Beduin je napisao/la: ↑02 dec 2025, 20:54
antisisoja1919 je napisao/la: ↑02 dec 2025, 20:46
Beduin je napisao/la: ↑02 dec 2025, 20:39
Ocekujem i ja da malo manje pocnes kenjati, jer vidim da ovdje postajes jedan od lidera pametologa koji se sto razumije u navijanje i tifo scenu, protekli rat i stradanja koja smo prezivili i tako dalje.
Kur.ac se ti moj razumijes, da ti ja evo kazem onako Tuzlanski, kad si vec poceo spinovati i poturati licna navodjenja i impresije u nase razmisljanje koje se razlikuje od nekog vaseg vidjenja utakmice i desavanja na tribinama, a ocito samo ti i istomisljenici smatrate da trebate biti u pravu.
J3bem vas u nos, vi cete o balijanderima i kako cemo poceti izjednacavati nase kuudw i cetnike, a glavu dajem da vas vecina rodjena poslije rata i da dosta oceva nije uzelo pusku. Zato citajte o cemu pisemo, a ne izjednacavajte.
Bitno je da se ti racunas ko relevantan faktor i da se tvoje misljenje pika.
Ako iko nameće svoje stavove kao bitne, to si ti i vecinom glumi s glavnog pametologa.
A nije ti strano da ponizavas svakog ko ne misli ko ti.
A itekako se razumijem u navijacku scenu.
Dalje s tobom necu polemisat.
Qurac se ti moj razumijes, znas i sam da sam u pravu.
Sve mogu prihvatiti, polemisati, ali kad me neko pocne nazivati balijanderom i kako cu sutra izjednacavati nase ljude i patnju sa cetnicima i mrziteljima BiH, krvi bih mu se napio odmah. Zato razmisljajte o cemu pisete.
Jedno je drugacije misljenje, a ovi tvoji ispadi nesto drugo.
Najveci problem je gubitak utakmice i manjak podrske igracima kad je najpotrebnije. J3bes Srbiju, ona je nebitna. Pokazite vi patriotizam gdje treba.
Ja cu probati na tenane objasniti par pojedinosti i specificnih stvari...
Ovo ti sve govori rodjeni Tuzlak, koji se rodio u Tuzli, odrastao Tuzli, zavrsio osnovnu, srednju i fakultet u Tuzli i koji zivi 9 godinu u Sarajevu... Hvala Bogu dragom, a to mi je zaista drago, sto sam u zivotu imao priliku da putujem dosta, sto zbog posla, sto u privatnom aranzmanu...jako puno sam hodao po regoinu, u Srbiji bio milijardu puta, obisao je uz duz i poprijeko, od Subotice i Negotina, pa do Nisa, od Vrsca pa do Sabca i Loznice.... Sto se tice BiH, mislim da ne postoji sela u koja se nisam zavukao.... Upoznao milione ljudi, obicaja, mentaliteta i temperamenata... Tako da, ne uzdizem sebe, medjutim u medjuljudskom kontekstu - malo mi ko moze prodavati muda pod bubrege... Vrlo dobro poznajem karakteristike i osobine ljudi svakog lokalnog mjesta, vrline i mane, pa i u konacnici i stereotipe i predrasude, pa onda s vremenom skontas da li ta predrasuda ili stereotip piju ili ne piju vode...
Slazem se s tobom samo oko jedne stvari, ali i to slaganje je u drugacijem kontekstu postavljeno... Jedina stvar koja je bitna od nedjelje jeste da smo izgubili utakmicu koju smo morali dobiti, ali apsolutno morali dobiti i ostalo apsolutno nista nije bitno... Neko smijesno i bezvezno navijanje apsolutno nije zavrijedjivalo da bude pomenuto zato sto je ono bilo apsolutno tipicno i ocekivano s obzirom na karakter utakmice... Da nisam bio sam licno na utakmici i da sam krenuo da kupim utiske o utakmici sa pisanja od ovog foruma, pomislio bih da par forumasa ne zive u BiH, nego da zive na Buckihngemskom dvoru i da je bio u pitanju polo mec na travnjacima dvorca Windsor, a ne kosarkaska utakmica izmedju historijski dvije neprijateljski orijentisane drzave i nacije...
Kao sto rekoh, otisao sam na utakmicu, odgledao je, pratio svaki moguci trenutak koji se desava kako na tribinama, tako i na terenu...poslije utakmice sam dosao kuci i samo mi je na pameti bio poraz i posljedice tog poraza... O drugim stvarima, "neprijateljskoj atmosferi" i slicnim glupostima nisam ni razmisljao, jer u realnim okolnostima nisam imao o cemu ni da razmisljam - sve dok nisam dosao kuci i otvorio portale, forume i krenuo da citam...
Pored nekakvih Cengicki, Danijala i Miokovica, koji su cim se zavrsila utakmica krenuli javno pljuvanje svega u Skenderiji, ovdje na forumu (a slobodno uzmi i vrati se na te stranice), vidjet ces da od istih ljudi koji koji i dan danas drze mudro slovo i moralisu o tome, uopste poslije utakmice nisu pisali ni o samoj utakmici, ni o izgubljenoj prilici nego su 99% svog pisanja sveli na kukanje i lelekanje o navijanju...ti ljudi su otvorili tu temu, drzali intenzitet navedene teme i drze ga sve do ovog trenutka...ja kada uzmem procitam sta sve ovi likovi pisu, ja se i dalje zapitam, jesam li ja bio na istoj utakmici o kojima ovi ljudi pricaju? Zanimljivo mi je, da citav ovaj narativ ovdje drze ljudi, koji nisu bili na utakmici uopste i onda se ja zapitam, kako neko moze pricati o nekoj "neprijateljskoj atmosferi", kada zene koje ciste i metu parket, poslije utakmicu nisu imali nikakvog posla, jer ni jedna fisek od kospa nije pao na parket, o kakvoj neprijateljskoj atmosferi se prica ovdje?
Pazi ovo, u zadnje 3 godine, bio sam na 2 utakmice Partizana u Beogradu u Euroligi...pretprosle godine protiv Fenera i prosle godine protiv Reala... Kada poredim atmosferu tih utakmica, ono sto je bilo u nedjelju u Skenderiji se zove pozorisna prestava... A necu uopce da ulazim u sadrzaj pjesama, poruka i skandiranja u utakmici protic Fenerbahcea... Ikonografija srednjeg vijeka, krstaski ratovi, istraga poturica....i svi zajedno u glas od 7 do 77...
Ja kada sam krenuo da citav izljeve izvinjavanja, opravdavanja i trazenja oprosta od komsija, ja sam pomislio da Zukan Helez nije poslao koji dron na Beograd i da nije pobio koju hiljadu ljudi... Pa samo saopstenje KSS, za koji se ocekivalo da ce doci, u prvi fokus svoje zalopojke stavljaju transparent protiv Vucica, jer mora Covic dudlati svom sefu...Da nije bilo transparenta za Vucica, ruku dajem da ne bilo nikakvog saopstenja... O opasnosti atmosfere u Skenderiji su ti sve rekli Alimpijevic i Andjusic, pa i da nisu htjeli da daju takve izjave za nase medije, neko od njih bih da nas u nekom mediju u Srbiji zakukao kako im je bilo lose - medjutim apsolutno nista...
O kakvoj neprijateljskoj atmosferi pricamo kada red ispod BHF stoji grupica od 10-tak ljudi koji su citavu utakmicu navijali za Srbiju, osim malog naguravanja koje se smirilo u roku od 10 sekundi, niko ih nije lose pogledao, svaki kos Srbije su proslavili i na kraju utakmice se radovali i skakali od srece, dlaka im sa glave nije zafalila...
Pa jebote led, ja sam na utakmicama Slobode na Tusnju protiv Sarajeva i Zelje se naslusao 100x goreg vrijedjanja i psovanja nego sto je bilo u nedjelju u Skenderiji... 100x neprijateljskija atmosfera bude na Grbavici kada igra Sarajevo i Zeljo, vise netrepeljivosti bude izmedju Pitara i Manijaka, nego sto je bilo u nedjelju...a ovdje se od toga napravila moralisanje kao da smo im nesto napravili...jao, mozes misliti, zvizdali im primitivci na himnu, moraju se seljaci nauciti da sw kokosi ne drze na balkonu i da se ne zvizdi tudjoj himni...i to ce nas nauciti Danijal Hadzovic...
Totalno nebitna tema, koja toliko dobila na znacaju, da je smijesno... Ali nivo hipokrizije, nipodastavanja i beskicmenjastva koje je pokazano je za mene prosto nevjetovatno...
I onda kad se sutra pojavila protuteza, koja je skinula sa kurca i Danijala i sve ostale, e onda nije toliko problem ni navijanje protiv Srbije, nego je problem sto nismo dali dovoljno direktne podrske nasem timu...
Ko kaze da nas tim u nedjelju nije imao dovoljno podrske sa tribina odgovorit cu stilu pokojnog cika Mise Bozica, predsjednika Srpskog gradjanskog vijeca u Tuzli i jednog velikog gospodina, kada su ga pitali 92 da prokomentarise prilog sa TV Vojvodina, da rijekom Jalom teku tijela ubijenih i osakacenih Srba - "Jeb'o ja onog Srbina koga Jala moze odnijet"....
Ja cu iskljuciti sa ove teme.... Isto savjetujem i tebi, da je zatvoris, na isti nacin na koje ste vi par apologeta je i otvorili i napravili od Skenderije, haman pa koncentracioni logor...ali prije toga ispravi malo kicmu i pokazi malo ponosa i dostojanstva...
U zdravlje...