BiH na Eurobasketu 2025
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Re: BiH na Eurobasketu 2025
@Ghuraba E to je sva sustina o kojoj i ja pricam.Sve sto si naveo gledao sam i sam svojim ocima.Nemam nista licno protiv nekog, samo mi je krivo kad znam koliko se mi svi nadamo tom nekom rezultatu, a oni ovako.
Ostvarili rezultat ili ne, neozbiljno je.Pogotovo je neozbiljno kad celnici saveza, nakon svih godina i problema koje smo imali pred svaki EB, izjave da imaju sve i da igracima nece faliti ni "pticijeg mlijeka". To nijedna generacija prije nije imala.
Opet se vracam na lidera, da je on stigao i "povukao" svojim dolaskom, ostali, ako imaju trunku postovanja, bili bi tu u najkracem mogucem roku.
Ovako, tacno znam kako je to izgledalo...Halo selektore, koga nema? - Nurkic kasni, Musa duga sezona, Castaneda pregled, ovaj svadba...Kontam u sebi, sto bi onda mene Beciragic "bacao pod kljuc" 40 dana, a ZNAMO da ce svi pobrojani imati max slobodu, minutazu i suteve da dodju dan pred prvenstvo, a ne 3 sedmice.Docu ja, kad svi budu tu, selektore.Imam strasnu glavobolju narednih 10dana. E to je prica.
Ostvarili rezultat ili ne, neozbiljno je.Pogotovo je neozbiljno kad celnici saveza, nakon svih godina i problema koje smo imali pred svaki EB, izjave da imaju sve i da igracima nece faliti ni "pticijeg mlijeka". To nijedna generacija prije nije imala.
Opet se vracam na lidera, da je on stigao i "povukao" svojim dolaskom, ostali, ako imaju trunku postovanja, bili bi tu u najkracem mogucem roku.
Ovako, tacno znam kako je to izgledalo...Halo selektore, koga nema? - Nurkic kasni, Musa duga sezona, Castaneda pregled, ovaj svadba...Kontam u sebi, sto bi onda mene Beciragic "bacao pod kljuc" 40 dana, a ZNAMO da ce svi pobrojani imati max slobodu, minutazu i suteve da dodju dan pred prvenstvo, a ne 3 sedmice.Docu ja, kad svi budu tu, selektore.Imam strasnu glavobolju narednih 10dana. E to je prica.
Splet okolnosti, uzmi u obzir samo to da su nam glavni igrači isto imali duge sezone i potpisali za bolje klubove. Napredak je evidentan, bitno je da svi dođu nabrijani i gladni. Lično mislim da napokon imamo solidne pripreme da iskoristimo i vidimo šta možemo i bez glavnih igrača za kvalifikacije bez Euroligaških igrača, što će dobro doći isto. Imam neki pozitivan osjećaj za ovaj Eurobasket, zato treba oko reprezentacije spustiti loptu i pustiti ih da rade u normalnim uslovima prvi put.CAZIN je napisao/la: ↑27 jul 2025, 20:53To je bitno za našu reprezentaciju ali sjećam se da je Adis prije nekoliko dana na nekom podcsstu rekao da želi još da uigra neke defanzivne zamisli i kako on kaže to se ne može uvježbati za nekih 10-tak dana već svi moraju biti duže vrijeme na okupu da znaju kako on kaže "gdje trebaju u odbrani stojati i zbog čega". Eh tu se postavlja pitanje zbog čega si dopustio da ti se najbolki igrači priključe početkom Augusta i imaćeš 15-tak do 20-tak dana priprema bez utakmica sa rosterom gdje si kompletan. Čovjek se žalio kako nije mogao uvježbati defanzivne neke zamisli i onda pustaš glavne zvijezde da se priključe 20-tak dana prije početka EB.Nah1d je napisao/la: ↑27 jul 2025, 20:43Ljudi zanemaruju jednu jako bitnu činjenicu. U košarci mi imamo grupu momaka koji su prijatelji i zajedno igraju jako puno godina. Tu se nema šta pretjerano novo uigrati, osim Castanede i ponekih stvari sa Nurkićem. Nama su bitnije utakmice da se uhvati forma pred turnir.Castneda bukvalno treba da radi što i Robinson, a ako ga bude išao šut na turniru biće odlično. Mi trebamo spremiti mišiće da davimo protivnike u odbrani, ono što smo radili i sada.
Nismo mi jedina reprezentacija kojoj se priključuju igrači iz NBA ili kojoj su neki otkazali nastup. To je samo trošenje energije i sklanjanje fokusa sa cilja.
Za Lazića je bitnije da on dođe u maksimalnoj formi i bude spreman za već dobro poznatu ulogu.
Slažem se da kolegom iznad da je trebao ovim momcima što nisu otišli u Kinu na utakmice da ostavi jednog kondicionog trenera u Sarajevu pa neka se spremaju, također je mogao pozvati Juku da dok oni imaju pripreme Juka ima individualni trening. Po ovome na početku pokazalo se da Alibegović više voli reprezentaciju nego ostali što nisu otišli u Kinu jer je momak došao odmah na okupljanje i pošto je morao ići u London na potpis ugovora ili osiguranja (nešto takvo je spominjao Adis na pressu).
Iskreno za mene je glupost ako kažu "pustio sam ih da odmaraju duže od ostalih jer su imali duge sezone" šefe selektor si pozovi ih i nisu morali ići igrati u Kinu ove dvije prijateljske nego samo neka održavaju kondiciju jer se sigurno neće stići pripremiti za 20-tak dana.
Istok pjeva GRADU najljepsu BALADU! RD
-
- Kontakt:
Ni jedna reprezentacija jos nije krenula pripreme . Imat cemo vremena da se spremimo kao i sve druge reprezentacije .NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 20:56@Ghuraba E to je sva sustina o kojoj i ja pricam.Sve sto si naveo gledao sam i sam svojim ocima.Nemam nista licno protiv nekog, samo mi je krivo kad znam koliko se mi svi nadamo tom nekom rezultatu, a oni ovako.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Mozda ces imati vremena kao drugi, ali neces imati glavne igrace na okupu kao drugi.Prati pomnije diskusiju.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 21:57Ni jedna reprezentacija jos nije krenula pripreme . Imat cemo vremena da se spremimo kao i sve druge reprezentacije .NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 20:56@Ghuraba E to je sva sustina o kojoj i ja pricam.Sve sto si naveo gledao sam i sam svojim ocima.Nemam nista licno protiv nekog, samo mi je krivo kad znam koliko se mi svi nadamo tom nekom rezultatu, a oni ovako.
-
- Kontakt:
Prati ti malo bolje ,svi ce biti od augusta kad i sve druge reprezentacije pocinju pripreme . Ovo se krenulo ranije da se uzme 200 000 od Kineza i da ovi sto manje igraju odigraju ivaj turnir . Imat cemo sve igrace i vremena kao i sve druge reprezentacije.NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 21:59Mozda ces imati vremena kao drugi, ali neces imati glavne igrace na okupu kao drugi.Prati pomnije diskusiju.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 21:57Ni jedna reprezentacija jos nije krenula pripreme . Imat cemo vremena da se spremimo kao i sve druge reprezentacije .NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 20:56@Ghuraba E to je sva sustina o kojoj i ja pricam.Sve sto si naveo gledao sam i sam svojim ocima.Nemam nista licno protiv nekog, samo mi je krivo kad znam koliko se mi svi nadamo tom nekom rezultatu, a oni ovako.
Pa kako nisu Fahro može igrati 4 i 5 a niži je od Ismeta za 2 centa te je sigurno pokretnije, btw Adisova petorka u zadnje 2-3 minute sa Penavom i Sejfićem

Potpisujem svaku rijec napisanuNah1d je napisao/la: ↑27 jul 2025, 20:43Ljudi zanemaruju jednu jako bitnu činjenicu. U košarci mi imamo grupu momaka koji su prijatelji i zajedno igraju jako puno godina. Tu se nema šta pretjerano novo uigrati, osim Castanede i ponekih stvari sa Nurkićem. Nama su bitnije utakmice da se uhvati forma pred turnir.Castneda bukvalno treba da radi što i Robinson, a ako ga bude išao šut na turniru biće odlično. Mi trebamo spremiti mišiće da davimo protivnike u odbrani, ono što smo radili i sada.
Nismo mi jedina reprezentacija kojoj se priključuju igrači iz NBA ili kojoj su neki otkazali nastup. To je samo trošenje energije i sklanjanje fokusa sa cilja.
Za Lazića je bitnije da on dođe u maksimalnoj formi i bude spreman za već dobro poznatu ulogu.
I ne samo u kosarci, u bilo kojem timskom sportu: fudbal rukomet itd., niti jedna reprezentacija nema vremena za uigravanje. U kosarci je to 10ak akcija max, sve ostalo je individualno i na snagu. Igrali smo po mom misljenju najbolju timsku odbranu, nekad vise na fizicku snagu nego na kvalitet, i tako ce i ovaj put biti. Bojim se samo kako ce to izgledati s Nurkicem, da li ce biti sporiji ritam nego u kvalif., jedno je sigurno, treba nam utakmica, i nadam se BEZ POVREDA!
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Netacno, majstore.Neke repke su vec pocele pripreme. NBA igraci dolaze 30og. Tako da....nisi upravu.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:16Prati ti malo bolje ,svi ce biti od augusta kad i sve druge reprezentacije pocinju pripreme . Ovo se krenulo ranije da se uzme 200 000 od Kineza i da ovi sto manje igraju odigraju ivaj turnir . Imat cemo sve igrace i vremena kao i sve druge reprezentacije.NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 21:59Mozda ces imati vremena kao drugi, ali neces imati glavne igrace na okupu kao drugi.Prati pomnije diskusiju.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 21:57
Ni jedna reprezentacija jos nije krenula pripreme . Imat cemo vremena da se spremimo kao i sve druge reprezentacije .
-
- Kontakt:
Srbija jos nije ni spisak objavila ,vecina igraca svih reprezentacija je na odmoru . Vecina pocinje u augustu pripreme kao i mi tad cemo biti kompletni . Imat cemo 25 dana priprema i 6 utakmica to dosad nikad nismo imali. Sasvim dovoljno da se spremimo za eurobasket.NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:33Netacno, majstore.Neke repke su vec pocele pripreme. NBA igraci dolaze 30og. Tako da....nisi upravu.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:16Prati ti malo bolje ,svi ce biti od augusta kad i sve druge reprezentacije pocinju pripreme . Ovo se krenulo ranije da se uzme 200 000 od Kineza i da ovi sto manje igraju odigraju ivaj turnir . Imat cemo sve igrace i vremena kao i sve druge reprezentacije.NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 21:59
Mozda ces imati vremena kao drugi, ali neces imati glavne igrace na okupu kao drugi.Prati pomnije diskusiju.
Eno Jokica na konjima,doci ce kad mu se digne chuna.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:39Srbija jos nije ni spisak objavila ,vecina igraca svih reprezentacija je na odmoru . Vecina pocinje u augustu pripreme kao i mi tad cemo biti kompletni . Imat cemo 25 dana priprema i 6 utakmica to dosad nikad nismo imali. Sasvim dovoljno da se spremimo za eurobasket.NEZALAGANJE je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:33Netacno, majstore.Neke repke su vec pocele pripreme. NBA igraci dolaze 30og. Tako da....nisi upravu.bordobijeli je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:16
Prati ti malo bolje ,svi ce biti od augusta kad i sve druge reprezentacije pocinju pripreme . Ovo se krenulo ranije da se uzme 200 000 od Kineza i da ovi sto manje igraju odigraju ivaj turnir . Imat cemo sve igrace i vremena kao i sve druge reprezentacije.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
Ako mu treba neko ko ne visi van reketa Nikola Marić je po meni negdje između Fahre i Ismeta zašto ne pozvati njega umjesto Ismeta?lumani je napisao/la: ↑27 jul 2025, 22:44Fahro voli visiti van reketa a Sejfa voli da zida a u Kini nije bas zidao![]()
Nema veze samo postavljam to pitanje jer u kvalifikacijama za SP nam neće biti Kamenjaša dok će Halilović imati 34-35 godina te onda faktički ostajemo sa Alibegovićem, Sejfićem, Lončarom i Manjgafićem.
Bolje bi bilo da je zvao Marića umjesto Sejfića ili Lončara pa da se malo uigra jer protiv Srbije i Turske sigurno Sejfić i Lončar neće imati nikakve šanse.
Nama su Nurkic i Musa 70% ekipe, tj. bez njih nemamo ni 5% sanse da dobijemo bilo koga u grupi (ne racunajuci Kipar), dok ce Srbi i s Jokicem i bez njega biti u borbi za medalje. Zato je nenormalno bitno imati njih dvojicu maksimalno spremne. Osim toga, Srbi su nosioci grupe, imaju lakse protivnike i gotovo da mogu imati toliki luksuz da im te utakmice u grupi posluze za tempiranje forme. S druge strane, mi ako vec protiv Spanaca ne budemo na svom vrhuncu (da nam se ne ponovi recimo 2015., kad se Teletovic trazio prve 3 utakmice), onda se sanse da cemo proci grupu drasticno smanjuju.
-
- Kontakt:
Ma bukvalno svi krecu ozbiljne pripreme od augusta, Italijani i Gruzijci krecu 30 jula . Mi smo krenuli 18 jula radi turnira u Kini 200 000 km i da odigraju ovi sto ce manje igrati . U augustu cemo biti kompletni i spremati se kao i ostali .Ghuraba je napisao/la: ↑27 jul 2025, 23:03Nama su Nurkic i Musa 70% ekipe, tj. bez njih nemamo ni 5% sanse da dobijemo bilo koga u grupi (ne racunajuci Kipar), dok ce Srbi i s Jokicem i bez njega biti u borbi za medalje. Zato je nenormalno bitno imati njih dvojicu maksimalno spremne. Osim toga, Srbi su nosioci grupe, imaju lakse protivnike i gotovo da mogu imati toliki luksuz da im te utakmice u grupi posluze za tempiranje forme. S druge strane, mi ako vec protiv Spanaca ne budemo na svom vrhuncu (da nam se ne ponovi recimo 2015., kad se Teletovic trazio prve 3 utakmice), onda se sanse da cemo proci grupu drasticno smanjuju.
-
- Kontakt:
To je 2013. bilo majstoreGhuraba je napisao/la: ↑27 jul 2025, 23:03Nama su Nurkic i Musa 70% ekipe, tj. bez njih nemamo ni 5% sanse da dobijemo bilo koga u grupi (ne racunajuci Kipar), dok ce Srbi i s Jokicem i bez njega biti u borbi za medalje. Zato je nenormalno bitno imati njih dvojicu maksimalno spremne. Osim toga, Srbi su nosioci grupe, imaju lakse protivnike i gotovo da mogu imati toliki luksuz da im te utakmice u grupi posluze za tempiranje forme. S druge strane, mi ako vec protiv Spanaca ne budemo na svom vrhuncu (da nam se ne ponovi recimo 2015., kad se Teletovic trazio prve 3 utakmice), onda se sanse da cemo proci grupu drasticno smanjuju.

Ne znam, rekoh i ranije, i 2022. smo se uigravali kroz utakmice, s tim što su prije EB bile kvalifikacijske utakmice protiv CG i Francuske.
Ako ovaj put izvuku barem 5 utakmica prije EB sa punim sastavom, mislim da ćemo biti u boljoj prilici nego 2022.
Pozdrav ekipa, pitanje za one koji idu na Kipar, gdje ste uzeli smještaj? Ja sam uzeo hotel u Germasogeia dijelu grada, pa me zanima ide li još neko od naših iz tog dijela prema areni? Super bi mi bilo i zbog društva, ali i samog prevoza da skontamo neku opciju. 

Haha, lapsus.TripleThreat je napisao/la: ↑28 jul 2025, 01:23To je 2013. bilo majstoreGhuraba je napisao/la: ↑27 jul 2025, 23:03Nama su Nurkic i Musa 70% ekipe, tj. bez njih nemamo ni 5% sanse da dobijemo bilo koga u grupi (ne racunajuci Kipar), dok ce Srbi i s Jokicem i bez njega biti u borbi za medalje. Zato je nenormalno bitno imati njih dvojicu maksimalno spremne. Osim toga, Srbi su nosioci grupe, imaju lakse protivnike i gotovo da mogu imati toliki luksuz da im te utakmice u grupi posluze za tempiranje forme. S druge strane, mi ako vec protiv Spanaca ne budemo na svom vrhuncu (da nam se ne ponovi recimo 2015., kad se Teletovic trazio prve 3 utakmice), onda se sanse da cemo proci grupu drasticno smanjuju.2015. je Ivanović preuzeo repku nadajući se da će imati na raspolaganju NBA Teletovića i zrelog Đedovića. Na kraju čovjek ostao sa Renfroeom i Kikanovićem kao okosnicom
![]()
Ne znam, rekoh i ranije, i 2022. smo se uigravali kroz utakmice, s tim što su prije EB bile kvalifikacijske utakmice protiv CG i Francuske.
Ako ovaj put izvuku barem 5 utakmica prije EB sa punim sastavom, mislim da ćemo biti u boljoj prilici nego 2022.

Ma iskreno, nadam se najboljem i nisam ni pomisljao prosipati neki pesimizam, dok danas nisam vidio ove najave za Musinu svadbu i dok nisam izracunao koliko dana ce biti s ekipom. Nemam nista protiv njegove zenidbe, ali se to moglo sve malo ranije organizovati, a i ostali igraci su mogli ranije uci u trenazni proces. Meni je Castaneda izgledao pogubljeno protiv Kipra u Tuzli i iz aviona se vidjelo da ce mu bas trebati vremena da se uigra, a dosao je tad nakon odlicnog dijela sezone. Sad izlazi iz zeznute povrede i sigurno da ce mu trebati vise vremena da se uigra s ekipom. Nadati se da ce ove prijateljske + utakmica protiv Kipra biti dovoljne da to sve bude na vrhuncu pred Spaniju. Mene je iskreno malo strah te njegove povrede, jer prelom neke od kostiju stopala zna biti bas nezgodan. Zadnji primjer je onaj veznjak Sarajeva Djordjevic, kod koga se to bas iskomplikovalo, pa je propustio cijelu drugu polusezonu. Mada, mozda kod Castanede nije ista kost u pitanju...
Povratak La Roje? Ključevi trijumfa Španije na Eurobasketu 2025.
Španska košarkaška reprezentacija spremna je da brani svoju krunu na Eurobasketu 2025, koji počinje 27. augusta i završava 14. septembra na četiri lokacije: Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Sa Sergiom Scariolom u svojoj posljednjoj avanturi kao selektor, Španija se suočava sa izazovnom grupom u Limassolu, ali njegov talenat i iskustvo mogli bi ih dovesti do slave. Šta je La Roji potrebno da dominira Eurobasketom 2025?
Eurobasket 2025 predstavlja Španiju u Grupi C, gdje se susreće sa Kiprom, Italijom, Gruzijom, Grčkom i Bosnom i Hercegovinom u Limassolu od 28. augusta do 4. septembra. Prva utakmica bit će protiv Gruzije, nakon čega slijede Bosna i Hercegovina, Kipar, Italija i napeta završna utakmica protiv Grčke. Prema riječima selektora Sergija Scariola, ova grupa predstavlja veliki izazov, s teškim protivnicima poput Italije i Grčke koji mogu otežati stvari svakom favoritu. Međutim, historija Španije na turniru, sa četiri titule u posljednjih šest izdanja, pokazuje njenu sposobnost da savlada nedaće.
Pripreme obećavaju intenzivne utakmice u Malagi, Madridu, Badaloni, Parizu i Kölnu, osmišljene da usavrše tim koji kombinuje mladost i iskustvo. Santi Aldama, Juancho Hernangómez i Darío Brizuela predvode ekipu koja nastoji nadoknaditi značajne izostanke. Odsustvo Lorenza Browna iz ličnih razloga je značajan udarac, jer je njegova uloga startera na poziciji plejmejkera bila ključna nakon njegovog doprinosa osvajanju titule 2022. i Olimpijskim igrama 2024. godine. Također, nedostaju Sergio Llull, koji se povukao iz reprezentacije, Àlex Abrines, koji je najavio svoje povlačenje, i Usman Garuba, koji je isključen iz fizičkih i ličnih razloga. Uprkos ovim gubicima, Scariolo je uvjeren u dubinu tima.
Eurobasket 2025. bit će oproštaj za Scariola, jer je najavio da će se povući nakon turnira, prema riječima Elise Aguilar, predsjednice Španskog košarkaškog saveza. Italijanski trener, arhitekta nedavnih uspjeha tima, računa na mješavinu veterana i novih talenata. Igrači poput Willyja Hernangómeza, sa svojom dominacijom pod košem, i obećavajući mladi igrači poput Josepa Puerta, Sergija de Larree i Elija Johna Ndiayea, donose svježu perspektivu. Ndiaye, bivši igrač Real Madrida, jedno je od iznenađenja u timu, ističući se svojom defanzivnom svestranošću i potencijalom.
Put do uspjeha na Eurobasketu 2025. zavisit će od sposobnosti Španije da se prilagodi fizičkom i taktičkom turniru. Na konferenciji za novinare nakon što je objavio spisak od 15 igrača, Scariolo je naglasio važnost igranja utakmice po utakmice, posebno u grupi koju je opisao kao "grupu smrti". Ključ će biti odbrana, što je karakteristika italijanskog selektora. Španija je historijski bila solidna u tom pogledu, s igračima poput Aldame i Willyja Hernangómeza sposobnim da zaštite obruč i zatvore prostore na obodu.
U ofanzivnom smislu, Brownovo odsustvo stavlja veću odgovornost na Brizuelu i De Larreu da predvode napad. Brizuela, sa svojom sposobnošću da probija odbranu svojim vještinama jedan na jedan, bit će ključan u vremenima stagnacije, dok Juancho Hernangómez donosi šutiranje izvana i svestranost. Trening u gradovima poput Pariza i Kölna omogućio je Scariolu da razvije sisteme koji maksimiziraju raspoloživi talenat, fokusirajući se na brze tranzicije i timsku igru koja kompenzira nedostatak zvijezde strijelca.
Eurobasket 2025. također će biti test mentaliteta. Španija, aktuelni prvak, pod pritiskom je da odbrani svoju titulu, ali Scariolo to vidi kao priliku. Iskustvo igrača poput Willyja, koji je blistao u ACB ligi i Euroligi, i ambicija mlađih igrača mogu stvoriti eksplozivnu hemiju. Cilj je jasan: plasirati se među četiri najbolja u grupi kako bi se došlo do osmine finala u Rigi, gdje utakmice protiv timova iz Grupe D, poput Francuske i Slovenije, obećavaju da će biti epske.
Španska košarkaška reprezentacija spremna je da brani svoju krunu na Eurobasketu 2025, koji počinje 27. augusta i završava 14. septembra na četiri lokacije: Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Sa Sergiom Scariolom u svojoj posljednjoj avanturi kao selektor, Španija se suočava sa izazovnom grupom u Limassolu, ali njegov talenat i iskustvo mogli bi ih dovesti do slave. Šta je La Roji potrebno da dominira Eurobasketom 2025?
Eurobasket 2025 predstavlja Španiju u Grupi C, gdje se susreće sa Kiprom, Italijom, Gruzijom, Grčkom i Bosnom i Hercegovinom u Limassolu od 28. augusta do 4. septembra. Prva utakmica bit će protiv Gruzije, nakon čega slijede Bosna i Hercegovina, Kipar, Italija i napeta završna utakmica protiv Grčke. Prema riječima selektora Sergija Scariola, ova grupa predstavlja veliki izazov, s teškim protivnicima poput Italije i Grčke koji mogu otežati stvari svakom favoritu. Međutim, historija Španije na turniru, sa četiri titule u posljednjih šest izdanja, pokazuje njenu sposobnost da savlada nedaće.
Pripreme obećavaju intenzivne utakmice u Malagi, Madridu, Badaloni, Parizu i Kölnu, osmišljene da usavrše tim koji kombinuje mladost i iskustvo. Santi Aldama, Juancho Hernangómez i Darío Brizuela predvode ekipu koja nastoji nadoknaditi značajne izostanke. Odsustvo Lorenza Browna iz ličnih razloga je značajan udarac, jer je njegova uloga startera na poziciji plejmejkera bila ključna nakon njegovog doprinosa osvajanju titule 2022. i Olimpijskim igrama 2024. godine. Također, nedostaju Sergio Llull, koji se povukao iz reprezentacije, Àlex Abrines, koji je najavio svoje povlačenje, i Usman Garuba, koji je isključen iz fizičkih i ličnih razloga. Uprkos ovim gubicima, Scariolo je uvjeren u dubinu tima.
Eurobasket 2025. bit će oproštaj za Scariola, jer je najavio da će se povući nakon turnira, prema riječima Elise Aguilar, predsjednice Španskog košarkaškog saveza. Italijanski trener, arhitekta nedavnih uspjeha tima, računa na mješavinu veterana i novih talenata. Igrači poput Willyja Hernangómeza, sa svojom dominacijom pod košem, i obećavajući mladi igrači poput Josepa Puerta, Sergija de Larree i Elija Johna Ndiayea, donose svježu perspektivu. Ndiaye, bivši igrač Real Madrida, jedno je od iznenađenja u timu, ističući se svojom defanzivnom svestranošću i potencijalom.
Put do uspjeha na Eurobasketu 2025. zavisit će od sposobnosti Španije da se prilagodi fizičkom i taktičkom turniru. Na konferenciji za novinare nakon što je objavio spisak od 15 igrača, Scariolo je naglasio važnost igranja utakmice po utakmice, posebno u grupi koju je opisao kao "grupu smrti". Ključ će biti odbrana, što je karakteristika italijanskog selektora. Španija je historijski bila solidna u tom pogledu, s igračima poput Aldame i Willyja Hernangómeza sposobnim da zaštite obruč i zatvore prostore na obodu.
U ofanzivnom smislu, Brownovo odsustvo stavlja veću odgovornost na Brizuelu i De Larreu da predvode napad. Brizuela, sa svojom sposobnošću da probija odbranu svojim vještinama jedan na jedan, bit će ključan u vremenima stagnacije, dok Juancho Hernangómez donosi šutiranje izvana i svestranost. Trening u gradovima poput Pariza i Kölna omogućio je Scariolu da razvije sisteme koji maksimiziraju raspoloživi talenat, fokusirajući se na brze tranzicije i timsku igru koja kompenzira nedostatak zvijezde strijelca.
Eurobasket 2025. također će biti test mentaliteta. Španija, aktuelni prvak, pod pritiskom je da odbrani svoju titulu, ali Scariolo to vidi kao priliku. Iskustvo igrača poput Willyja, koji je blistao u ACB ligi i Euroligi, i ambicija mlađih igrača mogu stvoriti eksplozivnu hemiju. Cilj je jasan: plasirati se među četiri najbolja u grupi kako bi se došlo do osmine finala u Rigi, gdje utakmice protiv timova iz Grupe D, poput Francuske i Slovenije, obećavaju da će biti epske.
Ako koga zanima ova jucerasnja utakmica: