Gdje navede Trebinje, a pola Trebinja mora ici u Dubrovnik raditiShategabri je napisao/la: ↑20 maj 2025, 13:27Pa nije dobro u Grahovu, Gacku, Varešu, Han Pijesku, Kalinoviku i sličnim zabitima gdje su se prije svega ljudi iselili, propala industrija ako je bila i nema neke perspektive.MarcoBorriello je napisao/la: ↑20 maj 2025, 13:20Evo, sve ovo je maloprije Dodara na Jahorini rekao. Kaže super se živi. Nikad bolje.napoleon72 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 10:06Ma sto neko napisa, nikad se bolje nije zivjelo a svi kukaju. Ja s roditeljima prije 20 godina isao na more u Neum, i to nadjes neku sobu gdje dijelis kupatilo sa jos nekom porodicom, i tako 4-5 noci. Svi vozili golfove "cvajte", passate "pijacare", nisam tad znao nikog ko je otisao u salon i kupio nov auto. U restoranu se jelo za neke specijalne prilike, rodjendani ili godisnjice itd. A danas... gledam ljude oko sebe, niko vise ne ljetuje na Jadranu. Sad su varijante za "sirotinju" Turska, Tunis, Egipat, i to uz all inclusive, dok malo imucniji idu na Maldive, Bali, Sejsele. Okej, jasno je da su na nasem primorju napucali cijene i da je isplativije otic u Tunis nego u Crnu Goru, samo kazem da se standard povecao. Za aute isto, kod mene u firmi 7 kolega, prosjecna vrijednost auta 25 hiljada, s tim da direktor i ja vozimo aute ispod 10k vrijednosti.![]()
Restorani puni, kafici, za neke praznike moras mjesec dana ranije rezervisat mjesto. Sve to prije nije bio slucaj. Nebitno jel kredit, pozajmica, mikrokredit, i to neko odobri i pusti u promet. Znaci, ima se. Moje misljenje je da su drustvene mreze yebale majku ionako preiskompleksiranom narodu, tako da ce za dobar story gace s guzzice dat, al eto.
Ni ti ni on očigledno niste obišli ni 10% teroritorija ove države. Jer da jeste, siguran sam da ne bi pričali bajke o dobrom životu ovdje.![]()
Žive ljudi dobro i mimo Sarajeva ili ćeš tvrditi da se ne živi dobro u Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici? Živinicama? Maglaju? Trebinju?
Zavisi i šta ko podrazumjeva pod dobrim životom.
Da li je to da se pokrivaš od prvog do prvog ili da ideš dvaput na ljetovanje odnosno zimovanje, dva auta, kuća/petosoban stan, vikendica/apartman na moru.
Ili nešto između.

Mislim, teoretski ti mozes reci da se u Trebinju dobro zivi, a to je najmanje zbog Bosne i stanja u njoj.
Za mene je definicija dobrog zivota da imas solidna primanja, da mozes recimo otici na to ljetovanje a da ne krpis kraj sa krajem, da ne moras ici vani raditi po pola godine da bi to sve obezbjedio.. A opet, iz moje okoline ne vidim da je to bas tako. Narocito kod starijih kategorija ljudi gdje penzionerima penzija ne pokriva ni lijekove, a kamoli sta drugo. A da ne pricam o ljudima koji recimo posalju dvoje djece na fakultet i slicno, gdje prakticno vecina finansija ide na to.
I generalno, nije Bosna tri najveca grada u njoj pa da se samo po tome sudi kakav je zivot. Imas ti i Bihac, Vitez, Bijeljinu, Nevesinje.. To bi bilo isto da kazes da je u Srbiji sve odlicno jer je standard u Beogradu odlican. A de onda otidji u Vranje, Kragujevac, Milanovac, pa reci kakav je standard tamo i kako se tamo zivi.