Vorovus je napisao/la: ↑01 sep 2025, 15:23
Argentina je napisao/la: ↑01 sep 2025, 15:05
Mozes li shvatiti da nemam vjeru i naciju? Ja ne podrzavam ni jednu stranu, racionalno komentarisem. Uvijek spreman ukazati na lose stvari svakoga ko je to napravio. Nisam ja kriv sto je na ovim prostorima 90tih jedna strana napravila 90% losih stvari.
E cuj prerano krenulo u obnovu, ja smatram da se nije trebalo desiti rusenje, isto kao sto ne treba podrzavati zlocince sa muralima i skandiranjem. Npr. U Tuzli nije bilo potrebe ni za kamenom temeljcem niti obnovom, nisu ljudi uopste rusili nista. To je npr ozbiljna razlika. Ili npr prije 10 godina u Tuzli je himna Srbije dobila pljesak. Te stvari su nezamislive za neke gradove.
Mogu shvatiti ako si ateista, ali da nemas nacionalnu pripadnost, malo teze.
Pa nije se trebalo desiti rusenje, ali ako je vec doslo do toga i potrebna je obnova onda treba znati procijeniti pravi momenat za to, s obzirom na trenutnu politicku situaciju.
Postujem i uvazavam ako je neko neke nacije, ja nisam. Logicnije je imati religiju nego naciju s obzirom da duze postoji, nastala je ranije i zastupljena je na komplet planeti.
Dva primjera zasto je nacija za mene prolazna i nebitna. Francuska nacija (koja je veca i vaznija od svih nasih banana nacija i drzava), danas, prije 30 godina, prije 100 godina, skroz razlicita od rase, kulture, obicaja, religije. Drugi primjer Zlatan Ibrahimovic, ko je on nacije? Znam sta nije ono sto su mu roditelji. Non stop se nacija mijenja, vise logike ima geografsko podrucje (covjek iz Sarajeva bez obzira na sve je isti, isti govor, isti akcenat, ista furka, isti obicaj za sve). Nacije kod razvijenog svijeta izumiru, na to se loze iskreno dijelovi svijeta koji "zaostaju" i koji su ograniceni (nasi prostori su primjer toga).
A da biram naciju, bio bih Zeljovac. Klub mi je prezivio 5-6 drzava i par nacija. Veci je od svega toga.
Bitno je imati moral i biti objektivan, ostalo je suplja prica. I da se vratim na glavno, na nasim prostorima niau osudjene nacije, nego ljudi imenom i prezimeno. Onaj ko brani i gura ga da je dio neke nacije cini zlo sam sebi i onome kome pripada, umjesto da ga se odrekne i osudi.