Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
86
60%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
21
15%

Ukupno glasova: 144

armando
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la armando » 25 dec 2025, 14:02

Huske je napisao/la:
25 dec 2025, 00:13

jedva čekam iz ovih novih auta kad ću nazad u fotelju alkantare svog Golfa, kao da sam u raju kad tu sjednem, a kad dođem na odredište, nikako da se rastanem, a kad s posla kući dođem, odmah bi opet na posao da tu zvijer vozim, odmorim se od svega. obećao sam da ostaje tu on sa mnom do miliona gazimo.
:lol: :lol:
E ovdje si nadmašio sam sebe. De nam priznaj jesi li se smješkao (barem u sebi) dok si ovo pisao :rol:
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 25 dec 2025, 14:51

dubioza144 je napisao/la:
24 dec 2025, 10:46
Ljudi ako moze neka mala pomoc, da vidim da li je neko imo slican kvar na autu, pa ako je rijesio da malo pomogne posto ne mozemo skontati sta je problem a da ne mijenjamo sve redom dok ne nadjemo kvar :mrgreen: inace imam golfa 6 i vec neko vrijeme se cuje neko skripanje kao kad vrata skripe prilikom otvaranja :mrgreen:, ali se javlja samo pri blagom motanju desno i traje sve dok ne ispravis volan, pri motanju lijevo nista se ne cuje, volan pravo nista, al bilo kakvo blago il jace motanje desno skripi sve dok ne ispravis volan pa ako se neko susreo sa slicnim sta je problem bio, hvala
Na osnovu uzorka od nekih pet kvarova sličnih simptoma, od čega dva na Golfu 5, rekao bih da se radi o kinetičkom zglobu. Nekad se pregledom na dizalici teško može ustanoviti problem, a majstoru je potrebno da testira u vožnji.

Zna se desiti da ti kažu mah manžetna dotrajala, stave novu i dodaju masti. Ipak, moj ti je savjet traži ozbiljan servis i ako se ispostavi, mijenjaj oba.

Iako je Golf 5 u pitanju, isti je princip vješanja te istrošenosti tih dijelova.

Kad kažem ovih pet uzoraka, dio raje u BiH je zaposlen u ovoj branši, pa sam i prisustvovao jednom kod detekcije.

Zanimljivo da se kod motanja udesno može čuti lijevi kinetički.
A smooth sea never made a skilled sailor.

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 25 dec 2025, 15:01

Asteriks je napisao/la:
25 dec 2025, 14:51
dubioza144 je napisao/la:
24 dec 2025, 10:46
Ljudi ako moze neka mala pomoc, da vidim da li je neko imo slican kvar na autu, pa ako je rijesio da malo pomogne posto ne mozemo skontati sta je problem a da ne mijenjamo sve redom dok ne nadjemo kvar :mrgreen: inace imam golfa 6 i vec neko vrijeme se cuje neko skripanje kao kad vrata skripe prilikom otvaranja :mrgreen:, ali se javlja samo pri blagom motanju desno i traje sve dok ne ispravis volan, pri motanju lijevo nista se ne cuje, volan pravo nista, al bilo kakvo blago il jace motanje desno skripi sve dok ne ispravis volan pa ako se neko susreo sa slicnim sta je problem bio, hvala
Na osnovu uzorka od nekih pet kvarova sličnih simptoma, od čega dva na Golfu 5, rekao bih da se radi o kinetičkom zglobu. Nekad se pregledom na dizalici teško može ustanoviti problem, a majstoru je potrebno da testira u vožnji.

Zna se desiti da ti kažu mah manžetna dotrajala, stave novu i dodaju masti. Ipak, moj ti je savjet traži ozbiljan servis i ako se ispostavi, mijenjaj oba.

Iako je Golf 5 u pitanju, isti je princip vješanja te istrošenosti tih dijelova.
S tim da postoji vanjski i unutrašnji homokinetički zglob. Vanjski kinetički neće škripati, on pucketa/kucka i to u relativno ravnomjernom intervalu. I unutrašnji će u većini slučajeva kuckati, ali može i da škripi.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 25 dec 2025, 15:17

Kineticki su ti na poluosovinama i svaka ima po dva, dok neka vozila (primjer Quattro) imaju vise.

Skripa moze biti zbog nedostatka podmazivanja (pocetno stradala gumi manzetna), pa untar kugle se cuju. Moze i vanjski, nema ustaljenog pravila.

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 25 dec 2025, 15:30

Kod mene se kinetički čuje kod ubrzanja, malo žešćeg i to u pravcu. Ništa se ne čuje prilikom skretanja u bilo koju stranu.
Bio kod majstora, potvrdio to. Međutim, rekao da dalje vozim jer nije mogao primjetiti na kojoj je strani. :mrgreen:

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 25 dec 2025, 15:34

Može škripati, pucketati i sl., kod skretanja, ubrzanja te svakog dodatnog opterećenja ovjesa i pogona.

Unutrašnji povezuje mjenjač sa osovinom, a vanjski osovinu sa točkom.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 25 dec 2025, 21:32

Huske je napisao/la:
Saurman je napisao/la:
22 dec 2025, 22:32
Elektro smeće ne bi vozio ni da mi džabe daju,ali novi modeli bmw sa grilovima od pola metra su teški cirkus,unutra zabili tablete od metar u instrument tablu katastrofa.Ružnija auta nisam vidio odavno.Po unutrašnjosti puno ne odskaču mečka i audi a o vw ne treba trošiti riječi.

Jednom riječiju auta bez duše.
neutral šta ćeš, kad ih riješiš onda si miran do kraja, problematični su ti 1.6. kod šestice, dizne i čitava konstrukcija nije nešto da ulijeva povjerenje, posebno se u praksi tačnim to pokazalo. već ovi na sedmici 1.6 su znatno izdržljiviji, tu još nisam čuo da je neko imao problem, a gazili su i 600k km.
mada 2.0, e to je prava stvar, ne bih ni pomišljao na 1.6 pored ovakvog savršenstva. još nisam čuo da je 2.0 nekog izdao bilo na šestici ili sedmici ili osmici, isto kao ni 1.9 od trice do petice, napravili su to inženjeri Nobelova nagrada im treba. i prava je šteta i ubistvo tehnologije da ovo ode iz razvoja i proizvodnje, suza mi krenu. :cry:
Treci dan bez auta :mrgreen:

Ma mogao uzeti hladno 2012 style, 2.0 mislim, ja ovo uzeo, rekao sam nema halala prethodnom vlasniku ako je ista ovo znao, mogao sam i 7 uzeti sta sam dao do sada para :rol:

Vidjet cemo sta ce bit, javim, uskoro 300.000, dobar, neka dogura 350-400, bit ce epic.
Btw Merc onaj w211 dosao na 422.000 :rol: 2.7, 210ps, jao auta, jest da je reparacija mijenjaca bila u Sirokom 2500KM ali sta se moze.

Mislio sam za 5 godina (godina prosla), tj. za 4 uzeti Toyotu novu kod Nuica (Corollu) ali jos se razmisljam, ko ziv ko mrtav tada, kako sam promijenio posao auto mi uopce ne treba, da mogu skodu fabio karavana bi uzeo :rol:
A mozda uradim i "ludost" pa uzmem nesto bas jako.
Inace clan familije gleda da uveze nekog dzipa iz USA, cega se lik sjetio :rol:

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 25 dec 2025, 22:03

A možda i ostaneš pješak, kakav si duži dio života bio.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 25 dec 2025, 23:23

armando je napisao/la:
25 dec 2025, 14:02
Huske je napisao/la:

jedva čekam iz ovih novih auta kad ću nazad u fotelju alkantare svog Golfa, kao da sam u raju kad tu sjednem, a kad dođem na odredište, nikako da se rastanem, a kad s posla kući dođem, odmah bi opet na posao da tu zvijer vozim, odmorim se od svega. obećao sam da ostaje tu on sa mnom do miliona gazimo.
:lol: :lol:
E ovdje si nadmašio sam sebe. De nam priznaj jesi li se smješkao (barem u sebi) dok si ovo pisao :rol:
😂😂😂😂😂😂
I found freedom. Losing all hope was freedom.

“Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films.”

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 26 dec 2025, 09:31

Zlatno pravilo ne sipaj gorivo na različitim pumpama jer je smeće,drži se Energopetrola ili eventualno Petrol.Drugo pravilo kad radite mali servis mjenjaj sve filtere a ne preskakati npr filter za gorivo "jer je tako rekao majstor" koji ti ovo kaže nema blage veze.I treće pravilo dobar majstor nije nikad skup.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 26 dec 2025, 09:38

Nije problem platiti majstora, problem je naci dobrog :mrgreen:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 26 dec 2025, 14:44

Saurman je napisao/la:
26 dec 2025, 09:31
Zlatno pravilo ne sipaj gorivo na različitim pumpama jer je smeće,drži se Energopetrola ili eventualno Petrol.Drugo pravilo kad radite mali servis mjenjaj sve filtere a ne preskakati npr filter za gorivo "jer je tako rekao majstor" koji ti ovo kaže nema blage veze.I treće pravilo dobar majstor nije nikad skup.
To radim ali ne mozes ti od Lisa Ann pravit djevicu ako je Lisa Ann bilo j godinama :)

Ovako krpis ali ok je, moglo se jos gore nastradati :kafa:

I da, majstori su veliki problem. Evo dizne, u Mostaru ocajno stanje, zamisli salju u RS :rol:

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 26 dec 2025, 15:08

enobarca je napisao/la:
26 dec 2025, 09:38
Nije problem platiti majstora, problem je naci dobrog :mrgreen:
Meni je najbolje kad gleda nesto pa kaze "Ne valja ovo. Ko ti je ovo radio?", a ono u stvari djelo tog majstora licno, samo se ne sjeca haha.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 28 dec 2025, 10:21

slika

Još uvijek ih F-serija drži iznad vode.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 28 dec 2025, 11:13

Kad smo već kod Forda, prije par dana preminuo je James Moylan: Dizajner interijera u Fordu koji je 1986 izmislio malu strelicu koja nam govori gdje je čep za gorivo.

slika
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 48 gostiju.