Premijer liga BiH - aktuelno
Re: Premijer liga BiH - aktuelno
Meni samo nije jasno u tou vasoj historiji kako Dinamo tito nije zabranio i oni su igrali prvu ligu ndh
Yugoslav First League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
- LavoviGabela
- Kontakt:
Opasni panker od bugojna
Giorgos Tzavellas : "Bijeg iz sela. Čestitam svim suigračima"
Nodi je ovako malo poglup i dosadan, ali je Nikola Tesla za ove ustase
Potkrala ti se griješka. Bosna je pod Turke pala 1463., dok je Hercegovina pala tek 1482. godine. To vam je blisko štivo i dio je vašeg nacionalnog identiteta pa bi takve stvari trebao poznavati.chily-rz je napisao/la: ↑14 nov 2025, 16:51Ne znam ti ja to naci na karti, to je samo u vašim glavama zadojenim. Svako malo sam u Busovači, Vitezu, Travniku ili Fojnici a nisu mi strani ni Žepče ni Kiseljak, sve je to Bosna a Hercegovinu i onako smatramo Bosnom. Bosna bez Hercegovine je postojala hiljadu godina, Hercegovina bez Bosne nije nikad.HeavyBassBlues je napisao/la: ↑13 nov 2025, 21:48Erceg Bosna je u BiH, pa se isto odnosi i na nju, majmune.
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka
Poglup kad vas prozovem malo oko navijaca i tih stvari
Kad prozivam neke iz Zelje onda me hvalite i citirate zato sto ste dvolicni
Cim se neko s nekim ne slaze odmah ga zove glupanom, retardom, debilom
Ovaj forum je najbolji pokazatelj koliko smo zaostali kao drustvo
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
-
jurisicduska
- Kontakt:
Nisi ti poglup. Ali nit poznaješ fudbal, nit imas kakvih dodira sa klubom za koji navijaš. Ne znas ko je čovjek koji vam je donio najvise titula iz sjene i ne znas ko je Ajfel. Meni je to nevjerovatno.NoDi80 je napisao/la: ↑14 nov 2025, 18:58Poglup kad vas prozovem malo oko navijaca i tih stvari
Kad prozivam neke iz Zelje onda me hvalite i citirate zato sto ste dvolicni
Cim se neko s nekim ne slaze odmah ga zove glupanom, retardom, debilom
Ovaj forum je najbolji pokazatelj koliko smo zaostali kao drustvo
-
Zaboljesutra
- Kontakt:
Godine 1945. odlukom novih komunističkih vlasti klub je ukinut zbog sudjelovanja u prvenstvu NDH zajedno s prijeratnim trofejnim hrvatskim nogometnim klubovima HAŠK-om i Concordijom. Zadnju utakmicu odigrao je 10. travnja 1945. protiv HAŠK-a. U lipnju iste godine je osnovan nogometni klub Dinamo koji se smatra sljednikom Građanskog, a od 2011. godine nosi ime Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb.
Pa Zrinjskom je bilo ponuđeno da izbriše nacionalni naziv kluba ili da čak i promjeni ime što tadašnja uprava kluba nije prihvatila.
Da su pristali na to tko zna kako bi se razvijala i budućnost FK Velež.
[email protected] utakmice FK Borca.
-datum utakmice
-ime sudije
-video materija
Što više mailova veća mogućnost za Uefa inspekciju!
Za bolje sutra BiH nogometa !!!
-datum utakmice
-ime sudije
-video materija
Što više mailova veća mogućnost za Uefa inspekciju!
Za bolje sutra BiH nogometa !!!
Znam ko je Gredic nego nisam ga prepoznaojurisicduska je napisao/la: ↑14 nov 2025, 19:37
Nisi ti poglup. Ali nit poznaješ fudbal, nit imas kakvih dodira sa klubom za koji navijaš. Ne znas ko je čovjek koji vam je donio najvise titula iz sjene i ne znas ko je Ajfel. Meni je to nevjerovatno.
Nisam vidio dugo vremena, a ne vrtim se oko kluba
Sto se tice administrancije, uprava, skupsitna i tako tih stvari ne znam i ne razumijem se
Sto se tice terena, fudbala kao igre to te mogu nauciti
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
NoDi80 je napisao/la: ↑14 nov 2025, 20:03Znam ko je Gredic nego nisam ga prepoznaojurisicduska je napisao/la: ↑14 nov 2025, 19:37
Nisi ti poglup. Ali nit poznaješ fudbal, nit imas kakvih dodira sa klubom za koji navijaš. Ne znas ko je čovjek koji vam je donio najvise titula iz sjene i ne znas ko je Ajfel. Meni je to nevjerovatno.
Nisam vidio dugo vremena, a ne vrtim se oko kluba
Sto se tice administrancije, uprava, skupsitna i tako tih stvari ne znam i ne razumijem se
Sto se tice terena, fudbala kao igre to te mogu nauciti
Ma NoDi ti si Ajfel u fudbalu za ove neznalice...
Jos kad bi znao Rigi koliko je osmanlijske krvi u tebi od 1482 g...Rigoletto je napisao/la: ↑14 nov 2025, 18:45Potkrala ti se griješka. Bosna je pod Turke pala 1463., dok je Hercegovina pala tek 1482. godine. To vam je blisko štivo i dio je vašeg nacionalnog identiteta pa bi takve stvari trebao poznavati.chily-rz je napisao/la: ↑14 nov 2025, 16:51Ne znam ti ja to naci na karti, to je samo u vašim glavama zadojenim. Svako malo sam u Busovači, Vitezu, Travniku ili Fojnici a nisu mi strani ni Žepče ni Kiseljak, sve je to Bosna a Hercegovinu i onako smatramo Bosnom. Bosna bez Hercegovine je postojala hiljadu godina, Hercegovina bez Bosne nije nikad.HeavyBassBlues je napisao/la: ↑13 nov 2025, 21:48
Erceg Bosna je u BiH, pa se isto odnosi i na nju, majmune.
Zadnja izmjena: Vanja8, dana/u 14 nov 2025, 20:32, ukupno mijenjano 1 put.
Znaci samo želju nisu zabranili. Pitam se zasto?Zaboljesutra je napisao/la: ↑14 nov 2025, 19:55Godine 1945. odlukom novih komunističkih vlasti klub je ukinut zbog sudjelovanja u prvenstvu NDH zajedno s prijeratnim trofejnim hrvatskim nogometnim klubovima HAŠK-om i Concordijom. Zadnju utakmicu odigrao je 10. travnja 1945. protiv HAŠK-a. U lipnju iste godine je osnovan nogometni klub Dinamo koji se smatra sljednikom Građanskog, a od 2011. godine nosi ime Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb.
Pa Zrinjskom je bilo ponuđeno da izbriše nacionalni naziv kluba ili da čak i promjeni ime što tadašnja uprava kluba nije prihvatila.
Meni je smijasan taj pokusaj spina pitara da orginalni, izvorni, jedini Zeljeznicar ima veze sa ndh
Zelji su zabranili rad
Zelji je bilo zabranjeno igranje u tom periodu bas zato sto su odbili da igraju ndh ligu
Jedini Zeljeznicar koji je igrao ndh ligu je sadasnja Lokomotiva koja se zvala Zeljeznicar Zagreb
Sask i zrinjski su jedini klubovi iz BiH koji su igrali ligu ndh ligu
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Cemu spinovanje?!Ajlah je napisao/la: ↑14 nov 2025, 20:19Znaci samo želju nisu zabranili. Pitam se zasto?Zaboljesutra je napisao/la: ↑14 nov 2025, 19:55Godine 1945. odlukom novih komunističkih vlasti klub je ukinut zbog sudjelovanja u prvenstvu NDH zajedno s prijeratnim trofejnim hrvatskim nogometnim klubovima HAŠK-om i Concordijom. Zadnju utakmicu odigrao je 10. travnja 1945. protiv HAŠK-a. U lipnju iste godine je osnovan nogometni klub Dinamo koji se smatra sljednikom Građanskog, a od 2011. godine nosi ime Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb.
Prvak NR BiH: 1946
Prvak Jugoslavije: 1972
Prvak BiH: 1998, 2001, 2002, 2010, 2012 i 2013
Kup BiH: 2000, 2001, 2003, 2011, 2012 i 2018
Super kup BiH: 1998, 2000 i 2001
Dupla kruna: 2001 i 2012
Titula, kup i super kup: 2001
Kup UEFA: 1/4(1972) i 1/2(1985)
Nabacaš hrpu budalaština pa onda moram trošiti vrijeme na elementarna objašnjenja. Ne bi mi bilo žao da te to educira, ali već u sljedećem komentaru opet ponavljaš ono isto što si načuo na sijelu u gluhoj Bukovici.Nemanja99 je napisao/la: ↑14 nov 2025, 15:35Sramota za 1.1M da ih samo 25% izadje na izbore i glasaju za Zeljka. Neka ih je sram i stid sto ne obavljaju gradjansku duznost kako trebaArgentina je napisao/la: ↑14 nov 2025, 15:16Po hrvatskom pravopisu iz te davne 1905. je Zrinjski, po sadašnjem Zrinski.Nemanja99 je napisao/la: ↑14 nov 2025, 11:54Je li Zrinjski ili Zrinski ispravno?
Pitam za jarane iz Zagreba, oni imaju NK Zrinski.
P.S. Kad si vec kod drzavljanstva HR, u BiH ima 1.1 milion ljudi HR/EU pasos. Tako da evo raja iz Sarajeva koja ima kao i ti dvojno drzavljanatvo kaze da nije niko ponosan na Zrinjski/Zrinski, ne poznaju ljudi klub![]()
Više puta pročitajte gornju rečenicu, da ne budem morao isto pisati nakon dvije stranice.
P.S.
Sretan im skorašnji odlazak u HV.
Zar nije 1912ta?
I je li istina da su Bosnjaci bili na reosnivackoj skupini i greskom govorili šahovski klub, umjesto športski?
I de mi jos reci, posto je u hrvatskom jeziku ŝport zamjenjen sa rijecju sport, kad mjenjate logo i naziv.
![]()
Početkom 20. stoljeća hrvatski jezik još je bio u procesu standardizacije. Pisanje imena plemićkih rodova često se ravnalo prema mađarskom, njemačkom ili staroslavenskom utjecaju. Zato se rod Zrinskih u izvorima javlja kao:
– Zrínyi (mađarski)
– Zrinjski (hrvatski oblik prema mađarskom)
– Zrinski (stariji hrvatski/čakavski oblik)
U vrijeme osnivanja kluba najraširenija i normativna bila je inačica Zrinjski, jer je tako pisala tadašnja školska i administrativna pismenost. To nije bila moda, nego tadašnja standardizacija.
Jezik se, međutim, stalno mijenja. Standard se s vremenom pomiče prema govoru većine, jednostavnijim i fonetski prirodnijim oblicima. Zato se u govoru pojavio i oblik Zrinski, kraći je, fonetski čišći i lakši za izgovor, pogotovo kad ime postane sportski brend. Službeno ime kluba ostaje Zrinjski, jer je to povijesni naziv.
Isto vrijedi i za sport, sport je današnji standard, a šport je tradicionalan, stariji i rjeđi, premda ispravan. U praksi je preživjelo ono što ljudi najviše koriste upravo zato što je jezik živa stvar koja se neprestano mijenja.
Hoću li sada malo o redizajnu grbova klubova ili ću čekati par godina da svariš ovo gornje?
[/quote]
Iskrivio si malo povijesne cinjenice i naravno zanemario.pitanje 1905 ili 1912.
Zrinski je izvorno i ispravno. To je kraj sa tim naglaskom hrvatskog jezika i nisu plemici ZriNjski, nego ZriNski.
Šport je njemacka rijec i svi klubovi 1910, 1920tih su športski, SAŠK, GOŠK, pa i moj Zeljo isto tako. Moje pitanje je da li cete šport promjenitinu sport, jer u ovom trenutku rijec šport nije knjizevna i ne postoji u jeziku ni jednom.
A komentar gluha Bukovica - u dvije mahale Sarajeva ima vise Hrvata nego cijeli kamenjar, a u dvije ulice ima vise putovnica kad se kamenjar sabere od 1945 skupa sa dijasporon. Tako da, ohani malo glumiti hrvatinu.
Sad kad sve sagledam, meni vise izgleda da je zrinjski nastao u ndh i da prije toga nije postojaoZaboljesutra je napisao/la: ↑14 nov 2025, 19:55
Godine 1945. odlukom novih komunističkih vlasti klub je ukinut zbog sudjelovanja u prvenstvu NDH zajedno s prijeratnim trofejnim hrvatskim nogometnim klubovima HAŠK-om i Concordijom. Zadnju utakmicu odigrao je 10. travnja 1945. protiv HAŠK-a. U lipnju iste godine je osnovan nogometni klub Dinamo koji se smatra sljednikom Građanskog, a od 2011. godine nosi ime Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb.
Tek 1941 imaju dokazi da je zrinjski igrao neku
Nekako prepreltena i nejasna historija sa puno razlitih naziva za jedan klub
Evo Zeljeznicar postoji od 1921 i sve se jasno zna od pocetka do kraja
Ime izvorno od prvog dana do danas i sve smo ratove prezivili
Zanimljivo eto Zeljeznicar je dobio zabranu u ndh , a sadasnja lokomotive iz imena viktorija u ndh dobila novo ime Zeljeznicar Zagreb
Meni je to sve nekako cudno haha
Zadnja izmjena: NoDi80, dana/u 14 nov 2025, 20:58, ukupno mijenjano 2 puta.
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Kada je drug tito naredio da se zabrane dinamo, zrinjski i zeljescar, ljudi iz zelje su dosli i rekli “ nemojte nas drugovi, sve cemo vam reci, pokazacemo vam gdje se kriju nasi saborci! Evo ako nam ne vjerujete cak cemo i ime promijeniti! Mi vas molimo da se od danas nas klub zove FK VASO MISKIN CRNI, valjda je to dovoljan dokaz da se kajemo. Samo vas molimo da na nasem semaforu ostane grb hrvatskih zeljeznica. Na sve drugo pristajemo “. Onda su se drugovi partizani zamislili i javili titu da je to mozda i dobra ideja jer ce tako pohvatati sve ujke koji su se krili po sumama i gorama nase zemlje ponosne i drug tito onako polupijan kaze hajd nek vam bude, ionako su mali i nebitni. I tako jedini zeljescar ostade a svi ostali se ugasise.
Ali onda je nastao belaj kada su Sarajlije cule za tu odluku jer ih je bilo stid da svi veliki gradovi imaju fudbalski klub a samo sarajevu ostala ta sramota tzv nk zeljescar i Sarajlije se zainatise i osnovase PONOS SARAJEVA I CIJELE BIH-NAS NAJVECI KLUB FK SARAJEVO!

Ali onda je nastao belaj kada su Sarajlije cule za tu odluku jer ih je bilo stid da svi veliki gradovi imaju fudbalski klub a samo sarajevu ostala ta sramota tzv nk zeljescar i Sarajlije se zainatise i osnovase PONOS SARAJEVA I CIJELE BIH-NAS NAJVECI KLUB FK SARAJEVO!
Nije bolest sve sto boliAjlah je napisao/la: ↑14 nov 2025, 20:54Kada je drug tito naredio da se zabrane dinamo, zrinjski i zeljescar, ljudi iz zelje su dosli i rekli “ nemojte nas drugovi, sve cemo vam reci, pokazacemo vam gdje se kriju nasi saborci! Evo ako nam ne vjerujete cak cemo i ime promijeniti! Mi vas molimo da se od danas nas klub zove FK VASO MISKIN CRNI, valjda je to dovoljan dokaz da se kajemo. Samo vas molimo da na nasem semaforu ostane grb hrvatskih zeljeznica. Na sve drugo pristajemo “. Onda su se drugovi partizani zamislili i javili titu da je to mozda i dobra ideja jer ce tako pohvatati sve ujke koji su se krili po sumama i gorama nase zemlje ponosne i drug tito onako polupijan kaze hajd nek vam bude, ionako su mali i nebitni. I tako jedini zeljescar ostade a svi ostali se ugasise.
Ali onda je nastao belaj kada su Sarajlije cule za tu odluku jer ih je bilo stid da svi veliki gradovi imaju fudbalski klub a samo sarajevu ostala ta sramota tzv nk zeljescar i Sarajlije se zainatise i osnovase PONOS SARAJEVA I CIJELE BIH-NAS NAJVECI KLUB FK SARAJEVO!![]()
![]()
![]()
Doduše jes drug tito tada naredio da maknu ono nk ili šk i da bude samo fk
Najbolji strijelci u historiji reprezentacije BiH
Dzeko (Zeljeznicar) 71
Ibisevic 28
Misimovic 25
Bolic 22
Pjanic 17
Barbarez 17
Baljic (Zeljeznicar) 15
Muslimovic 11
Visca (Zeljeznicar) 10
Medunjanin 9
Djuric 7
Muharemovic (Zeljeznicar) 6
Salihamidzic 7
Spahic 5
Krunic 5
Gojak (Zeljeznicar) 4
Demirovic 4
Lulic 4
Ibricic 4
Salihovic 4
Hodzic (Zeljeznicar) 3
Beslija (Zeljeznicar) 3
Stevanovic (Zeljeznicar) 3
Kodro 3
Menalo 3
Bajramovic 3
Konjic 3
Bicakcic 3
Hota (sarajlija) 3
Svraka (Zeljeznicar) 2
Hajradinovic (Zeljeznicar) 2
Nikolic (Zeljeznicar) 2
Vrsajevic (Zeljeznicar) 2
Najbolji asistenti
Dzeko (Zeljeznicar) 29
Pjanic 29
Misimovic 27
Lulic 10
Visca (Zeljeznicar 9
…..
Pitam se cesto gdje su te sarajlije u BiH reprezentaciji
Tahirovicu fali jedan gol da se poravna sa Hotom vasim najboljim strijelcem ahahhahaah
Dzeko (Zeljeznicar) 71
Ibisevic 28
Misimovic 25
Bolic 22
Pjanic 17
Barbarez 17
Baljic (Zeljeznicar) 15
Muslimovic 11
Visca (Zeljeznicar) 10
Medunjanin 9
Djuric 7
Muharemovic (Zeljeznicar) 6
Salihamidzic 7
Spahic 5
Krunic 5
Gojak (Zeljeznicar) 4
Demirovic 4
Lulic 4
Ibricic 4
Salihovic 4
Hodzic (Zeljeznicar) 3
Beslija (Zeljeznicar) 3
Stevanovic (Zeljeznicar) 3
Kodro 3
Menalo 3
Bajramovic 3
Konjic 3
Bicakcic 3
Hota (sarajlija) 3
Svraka (Zeljeznicar) 2
Hajradinovic (Zeljeznicar) 2
Nikolic (Zeljeznicar) 2
Vrsajevic (Zeljeznicar) 2
Najbolji asistenti
Dzeko (Zeljeznicar) 29
Pjanic 29
Misimovic 27
Lulic 10
Visca (Zeljeznicar 9
…..
Pitam se cesto gdje su te sarajlije u BiH reprezentaciji
Tahirovicu fali jedan gol da se poravna sa Hotom vasim najboljim strijelcem ahahhahaah
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆
-
BarbareZeljin
- Kontakt:
Kazu da su Sloboda i Udarnik bili prva 2 gay kluba u Bosni,i da je nova vlast odlucila da podrzi nove generacije Sarajlija pristiglih u grad iz svih djelova BiH,pa im fuzirala ta dva kluba,da im obezbjedi prava,da ne bi slucajno bilo nekih parada u godinama koje dolaze. Morali su doduse promijeniti ime,jer je gay u to doba bas bilo tabu,ali im je obecala otimacinu i da ce njihov lobi u vlasti,uraditi sve da oni budu zadovoljeni. Znas kakav je taj vas lobi. Pa se par puta mijenjalo ime,da se zametne svaki trag ped erluka u gradu. Kruzi jedna legenda da su u prvom mecu sa Zeljom primili 9 komada,i da im se to svidjelo,ali postojala je bojazan da se to ne otrkije,pa su brzo uzeli neke igrace.
Suti ne smijem dalje....
Trenutno korisnika/ca: Paromlinac i 7 gostiju.