Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

tuzlanskinacin
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la tuzlanskinacin » 14 feb 2026, 23:27

Slomit ce se sve na ledjima malog čovjeka, zasto da bi jedan ministar sačuvao svoju poziciju, premijer fotelju, a koalicija vlast... Vlast za koju su se izborili na kampanji protiv zataskavanja svojih protivnika sada rade isto zataskavaju... Jablanica, Tuzla, Sarajevo...

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 14 feb 2026, 23:35

tuzlanskinacin je napisao/la:
14 feb 2026, 23:27
Slomit ce se sve na ledjima malog čovjeka, zasto da bi jedan ministar sačuvao svoju poziciju, premijer fotelju, a koalicija vlast... Vlast za koju su se izborili na kampanji protiv zataskavanja svojih protivnika sada rade isto zataskavaju... Jablanica, Tuzla, Sarajevo...
Pogledaj ko je na vlasti u kantonima zaduzenim za Jablanicu i Tuzlu :mrgreen: koje kantonalno tužilaštvo je odbijalo da uradi istragu za Jablanicu pa je pos.kok. morao preuzeti slucaj

https://www.klix.ba/vijesti/bih/istragu ... /251215073

Jer kantonalno tužilaštvo u Mostaru nije htjelo odraditi kako treba istragu

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 14 feb 2026, 23:35

Bilo bi lijepo skrenuti pažnju na to da se vozači u BiH osude samo kada NISU KRIVI, dok ako udari neki babin sin neku osobu tamo gdje ogranicenje 50 a on ide 150 tada nije kriv...

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 14 feb 2026, 23:39

TefalTava je napisao/la:
14 feb 2026, 23:35
Pogledaj ko je na vlasti u kantonima zaduzenim za Jablanicu i Tuzlu :mrgreen: koje kantonalno tužilaštvo je odbijalo da uradi istragu za Jablanicu pa je pos.kok. morao preuzeti slucaj

https://www.klix.ba/vijesti/bih/****/251215073

SDA je u TK, a SDP u tz ne moras mi to govorit zna i reko sam nisam njihov i ne zelim ih na vlasti ali ne zelim ni SDP i trojku zato sto su nas slagali, mogu pričati sta oce obećali su evropsku BiH, Nato, pravdu za ubijenu djecu, radna mjesta... a sta smo od toga dobili da su isti kao prethodnici, busaju se u prsa sto je Dodik sklonjen a sklonili ga oni koji su ga i doveli a ne trojka... nije problem za SDA svi znaju da su nepošteni korumpirani itd ali ako se obecas sve suprotno nije uredu ponavljati isto...
Zadnja izmjena: tuzlanskinacin, dana/u 14 feb 2026, 23:42, ukupno mijenjano 1 put.

drzgemboadislic
Kontakt:

Post Postao/la drzgemboadislic » 14 feb 2026, 23:39

Preduslov ozbiljnog protesta je da na njemu ne govore Aličković i slični.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 14 feb 2026, 23:41

TefalTava je napisao/la:
14 feb 2026, 23:35

https://www.klix.ba/vijesti/bih/****/251215073

Posko.k je jedini nadlezan za Jablanicu pa su zbog toga i uzeli predmet.

HeavyBassBlues
Kontakt:

Post Postao/la HeavyBassBlues » 15 feb 2026, 00:08

Preliminarni nalazi kazu da je u pitanju ljudski faktor. To ukazuje na vozaca. Također, vozačeve izjave, a sukladno novinskim napisima, pune su nelogičnosti.
Ja nisam stručnjak za tramvaje, ali sam po struci fizičar i vozačevo stajaliste ne podrzavaju osnovni fizički zakoni.
Dakle, da bi tramvaj postigao brzinu od 45km/h potrebno je otprilike 14sec. U razdaljini to iznosi oko 100m. Ako uzmemo u obzir vozačevu izjavu da je došlo do tzv. "zalijepljene voznje", odnosno momenta kad ručica potiska ne odvaja elektromotor i "gura" tramvaj u max. brzinu, postoje tri sistema kočenja. Jedan od njih jeste i mehaničko kočenje. Kako sam vec naveo, govorim samo o fizičkim parametrima. Kada vozač prepozna pomenutu tzv."zaljepljenu voznju", ima mogucnost istovremeno da pristupi mehaničkom kočenju.
Uzevsi sve prethodno u obzir, kao i zaustavni hod tramvaja prilikom mehaničkog kočenja, a pri udaljenosti od kobne krivine 100m i brzini od 60km/h (namjerno sam uzeo max brzinu, ali je to nemoguce), tramvaj bi u krivinu uletio brzinom od oko 25km/h, sto je prebrzo, ali nije kobno, jer pomenuti tramvaj i ta krivina garantuje toleranciju od 30km/h.
S druge strane, tramvaj teoretski moze razviti brzinu 60km/h, ali je konstrukcijom mreze "ogranicen" na 45km/h. Sve preko uzrokuje automatsko iskljucenje mreze. Također, vozac isto tsko ima mogucnost autonomnog iskljucenja iz mreze koje je neovisno od "zaljepljene voznje".
S trece strane, tramvaj tezi oko 30t i nemoguce je da odmah ptilikom polaska razvije nekontrolisanu brzinu od 45km/h. Kako sam vec napisao, za to jd potrebno najmanje 14sec.
Sve ovo, uz preliminarni nalaz strucnjaka, implicira da je uzrok neprilagođena brzina, tj. ljudski faktor. Zasto i kako, neka utvrđuju nadlezni organi.
Svakako, ovo ne oslobađa odgovornosti direktora GRAS-a i resornog ministra koji su obavezni prema javnosti podnijeti neopozive ostavke uz utvrđivanje njihove krivice.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 15 feb 2026, 00:20

Jesu se ovi klošarčići usk.určili.

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 15 feb 2026, 00:31

Najgori su naši čaciji koji se protive blokadi...

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 15 feb 2026, 00:45

Fizika je jedno i ja se u nju razumijem, ali tu računicu rade djeca u osnovnoj predjeni put, brzina, vrijeme, ubrzanje i ti si to izracunao, nikakav problem a imamo li mi te podatke, TACNE podatke... Dalje i fizika nije matematika pa da ima samo jedno rješenje i da striktno podliježe pravilima, postoje izuzetci. Ono sto postoji pored fizike jeste logika, zasto bi covjek koji je vozac cijeli svoj zivot i koji ie profesionalni vozač odlučio sam uraditi nesto tako i pri tom upozoravati putnike i poslije ostati tu ne bježati i biti vidno emotivan, ne znam nisam ja njegov advokat ali meni kao čovjeku ovo ne lici kao nesto sto je uradjeno namjero... i jos jedna stvar za kolegu koju smo mi to njegovu izjavu culi pa da nije logicna?

galia95
Kontakt:

Post Postao/la galia95 » 15 feb 2026, 00:48

Odmah te proglase "SDA botom" čim kažeš bilo šta protiv aktuelne vlasti, a kamoli da izađeš na proteste. Izlazili su ljudi na proteste i pred OHR, nakon što je Šmit suspendovao Ustav, pa su ih odmah proglasili "SDA botovima". Izlazili su i poljoprivrednici na protest, pa su bili "SDA botovi". Izlazile su i kamiondžije na protest kad su ih počeli hapsiti po EU, pa su ih proglasili "SDA botovima". Izlazili su i zdravstveni radnici i sindikati obrazovanja na protest, pa su automatski etiketirani kao SDA.

Vrhunac licemjerja i bezobrazluka je proglasiti "SDA protestom" današnje odavanje počasti poginulom mladiću i djevojčici koja je ostala bez noge. Prošao sam Skenderijom i Marijin Dvorom večeras oko 6 sati. Izašla na ulice djeca, srednjoškolci, studenti i obična raja i sasvim opravdano traže odgovornost za smrt 23- godišnjeg mladića kojeg je pokosio tramvaj i osakatio djevojčicu 2009. godište. I ovi jadovi na vlasti i njihovi botovi sendvičari poziv na odgovornost nadležnih nazivaju politikantstvom i predizbornim skupom - isti oni jadovi koji su došli na vlast politiziranjem i ubiranjem poena upravo na ovakvim slučajevima i nesrećama. FUJ bagro licemjerna!

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 15 feb 2026, 00:53

Ima li Muriza Memića?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

Pact1921
Kontakt:

Post Postao/la Pact1921 » 15 feb 2026, 00:56

15 feb 2026, 00:45
Fizika je jedno i ja se u nju razumijem, ali tu računicu rade djeca u osnovnoj predjeni put, brzina, vrijeme, ubrzanje i ti si to izracunao, nikakav problem a imamo li mi te podatke, TACNE podatke... Dalje i fizika nije matematika pa da ima samo jedno rješenje i da striktno podliježe pravilima, postoje izuzetci. Ono sto postoji pored fizike jeste logika, zasto bi covjek koji je vozac cijeli svoj zivot i koji ie profesionalni vozač odlučio sam uraditi nesto tako i pri tom upozoravati putnike i poslije ostati tu ne bježati i biti vidno emotivan, ne znam nisam ja njegov advokat ali meni kao čovjeku ovo ne lici kao nesto sto je uradjeno namjero... i jos jedna stvar za kolegu koju smo mi to njegovu izjavu culi pa da nije logicna?
Mene samo zanima gdje je video kad je krenuo na semaforu . Imas onde Americku Ambasadu , BH Telecom i sve one Tehnicke Skole to jest Masinska , gradjevinsko geodetska , metalska , sigurno preko 10 kamera gleda u tu raskrsnicu i mi zasad samo smo vidjeli video od kamere na autu iz koje samo vidi kad je uletio u krivinu .
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici

galia95
Kontakt:

Post Postao/la galia95 » 15 feb 2026, 00:58

Surreal je napisao/la:
15 feb 2026, 00:53
Ima li Muriza Memića?
Nešto ga ne vidim u zadnje vrijeme u Sarajevu. Ne vidim ni Dubiozu kolektiv, ni nevladine organizacije, ni Specijalni dnevnik Senada Hadžifejzovića na FACE TV. Nešto su odjednom utihnuli građanski aktivisti i borci za ljudska prava. Nisam ih vidio oko Zemaljskog muzeja da pozivaju na odgovornost i ostavke nakon što je ubijen momak a djevojci amputirana noga, niti poslije 19 poginulih u Jablanici, niti poslije 15 poginulih u Domu penzionera u Tuzli. Ovo je sada za njih samo "politiziranje jedne nesreće" i "predizborna kampanja". FUJ!
Zadnja izmjena: galia95, dana/u 15 feb 2026, 01:18, ukupno mijenjano 1 put.

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 15 feb 2026, 01:00

Radi se uklanjaju videa sa nadzornih kamera. Inače, ti videi, kao i video iz tramvaja su dostupni iste sekunde. Tragovi se zatiru. U međuvremenu, ovo je upaljena botovska ćaci mašinerija:
slika
Sutra u 12. :yawn:

galia95
Kontakt:

Post Postao/la galia95 » 15 feb 2026, 01:07

Wilshere10 je napisao/la:
15 feb 2026, 01:00
Radi se uklanjaju videa sa nadzornih kamera. Inače, ti videi, kao i video iz tramvaja su dostupni iste sekunde. Tragovi se zatiru. U međuvremenu, ovo je upaljena botovska ćaci mašinerija:
slika
Sutra u 12. :yawn:
Identičan scenarij kao sa Jablanicom i Novim Sadom, a svako ko uputi bilo kakvu kritiku prema vlasti ili postavi neko pItanje, biće proglašen "SDA botom" tako ga diskreditovati znajući da ta stranka u javnosti ima loš imidž. U prevodu svaki pokušaj kritike i reakcije biće ugušen kao u najcrnjim diktaturama.

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 15 feb 2026, 01:12

Doći ce dan kada ce pasti režim, jer pad vlasti ne mijenja nista značajno, režim je taj koji nas uništava... pasti ce jednog dana i u BiH i u Srbiji i u cijeloj bivšoj Jugi, samo nadajmo se da do tada nece biti kasno, prije nego sto nas domaći izdajnici ubiju i stranci opljačkaju za omladinu i rude, koje ce nam unistit drzavu...

galia95
Kontakt:

Post Postao/la galia95 » 15 feb 2026, 01:13

Pact1921 je napisao/la:
15 feb 2026, 00:56
15 feb 2026, 00:45
Mene samo zanima gdje je video kad je krenuo na semaforu . Imas onde Americku Ambasadu , BH Telecom i sve one Tehnicke Skole to jest Masinska , gradjevinsko geodetska , metalska , sigurno preko 10 kamera gleda u tu raskrsnicu i mi zasad samo smo vidjeli video od kamere na autu iz koje samo vidi kad je uletio u krivinu .
Upravo tako. Tužilaštvo KS je već pronašlo krivca u vozaču i unaprijed ustanovilo da je tramvaj "tehnički ispravan", dok istovremeno snimci sa ovih kamera vjerovatno nikad neće biti predstavljeni javnosti. Sve je ovo za sada jako sumnjivo i liči na klasično zataškavanje.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 15 feb 2026, 01:19

Vozači tramvaja trebaju stati uz kolegu, naročito ukoliko su tako sigurni da je tramvaj bio pokvaren. Prosto blokiraš, ne voziš nikako. Ekspresno bi se pogledali i objavili snimci.
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

galia95
Kontakt:

Post Postao/la galia95 » 15 feb 2026, 01:23

15 feb 2026, 01:12
Doći ce dan kada ce pasti režim, jer pad vlasti ne mijenja nista značajno, režim je taj koji nas uništava... pasti ce jednog dana i u BiH i u Srbiji i u cijeloj bivšoj Jugi, samo nadajmo se da do tada nece biti kasno, prije nego sto nas domaći izdajnici ubiju i stranci opljačkaju za omladinu i rude, koje ce nam unistit drzavu...
👍🙏

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo i 11 gostiju.