Mlade selekcije BiH - Kosarka

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

relativizam
Kontakt:

Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka

Post Postao/la relativizam » 04 avg 2025, 00:09

CAZIN je napisao/la:
03 avg 2025, 14:30
Kylian je napisao/la:
03 avg 2025, 12:28
slika
Kakvi su ovi momci što su pozvani i da li ima neko da je trebao biti pozvan a nije (osim Maka).
Treba upratiti selektora, 2 godine nema kluba i sad mu nadju da malo bude trener kadeta države.
Ako osvoji mogao bi gdje otići

CoachMS
Kontakt:

Post Postao/la CoachMS » 04 avg 2025, 00:18

relativizam je napisao/la:
04 avg 2025, 00:09
CAZIN je napisao/la:
03 avg 2025, 14:30
Kylian je napisao/la:
03 avg 2025, 12:28
slika
Kakvi su ovi momci što su pozvani i da li ima neko da je trebao biti pozvan a nije (osim Maka).
Treba upratiti selektora, 2 godine nema kluba i sad mu nadju da malo bude trener kadeta države.
Ako osvoji mogao bi gdje otići

Kako i gdje nađe dvije godine
Prošle godine vodio seniore Sparsa i to odlicno

costacurta08
Kontakt:

Post Postao/la costacurta08 » 04 avg 2025, 09:17

Gledao sam sinoć finale U18 A divizija, Španija - Francuska. Kakva fenomenalna košarka. U zadnjih 5 min utakmice stalo je sve ono zbog čega volim ovaj sport. Borbenost, agresivnost, smislene akcije, igra do posljednje sekunde, nema predaje ni razočarenja, hemija u ekipi i vjera da mogu preokrenuti rezultat, malo sportske sreće kao začin i onda se pitaš zbog čega smo mi bilmezi kad je onu rapsodiju gledati prava milina i užitak.
Kompleksi koje mi imamo, oni ih nemaju. Igra onaj ko zna da igra a ne onaj ko plati. Zašto? Pa ima nešto što se zove nacionalni ponos. Španci su me oduševili sinoć nakon zadnje sekunde. Bravo klinci bravo za prikazanu igru.
Našem Novaku želim da ga povrede zaobiđu i da mu čestitam na fantastičnom prvenstvu. Šteta što nisi imao podršku statistika bi bila još bolja. Biraj pametno svoju sreću i daleko ćeš dogurati :thumbup:
Klještanu brz oporavak.
Jan ima potencijal, Eman do početka sezone da skine barem 7kg i biće odličan.
Savez natjerati da se uključimo barem u FIBAino U20 ili U19 takmičenje. Šta će sad ovi klinci nakon prvenstva? Kako ih pratiti ili kako zaustaviti Novaka da se priključi U19 reprez Srbije? Zbog čega bi on trebao stati sa razvojem, zbo toga što je rođen tu? Hahaha samo sine piči za svojom srećom, mi smo goFna koja boli briga za mladosti. Sredstva se mogu namaknuti i izmjenom zakona o sportu. većina normalno uređenih zemalja izdvaja toliko novca za sport su kroz zakon o porezima omogućene poreske olakšice firmama koje izdvajaju iz dobiti za humanitarne svrha i sport. Kod nas se svaka donacija oporezuje. E dok mi budemo prioritet davali na punjenje džepova privatnicima kroz namještanje tendera a ne na razvoj sporta, kulture i umjetnosti do tad ćemo se diviti drugima kako postižu uspjehe i imaju rezultate a mi ćemo kriviti rat, Srbiju i Hrvatsku što nam kupe talente, sudije........

Darkus
Kontakt:

Post Postao/la Darkus » 04 avg 2025, 09:54

costacurta08 je napisao/la:
04 avg 2025, 09:17
Gledao sam sinoć finale U18 A divizija, Španija - Francuska. Kakva fenomenalna košarka. U zadnjih 5 min utakmice stalo je sve ono zbog čega volim ovaj sport. Borbenost, agresivnost, smislene akcije, igra do posljednje sekunde, nema predaje ni razočarenja, hemija u ekipi i vjera da mogu preokrenuti rezultat, malo sportske sreće kao začin i onda se pitaš zbog čega smo mi bilmezi kad je onu rapsodiju gledati prava milina i užitak.
Kompleksi koje mi imamo, oni ih nemaju. Igra onaj ko zna da igra a ne onaj ko plati. Zašto? Pa ima nešto što se zove nacionalni ponos. Španci su me oduševili sinoć nakon zadnje sekunde. Bravo klinci bravo za prikazanu igru.
Našem Novaku želim da ga povrede zaobiđu i da mu čestitam na fantastičnom prvenstvu. Šteta što nisi imao podršku statistika bi bila još bolja. Biraj pametno svoju sreću i daleko ćeš dogurati :thumbup:
Klještanu brz oporavak.
Savez natjerati da se uključimo barem u FIBAino U20 ili U19 takmičenje. Šta će sad ovi klinci nakon prvenstva? Kako ih pratiti ili kako zaustaviti Novaka da se priključi U19 reprez Srbije? Zbog čega bi on trebao stati sa razvojem, zbo toga što je rođen tu? Hahaha samo sine piči za svojom srećom, mi smo goFna koja boli briga za mladosti. Sredstva se mogu namaknuti i izmjenom zakona o sportu. većina normalno uređenih zemalja izdvaja toliko novca za sport su kroz zakon o porezima omogućene poreske olakšice firmama koje izdvajaju iz dobiti za humanitarne svrha i sport. Kod nas se svaka donacija oporezuje. E dok mi budemo prioritet davali na punjenje džepova privatnicima kroz namještanje tendera a ne na razvoj sporta, kulture i umjetnosti do tad ćemo se diviti drugima kako postižu uspjehe i imaju rezultate a mi ćemo kriviti rat, Srbiju i Hrvatsku što nam kupe talente, sudije........
Ima samo jedna stvar , U17 i U19 su selekcije koje se takmiče na svjetskom nivou a dolaziš iz takmičenja divizije A sa U16 ili U18 od godinu prije i ide mislim prvih 5. Možda nisam siguran za 5 ali sigurno prve 3. Ali U20 je nešto sto ovoj djeci definitivno treba.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 04 avg 2025, 10:21

Francuzi izgubili u finalu jer su se oslanjali na igrače koji su 2008-o godište.

Darkus
Kontakt:

Post Postao/la Darkus » 04 avg 2025, 10:31

Darkus je napisao/la:
04 avg 2025, 09:54
costacurta08 je napisao/la:
04 avg 2025, 09:17
Klještanu brz oporavak.
Ima samo jedna stvar , U17 i U19 su selekcije koje se takmiče na svjetskom nivou a dolaziš iz takmičenja divizije A sa U16 ili U18 od godinu prije i ide mislim prvih 5. Možda nisam siguran za 5 ali sigurno prve 3. Ali U20 je nešto sto ovoj djeci definitivno treba.
Samo da dopunim.

Način kako se ekipe kvalifikuju na svjetsko prvenstvo .

Sixteen teams will play in the FIBA U19 Basketball World Cup 2025. Teams qualify for the U19 Basketball World Cup via regional U18 championships determined by their results, in addition to the host nation.

Finalists of the FIBA U18 AfroBasket 2024 (2)

Semi-Finalists of the FIBA U18 AmeriCup 2024 (4)

Semi-Finalists of the FIBA U18 Asia Cup 2024 (4)

Semi-finalists and the fifth-placed team of the FIBA U18 EuroBasket 2024 (5)

Host nation of the FIBA U19 Basketball World Cup 2025 (1)

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 04 avg 2025, 11:14

ASD je napisao/la:
04 avg 2025, 10:21
Francuzi izgubili u finalu jer su se oslanjali na igrače koji su 2008-o godište.
Gledao sam Srbiju u A diviziji, takođe odlična igra, bio je samo Jovan Bikić 2008.godiste, ostali 2007.godiste, a Jovan je izuzetan talenat i siguran sam da ćemo svi još cuti za njega u godinama koje dolaze.

Vjerujem da samo Mirza može pogurati u savezu U-20 ako mu bude u cilju, za Benju, ali vjerujem da je Benji već skrojena karijera od Mege pa dalje

marlostanf1eld
Kontakt:

Post Postao/la marlostanf1eld » 04 avg 2025, 11:28

Uz malo više sreće, bolje uslove za pripreme i kvalitetniji rad sa ovom u18 generacijom se mogla izboriti A divizija.

Pored očiglednih Manojlovića i Bulajića, izdvojio bih i Teletovića i Preldžića koji su imali dosta dobar turnir. Za Manojlovića se na osnovu prethodne sezone znalo da će izdominirati, ko je imalo pratio naše lige mogao je vidjeti da je momak odlično napredovao u zadnjih godinu dana za razliku od ostalih igrača. Bulajić u Podgorici ima drugačiju ulogu, više je klasični play nego neki scorer, ali je ovdje u nedostatku napadačkih opcija morao preuzeti stvari u svoje ruke pa je nekad to djelovalo kao da forsira, međutim mislim da to nije samo do njega nego da je i trener htio da on preuzme veće ovlasti u napadu. Neko je već spominjao Teletovića i njegovu pametnu igru, rijetko forsira i uvijek pravi košarkaške poteze sa loptom, vidi se visok košarkaški iq, mene je oduševilo kako se fizički nosio sa godinu starijim igračima i ono što mu je nekad bilo najveci upitnik - njegov atleticizam, je baš izašao na vidjelo, da naraste još 3-4 cm do 196-197 cm, to bi bilo odlično. Što se tiče Preldžića, on je po meni u ovom rosteru pored Manojlovića bio najbolji defanzivac, iako je isto 2008. godište. Odlično tijelo, oko 200 cm i duge ruke. Ne forsira u napadu, uvijek zna gdje treba biti, nije veliki potrošač, a i dosta je dobar dodavač što se baš i nije moglo vidjeti tokom turnira jer nije imao puno prilike za kreirati sa loptom, ali je imao par dobrih instiktivnih dodavanja kod udvajanja i presinga.

O razočarenjima individualnim neću ni pisati, a i većina vas ovdje zna od koga se očekivalo više. Možda ima i pozadinskih razloga, povreda i čega već...

S obzirom na uslove i rad u omladinskim selekcijama, kada bi svake godine imali ovako par igrača koje vrijedi pratiti u budućnosti, to bi bila premija :bih:

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 04 avg 2025, 14:48

Lijepa opservacija turnira. Mislim još da nam u narednom periodu definitivno treba U-20 selekcija – kao prelazna faza koja sada očigledno nedostaje. Uz to, mora se obezbijediti više priprema, prijateljskih utakmica, jasniji kriteriji pri odabiru igrača i što je najvažnije – selektor koji zna šta radi.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 04 avg 2025, 14:51

Darkus je napisao/la:
03 avg 2025, 20:07
lopticaskocica je napisao/la:
03 avg 2025, 15:12
Darkus je napisao/la:
03 avg 2025, 15:04
Možda budemo bolji sljedeće godine.
Trojica dobrih idu dalje za Srbiju , možda nauče da mogu nositi svoje generacije sljedeće godine.
Sretno im!
Koja trojica?
Eto jednog spomenu Velizar, drugi je Skalonjić a treći je Benjamin.
Mislim da i Subašić ide negdje od naredne sezone, ne u Megu, ali ide. Trebao je otići prošle godine, vodili su se pregovori sa nekoliko klubova, na kraju je prolongirao odlazak za narednu sezonu/godinu ali mlad je on još, ima vremena.

Sretno im :bih:

Darkus
Kontakt:

Post Postao/la Darkus » 04 avg 2025, 15:02

Koliko znam, a to još nije sigurno, on bi trebao u Dubai.........

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 04 avg 2025, 15:08

Kylian je napisao/la:
04 avg 2025, 14:48
Lijepa opservacija turnira. Mislim još da nam u narednom periodu definitivno treba U-20 selekcija – kao prelazna faza koja sada očigledno nedostaje. Uz to, mora se obezbijediti više priprema, prijateljskih utakmica, jasniji kriteriji pri odabiru igrača i što je najvažnije – selektor koji zna šta radi.
Spanci su uveli u22 ligu od ove sezone jer su vidjeli da im se igraci gube na prelasku iz juniora u seniore.Moraju se nekako boriti protiv odlazaka u NCAA jer igraci ne dobivaju sanse u klubovima.
Valjalo bi da se pogura savez od iduce godine imamo u20repku

CAZIN
Kontakt:

Post Postao/la CAZIN » 04 avg 2025, 15:21

Ako bi formirali U20 reprezentaciju zar ona ne bi prve godine nastupala u C diviziji ili je to drugačije?

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Proximic i 22 gosta.