S obzirom da se bodovi prenose, mislim da bez dvije dobijene utakmice protiv Srbije i Turske ostajemo samo na teoretskim šansama u eventualnom drugom krugu tj. narednoj grupi.Karambeu je napisao/la: ↑20 okt 2025, 13:17Ja uopce nisam pesimista u vezi ovih kvalifikacija...Realno je da su iz obje grupe najveci favoriti Srbija, Turska i Litvanija. Nama je bitno dobiti obje utakmice Švicarce i uvjeren sam da ako sve bude kako treba, mozemo dobiti barem jos jednu ili dvije utakmice u prvom dijelu. Turska i Srbija kući, pa čak i Turska u gostima su šanse.
I to smatram da je možda čak imperativ za te pobjede baš ovaj sad novembarski prozor, jer će u julskom prozoru biti dostupni NBA igrači, a znamo šta su Srbija i Turska sa njima.
I mi smo potpuno drugačija ekipa bez Muse i Kamenjaša. Ni to ne treba zaboraviti. Kamenjaš nam je generalno bio među najboljim igračima kada su kvalifikacije u pitanju.Italijani bez Melija i Fontekija su potpuno drukčija ekipa i tu bi trebali tražiti šansu, a onda se sa Litvancima potući kući.
Litvanije je također mnogo kvalitetnija ekipa od nas i bez EL igrača. To su dokazali u prethodnim kvalifikacijama za Mundobasket kada su nas dobili u onom dvomeču sa svojom B/C ekipom, dok nas je još Bosnić vodio.
Opet, ako budu dostupni nama EL igrači, bit će i Srbiji/Turskoj/Litvaniji, a sve su to onda mnogo jače reprezentacije od nas sa EL igračima. Sa NBA igračima tek da ne spominjem.Tokom datuma kada ce moci EL igrači, tim jači za Musu i Kamenjaša i Kondića za kojeg sam uvjeren da će igrati, može svima poremetiti planove.
Zato i smatram da su realne šanse za plasman jako, jako male. Posebno s obzirom da evo još nemamo selektora i da će isti imati samo oko mjesec dana za pripremu svega, a sami igrači i njihova aklimatizacija na novog selektora će biti skoro i nepostojana. To je samo par dana priprema.