BiH - Rumunija 15.11.2025 | Austrija - BiH 18.11.2025

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

legendarnadruga
Kontakt:

Re: BiH - Rumunija 15.11.2025 | Austrija - BiH 18.11.2025

Post Postao/la legendarnadruga » 19 nov 2025, 15:05

Iceplayer je napisao/la:
19 nov 2025, 14:52
BarbareZeljin je napisao/la:
19 nov 2025, 13:00
Iceplayer je napisao/la:
19 nov 2025, 11:35

Apsolutno se slažem, vezni red nema baš nikakvog trika u nogama. Ono što ja razmišljam ali ne znam da li je to izvodljivo je da u baražu možda stavimo Demirovića iza Džeke i Tabakovića, a da Tahirović i Šunjić trče po sredini, a da se Demirović vraća u sredinu po loptu i spaja krila sa Džekom i Tabakovićem.

Samo je pitanje da li Demirović to može igrati, ali po svemu sudeći teško.
Zato sam par puta i napisao,u nedostatku prave desetke. Ja bi probao Alajbegovica tu. Hajradinovic i ostali nemaju kvalitet za nivo plasmana na takmicenje. Krila Memic i Esmir,a Kerim iza napadaca. Mislum da bi bili jako brzi i opasni. Obzirom da nas vezni red je sve samo nije brz i kreativan.
Vitaly Janelt bi nam došao kao šamar budali. Ne znam šta je problem pa i hrvati su imali onog brazilca u reprezentaciji. Čovjek odrastao u Brazilu pa igrao za Hr...
Eduardo je igrao za Dinamo i mladu Hrvatsku

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 19 nov 2025, 15:23

baboedindzeko09 je napisao/la:
19 nov 2025, 13:23
slika
Radikal
=\_1921_/=

N3R3D
Kontakt:

Post Postao/la N3R3D » 19 nov 2025, 15:24

Jučer su bili stvoreni da ih se dovrši ranije na kontrama, ali ne znamo...

Možemo se pobiti u baražu, ali su nam šanse daleko manje.

TheShed
Kontakt:

Post Postao/la TheShed » 19 nov 2025, 15:27

NoProfit je napisao/la:
19 nov 2025, 12:51
Od prijetnji nestankom do ovoga. :ljepota:

slika

Daj nam Čehe, da osvojimo i Prag. :ljepota:
Kakva brojka naših i kakva atmosfera sinoć. Kad smo gol zabili imao sam osjećaj srušit će se stadion. :rol: :bih: :bih:

Barbarez po običaju kasnio sa izmjenama, konstantno su nam probleme pravili preko Malićeve strane, preko te strane smo i primili gol. Šta tek reći za naš vezni red u drugom poluvremenu, nisu bili u stanju stati na loptu 2 minute, a Džeko je u 50 toj ostao bez benzina.

Šteta, veliku smo priliku propustili, u baražu su nam daleko manje šanse nego što smo ih imali jučer, logično. :mrgreen:

dubioza144
Kontakt:

Post Postao/la dubioza144 » 19 nov 2025, 15:37

Koliko mi je bilo drago sto im ponistise prvi go toliko mi je sad krivo, mozda bi posle 1 1 na poluvremenu opet u drugom nesto i pokusali odigrat, pa mozda mi bili ti koji zabiju neku frljoku o 80oj, ovako smo na kraju jedino pokusali branit se i ne primit gola a mislim da trenutno ne postoji ekipa koja se moze branit 90 mimuta protiv bilo koga a da ne primi gola. Izdrzis pocetak utakmice prezivis pred kraj prvog poluvremena, izdrzis pocetak drugog, i onda ne pokusas nesto promijenit u igri u ekipi pa da prezivis i onaj kraj kad ti sijeva sa svih strana. Najgore je to sto jos uvijek u veznom redu nemamo igrace tehnicki potkovane koju znaju stat na loptu i diktirat tempo, nama napade organizuje Muahremovic i Vasilj, i bas zbog toga koliko god ovo bila mlada ekipa i u fazonu bit cemo bolji u narednim godinama, mi cemo tapkat u mjestu sve dok u veznom redu nemamo igrace koji znaju igrat lopte, i koji ce sakrit loptu od protivnika, nama je isti k igrali protiv Austrije, Njemacke, Italije, Kipra, Slovacke, Danske, Velsa, Skotske, Islanda, Slovenije, Svedske, svi ce nam sakrit loptu a mi nismo u stanju ni protiv Bugarske je sakrit
Ali duboko u srcu, u središtu naše Grbavice osim ratnog plamena, tinjala je jedna iskra, iskra koja je tiho šaputala pjesmu ljubavi i znala da će doći neko drugo vrijeme!

Koliki je Željo, Željo je GOLEM, nije velik nego GOLEM, razlika je veliko i GOLEMO.

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 19 nov 2025, 15:37

Pitar6785 je napisao/la:
19 nov 2025, 13:48

Kazes dali mi mozemo pobjedit poljsku cesku, ja sam ubjedjen ako nam se posloze neke stvari koje su realne a to je da recimo BAJREKTAREVIC bude standardan u PSV ili da ga prodaju (posude) negdje gdje bi bio standardan igrac, da Alajbegovic nastavi igrat kao sto igra, i da nam KOLASINAC bude u formi ko prije povrede e sad neznam koliko dugo treba Demirovicu da se oporavi al trebao bi on bit spreman, uz Dedica i ove ostale igrace ja nevidim nijednu ekipu iz baraza da je mi nemozemo izbacit. Nasi igraci su mladi i 4 mjeseca za njih ce znacit mnogo, samo boze zdravlja. Nama je jedino Dzeko igrac koji jeste bitan i koji bi mogao past i ici recimo prema dole.

Od utakmice sa San Marinom u gostima do utakmice sa Austrijom juce je 3,5 mjeseca i Austrijance si drzao 65 minuta na njihovom terenu VAN SP. sa tako reci sa drugom postavom.. Kod njih nije igrao Alaba al u kontekstu uigranosti starosti (suspenzija) donaci teren i gdje ti remi odgovara, nasa 4 najbolja igraca na njihovog 1 nog najboljeg
Puno se stvari tebi treba poslozit. :mrgreen: Evo ko ti kaze da tad roster nece bit u jos gorem stanju u martu po pitanju povreda i sl.Poenta svega je da mi mozda nemamo ni kvalitet trenutno da se plasiramo na SP niti da dominiramo Austriju u gostima,ali stvar je toga da nam se ukazala ZLATNA prilika kad smo dali taj gol i da se dalje pametnijim pristupom moglo dosta toga uradit i da zavrsis pricu oko plasmana ODMAH.Poljsku ,Cesku Slovacku ili Vels ne mozemo proc tj mozemo proc mozda prvu utakmicu i to ce bit to ,jer ti za nokaut utakmice ipak treba jedan nivo taktiziranja koji mi nemamo.

Evo ja bi samo jednom da nas selektor djeluje proaktivno ,da to nije uvijek reakcionarski i prekasno.On ,on i on je sinoc takticki trebao ovu utakmicu da rijesi,jer nisu Austrijanci Francuska jbt.Jesu bolji od nas ,al nisu toliko bolji od nas da nas sabiju 85min da ne mozemo maknut.

NoProfit
Kontakt:

Post Postao/la NoProfit » 19 nov 2025, 15:49

BoixosNois1899 je napisao/la:
NoProfit je napisao/la:
Daj nam Čehe da i od njih napravimo Španiju i govorimo kako će biti bolje nakon što nas izbace.
Nije sramota ovako ispasti od 3 puta skuplje ekipe. Česi nisu toliko skuplji, a i rasulo im je neko ako sam dobro upratio. Na kraju krajeva nije sramota ni od Čeha izgubiti.

Ja baš mislim da ti od nas praviš Španiju i da imaš totalno nerealna očekivanja.

zeljovac21
Kontakt:

Post Postao/la zeljovac21 » 19 nov 2025, 15:51

Falio je nama sinoc dedic dobrano, ne bi oni mogli toliko napadati po nasoj desnoj strani. I ovaj gol sabitzer ostade sam na centarsutu, malic ga ne isprati. Pojeo bi ih deda za veceru.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 19 nov 2025, 16:08

Zamislite za 2 godine reprezentacije da nam je selektor neko tipa Nigelsman iz Njemačke..na sve ove silne talente i malo iskusnije Dedića, Kolašinca, Demirovića..silovanje bi bilo svake ekipe. Mladi smo prebrzi, najbolje tek slijedi ali moramo priznati da nam je selektor preloš i da se tek uci poslu na ovim igračima. Ne mogu jos podnijeti da smo igrali 10 na 11 zbog Dzeke cijelo drugo poluvrijeme zato i jesu onako napadali i da nije vadio Malića jer nije mogao ni blokirati centaršut a kamoli šta više. Onda nema kradje vremena, kakvo neiskustvo, nema prekidanja ritma. Barbarez sjedi na klupi umjesto da utrči na teren da se pobije sa Austrijskom klupom da prodje 5 min, da se mašina kod Austrije ohladi. Zeleni smo ko djeca od 5 godina. Naivni. E moj Barbarezu.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

FranckRibery
Kontakt:

Post Postao/la FranckRibery » 19 nov 2025, 16:19

avenija je napisao/la:
19 nov 2025, 16:08
Zamislite za 2 godine reprezentacije da nam je selektor neko tipa Nigelsman iz Njemačke.
Kakav nagelsmann crni hahaha

EdinjoBos
Kontakt:

Post Postao/la EdinjoBos » 19 nov 2025, 16:23

zeljovac21 je napisao/la:
19 nov 2025, 15:51
Falio je nama sinoc dedic dobrano, ne bi oni mogli toliko napadati po nasoj desnoj strani. I ovaj gol sabitzer ostade sam na centarsutu, malic ga ne isprati. Pojeo bi ih deda za veceru.
prvenstveno zato jer je Malic stoper a ne bek, hvala Bogu da ga imamo ali on je bek!

NoProfit
Kontakt:

Post Postao/la NoProfit » 19 nov 2025, 16:29

E čuj nemamo tekst himne. :twisted:

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 19 nov 2025, 16:29

NoProfit je napisao/la:
19 nov 2025, 15:49
NoProfit je napisao/la:
Daj nam Čehe da i od njih napravimo Španiju i govorimo kako će biti bolje nakon što nas izbace.
Nije sramota ovako ispasti od 3 puta skuplje ekipe. Česi nisu toliko skuplji, a i rasulo im je neko ako sam dobro upratio. Na kraju krajeva nije sramota ni od Čeha izgubiti.

Ja baš mislim da ti od nas praviš Španiju i da imaš totalno nerealna očekivanja.
Naravno da je sramota braniti se čitavo drugo poluvrijeme protiv jedne Austrije bez pokušaja da se odigra išta prema naprijed.
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 19 nov 2025, 16:39

legendarnadruga je napisao/la:
19 nov 2025, 15:05
Iceplayer je napisao/la:
19 nov 2025, 14:52
BarbareZeljin je napisao/la:
19 nov 2025, 13:00

Zato sam par puta i napisao,u nedostatku prave desetke. Ja bi probao Alajbegovica tu. Hajradinovic i ostali nemaju kvalitet za nivo plasmana na takmicenje. Krila Memic i Esmir,a Kerim iza napadaca. Mislum da bi bili jako brzi i opasni. Obzirom da nas vezni red je sve samo nije brz i kreativan.
Vitaly Janelt bi nam došao kao šamar budali. Ne znam šta je problem pa i hrvati su imali onog brazilca u reprezentaciji. Čovjek odrastao u Brazilu pa igrao za Hr...
Eduardo je igrao za Dinamo i mladu Hrvatsku
Mislim da je mislio na Sammira, ali i taj Sammir je dosta dugo igrao u hnl , da stekne pravo da igra za drugu reprezentaciju

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 19 nov 2025, 16:44

Moralo je se hrabrije uci u drugo poluvrijeme.

Yebemu mater od austrije smo pristupom utakmici napravili brazil, a kad god smo igrom slucaja hrabrije igrali vidjelo se da su nista vise od mrtvog prosjeka.

Lahko je sad pricat, ali iste rokade na terenu se trebalo napraviti kao i protiv rumuna, s tim da se umjesto harisa edin trebao zamijeniti. Gigovic u sredini je bio dobra ideja, ali se i tahir drebao zamijeniti oko 60te minute.
naprijed rejal

NoProfit
Kontakt:

Post Postao/la NoProfit » 19 nov 2025, 16:46

19 nov 2025, 16:29
NoProfit je napisao/la:

Naravno da je sramota braniti se čitavo drugo poluvrijeme protiv jedne Austrije bez pokušaja da se odigra išta prema naprijed.
Ponavljam, ta Austrija vrijedi 3 puta više nego mi, a ti je nastavi nazivati "jedna Austrija". Zamisli kako oni tek na nas gledaju, kad ti na njih gledaš na taj (nerealni) način. :) Sasvim je logično da ćeš pokušati odbraniti 0:1 protiv toliko skuplje ekipe. Ja lično sam očekivao poraz od duplo jače i 3 puta skuplje ekipe.

To je isto kao da očekuješ da će Austrija biti prva u svojoj grupi na Mundijalu ako bude u istoj sa nekom od ovih reprezentacija (Španija, Argentina, Francuska, Engleska, Portugal, Brazil, Holandija, Belgija i Njemačka) , dakle apsolutno nerealno.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 19 nov 2025, 16:53

Šta reći nakon sinoćnjeg meča, kad smo poveli govorim raji samo da se ne ponovi yebeni Pariz i ponovi se majku yebo, čak u istoj minuti smo gol primili. Mislim da je svako ko iole prati našu reprezentaciju sinoć, recimo na poluvremenu, pretpostavio da mi moramo dati drugi gol i otići na dva razlike da bi bili rahat jer apsolutno je bilo za očekivati da ćemo primiti neki gol jer mi se jednostavno ne znamo braniti i ne znamo fino zatvoriti prebitnu utakmicu na 1:0 protiv ozbiljnog protivnika i to je to, pogotovo što je sinoć bila izmiksana odbrana.

Mene je drugo poluvrijeme strašno podsjetilo na onu tekmu protiv Kipra prije mjesec dana. Identično smo pritisnuti, identično protivnik nije stvarao neke šanse iz tog pritiska i identično ih nismo znali kazniti na kontre, a itekako smo imali prostora za to. I da, identično je Barbarez imao užasne reakcije po pitanju izmjena i nekako u prvom redu tu se nameće besmisleno habanje Džeke koji nije imao kuveta. Ja znam ko je Edin Džeko, zna to cijeli svijet, i Barbarezova priča "target man" ovo ono, sve je to divno krasno ali Edin da bi bio bilo šta od toga mora biti aktivan, a on je sinoć opet ispuhao kao i na Kipru. Džaba što je to Džeko, što je target man, što izaziva strahopoštovanje kod protivnika i još mnogo "što" kada on nema snage da potrči, postavi se u duelu, a o skok duelima da ne govorimo. Ne zna se šta je sinoć nakon 1-1 bilo bolnije, Džekina nemoć ili naša igra koja se svodila na nabijanje lopte nemoćnom igraču, ako smo je uopšte i mogli izbiti jer su nam Austrijanci nakon izjednačenja pokazali pravu malu školu pressinga u samom pokušaju započinjanja napada i šta znači ne dozvoliti protivniku da uopšte pomisli da te smisleno napadne.

Ne glumim nekog stručnjaka niti sam, ali moje mišljenje je da smo mi sinoć ispustili prvo mjesto kada je u 60-oj minuti ušao Gigović umjesto Harisa. Da je u onom momentu na teren gurnuo Alajbegovića umjesto Džeke, mi smo mogli dati drugi gol jer tada je još uvijek bilo 1-0 i Austrijanci su ostavljali mnogo prostora i vapili smo za nekim poput Kerima ko će primiti loptu u tranziciji i onako svjež i kvalitetan napraviti razliku u zadnjoj trećini. Pa čak i da je Džeko ostao na terenu, da je Kerim ušao umjesto Tabakovića, ja vjerujem da smo im mogli napraviti koju priliku. Ali džaba jbg, Sergej nije imao muda i to je to. Na 1-1 je već bilo kasno i tad smo već svi znali da od trijumfa nema ništa osim da smo na neku ludu sreću uvaljali frljoku, ali mi generalno rijetko kada imamo i neku normalnu dozu sportske sreće a kamo li ludu sreću da u utakmici za odlazak na SP zabiješ takav gol pred kraj tekme.

Sve u svemu, velika šteta, žao mi je ove mlađarije, vidjelo se sinoć koliko im znači sve ovo. Ali ja hoću da vjerujem da je ovo samo jedna prepreka na njihovom putu, sa ili bez Barbareza, ka nekom velikom takmičenju ili što mi izleti danas tweet od onog Ibrulja parafraziram, možda je i ova generacija sinoć trebala doživjeti Pariz da bi došla do Kaunasa. To je tako sa nama, nikada nam ništa nije bilo lako i nikada nam ništa neće biti lako.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 19 nov 2025, 16:54

Sveti je napisao/la:
19 nov 2025, 16:44

Yebemu mater od austrije smo pristupom utakmici napravili brazil, a kad god smo igrom slucaja hrabrije igrali vidjelo se da su nista vise od mrtvog prosjeka.

Lahko je sad pricat, ali iste rokade na terenu se trebalo napraviti kao i protiv rumuna, s tim da se umjesto harisa edin trebao zamijeniti. Gigovic u sredini je bio dobra ideja, ali se i tahir drebao zamijeniti oko 60te minute.
Reko sam sinoc necu zamjerat nikom nista, borili su se momci, fali i srece nekad

Medjutim eto cisto neka moja razmisljanja i ideje sta je moglo drugacije jucer da se uradi..'mada ne znaci da bi se uspjelo:

- Ako je vec bio plan da se brani 0:1 onda je odma na poluvremenu trebao izvrsit izmjenu ili dvije da ojaca sredinu, jer nije isto kad ti izadjes sa planom koji ste dogovarali 15 minuta i da u hodu na terenu isti mijenjas...da se igraci rasporedjuju itd

- Sad tesko je rec koliko smo mogli bolje, ali je cinjenica da smo previse plitko stajali...jedno je branit se ali skroz drugo pustat ljude da ti se dodaju na 20 metara...pa da napamet ubacuju odbice se jedna..sto se na kraju i desilo

- Suvisno je ista pricat za utakmicu poslije gola njihovog..mi smo vec bili pali i trebalo nam je sigurno 10 minuta da se uopste presaltamo i presaberemo po terenu da bi napravili neki pritisak njima...moglo je jedino da neka frljoka zavrsi. Sto neko rece mozda bi bolje bilo da im je prizno go..al haj znaj...mozda bi nas onda nakantali u drugom na krilima tog gola jer bi se morali otvorit

- Sto se tice izmjena ja jedinonne shvatam da ostavis dzeku a izvedes tabakovica..iskreno i u ovim bunarenjima trenutno je tabakovic bolja opcija jer je brzi, jaci i spremniji...

Mada realno dobro smo odigrali, kljuc je da mi u Zenici nismo trebali izgubit..ljudi su nam dali tri ista gola..nesretna odbica koja pada njihovom igracu na nogu pored 4/5 nasih.

Bukvalno sva tri gola ista
=\_1921_/=

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 19 nov 2025, 17:01

invincible1921 je napisao/la:
19 nov 2025, 16:54
Sveti je napisao/la:
19 nov 2025, 16:44

Reko sam sinoc necu zamjerat nikom nista, borili su se momci, fali i srece nekad

Medjutim eto cisto neka moja razmisljanja i ideje sta je moglo drugacije jucer da se uradi..'mada ne znaci da bi se uspjelo:

- Ako je vec bio plan da se brani 0:1 onda je odma na poluvremenu trebao izvrsit izmjenu ili dvije da ojaca sredinu, jer nije isto kad ti izadjes sa planom koji ste dogovarali 15 minuta i da u hodu na terenu isti mijenjas...da se igraci rasporedjuju itd

- Sad tesko je rec koliko smo mogli bolje, ali je cinjenica da smo previse plitko stajali...jedno je branit se ali skroz drugo pustat ljude da ti se dodaju na 20 metara...pa da napamet ubacuju odbice se jedna..sto se na kraju i desilo

- Suvisno je ista pricat za utakmicu poslije gola njihovog..mi smo vec bili pali i trebalo nam je sigurno 10 minuta da se uopste presaltamo i presaberemo po terenu da bi napravili neki pritisak njima...moglo je jedino da neka frljoka zavrsi. Sto neko rece mozda bi bolje bilo da im je prizno go..al haj znaj...mozda bi nas onda nakantali u drugom na krilima tog gola jer bi se morali otvorit

- Sto se tice izmjena ja jedinonne shvatam da ostavis dzeku a izvedes tabakovica..iskreno i u ovim bunarenjima trenutno je tabakovic bolja opcija jer je brzi, jaci i spremniji...

Mada realno dobro smo odigrali, kljuc je da mi u Zenici nismo trebali izgubit..ljudi su nam dali tri ista gola..nesretna odbica koja pada njihovom igracu na nogu pored 4/5 nasih.

Bukvalno sva tri gola ista
To je to. Nema se sta dodat
naprijed rejal

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 19 nov 2025, 17:01

NoProfit je napisao/la:
19 nov 2025, 16:46
19 nov 2025, 16:29
NoProfit je napisao/la:

Ponavljam, ta Austrija vrijedi 3 puta više nego mi, a ti je nastavi nazivati "jedna Austrija". Zamisli kako oni tek na nas gledaju, kad ti na njih gledaš na taj (nerealni) način. :) Sasvim je logično da ćeš pokušati odbraniti 0:1 protiv toliko skuplje ekipe. Ja lično sam očekivao poraz od duplo jače i 3 puta skuplje ekipe.

To je isto kao da očekuješ da će Austrija biti prva u svojoj grupi na Mundijalu ako bude u istoj sa nekom od ovih reprezentacija (Španija, Argentina, Francuska, Engleska, Portugal, Brazil, Holandija, Belgija i Njemačka) , dakle apsolutno nerealno.
"Jedna" iz razloga što nisu sami vrh europskog fudbala, koliko god ovdje pojedinci pokušavaju predstaviti kao da jesu. U prvom poluvremenu si dokazao da se može igrati sa njima i imao si ih na koljenima faktički sve do kraja poluvremena, odnosno onog poništenog gola. Dakle koliko god oni bili skupi ti si bio sasvim ravnopravan protivnik prvih 45 minuta

Razlog zašto su se stvari okrenule u drugom dijelu se krije isključivo u greškama selektora i stručnog štaba koji nisu ni pomišljali da prave izmjene sve do 83. minute a svima je bilo jasno da je ekipa fizički bila mrtva već u 60. Znači prije 83. minute ti praviš jednu prinudnu izmjenu i vadiš iz igre napadača koji igra u životnoj formi da bi ostavio na terenu Džeku od 40 godina koji više nije mogao trčati. Samim tim odustao si od bilo kakvog pokušaja da zaprijetiš golu Austrije. To je sva suština. Ne možeš se pola utakmice braniti u svojih šesnaest metara i očekivati pobjedu. Gol je kad tad morao doći.
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, Amazon [Bot], Google [Bot], RobijasiZenica1988, SanaBosna, Tekstilac1970 i 31 gost.