jose je napisao/la: ↑15 maj 2025, 15:52
NEZALAGANJE je napisao/la: ↑15 maj 2025, 15:19
jose je napisao/la: ↑15 maj 2025, 15:00
Kako investirati u širu rotaciju sa ovakvim platurinama kakve danas dobijaju NBA igrači!?
Danas više nisu moguće dinastije, jer se nakon par godina sve raspadne zbog love.
Itekako je moguce i nekoliko faktora je tu.
Prvi i osnovni faktor ti je da ti glavne zvijezde nisu gramzive tj.da ne traze da im je svaki ugovor max.Hajde prvi, to mi je ok, al ne moras i drugi uzeti max kad ulazis u prajm, zelis da se boris za titulu i zelis bolje saigrace.Radili su mnogi to prije, a od ovih novih samo znam da Brunson sad nije uzeo max sa NYK i odmah je i dobio bolju ekipu, jer je dao kakvu takvu cap fleksibilnost.
Druga stvar je da ne dajes svakom "levatu" max, ako vec imas 2 igraca koja su na maxu po cijenu i da ode.Tipa sto je DEN dao MPJu max, a vec na maxu imali Jokica i Murraya ili da bas kao BOS sada das max Tatumu i Brownu, a onda po 30 das i Whiteu i Holidayu i Porzingisu, pa onda zadrzis i Pritcharda i Hausera (svi uzeli koliko su max mogli uzeti).Pa to nikad nije i nece moci da prodje dugorocno.
Treba biti pametan sa capom i treba platiti samo oni koji su core igraci, a ostale "rotirati" cim odigraju iznad platnog ranga koji si vec isplanirao.
Jbg to je do procjene rizika. Mogao je MPJ eksplodirati ili minimalno biti relevantna treća opcija.
A moglo se desiti kao i Oklahomi kad su šutnuli Hardena, jer su mislili da je uloga kakvu je kod njih imao bila maksimum, pa se ispostavilo da to nije baš tako i da je za njega vrijedilo odvezati kesu.
Evo npr. sada Lakersi imaju problem sa Reavesom, šta s njim i može li on postati bolji od onog kakav je trenutno, vrijedi li za njega dati veliki ugovor.
Da je lako biti GM, svi bi to bili.
Upravo tako.Zato se GM i placa toliku lovu.Nimalo lak posao.Sjecam se da je SA poslije titule 2003.godine odlucio da pusti Jacksona, a lik je bio, uz Duncana, najznacajniji igrac finalne serije.
Medjutim, nije ga se moglo priustiti u to vrijeme, a i vec se naziralo koji core ekipe bi to mogao biti u buducnosti i ode covjek.
Ovi danas GMovi plate sve zivo i svakog, imaju taj prozor od par godina i zdravo.On moze i otkaz dobiti.Boli ga. Pa pogledaj sta je Myers uradio GSu? Svaka cast za Duranta, ali ti si majstore dao max i Curryu i Klayu i Greenu i Pooleu i Wigginsu i belaj.Daj se rjesavaj ovog, daj se rjesavaj onog poslije njega.Evo sad dadose max i Jimmyu, a vjeruj da im je 2.runda vrhunac do kraja Curryeve karijere.DEN plati sve, BOS plati sve, CLE evo plati sve i sta cemo sad??
Pikovi su neizmjerno bitni u danasnjim cap pravilima i sa ova 2 aprona.Moras biti u mogucnosti da dovodis jeftine, a kvalitetne igrace.Moras pazljivo planirati cap i ono najvaznije, moras znati ko ti je temelj ekipe, koji su to igraci i graditi oko njih i njima platiti max, ako vec oni ne daju popust.Svi ostali su tu samo kao igraci uloge koje moras biti spreman pustiti, ako odigraju iznad cijene ugovora koji im ti mozes platiti. Alternativa tome je da platis i njih, ali da nemas klupe i da si zakljucao cap, tako da nemas prostor za manevar u slucaju povrede ili igranja ispod ocekivanja nekog od tih igraca.
Iskren da ti budem, zato licno vise naginjem da SA uopste i ne pokusa dovesti Giannisa.Jest on top top igrac i igrac kakvi ovi s drafta vjerovatno nikad i nece biti, ali s njim si na sve ili nista.Imas par godina i uz dobru srecu, uzeces i titulu-dvije i to je to.Vise ekipu neces moci nadogradjivati kad on pocne padati.To je, za mene, instant uspjeh.Mnogima je to ok, ali ja vise volim da mi je ekipa 10 god u PO i svake godine konkurentna za naslov, nego li to biti samo 5 godina i uzeti titulu-dvije.Opet kazem, stvar izbora, ali navijacki mi je nekako prirodnije da je bolje biti konkurentan vise godina.Da Giannis ima 26 godina i da je dostupan, e onda se isplati dati sve.Ovako sa 31 godinom, to nije ista prica.Zato se LAL isplatilo dati sve sto ovaj trazi za Luku.Decko mlad, a superstar.
Teska pusiona je graditi ekipu godinama i godinama da bi sve to otislo u vjetar zbog par godina konkurentnosti i glupih i brzopletih odluka.
Samo vidjeti sta je PHX sebi uradio.Umjesto da su pustili da se mladi core razvija nakon velikog finala i igra zajedno i dalje, uz pokoju zamjenu (zamjena sa CPa) i unapredjenje rostera, potrcali su za "sminkom", skupim zvijezdama, rasprodali sve za njih i? Propast, a jos nisu ni blizu da dotaknu dno, jer im vlasnik i dalje misli da mogu biti bitni.