravaju te stavove. Tu sva priča završava
Pa nije to bas sasvim tačno,znam ih par koji su članovi afd i jedan momak od otp 25 godina koji je u nekim odborima,trudi se postati istaknuti član, meni naziva Selam bez problema,kaže MashAllah, InshAllah, nosi dres fenjera slučajnosti Edin dzeko, druži se sa Turcima i ima stav da treba ukinuti socijalu i istjerati svakoga ko je na socijali, sa čime se i ja kao auslender slažem,jer kad pogledaš realno,mi radimo trenutno, a svjesni smo da vjerovatno nećemo imati penziju,jer se naše pare troše na te klosare,koji ništa ne rade,pri tome ne mislim samo na strance,već i na svabe, jer taj novac koji dobijaju od države,toliko su lagani,da ne moraju ništa raditi.
To što kaže selam ga ne oslobađa fašizma. Fašizam nije isto što i islamofobija.

Njemu sada smetaju ljudi na socijali. Smatra ih nižom klasom. On to pravda nekom pričom da su oni tu samo da uzmu pare koje je on zaradio, a da ne rade ništa. Ne vidi širu sliku, većinu tih ljudi i ne zna. Ne smeta mu da generalizuje jer taj narativ i dalje prolazi. Kad bi došli u poziciju da ih mogu istjerati, šta misliš ko bi bio sljedeći. Ovi ausllenseri koji su došli i uzimaju poslove poštenim, čistokrvnim Nijemcima. Uskoro bi čuo priču kako nisu svi u nacističkoj Njemačkoi bili loši. Ok Hitler, ali bilo je tu dobrih ljudi. Malo po malo bi i Hitler bio neshvaćen.

Vidio bi more lažnih vijesti. Istinite činjenice prelivene lažima i spinom. U moru tih vijesti više ne bi znao šta je istina. Konstantno bi slušao priče o stranim silama i domaćim izdajnicima koji žele da Njemačka bude slaba i sluga zapadnim silama. Pa kad neko kaže da istjeruju migrante jer preziru sve što nije rođeni Njemac, oni bi bili domaći izdajnici koje plaća Soroš. Znaš da lažu jer vođe već godinama govore da zapad laže kako bi uništio zemlju. Uostalom, kako može biti istina. Imaju tu oko sebe par Bosanaca, Turaka i sl za pokazivanje. Onda kad bi ti došao na red da ne možeš dobiti posao za koji si kvalifikovan jer nisi Švabo, ti bi se pobunio, ali nemaš kome. Pa kad ti glad, korupcija i nepravda postanu nepodnošljivi otišao bi u neku drugu zemlju gdje ti socijala ne bi smetala. Čak bi ti dobro došla.
“Ostrvski stadioni nemaju atletsku stazu jer su, kako Bog zapoveda, predviđeni za fudbal, a ne za nekakvo besmisleno trčanje u krug. Ovde igrači osećaju dah publike na sopstvenom potiljku, za opomenu. Valjda su zato i najbolji, ko zna.”

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 06 maj 2025, 09:44

Asteriks je napisao/la:
05 maj 2025, 12:27
ArtemisFowl je napisao/la:
05 maj 2025, 11:40
04 maj 2025, 10:18

Vidiš nisam znao da su Danci toliko daleko dogurali. Impresivne cifre. Sad gledam podatke Embera i energija od vjetroelektrana u BiH je 1.5% za 2023. Da se treba ulagati u vjetroelektrane stoji, ali treba biti realan. Vjetar ne može nadomjestiti ugalj narednih desetak godina. Vjerovatno i više. Prevelika je razlika.

Druga stvar, i dalje vjetar nije stabilan izvor energije. U različitim periodima godine ima ga više ili manje. Kada nemaš vjetar moraš se osloniti na druge izvore, prije svega ugalj i vodu, ili uvoziti struju.

Ne znam puno o vjetrovima u Hercegovini pa ne mogu puno ni komentarisati. Znam da je u Hrvatskoj veliki potencijal duž obale i na samom moru, dok unutrašnjost nema povoljnu situaciju.

Dok god su termoelektrane najbitniji izvor energije u njih se mora ulagati. Kako u povećanje kapaciteta, tako i u zaštitu okoline.
Napravljeno je dosta vjetroelektrana u zadnjih 10-15 godina po Hercegovini, tako da je taj potencijal poprilično popunjen. Nas će koštati neizgradnja bloka 7 u Tuzli, tj. neslavnog propadanja tog projekta o kojem skoro niko ne piše. Al se zato Dodik spomene svaki dan.
U BiH ukupno napravljeno 70ak vjetroturbina. Potencijal nije ni 10 % iskorišten. U Hercegovini se može napraviti minimalno 200..
Uzimajući u obzir tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke parametre, realni potencijal za proizvodnju električne energije u vjetroelektranama se kreće oko 2.000 megavata (MW) i trenutno je iskorišten sa manje od sedam posto.

U naredne tri-četiri godine se realno očekuje da se u pogon priključi blizu 700 MW vjetroelektrana, sa godišnjom proizvodnjom energije oko dva TWh i oko 1.500 MW solarnih elektrana, sa godišnjom proizvodnjom od 2,1 TWh, i to najviše od privatnih kompanija, tako da će njihove cijene biti tržišne. Znači, u Bosni i Hercegovini treba u narednih nekoliko godina očekivati proizvodnju od 19 TWh, dok će se potrošnja održati na godišnjem nivou nešto višem od 12 TWh. Prateći problem ovako proizvedene energije bit će balansiranje, te je potrebno razmišljati o skladištenju energije, koristeći akumulacione i pumpne elektrane, akumulatore i druge načine skladištenja”, ističe u izjavi za Business Magazine prof. dr. Zijad Bajramović, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE).
Nemoguće je iskoristiti 2000MW, to je ukupan tehnički potencijal vjetra. Sama činjenica da se očekuje priključenje novih 700MW ti govori koliko se taj potencijal dobro iskorištava.

spolacentra
Kontakt:

Post Postao/la spolacentra » 06 maj 2025, 10:06

VensanKasel je napisao/la:
06 maj 2025, 09:22
spolacentra je napisao/la:
06 maj 2025, 09:11
Muumii je napisao/la:
05 maj 2025, 20:01

Ja ne bi rekao da to ima veze sa našim ljudima uopste, ja sam npr od 2018 u Njemačkoj i generalno situacija prije i poslije covida se promijenila,prije nisi mogao naći svabu koji će reci da je u Njemačkoj loše,sad skoro svaki drugi nije zadovoljan,narod je nakon korone postao skroz drugačiji i samim tim i situacija u državi.
Situacija u cijelom svijetu je generalno losija nakon period korone. Njemacka i dalje spada u sami vrh najboljih zemalja za zivot na svijetu. Plus, na koronu dodaj i situaciju u Ukrajini koja je najvise uticala na njemacku privredu. I sasvim normalno je da se ljudi zale u krizi. Ali nije to ono sto zamisljaju ljudi u BiH. Ili sto bi zeljeli, bar ja takav utisak imam.

Eto ti si u Njemackoj, sto se ne vratis ?
I ja sam. Apsolutno mi nista ne fali, a ne radim neki vrhunski placen posao. Zivot je borba svugdje, nekad je i do nas kako cemo se snaci.
Joj kad se napiše eto što se ne vratiš , kao da je to odluka o tipa đe ćemo ovaj vikend ...

Kroz posao pitam naše ljude kako je u Njemačkoj , ne pamtim da je neko rekao da je dobro , čak se i same Švabe žale , to je činjenica .
Druze, kuci se vracas. Zasto je toliki problem dati otkaz, spakovati kofere i vratiti se ? Sto znam ljudi koji su se vratili, bukvalno u nekoliko dana su to odradili. Evo lose je, daj sebi tri mjeseca, pola godine i vrati se. U cemu je problem ?

Cinjenica je da se mali broj vraca. I vjeruj mi razlog su tudjina, problemi s jezikom i integracijom. Ne znam da je iko zavrsio na ulici i da je gladan bio pa da je morao prositi pare za kartu da bi se vratio. Ali cinjenica je isto da nema lakih para nigdje pa ni u Njemackoj.

Radim sa Svabama, ljudi kao i svugdje. Komentarisu poskupljenja namirnica, stanova, sta ja znam kao i svugdje. Vjeruj ti meni, nista strasno. Kad bude takva kriza, gledat ces stotine hiljada ljudi na ulicama sirom Njemacke.

Pa evo kod nas neki dan, pred 1. maj, dvije poluprazne kese placam skoro 100 KM. Kilo cevapa, sudzukica, bataka i par onih gluposti sa strane. Ja ti odgovorno tvrdim da to manje kosta gore a smijesno je da poredim satnice. Na odmoru sam bio kuci, niko ne pominje poskupljenja. A Svabo, kad potrosi par centi vise odmah kuka kako to nema smisla. Svijet se urusava. U nas cijene sto posto otisle u par godina, svima ok. To je drugaciji mentalni sklop. I onda cujes za par dana, eto onog istog Svabe sto je kukao za Deustchandticket( poskupilo 10e) na odmoru u Dubaiu, tri sedmice. Ti ljudi kad bus kasni 1 minutu kazu da Njemacka nije vise ko sto je bila. Ja svojim usima slusao.

Kazem ti, nasi ljudi nisu nekad uopce relevantni da komentarisu neke stvari. Njihovo ponasanje i nacin zivota ih cini nekompetentnim. Nije sve u kreditima, autima. Lijep zivot se vremenom gradi, ne preko noci. Nasa omladina se po velikim gradovima ponasa isto kao i ovdje. Gudra je skupa svugdje. Luksuz se druze gore placa i vise nego ovdje. Nekima je vjeruj mi bolje da nikad nisu makli nigdje. I takvi sutra pricaju kako to nije vise to. Eto nek je nosanje tacne u BiH isplativo.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 06 maj 2025, 10:14

06 maj 2025, 09:44
Asteriks je napisao/la:
05 maj 2025, 11:40

Napravljeno je dosta vjetroelektrana u zadnjih 10-15 godina po Hercegovini, tako da je taj potencijal poprilično popunjen. Nas će koštati neizgradnja bloka 7 u Tuzli, tj. neslavnog propadanja tog projekta o kojem skoro niko ne piše. Al se zato Dodik spomene svaki dan.
U BiH ukupno napravljeno 70ak vjetroturbina. Potencijal nije ni 10 % iskorišten. U Hercegovini se može napraviti minimalno 200..
Uzimajući u obzir tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke parametre, realni potencijal za proizvodnju električne energije u vjetroelektranama se kreće oko 2.000 megavata (MW) i trenutno je iskorišten sa manje od sedam posto.

U naredne tri-četiri godine se realno očekuje da se u pogon priključi blizu 700 MW vjetroelektrana, sa godišnjom proizvodnjom energije oko dva TWh i oko 1.500 MW solarnih elektrana, sa godišnjom proizvodnjom od 2,1 TWh, i to najviše od privatnih kompanija, tako da će njihove cijene biti tržišne. Znači, u Bosni i Hercegovini treba u narednih nekoliko godina očekivati proizvodnju od 19 TWh, dok će se potrošnja održati na godišnjem nivou nešto višem od 12 TWh. Prateći problem ovako proizvedene energije bit će balansiranje, te je potrebno razmišljati o skladištenju energije, koristeći akumulacione i pumpne elektrane, akumulatore i druge načine skladištenja”, ističe u izjavi za Business Magazine prof. dr. Zijad Bajramović, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE).
Nemoguće je iskoristiti 2000MW, to je ukupan tehnički potencijal vjetra. Sama činjenica da se očekuje priključenje novih 700MW ti govori koliko se taj potencijal dobro iskorištava.
Potencijal trenutno nije prilično dobro popunjen.

Prema zadnjim informacijama, ukupna instalirana snaga vjetroelektrana je blizu 360 MW. To je ono što se uradilo zadnjih 15ak godina.

Treba sačekati najave kako će
u narednih pet godina biti priključeno novih 700 MW. Znamo da se kod nas ne poštuju rokovi, pa dobijemo pusta obećanja.

Tek onda, vjerovatno nakon 15 i više godina, možemo pričati da je dobro popunjen. Kada se izbije blizu 1500 MW.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 06 maj 2025, 10:21

06 maj 2025, 09:11
Muumii je napisao/la:
05 maj 2025, 20:01
04 maj 2025, 19:12

Ovdje se radi o nekim nasim kolektivnim kompleksima. Nikad se nije o tome toliko pricalo koliko sada kada je Njemacka otvorila vrata nasoj omladini. Sad odjednom imaju svi potrebu da pricaju kako je ta Njemacka grozna. Svima AfD drag odjednom. Nasa posla, u kratko. A da Njemacka kihne malo jace, u BiH ljudi ne bi imali sta jesti. Nisu svjesni svoje nesvijesti.

I nije nam Njemacka kriva, mi smo sami krivi sto ljudi odlaze. Pametan zivi gdje mu je bolje, budala gdje je rodjen.
Ja ne bi rekao da to ima veze sa našim ljudima uopste, ja sam npr od 2018 u Njemačkoj i generalno situacija prije i poslije covida se promijenila,prije nisi mogao naći svabu koji će reci da je u Njemačkoj loše,sad skoro svaki drugi nije zadovoljan,narod je nakon korone postao skroz drugačiji i samim tim i situacija u državi.
Situacija u cijelom svijetu je generalno losija nakon period korone. Njemacka i dalje spada u sami vrh najboljih zemalja za zivot na svijetu. Plus, na koronu dodaj i situaciju u Ukrajini koja je najvise uticala na njemacku privredu. I sasvim normalno je da se ljudi zale u krizi. Ali nije to ono sto zamisljaju ljudi u BiH. Ili sto bi zeljeli, bar ja takav utisak imam.

Eto ti si u Njemackoj, sto se ne vratis ?
I ja sam. Apsolutno mi nista ne fali, a ne radim neki vrhunski placen posao. Zivot je borba svugdje, nekad je i do nas kako cemo se snaci. Ko je platu u BiH ostavljao na aparatima, ostavljat ce je i u Njemackoj.
Sticajem okolnosti imam takav posao da sam 10 dana u Njemačkoj,a 20 u Bosni,tako da nemam potrebe za vraćanjem trenutno,ali da nije tako,vjerovatno da bi se vratio,prosta činjenica nametanja nekih stavova da su normalni ,a van svake pameti je,ali poenta moga posta je da do prije 5 godina nisi mogao cuti svabu koji kaže da je Njemačka sranje,a sad svaki drugi je tog stava

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 06 maj 2025, 10:27

06 maj 2025, 09:38
Muumii je napisao/la:
05 maj 2025, 20:07
04 maj 2025, 19:38
AfD su fašisti. Svi koji ih podržavaju u najmanju ruku odobravaju te stavove. Tu sva priča završava
Pa nije to bas sasvim tačno,znam ih par koji su članovi afd i jedan momak od otp 25 godina koji je u nekim odborima,trudi se postati istaknuti član, meni naziva Selam bez problema,kaže MashAllah, InshAllah, nosi dres fenjera slučajnosti Edin dzeko, druži se sa Turcima i ima stav da treba ukinuti socijalu i istjerati svakoga ko je na socijali, sa čime se i ja kao auslender slažem,jer kad pogledaš realno,mi radimo trenutno, a svjesni smo da vjerovatno nećemo imati penziju,jer se naše pare troše na te klosare,koji ništa ne rade,pri tome ne mislim samo na strance,već i na svabe, jer taj novac koji dobijaju od države,toliko su lagani,da ne moraju ništa raditi.
To što kaže selam ga ne oslobađa fašizma. Fašizam nije isto što i islamofobija.

Njemu sada smetaju ljudi na socijali. Smatra ih nižom klasom. On to pravda nekom pričom da su oni tu samo da uzmu pare koje je on zaradio, a da ne rade ništa. Ne vidi širu sliku, većinu tih ljudi i ne zna. Ne smeta mu da generalizuje jer taj narativ i dalje prolazi. Kad bi došli u poziciju da ih mogu istjerati, šta misliš ko bi bio sljedeći. Ovi ausllenseri koji su došli i uzimaju poslove poštenim, čistokrvnim Nijemcima. Uskoro bi čuo priču kako nisu svi u nacističkoj Njemačkoi bili loši. Ok Hitler, ali bilo je tu dobrih ljudi. Malo po malo bi i Hitler bio neshvaćen.

Vidio bi more lažnih vijesti. Istinite činjenice prelivene lažima i spinom. U moru tih vijesti više ne bi znao šta je istina. Konstantno bi slušao priče o stranim silama i domaćim izdajnicima koji žele da Njemačka bude slaba i sluga zapadnim silama. Pa kad neko kaže da istjeruju migrante jer preziru sve što nije rođeni Njemac, oni bi bili domaći izdajnici koje plaća Soroš. Znaš da lažu jer vođe već godinama govore da zapad laže kako bi uništio zemlju. Uostalom, kako može biti istina. Imaju tu oko sebe par Bosanaca, Turaka i sl za pokazivanje. Onda kad bi ti došao na red da ne možeš dobiti posao za koji si kvalifikovan jer nisi Švabo, ti bi se pobunio, ali nemaš kome. Pa kad ti glad, korupcija i nepravda postanu nepodnošljivi otišao bi u neku drugu zemlju gdje ti socijala ne bi smetala. Čak bi ti dobro došla.
Čekaj ja nisam svabo, a i meni smetaju ljudi na socijali, šta sam sad i ja nazi ?
Hvala Bogu sad nemamo lažnih vijesti, nije sve cisti spam, pa znamo šta je istina.
Da imaš priliku vidjeti ko je sve na socijali u Njemačkoj,sigurno ne bi tako govorio,ali svako ima svoje mišljenje

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 06 maj 2025, 10:45

pa ja koji su qrac nego niža klasa bog te.
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 06 maj 2025, 11:10

istina vidio sam u svedskoj, njemackoj i austriji kakve bagre ima a zive na socijali i dobro im.. vecinom su to ljudi iz arapskih zemalja dosli u periodu 2000tih tamo.. mozda 7 od 10 takvih osoba su na socijali tamo, muski mladji dio se i kriminalu okrene sto je negdje i logican slijed dogadjaja

posten rad takvi ne poznaju

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 06 maj 2025, 11:18

Asteriks je napisao/la:
06 maj 2025, 10:14
06 maj 2025, 09:44
Asteriks je napisao/la:

Potencijal trenutno nije prilično dobro popunjen.

Prema zadnjim informacijama, ukupna instalirana snaga vjetroelektrana je blizu 360 MW. To je ono što se uradilo zadnjih 15ak godina.

Treba sačekati najave kako će
u narednih pet godina biti priključeno novih 700 MW. Znamo da se kod nas ne poštuju rokovi, pa dobijemo pusta obećanja.

Tek onda, vjerovatno nakon 15 i više godina, možemo pričati da je dobro popunjen. Kada se izbije blizu 1500 MW.
Odakle ti brojka od 1500MW?

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 06 maj 2025, 11:19

QUARTERBACK je napisao/la:
06 maj 2025, 11:10
istina vidio sam u svedskoj, njemackoj i austriji kakve bagre ima a zive na socijali i dobro im.. vecinom su to ljudi iz arapskih zemalja dosli u periodu 2000tih tamo.. mozda 7 od 10 takvih osoba su na socijali tamo, muski mladji dio se i kriminalu okrene sto je negdje i logican slijed dogadjaja

Znam nekoliko primjera naseg naroda u Skandinaviji sto je izbjegao za vrijeme rata, sredili sebi penziju pod izgovorom da imaju ptsp
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 06 maj 2025, 11:21

mozda 7 od 10 takvih osoba su na socijali tamo, muski mladji dio se i kriminalu okrene sto je negdje i logican slijed dogadjaja

Ima logike, ljudi ne rade a pare redovno dolaze, pa ne znaju šta će od dosade. Moraš se necim baviti, dilanje, lopovluk, neki kriminal, inace ubi monotonija...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 06 maj 2025, 11:39

kraljttbvb je napisao/la:
06 maj 2025, 11:21
mozda 7 od 10 takvih osoba su na socijali tamo, muski mladji dio se i kriminalu okrene sto je negdje i logican slijed dogadjaja

Ima logike, ljudi ne rade a pare redovno dolaze, pa ne znaju šta će od dosade. Moraš se necim baviti, dilanje, lopovluk, neki kriminal, inace ubi monotonija...
Poznajem npr jednu sirijsku porodicu,dobili su sve od države,kurseve njemačkog besplatno,škole,plus stan,Niko ništa ne radi,a nit idu u te škole i na te kurseve,hladovina mrtva,a svi zdravi,sposobni,bez problema bi mogli raditi.

O Ukrajincima i ne pričati,dodjes u park,sve sami oni, Niko ništa ne radi,žive u socijalnim stanovima,uče kao jezik,njihova djeca dobiju npr mjesto u vrticu kao prioritet,te sve ostale pogodnosti. A ti si npr radio noćnu i sa ženom si se ujutro zamijenio i ona je otišla na poso,a ti si preuzeo djecu jer zbog gore navedenih ne možeš dobiti mjesto u vrticu, dodjes onda u park i park pun tih idiota,galame,deru se,nula kulture i skontas da se tebi odbija 40% od Plate da bi takvi kreteni mogli uživati ili ovi kreteni sto se drogiraju,kao treba ih podržat nešto,treba motkom usranom po ledjima,natjerat sve da radi,za takve ponovo otvoriti radne logore. Da bas ne treba ukinuti socijalu,živjela socijala.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 06 maj 2025, 12:23

I naši su muzli socijalu u ratu. Pola kriminalaca kod nas se tamo kriminalu naučilo.
Ništa drugačije u poređenju sa Ukrajincima.
Kada rat prođe, raščistit će se to.

Arapi su druga priča. Ko zna njemački, može naći dokumentarce o arapskim klanovima.
Libanonci i Palestinci u Berlin došli za vrijeme Libanonskog rata osamdesetih, i dan danas na socijali. Imaju po 20 djece, svi vile imaju i skupocjena auta.
Evo i u Siriji se rat završio, a ostat će na socijali narednih 20-30 godina.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 06 maj 2025, 12:25

Sustinski, vece pravo ima azilant nego domaci covjek, i vise se gleda npr. na Ukrajinu i Ukrajince nego na svoje drzavljane.

Nije ni cudo sto u cijeloj evropi desnicari uzimaju izbore.

spolacentra
Kontakt:

Post Postao/la spolacentra » 06 maj 2025, 12:32

Muumii je napisao/la:
06 maj 2025, 10:21
Sticajem okolnosti imam takav posao da sam 10 dana u Njemačkoj,a 20 u Bosni,tako da nemam potrebe za vraćanjem trenutno,ali da nije tako,vjerovatno da bi se vratio,prosta činjenica nametanja nekih stavova da su normalni ,a van svake pameti je,ali poenta moga posta je da do prije 5 godina nisi mogao cuti svabu koji kaže da je Njemačka sranje,a sad svaki drugi je tog stava
E vidis mene kita boli za neke stvari sto vas pojedine opterecuje. Zivim svoj zivot. Ta cinjenica je odigrala najvecu ulogu da spakujem kofere i napustim svoju domovinu. To ovdje nisam mogao. Radio sam ja ko hamal ovdje, nije meni para falilo. Nijedna drzava na svijetu nije kao sto je nekad bila. Tudjih problema mi je na vrh one stvari. Nekoliko sam poslova promijenio, sve razlicita zanimanja. Javim se na konkurs, odem na razgovor i dobijem posao. Ne bavim se svjetskom politikom jer ne igra nikakvu ulogu u mom zivotu niti mogu utjecati na bilo sta. Zasto mozak zamarati ? Svjestan sam svega oko sebe ali nije bas da se vezem i primam na te neke stvari. Zivim u zemlji prilika, svaki put kad sam promijenio posao otisao sam na bolje. Niti me je iko gurao niti imam koga da me gura. Dosao sam bez jezika, svakog dana ga bolje znam tako da mi i ocekivanja u skladu s tim i rastu. Nisam zamisljao da cu u autu od 30 000e kuci vec nakon godinu dana. Da cu imati svoj stan u centru nekog velikog grada za dvije godine. Da cu posaditi drvo u basti na kojem euri rastu. Dosao si da radis. Posla ima za svakoga. Do tebe je sta ces raditi. 90% posto ljudi su dosli preko vize Zapadni Balkan bez ikakvih kvalifikacija i bez znanja jezika. Eto vi otvorite neku firmu, zaposlite nekog Nepalca za direktora i dajte mu platu od 2000 KM dok isti ne zna otici u apoteku bez google translate. Imam poznanika koji su dosli u istom periodu kao i ja, desi se i dan danas nakon nekoliko godina da meni zazvoni telefon jer taj strucnjak na kasi u prodavnici ne zna zeni objasniti sta zeli. Nije ti Njemacka kriva sto znas reci samo danke i guten Tag. I logicno da ces za minimalac raditi i da ce te varati ljudi na svakom koraku. To je svugdje tako, ne igra nikakvu ulogu to gdje zivis. Za Svabu i dalje tvrdim da se pretjeruje. U drzavi od skoro 100 miliona ljudi, mora biti onih i koji tersaju. S razlogom ili ne, nije bitno. Oni i dalje ne lijece svoju djecu humanitarnim pozivima. Ne cekaju sadaku da poprave 30 m glavne pruge u drzavi. Konstantno uvoze radnu snagu, treca ekonomija svijeta i dalje a eto ko biva pripada. To sto im smeta sto je kebab 7e umjesto 3e. Jbg. Ne zali se sto mu satnica svake godine raste. Nije ni u nas kebab vise 3 markice ko sto je bio.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 06 maj 2025, 13:01

dscile je napisao/la:
06 maj 2025, 12:25
Sustinski, vece pravo ima azilant nego domaci covjek, i vise se gleda npr. na Ukrajinu i Ukrajince nego na svoje drzavljane.

To je tipična desničarska spika, za sve su im krivi drugi i drugačiji.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 06 maj 2025, 13:07

rio_Ferdy88 je napisao/la:
06 maj 2025, 13:01
dscile je napisao/la:

Čekaj ti plaćaš porez doprinose i sve,radiš,boris se,a tvoje dijete ne može dobiti mjesto u vrticu i dodje neko i ne radi apsolutno ništa,a dobije džeparac i stan i dobije mjesto u vrticu,koje ne plaća sam,već plaća ta ista država za njega i to je Oke ?

spolacentra
Kontakt:

Post Postao/la spolacentra » 06 maj 2025, 13:13

Muumii je napisao/la:
06 maj 2025, 13:07
rio_Ferdy88 je napisao/la:
06 maj 2025, 13:01
dscile je napisao/la:

Čekaj ti plaćaš porez doprinose i sve,radiš,boris se,a tvoje dijete ne može dobiti mjesto u vrticu i dodje neko i ne radi apsolutno ništa,a dobije džeparac i stan i dobije mjesto u vrticu,koje ne plaća sam,već plaća ta ista država za njega i to je Oke ?
Slazem se da nije uredu, ali vjerujem da je bolje da taj novac u tu svrhu ide nego da se jos vise finansiraju ratovi na Bliskom istoku. Taj isti AfD se ne buni u vezi toga. To je ok. Isto razmisljamo s tim da sam misljenja da AfD nije rijesenje. Stavise, siguran sam da se ne bi desila nikakva drasticna promjena da dodju na vlast. Jedna je prica prije izbora, druga poslije. Zivimo u demokratskom drustvu, ne mozes sam ni o cemu odlucivati.
Zadnja izmjena: spolacentra, dana/u 06 maj 2025, 13:15, ukupno mijenjano 1 put.

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 06 maj 2025, 13:15

06 maj 2025, 12:32
Muumii je napisao/la:
06 maj 2025, 10:21
E vidis mene kita boli za neke stvari sto vas pojedine opterecuje. Zivim svoj zivot. Ta cinjenica je odigrala najvecu ulogu da spakujem kofere i napustim svoju domovinu. To ovdje nisam mogao. Radio sam ja ko hamal ovdje, nije meni para falilo. Nijedna drzava na svijetu nije kao sto je nekad bila. Tudjih problema mi je na vrh one stvari. Nekoliko sam poslova promijenio, sve razlicita zanimanja. Javim se na konkurs, odem na razgovor i dobijem posao. Ne bavim se svjetskom politikom jer ne igra nikakvu ulogu u mom zivotu niti mogu utjecati na bilo sta. Zasto mozak zamarati ? Svjestan sam svega oko sebe ali nije bas da se vezem i primam na te neke stvari. Zivim u zemlji prilika, svaki put kad sam promijenio posao otisao sam na bolje. Niti me je iko gurao niti imam koga da me gura. Dosao sam bez jezika, svakog dana ga bolje znam tako da mi i ocekivanja u skladu s tim i rastu. Nisam zamisljao da cu u autu od 30 000e kuci vec nakon godinu dana. Da cu imati svoj stan u centru nekog velikog grada za dvije godine. Da cu posaditi drvo u basti na kojem euri rastu. Dosao si da radis. Posla ima za svakoga. Do tebe je sta ces raditi. 90% posto ljudi su dosli preko vize Zapadni Balkan bez ikakvih kvalifikacija i bez znanja jezika. Eto vi otvorite neku firmu, zaposlite nekog Nepalca za direktora i dajte mu platu od 2000 KM dok isti ne zna otici u apoteku bez google translate. Imam poznanika koji su dosli u istom periodu kao i ja, desi se i dan danas nakon nekoliko godina da meni zazvoni telefon jer taj strucnjak na kasi u prodavnici ne zna zeni objasniti sta zeli. Nije ti Njemacka kriva sto znas reci samo danke i guten Tag. I logicno da ces za minimalac raditi i da ce te varati ljudi na svakom koraku. To je svugdje tako, ne igra nikakvu ulogu to gdje zivis. Za Svabu i dalje tvrdim da se pretjeruje. U drzavi od skoro 100 miliona ljudi, mora biti onih i koji tersaju. S razlogom ili ne, nije bitno. Oni i dalje ne lijece svoju djecu humanitarnim pozivima. Ne cekaju sadaku da poprave 30 m glavne pruge u drzavi. Konstantno uvoze radnu snagu, treca ekonomija svijeta i dalje a eto ko biva pripada. To sto im smeta sto je kebab 7e umjesto 3e. Jbg. Ne zali se sto mu satnica svake godine raste. Nije ni u nas kebab vise 3 markice ko sto je bio.
I mene zub pa svako svoju ranu sisa :D. Po načinu razmišljanja vjerovatno si samac? Koliko dugo si tu ? Živiš u nekom većem gradu ili ? Konstantan uvoz radne snage Haha,dobar vic u svim zanimanjima ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage. Druže cijene kako su rasle u Bosni isto su tako u Njemačkoj,a Plate i nisu rasle u tom razmjeru u odnosu na porast cijena, o stanovima da ne pričamo. Ja opet ponavljam situacija prije korone i trenutno,nebo i zemlja razlika,ali naravno svako ima svoje vidjenje situacije.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.