edvaE2 je napisao/la: ↑05 feb 2026, 11:23
Da pokušam uprostiti, mislim da će mu svaki trener reći: ako imaš slobodnog igrača kojem loptu možeš dati u for, uradi to i nemoj driblati, sigurnije je.
Međutim, dribling ako prođe, izaći ćeš u napad sa 2 igrača umjesto sa jednim, dok ako dribling ne prođe, rizikuješ kontru, ali u svakom slučaju gubiš loptu. Eh, mišljenja sam da u tom smislu treneri danas gledaju na fudbal da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Mnogo više se danas gleda da je ekipa stabilna, kompaktna, nego da daju go više. Možda je izuzetak trenutna igra Barcelone. Oni i daju i primaju, ali igrači imaju ogromnu slobodu. Kad pogledaš, odbrana im pola utakmice bude na sredini terena što jeste rizik, ali i više opcija za napad. Takav fudbal je puno atraktivniji za gledati.
Ja se ipak nadam da ste svi vi u pravu i da će mu ostati tog njegovog dara kojeg ima, odnosno da će se vidjeti/koristiti u igri.
Jasno je šta je atraktivnije, međutim ekipama je prvi prioritet pobjeđivanje. Ne znam koliko si u pravu sa "vrabac u ruci, golub na grani" retorikom, s obzirom da ima nebrojeno mnogo primjera strahovito "ružnog", defanzivnog fudbala unazad 20-30 godina koji je ekipama donio titule i slavu gdje se upravo žrtvovao fudbal lijep za oči.
Istina da zadnjih 15ak godina u usporedbi sa onih 15 godina ekipe manje dozvoljavaju mangupluka na terenu, što je u utjecaj toga da imaš nekoga poput Guardiole koji je srezao dosta toga, podredio više manje svakog igrača da igra za ekipu i zna razmišljati prije nego odradi potez i prilagodit se taktici i to se pokazalo kao nevjerovatno efikasno. I naravno da će danas svi ozbiljniji klubovi (izuzev rijetkih izuzetaka kao što si ti naveo) htjeti to jer na kraju klub želi titule i novac.
Mislim da Esmir neće zaboraviti driblati, to je nešto što očigledno voli otkad je prvi put uzeo loptu u noge. Ja ovo u PSV-u vidim kao pozitivan razvoj jer će se preslikati sigurno i u igru u reprezentaciji gdje će isto bistrije gledati na ostatak terena i donosit bolje odluke (da bogdom imamo bolje veznjake).
Isto, morate uzeti u obzir, naša reprezentacija, kao i mnoge druge (pogotovo pod Barbarezom) nema skoro nikakvu složenu taktičku igru. Nikad nismo ni imali, iz onog što se može čuti, većina trenera i idu sa konceptom "izvedi najboljih 11 i pusti ih da igraju", eventualno igrači se brzo naviknu jedni na druge i sposobni su sami akcije da igraju ako su iole tehničkih vješti. Teško je krojiti i uigravati taktike sa ekipom koja se sastane par puta godišnje, takav luksuz imaš otprilike samo sa ekipama na nivou recimo Španije gdje ne samo da su ti u prvih 11 svi igrači vrhunskog kalibra tehnički, nego nerijetko ih pola igrači iste ekipe i već su nevjerovatno uigrani.
Ukratko, ne brinem se za Esmira, u PSV-u će naučit igrat moderan fudbal, a igrat moderan fudbal je neizbježno ako hoćeš bit profesionalan fudbaler.