Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
85
59%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
21
15%

Ukupno glasova: 143

AshburtonG
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la AshburtonG » 17 dec 2025, 23:43

Svabe rade sa svoje autoindustrije ekvivalent nama kad bi zabranili proizvodnju cevapa, te poceli prodavat mljevenike od klempe.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 18 dec 2025, 07:15

Huske je napisao/la:
17 dec 2025, 23:25
VivaLaStella je napisao/la:
17 dec 2025, 13:09
25000€ za metalnu kutiju sa dva tableta i ambijentalnim ledom. Da, baš
odabrao si najgoru sliku, sad slučajno ili ne hmm?
Odabrao sam prvu koju mi je izbacilo i to sa 'carwow'. Ako ciljaš na to da sam neki 'hejter', čitav život vozim nešto iz VW grupacije.

Druže odvratan je interijer i definitivno ne predstavlja nikakvo vraćanje korijenima, klasično elektro smeće koje nabija cijenu sa dash tabletima, ledovima i ostali qrac-palac.
Jesu li bar unaprijedili baterije ili i dalje gubiš 40% dometa na temperaturama manjim od 0?
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 18 dec 2025, 15:02

Huske je napisao/la:

Nakon T-roca gdje nema dizela u ponudi, sa već sljedećim modelima ovdje su još radikalniji ID.Polo i ID.Cross dolaze samo kao elektro, kao pretpostavka malih gradskih auta da su dovoljne baterije od 37kwh i 52kwh, kao malo gradsko auto prilično OK i logično rješenje.
Baterija od 32 kWh u realnim okolnostima ima domet možda ispod 200 km.

Današnja elektro vozila na papiru grme, dok u stvarnosti navlakuša teška.

Gledaj ovog haosa, primjer VW ID.7. Na testu ADAC-a izbio na 436 km, od deklarisanih 700 km. Baterija 86 kWh.
slika
Kreneš iz Mostara u Jablanicu, na displeju stoji još 250 km, a kod Mosta Begića i Begovića kontaš kako nazad.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 18 dec 2025, 15:08, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 18 dec 2025, 15:07

Huske je napisao/la:
VivaLaStella je napisao/la:
17 dec 2025, 13:09
25000€ za metalnu kutiju sa dva tableta i ambijentalnim ledom. Da, baš
odabrao si najgoru sliku, sad slučajno ili ne hmm?
u stvarno izgleda ovako
slika
za B segment odlično i svakako napredak u odnosu na ovo prije.

kao manu bih naveo zarezivanje volana. najbolji i najpraktičniji volan je potpuno okruhgao, ali svi danas zbog što ekstavagantnijeg dizajna zanemaruju praktičnost, a u prvi plan guraju dizajn. Pogledajte šta je BMW uradio sa novim iX3. Nešto zarezan, i čak krakovi nisu spojeni, šupljine u volanu.
slika

Mislim da se vw nakon kratkog silaska opet vraća na pravi put, poslušali su publiku i kritike. njihova ovogodišnja konferencija je prekretnica, a sad što su oni otišli na struju sve ili ništa, nekom paše nekom ne, budućnost je takva. a opet ponavljam pohvalno je i njima to ide u korist što ipak neće raditi sva auta kao ID futuristički i gle to je struja, ipak zadržavaju malo konzervativniji stav i vraćaju se tradicionalnom pristupu dizajna kako unutra tako i vani.
Nakon T-roca gdje nema dizela u ponudi, sa već sljedećim modelima ovdje su još radikalniji ID.Polo i ID.Cross dolaze samo kao elektro, kao pretpostavka malih gradskih auta da su dovoljne baterije od 37kwh i 52kwh, kao malo gradsko auto prilično OK i logično rješenje. cijena je diskutabilna za sve danas, pa tako i za ovo.
Za next Golfa već očekujem širu paletu motora, obavezan hybrid, plug in itd.
nije vala ni ova tvoja slika VW-a nista bolja od njegove vala :mrgreen: :mrgreen:

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 18 dec 2025, 20:33

Asteriks je napisao/la:
18 dec 2025, 15:02

Baterija od 32 kWh u realnim okolnostima ima domet možda ispod 200 km.

Današnja elektro vozila na papiru grme, dok u stvarnosti navlakuša teška.

Gledaj ovog haosa, primjer VW ID.7. Na testu ADAC-a izbio na 436 km, od deklarisanih 700 km. Baterija 86 kWh.
slika
Kreneš iz Mostara u Jablanicu, na displeju stoji još 250 km, a kod Mosta Begića i Begovića kontaš kako nazad.
znaš da smo to već nedavno komentarisali, kako je nekakva komb.potrošnja 20kwh/100km, uz dosta autoputa itd ide to i na 25kwh, što se jako približno poklapa sa ovim dosegom ID.7 na realnom testu.

moja opservacija se odnosila na Polo kao gradski auto, gdje bi u takvim okolnostima baterija od 37kwh bila skroz dovoljna. kome je to jedino auto možda se i uputi na dalje putovanje, ali smisao tog auta je svakako da se dnevno vozi na male relacije, pa evo i 200km dnevno, nije namjena tog auta za nešto više. a s obzirom da je i planiran za dosta gradske vožnje, onda on može možda i prebaciti 200km.
znam dosta ljudi, pretežito žena sa autima B segmenta, one se u 10-15 godina nisu dnevno nikad vozile u tom autu više od 150km, pretežno je njihov dnevni doseg 40km, a dosta često još i duplo manje. tako da smisao te baterije i tog auta itekako ima smisla.
JHam je napisao/la:
18 dec 2025, 15:07
nije vala ni ova tvoja slika VW-a nista bolja od njegove vala :mrgreen: :mrgreen:
bar je svijetlija :D , i jasno se vidi materijal tkanine, štofa itd, usputno rečeno prilično jako pitanje koliko je to zahvalno za održavanje, i koliko će to trajati s obzirom na jaka sunca itd.
svakako je napredak u odnosu na novog T-Roca npr., posebno naglašavam jer je B segment, možda ljepše od novog Clia koji je i najveća konkurencija. zato vam stalno napominjuem da je ovo segment B, ne očekuju se tu svakako senzacionalne stvari, ovo je više od očekivanja.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 18 dec 2025, 21:06

Cijena ovog Pola kretati će se oko 25000 eura, za osnovni paket opreme.

Pomenuti domet bit će još manji u ljetim vrućinama i zimskim minusima. Pa svako malo punjenje u kućnoj varijanti po cijelu noć.

Onda, jedna Švabija nema dovoljno brzih punionica, a možemo tek zamisliti stanje infrastrukture u manjim zemljama.

Zatim, kapacitet baterije opada nakon cca 150k km. To vozilo će tada prelaziti dodatnih 20ak km manje. Znači imaš auto koje je haman pa reda mijenjat nakon 230k.

Bolje se malo protegnuti i uzeti nekog benzinca il hibrid. Jer benzinac kapaciteta rezervoara od 40 litara, čak uz potrošnju 8 l/ 100 km, moze preći max recimo 500 km. A novo punjenje će trajati par minuta.

Ipak svakom svačije, čisto moje neko viđenje onog šta msm da je definicija osobnog vozila, čak i gradskog segmenta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 18 dec 2025, 22:15

Ne znam kakvi su im motori i kakvi su sto se tice odrzavanja, ali mi ima pravo finih ovih Seata :thumbup:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 18 dec 2025, 23:36

JHam je napisao/la:
18 dec 2025, 15:07
bar je svijetlija :D , i jasno se vidi materijal tkanine, štofa itd, usputno rečeno prilično jako pitanje koliko je to zahvalno za održavanje, i koliko će to trajati s obzirom na jaka sunca itd.
svakako je napredak u odnosu na novog T-Roca npr., posebno naglašavam jer je B segment, možda ljepše od novog Clia koji je i najveća konkurencija. zato vam stalno napominjuem da je ovo segment B, ne očekuju se tu svakako senzacionalne stvari, ovo je više od očekivanja.
[/quote]
sto manje senzacionalizma to bolje, bolje izgledaju auta 20g stara od vecine ovih novih pogotovo elektricnih...ne znam, meni su ova elektricna previse dosadna unutra, ako mi se igra na tablet to mogu i kuci :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.