Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

dscile
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la dscile » 20 maj 2025, 14:18

Shategabri je napisao/la:
20 maj 2025, 13:27
MarcoBorriello je napisao/la:
20 maj 2025, 13:20
napoleon72 je napisao/la:
20 maj 2025, 10:06
Ma sto neko napisa, nikad se bolje nije zivjelo a svi kukaju. Ja s roditeljima prije 20 godina isao na more u Neum, i to nadjes neku sobu gdje dijelis kupatilo sa jos nekom porodicom, i tako 4-5 noci. Svi vozili golfove "cvajte", passate "pijacare", nisam tad znao nikog ko je otisao u salon i kupio nov auto. U restoranu se jelo za neke specijalne prilike, rodjendani ili godisnjice itd. A danas... gledam ljude oko sebe, niko vise ne ljetuje na Jadranu. Sad su varijante za "sirotinju" Turska, Tunis, Egipat, i to uz all inclusive, dok malo imucniji idu na Maldive, Bali, Sejsele. Okej, jasno je da su na nasem primorju napucali cijene i da je isplativije otic u Tunis nego u Crnu Goru, samo kazem da se standard povecao. Za aute isto, kod mene u firmi 7 kolega, prosjecna vrijednost auta 25 hiljada, s tim da direktor i ja vozimo aute ispod 10k vrijednosti. :rol:
Restorani puni, kafici, za neke praznike moras mjesec dana ranije rezervisat mjesto. Sve to prije nije bio slucaj. Nebitno jel kredit, pozajmica, mikrokredit, i to neko odobri i pusti u promet. Znaci, ima se. Moje misljenje je da su drustvene mreze yebale majku ionako preiskompleksiranom narodu, tako da ce za dobar story gace s guzzice dat, al eto.
Evo, sve ovo je maloprije Dodara na Jahorini rekao. Kaže super se živi. Nikad bolje.

Ni ti ni on očigledno niste obišli ni 10% teroritorija ove države. Jer da jeste, siguran sam da ne bi pričali bajke o dobrom životu ovdje. :yawn:
Pa nije dobro u Grahovu, Gacku, Varešu, Han Pijesku, Kalinoviku i sličnim zabitima gdje su se prije svega ljudi iselili, propala industrija ako je bila i nema neke perspektive.
Žive ljudi dobro i mimo Sarajeva ili ćeš tvrditi da se ne živi dobro u Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici? Živinicama? Maglaju? Trebinju?

Zavisi i šta ko podrazumjeva pod dobrim životom.
Da li je to da se pokrivaš od prvog do prvog ili da ideš dvaput na ljetovanje odnosno zimovanje, dva auta, kuća/petosoban stan, vikendica/apartman na moru.
Ili nešto između.
Gdje navede Trebinje, a pola Trebinja mora ici u Dubrovnik raditi :rol:
Mislim, teoretski ti mozes reci da se u Trebinju dobro zivi, a to je najmanje zbog Bosne i stanja u njoj.

Za mene je definicija dobrog zivota da imas solidna primanja, da mozes recimo otici na to ljetovanje a da ne krpis kraj sa krajem, da ne moras ici vani raditi po pola godine da bi to sve obezbjedio.. A opet, iz moje okoline ne vidim da je to bas tako. Narocito kod starijih kategorija ljudi gdje penzionerima penzija ne pokriva ni lijekove, a kamoli sta drugo. A da ne pricam o ljudima koji recimo posalju dvoje djece na fakultet i slicno, gdje prakticno vecina finansija ide na to.

I generalno, nije Bosna tri najveca grada u njoj pa da se samo po tome sudi kakav je zivot. Imas ti i Bihac, Vitez, Bijeljinu, Nevesinje.. To bi bilo isto da kazes da je u Srbiji sve odlicno jer je standard u Beogradu odlican. A de onda otidji u Vranje, Kragujevac, Milanovac, pa reci kakav je standard tamo i kako se tamo zivi.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 14:23

dscile je napisao/la:
20 maj 2025, 14:18

Evo, sve ovo je maloprije Dodara na Jahorini rekao. Kaže super se živi. Nikad bolje.

Ni ti ni on očigledno niste obišli ni 10% teroritorija ove države. Jer da jeste, siguran sam da ne bi pričali bajke o dobrom životu ovdje. :yawn:
Pa nije dobro u Grahovu, Gacku, Varešu, Han Pijesku, Kalinoviku i sličnim zabitima gdje su se prije svega ljudi iselili, propala industrija ako je bila i nema neke perspektive.
Žive ljudi dobro i mimo Sarajeva ili ćeš tvrditi da se ne živi dobro u Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici? Živinicama? Maglaju? Trebinju?

Da li je to da se pokrivaš od prvog do prvog ili da ideš dvaput na ljetovanje odnosno zimovanje, dva auta, kuća/petosoban stan, vikendica/apartman na moru.
Ili nešto između.
Mislim, teoretski ti mozes reci da se u Trebinju dobro zivi, a to je najmanje zbog Bosne i stanja u njoj.

Za mene je definicija dobrog zivota da imas solidna primanja, da mozes recimo otici na to ljetovanje a da ne krpis kraj sa krajem, da ne moras ici vani raditi po pola godine da bi to sve obezbjedio.. A opet, iz moje okoline ne vidim da je to bas tako. Narocito kod starijih kategorija ljudi gdje penzionerima penzija ne pokriva ni lijekove, a kamoli sta drugo. A da ne pricam o ljudima koji recimo posalju dvoje djece na fakultet i slicno, gdje prakticno vecina finansija ide na to.
Ma eto, svijetla je tačka u tom dijelu BiH :D
A baš zbog tog Dubrovnika profitiraju.
Radiš u Dubrovniku, trošiš u Trebinju, idealna kombinacija.

Eh sad za penzionere bih se složio, to je baš ugrožena kategorija i većinom ne mogu živjeti samostalno od svoje penzije normalno.
Koševo Zapad

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 20 maj 2025, 14:35

dscile je napisao/la:
20 maj 2025, 14:18

Ili nešto između.

I generalno, nije Bosna tri najveca grada u njoj pa da se samo po tome sudi kakav je zivot. Imas ti i Bihac, Vitez, Bijeljinu, Nevesinje.. To bi bilo isto da kazes da je u Srbiji sve odlicno jer je standard u Beogradu odlican. A de onda otidji u Vranje, Kragujevac, Milanovac, pa reci kakav je standard tamo i kako se tamo zivi.
Sveukupno, život u BiH je jedna velika tragikomedija. Čak i da ne računamo penzionere, jer je njihov život ovdje horor.

Eto, neka je ta prosječna plata pa i 1800 maraka. Bukvalno si bijeda sa tom platom uzevši u obzir cijene svega. To što si naveo školovanje kao primjer, znam bruku ljudi koji dignu kredit da školuju dijete. I kaže dobro se živi.....

Ovo je samo finansijski aspekt života u BiH. Ostale aspekte ne želim komentarisati jer nema smisla. Saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje, korupcija, nepotizam...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 maj 2025, 15:02

Meni stari sad uz kafu prica da je Bosna skuplja od Amerike. 100km mu kaze nije moglo biti dnevno.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 20 maj 2025, 15:04

Imamo i dosta ljudi kojima je puko prezivljavanje normalan zivot a sve ostalo shvataju kao luskuz.
Ako imas sta jest i kupit nike paitke ne znaci da je to dobar zivot

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 15:21

alemsa je napisao/la:
20 maj 2025, 15:02
Meni stari sad uz kafu prica da je Bosna skuplja od Amerike. 100km mu kaze nije moglo biti dnevno.
Jel morala jagnjetina svaki dan za ručak?
Koševo Zapad

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 maj 2025, 15:31

20 maj 2025, 15:21
alemsa je napisao/la:
Pa kaze da se nije razbacivo, u prodavnici 50km dok udjes, i dok ode na kafu s nekim. Porcija cevapa 11km.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 15:36

alemsa je napisao/la:
20 maj 2025, 15:31
alemsa je napisao/la:
Pa kaze da se nije razbacivo, u prodavnici 50km dok udjes, i dok ode na kafu s nekim. Porcija cevapa 11km.
Ćevapi se svakako jedu jednom eventualno dvaput mjesečno.
Sve preko toga - suvišni holesterol.

Svaki dan ulazio u prodavnicu?
Ok, jedan dan je 50 KM, sutradan možda po hljeb.

E, kafe znaju biti skupe. Ako nisu strogo kafe :D
Koševo Zapad

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 maj 2025, 15:39

20 maj 2025, 15:36
alemsa je napisao/la:

Pa dobro nije svaki dan cevape, ali shvatas izvuce se cener ovamo, cener tamo, naspi i goriva i tako to. 100km hladno

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 maj 2025, 15:42

Kvaliterna zdravstvena zaštita i infrastruktura spadaju među temeljne pokazatelje životnog standarda svake zemlje. U savremenom društvu, pristup ljekaru, urednim putevima i pouzdanom javnom prevozu smatra se osnovom dostojanstvenog života.
Slične stvari u BiH se doživljavaju kao luksuz.

Kvalitet života ne određuje se prema izuzecima, kojima recimo dobro ide, već prema općim uslovima u kojima živi većina jedne zajednice.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 maj 2025, 15:43, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 15:43

alemsa je napisao/la:
20 maj 2025, 15:39
alemsa je napisao/la:

Pa dobro nije svaki dan cevape, ali shvatas izvuce se cener ovamo, cener tamo, naspi i goriva i tako to. 100km hladno
Pa trošićeš cifru i u Americi ako tako živiš.

100 KM po danu u BiH je i dalje fina cifra za potrošiti.
Koševo Zapad

superFrankie
Kontakt:

Post Postao/la superFrankie » 20 maj 2025, 15:46

20 maj 2025, 15:43
alemsa je napisao/la:

Ma sigurno, 100KM ti dnevno moze biti da se bas pravo gotivis. U americi cim izadjes iz stana, otislo ti je 50 dolara iz dzepa. Jesu stvari jako poskupile, ali to se i dalje ne moze porediti sa drugim drzavama, pogotovo ne Amerikom :mrgreen:

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 maj 2025, 15:47

Ovaj Shategabri mora da je neki budzetlija pa brani ova sramotna poskupljenja. U Bosni je skuplje nego u Njemačkoj, a standard 10 puta lošiji. Uzima neku prosječnu platu, a političari zarađuju po 6-7k lagano. Koliko oni utiču na tu prosječnu platu genijalac? Kao sto je neko rekao oko 1-1.2 k je neki prosjek sto je za ove cijene mizerija. Inflacija ogromna, a povećanje plata minimalno. Da ne spominjem penzionere koji bi poskapali od gladi da ih ne hrane djeca iz dijaspore.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 15:48

superFrankie je napisao/la:
20 maj 2025, 15:46
alemsa je napisao/la:

Ma sigurno, 100KM ti dnevno moze biti da se bas pravo gotivis. U americi cim izadjes iz stana, otislo ti je 50 dolara iz dzepa. Jesu stvari jako poskupile, ali to se i dalje ne moze porediti sa drugim drzavama, pogotovo ne Amerikom :mrgreen:
Pređeš samo u Hrvatsku, pa vidiš koja je razlika u cijenama :D
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 15:51

Bundesliga je napisao/la:
20 maj 2025, 15:47
Ovaj Shategabri mora da je neki budzetlija pa brani ova sramotna poskupljenja. U Bosni je skuplje nego u Njemačkoj, a standard 10 puta lošiji. Uzima neku prosječnu platu, a političari zarađuju po 6-7k lagano. Koliko oni utiču na tu prosječnu platu genijalac? Kao sto je neko rekao oko 1-1.2 k je neki prosjek sto je za ove cijene mizerija. Inflacija ogromna, a povećanje plata minimalno. Da ne spominjem penzionere koji bi poskapali od gladi da ih ne hrane djeca iz dijaspore.
Gdje si ti pročitao da branim poskupljenja?
Nisam budžetlija, realni sektor.
Jašta je. U Bosni skuplje nego u Njemačkoj, nego u Americi, a plate duplo manje. Kako onda živimo?
Nešto vam ne štima sa tom pričom. Šta je skuplje?

Tako je, svi penzioneri imaju djecu u dijaspori.
Ovi domaći, njih ćemo izuzeti.

Ne branim ja ništa. Diskutujem o realnoj situaciji. Tvoj problem je što to tebi smeta i što si pogrešno zaključio.
Koševo Zapad

superFrankie
Kontakt:

Post Postao/la superFrankie » 20 maj 2025, 15:53

20 maj 2025, 15:48

Hrvati su sampioni inflacije, iskoristili euro da podignu cijene u nebo. Kod nas cijena sto je u markama, u Hrvatskoj je u eurima

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 maj 2025, 15:54

20 maj 2025, 15:53
20 maj 2025, 15:48

Hrvati su sampioni inflacije, iskoristili euro da podignu cijene u nebo. Kod nas cijena sto je u markama, u Hrvatskoj je u eurima
Otprilike :thumbup:
Koševo Zapad

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 maj 2025, 15:59

Naravno da je skuplje nego u Njemačkoj. A o kvalitetu proizvoda da ne pričam. Ovdje jedeš škart robu, a tamo kvalitetnu. Tamo je jedino skuplje ako ideš po restoranima, što većina ljudi ne radi. A namirnice su im jeftinije a kvalitetnije 5 puta. Ima 90% penzionera nekog u dijaspori ko im šalje pare, da ne krepu od gladi i bolesti. Cijene veće a plate daleko manje, u Bosni ti prosjek 1.2 k KM, a u Njemačkoj 3k EURA. Pa ti vidi kakve gluposti valjaš. Smeta svakome normalnom da preplaćuješ smeće od robe.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

superFrankie
Kontakt:

Post Postao/la superFrankie » 20 maj 2025, 16:04

Bundesliga je napisao/la:
20 maj 2025, 15:59
Naravno da je skuplje nego u Njemačkoj. A o kvalitetu proizvoda da ne pričam. Ovdje jedeš škart robu, a tamo kvalitetnu. Tamo je jedino skuplje ako ideš po restoranima, što većina ljudi ne radi. A namirnice su im jeftinije a kvalitetnije 5 puta. Ima 90% penzionera nekog u dijaspori ko im šalje pare, da ne krepu od gladi i bolesti. Cijene veće a plate daleko manje, u Bosni ti prosjek 1.2 k KM, a u Njemačkoj 3k EURA. Pa ti vidi kakve gluposti valjaš. Smeta svakome normalnom da preplaćuješ smeće od robe.
Ma reci da je BiH skuplja od Njemacke je smijesno. Dosta namirnica u prodavnicama jest skuplje u BiH, ali npr cijene usluga u Njemackoj su 3-4x vece nego u BiH, cijene po kafanama i restoranima takodjer. A gdje su stanarina i rezije, puno je tu faktora pored cijena u prodavnicama

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 20 maj 2025, 16:12

Ostavio ga i poslodavac cim ima ovoliko vremena :zzz:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1 i 4 gosta.