Premijer liga BiH - aktuelno

DadoElazar
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la DadoElazar » 02 jun 2025, 19:18

obrijanopile je napisao/la:
02 jun 2025, 18:56
DadoElazar je napisao/la:
02 jun 2025, 18:50
obagol je napisao/la:
02 jun 2025, 14:29

Imaš novac npr u Americi, recimo 15 mil dolara. neće to podići kao dobit jer ti država uzme minimalno 40% kroz porez. Onda ti odlučiš investirati u neku banana državu gdje možeš bukvalno šta hoćeš. Skontaš da su u BiH klubovi udruženja građana gdje su haman pa nikakve finansijske kontrole poslovanja. Pored kluba kupiš recimo i firme za pružanje nekih usluga, npr zaštitarsku agenciju. Onda dogovoriš da tvoja zaštitarska agencija za puno veću cifru pruža usluge tvom klubu i ostvariš visoku dobit. Tu dobit podigneš i platiš državi 10%. To je jedan način.

Drugi način je da imaš duple ugovore sa igračima. Jedan ugovor deponovan u savezu i na tu cifru plaćaš doprinose. a stvarni ugovor je potpisan između igrača i tvoje firme u Americi (za izvođenje nekih usluga u inostranstvu), tamo plaćaš neke minimalne doprinose, ovde to ne prijavljuješ a u ugovore si im stavio dosta veće cifre i oni ti vraćaju jedan dio tog iznosa u kešu, do kojeg ne bi mogao doći recimo u Americi a ovamo ti treba za razne aktivnosti.

Za to uglavnom služe klubovi, da se iz legalnih tokova izvuče keš.

Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. Načina je milijardu, kad ima volje :)

Možeš mjesečno prijaviti da imaš 150.000 članarina, donacija, uvećati prodaju preko fan shopa, preko prodaje pića na stadionu. Možeš na svakoj utakmici prijaviti da si umjesto 7.000 prodao 10.000 ulaznica.
Evo, ja cu još jednom kome nije baš najbistrije

cijela ova konstrukcija je pravno i ekonomski neodrziva i pokazuje potpuno nerazumijevanje kako funkcionisu medjunarodni finansijski tokovi, poreski sistemi i nadzorne institucije. ideja da bi neko s ozbiljnim kapitalom iz usa, jedne od najstrozijih i najuredjenijih poreskih jurisdikcija, pokusao izbjeci porez preko udruzenja gradjana u bih je toliko naivna da je besmisleno trositi argumentaciju.
Irs ima direktan uvid u globalne transakcije svih americkih fizickih i pravnih lica, ukljucujuci i one koje se vrte kroz bih. ako to i ne prepoznaju domace institucije, americke svakako hoce. Usa ima zakonsku osnovu da pokrene istrage i optuznice za poreske prevare i pranje novca pocinjeno van svojih granica ako su pocinioci ili sredstva povezani sa usa znaci, svi ti “dupli” ugovori, fiktivne usluge, fakturisanja preko zastitarskih firmi i lazne clanarine su vec vidjeni, procesuirani i zavrsavali su optuznicama.

ni zakon o porezu na dobit, ni zakon o sprjecavanju pranja novca u bih ne ostavljaju prostor za ovakve stvari. svako prelivanje dobiti izmedju povezanih lica, lazno prikazivanje prihoda ili fiktivno poslovanje vodi u krivicnu odgovornost. sistem jeste spor, ali nije ni blizu toliko naivan koliko autor pretpostavlja.

u sustini, ovo je pokusaj da se kompleksne finansijske i pravne stvari svedu na nivo osnovnoskolske logike, ali bez imalo svijesti koliko je to zapravo plitko i nerealno.
Bravo, odlično objašnjeno! Najveci mafijaš, svih vremena, Al Kapone je uhapšen, u Americi, radi poreza i sad je Mirvic budala da popuši foru, jer je eto on pametan da prevari Ameriku zbog milion dva ili 15, a čovjeku bogatstvo procjenjeno na 600 miliona dolara. Nismo djeca. Zavist, opasna bolest

tvrdnja da americka drzava automatski uzima "minimalno 40%" na dobit je netacna i povrsna. federalni porez na kapitalnu dobit u sad iznosi 0%, 15% ili 20%, zavisno o visini prihoda i duzini zadrzavanja investicije. dodatno, postoji potencijalni "net investment income tax" od 3.8% za vise prihode. drzavni porezi variraju, ali nisu univerzalni – npr. florida i texas nemaju porez na dobit.
americki poreski sistem je detaljan, ali predvidiv i zasnovan na transparentnim mehanizmima prijave i odbitaka. sofisticirani investitori koriste legalne alate poput 1031 exchange, opportunity zones i capital loss offseta kako bi optimizirali porezno opterecenje. tvrdnje o "bjezanju iz amerike zbog poreza" ignorisu stvarne mehanizme kontrole kapitala i nadzora nad rezidentnim prihodima bilo gdje u svijetu.
americki sistem nije savrsen, ali je daleko od primitivnog narativa u kojem se investitori "spasavaju" pranjem novca u banana drzavama. irs prati globalne tokove sredstava kroz fatca, fincen i bankarski nadzor, ukljucujuci i bh banke koje izvjestavaju o transakcijama americkih drzavljana. svaki pokusaj zaobilaženja sistema nosi krivicne posljedice, bez obzira gdje se sprovodi.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 02 jun 2025, 19:31

Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

FKSDoGroba
Kontakt:

Post Postao/la FKSDoGroba » 02 jun 2025, 19:33

Riquelme1921 je napisao/la:
02 jun 2025, 12:35
FKSDoGroba je napisao/la:
02 jun 2025, 12:32
Riquelme1921 je napisao/la:
02 jun 2025, 12:29

A možemo reći i da 2 meča prije Borca su protivnici dobili penale. Dakle to je penal za protivnika u 8 utakmica u tih 9. Radnik zadnje kolo ne računam jer je utakmica bila revijalnog karaktera, dobili bi penal da im je trebao.
Sta ljudi rade je.bo te zivot
Ili ako hoćeš da idemo još dalje u zadnjih 11 utakmica protiv Želje je bilo 10 penala. :opaopa:
Ma brate poslije pobjede nad Borcem da ti svira svaku je komedija. Jos ako dobije treci mandat, valja gledati sve ovo narednih osam godina.

Vanja8
Kontakt:

Post Postao/la Vanja8 » 02 jun 2025, 19:33

Direktorcic je napisao/la:
02 jun 2025, 17:22
19vendetta87 je napisao/la:
02 jun 2025, 17:11
Direktorcic je napisao/la:
02 jun 2025, 17:04
Mi filijala, oni nama Jattu u kog se kunu kao najveci izlazni transfer ikad s tim ako tako bude ide pola pola, i Renana kojeg su prodavali forumasi vec po milion i kusur eura.Molit cu lijepo da ga popusite redom
Druze, ako su za Renana pricali da je bolji od Demirovica, ne znaci da je tako u realnosti :urnebes:
U zadnjih 30 utakmica ima 6 golova, mora negdje na posudbu jer nema mjesta u Sarajevu, a ne zeli da raskine ugovor.
Radi se o tome da se vodimo cinjenicama sta se na forumu prica,Velez filijala a pritom uzima igraca od 2 miliona maraka i vise na posudbu kako oni vele da je toliko vrijedan.A evo sada moj licni osjecaj je da ce Renan biti super u Velezu,bit ce prvi spic vjerovatno.da se razumijemo ima puno normala momaka, jedino mi "Vanja8" ili kako vec pada na pamet,a ostali seruckaju i uvijek kontradiktorno mlate u prazno
Ja ne znam zasto se uopste vi uzbudjujete zbog tih provokacija "filijala"...
Danas je buraz veoma malo filijala jer je fudbal novac i svako gleda svoj interes...
Evo ti primjer Lokomotive, prakticno bila Dinamo 2, cak su neki klubovi trazili od HNL da im uskrati igranjke u Prvenstvu, prije par godina...Ta ista Lokomotiva prodaje igrace Dinamu i direktno mu je izbila titulu ove godine...

Glupost je to i citati, uglavnom pise par nekih nasih zahebanata i ovi sto im smeta ovakva saradnja dva kluba...
Vi da ste filijala, Mirvic bi uzeo tog Mlinarica za simbolicnu cijenu, a ne da ga oderete kao da je Ronalda kupio...

Pusti ba te fore, vrlo dobro se zna sta je Velez u BH fudbalu...

Nema vise filijala druze moj, pa evo i u Radniku iz Hadzica igra bruku nasih pozajmljenih igraca pa te ni sekunde ne gledaju kao nekog iznad...

Dao Bog da se ovako saradjuje i vise u nasoj ligi, sigurno bi podiglo kvalitet iste, a nadam se da ce Mlinaric opravdati ovoliko ulaganje u njega

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 02 jun 2025, 19:34

4.5 miliona Eura za Zeljeznicar

Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 02 jun 2025, 19:35

NoDi80 je napisao/la:
02 jun 2025, 19:34

nije brate nama je pripalo oko 3 - 3.5miliona km

NajvecaRadosti
Kontakt:

Post Postao/la NajvecaRadosti » 02 jun 2025, 19:38

QUARTERBACK je napisao/la:
02 jun 2025, 19:35
NoDi80 je napisao/la:
02 jun 2025, 19:34

nije brate nama je pripalo oko 3 - 3.5miliona km
Ozbiljne pare,cestitam
Glupo mi je sto klubovi ne pisu iznose.Tako se i pisalo,vama oko 30% ostalo agenciji i kome vec

Ozbiljan rok mozete odraditi ako mahalasi ne pokupe pare
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 02 jun 2025, 19:40

Jaaooo
9 miliona konv.maraka smo uzeli

Po meni vratit dug Poreznoj upravi FBiH i dat za južnu tribinu i uložiti u sportski segment

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 02 jun 2025, 19:40

Kakvi novi igraci qurci palci...

Ako sad se ne rijese dugova yebi ih onda...nek zamjene Celika malo u federalnoj
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

pitar
Kontakt:

Post Postao/la pitar » 02 jun 2025, 19:42

obagol je napisao/la:
02 jun 2025, 14:29
jurisicduska je napisao/la:
02 jun 2025, 10:44
Volio bih da mi neko objasni kako da preko fudbalskog kluba operem pare , imam nekih viška para crnih pa da properem :D
Ja sam istraživao ali vrlo teško u našim zakonskim okvirima, nit ti možeš isplaćivat dobit, nit da dam igračima po 30 da oni meni daju 10 nazad, odakle mi tih 30 da dam ako perem moraju proći kroz papire, nit da dam pozajmicu jer mi i za to treba porijeklo.

Pranje para bi podrazumijevalo stavljanje ilegalnog novca u legalne tokove, čisto da unaprijed kažem ako ko ima neku sugestiju da mi crne pare ostaju crne da ne odgovara bezveze jer sve što sam do sad čuo je na tom glasu, ili da me uhapse pri pokušaju transakcije veće od 30k , i to da me zaobiđu takvi s odgovorima ?

Dakle kako ?
Imaš novac npr u Americi, recimo 15 mil dolara. neće to podići kao dobit jer ti država uzme minimalno 40% kroz porez. Onda ti odlučiš investirati u neku banana državu gdje možeš bukvalno šta hoćeš. Skontaš da su u BiH klubovi udruženja građana gdje su haman pa nikakve finansijske kontrole poslovanja. Pored kluba kupiš recimo i firme za pružanje nekih usluga, npr zaštitarsku agenciju. Onda dogovoriš da tvoja zaštitarska agencija za puno veću cifru pruža usluge tvom klubu i ostvariš visoku dobit. Tu dobit podigneš i platiš državi 10%. To je jedan način.

Drugi način je da imaš duple ugovore sa igračima. Jedan ugovor deponovan u savezu i na tu cifru plaćaš doprinose. a stvarni ugovor je potpisan između igrača i tvoje firme u Americi (za izvođenje nekih usluga u inostranstvu), tamo plaćaš neke minimalne doprinose, ovde to ne prijavljuješ a u ugovore si im stavio dosta veće cifre i oni ti vraćaju jedan dio tog iznosa u kešu, do kojeg ne bi mogao doći recimo u Americi a ovamo ti treba za razne aktivnosti.

Za to uglavnom služe klubovi, da se iz legalnih tokova izvuče keš.

Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. Načina je milijardu, kad ima volje :)

Možeš mjesečno prijaviti da imaš 150.000 članarina, donacija, uvećati prodaju preko fan shopa, preko prodaje pića na stadionu. Možeš na svakoj utakmici prijaviti da si umjesto 7.000 prodao 10.000 ulaznica.
Traži od Misketa da te prebaci iz magacina u računovodstvo, kako je moguće da takav kapacitet truhne u buđavim podrumima.
Drži se tog viljuškara i izbriši ovo, vjerovatno nisi ni svjestan kakve gluposti si napisao.
BUREK PITA, ŽELJI KITA..

caffetin
Kontakt:

Post Postao/la caffetin » 02 jun 2025, 19:43

3 milijona eura transfer alneide sve uklub
menstrual

avalPacidoroP
Kontakt:

Post Postao/la avalPacidoroP » 02 jun 2025, 19:43

Ronaldo, Mane,Otavio,Laporte,Brozovic,Duran
A do juce Krpic Boljevic Mahmic Radovac
Od Corica do Piolija

GOLEMO

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 02 jun 2025, 19:45

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Jaooo
S kakvim klubom smo mi trgovali

Jabi hvala ti

let3
Kontakt:

Post Postao/la let3 » 02 jun 2025, 19:46

avalPacidoroP je napisao/la:
02 jun 2025, 19:43
Ronaldo, Mane,Otavio,Laporte,Brozovic,Duran
A do juce Krpic Boljevic Mahmic Radovac
Od Corica do Piolija

GOLEMO
Izbacuje odmah Brozovica iz prvih 11 :mrgreen:

Hansestadt
Kontakt:

Post Postao/la Hansestadt » 02 jun 2025, 19:47

dobro smo prosli sa ovim imigrantom :mrgreen:

Iznuda
Kontakt:

Post Postao/la Iznuda » 02 jun 2025, 19:49

Sunderland manje nudio...

zeljovolimte
Kontakt:

Post Postao/la zeljovolimte » 02 jun 2025, 19:50

Zuka ce staviti 500k€ transfer.

Hansestadt
Kontakt:

Post Postao/la Hansestadt » 02 jun 2025, 19:51

Sto kaze onaj iz ratnih nadrealista - padaju paketi, padaju rekordi

let3
Kontakt:

Post Postao/la let3 » 02 jun 2025, 19:53

zeljovolimte je napisao/la:
02 jun 2025, 19:50
Zuka ce staviti 500k€ transfer.
Ma yebes Zuku, nek stavi 50 milja.

Rekord se oborio :salut:

GospodinIzSarajeva
Kontakt:

Post Postao/la GospodinIzSarajeva » 02 jun 2025, 19:54

Daj uozbiljite se, kakvih 4.5 miliona eura :lol:
Jel stvarno mislite da se ne bi klub pohvalio da su uzeli rekordnu cifru za okvire BiH lige?
Koliko ja znam čitati, piše rekordni transfer Željezničara.
Znači, preko milion eura, a ispod 2.5 miliona eura.
Moja neka procjena je 2 miliona eura, minus povelik dio koji ide agenciji koja ga zastupa.
Ali je opet fina cifra za kone došla, pogotovo što niste navikli :mrgreen:
Vlasnik ssba foruma - @Devedesetka

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: AVNOJ, Hajdeee, Semper i 9 gostiju.